Jazz/World

Habzsolni: másképp

2011.03.31. 12:16
Ajánlom
Négyszáz éves Shakespeare-szonettekbe lehelt új életet a W.H. formáció 2009-ben készített bemutatkozó lemezén, amely Shakespeare's Sonnets címmel jelent meg a maga szerény körülményei közepette, mint, ahogy az egyszeri kortárs csodáknak kijár. Április 10-én ismét egy koncert keretében, élőben hangzanak fel a pazar, halhatatlan sorok .

A zenekart 2006 őszén alapította Márkos Albert csellista-zeneszerző, akit a Tilos Rádiótól kezdve a Pont(y) Műhelyen át a Nemzeti Színházig sokfelől ismerhet a közönség, mint komponistát és egyben a hazai kortárs improvizatív zene egyik meghatározó "filozófusát". Sokszínű csapatot állított össze a hazai zenei élet különböző területeiről verbuvált figurákból, akik nemcsak előadókként, de zeneszerzőként, illetve szövegíróként is megjelennek saját produkcióikban. Gryllus Samu lett a basszusgitáros, ütőhangszereken és dobon G. Szabó Hunor játszik, az énekes pedig MC Sena, a magyar hip-hop sztárja, aki a szonetteket eredeti, angol nyelven adja elő.

A formáció megnevezése tiszteletben tartja a szonettek körül kialakult misztériumot - ahogy azt kell -, ezzel borsot tör a kortárs értetlenkedők orra alá. Annak a titokzatos úrnak a monogramját takarja ugyanis a név, akinek Shakespeare a nyomtatásban megjelent szonettjeit ajánlotta. Mr W. H. személye körül, akárcsak a szövegek tartalmát érintően, máig nem zárultak le a viták. Ami nem baj, hiszen az utódművészeknek így talán még több újraértelmezésre ad lehetőséget. A szonettek legendájához tartozik az is, hogy William Shakespeare akarata ellenére, és Thomas Thorpe korabeli kiadó kitartó munkájának köszönhetően adták ki először 1609-ben nyomtatásban a verseket. Vajon miért nem akarta kiadni a szerző ezeket a valóban nagyon pikáns, intim hangulatú műveket?

A W. H. formáció legendájához pedig annyit, hogy mindezek emlékére (és persze saját kedvére) jelentette meg négyszáz évvel később a bemutatkozó albumát, amely a veretes költeményeket vakmerően párosítja az improvizatív kortárs zenével, és újra bedobja a köztudatba a megfejtésre váró titkokat. Megfejteni persze nem is szükséges, hiszen vers és zene arra való, hogy ki-ki magának találjon benne élvezetet és érvényes mondanivalót.

A koncerten elég inspirációt kaphatunk a kalandra, mert a minimalista felállás ellenére igen sokrétű a hangzás. A tizenhárom kiválasztott szonetthez szerzett "nagyon 21. századi" zenék bőven tartalmaznak zenetörténeti utalásokat, hogy a vájtfülűek is élvezkedhessenek, de bizonyos részek simán beleillenének egy jazzes könnyűzenei programba is. A modern jazz, az absztrakt hiphop, az avantgárd jazz, a spoken word és a populárisabb tónusok is megtalálhatók benne, ami az akcionárius előadásmóddal együtt radikálisan eklektikussá teszi a produkciót: felfogható ez irodalmi estként, színházként, koncertként és Vajna Balázs aka VJ Lee Unflyable vetítéseivel, illetve videotechnikai show-jával akár egy intelligens parti nyitányaként is.

A verseket érdemes ismerni vagy átismételni annak, aki nem érti az irodalmi angolt, de Sena előadásában, sajátos ritmizálásában a szöveg értelmezése nélkül is élvezhető az előadás. Az élő produkció részeként azonban kivetítésre kerülnek a kiválasztott szonettek facsimile másolatai és a szövegek fordítása, úgyhogy különösebben készülni sem kell. Csak éppen élvezni a lendületes életteli előadást, vagy utazgatni a szemlélődőbb, gondolkodni pedig a nyersebben szóló részeken. Mindenesetre a W.H. meggyőzi a közönséget arról, hogy múltat olvasni, újraértelmezni és megzenésíteni lehet úgy, hogy az ne szóljon hamisan.

Shakespeare szonettek - W. H. Együttes

2011. április 10. 20:00

Művészetek Palotája - Fesztivál Színház

Tagjai: Dagadu Veronika Sena (ének, szöveg), Márkos Albert (cselló), Gryllus Samu (basszusgitár), G. Szabó Hunor (ütőhangszerek, basszusgitár), Vajna Balázs aka VJ Lee Unflyable (vetítés, videotechnika)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.
Jazz/World interjú

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.