Jazz/World

Hagyomány és Média konferencia

2008.10.11. 00:00
Ajánlom
2008. október 22-én a Hagyományok Háza konferenciát rendez, amely a hagyományos kultúrának a magyar médiában elfoglalt szerepével foglalkozik.

A Hagyományok Háza feladatának tekinti feltérképezni, hogy a magyar társadalom különféle szegmenseiben, az ezekben zajló szakmai tevékenység során hogyan jelennek meg a hagyományos műveltség értékei, hogyan hasznosulnak a hagyományos kultúrában fogant tapasztalatok, és egyáltalán a mai magyar köztudatban milyen szerepe van a hagyományos kultúrának.

A média olyan kiemelkedő területe a közéletnek, melyben a hagyományhoz, „a néphez” való viszonyulás döntő szerepet játszik a társadalom önkép-kialakításának, identitásformálásnak, vagy éppen más társadalmakhoz, illetve kisebbségi csoportokhoz fűződő véleményalkotásának folyamataiban. A hagyományos kultúráról folytatott közbeszédben a tradíció „folytonosság” jelentéstartalmának hangsúlyozása helyett a hagyomány jelenségeinek és fogalmának sokszor egy súlyosan félreértelmezett, a „régi” szinonimájaként használt olvasatával találkozhatunk. Ha pedig a kérdést egy ország „humán erőforrásának” állapota szemszögéből közelítjük, akkor fel kell ismernünk, hogy a hagyomány jelenségeinek helyes értelmezése egyenesen államérdek. Úgy érezzük, hogy ma, amikor a társadalmi életnek a művészetektől a tudományon, politikán, vagy a lokális gazdasági érdekvédelem területén keresztül egészen a környezetvédelemig terjedő széles palettáján egyre többször találkozunk a hagyományos kultúra értékeinek hangsúlyozásával, fölöttébb időszerű napirendre tűzni a hagyománynak a médiában elfoglalt szerepéről szóló szakmai eszmecserék, viták fórumának létrehozását.

A tanácskozás célja feltérképezni, hogy a magyar mediális kultúrában, a különféle sajtóorgánumokban zajló szakmai tevékenység során hogyan jelennek meg a hagyományos műveltség értékei, hogyan hasznosulnak a hagyományos kultúrában fogant tapasztalatok, és egyáltalán, milyen szerepe van a mai magyar „véleményformáló” információs csatornákban a hagyományos kultúrának.

A konferencia főbb vitaindító témái:
- lokális értékek a globalizált térben: a népi kultúra helye a regionális arculatformálásban
- a kulturális sokszínűség védelmének mediális eszközei az akkulturáció sodrásában
- az identitás dilemmái: az azonosságtudat és a másság-tisztelet mediális építőkövei
- jel és kép: a hagyományos kultúra szimbólumai a mediális kommunikációban
- új mediális felületek: a hagyomány jelenségei az interneten
- útkeresés és felelősség: új értelmezési modellek, a hagyomány terjesztésének mediális hatékonysága
- hibák a mátrixban: a szakmai ellenőrzés hiánya a hagyományhoz kötődő adattartalmak szolgáltatásában

A tanácskozás plenáris ülésének előadói:
- Agócs Valéria, a Rada pre vysielanie a retransmisiu (a Szlovák Köztársaság Sugárzási Tanácsa - a szlovákiai ORTT) elnöke
- Kotics József, a Miskolci Egyetem Kulturális és Vizuális Antropológia tanszékének vezetője
- Kósa Somogyi György, A Magyar Televízió Zrt m2 műsorigazgatója
- Szalai Annamária, az ORTT tagja
- Szitnyai Jenő, a RegioFilm Stúdió főszerkesztője

A szekcióüléseket (megfelelő érdeklődés esetén) a következő témákban tervezzük megtartani:
1. „Térkép e táj” - Hagyomány és regionalizmus kapcsolata a médiában
2. „Kató néni”-től Pandacsöki Boborjánig - Identitásmodellek a média hagyomány-képének tükrében
3. trad.hu - A hagyomány az új mediális felületeken

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Hiába fest jobban Szűz Mária a restaurálás után, a tulajdonos reklamál

Ez már nem az, akit ismert és szeretett, állítja, miután egy restaurátor szebb küllemet varázsolt a szobrának. Akár bíróság elé is kerülhet az ügy. Inverz „bundás Krisztus”-eset Lengyelországból.
Színház

Bakos-Kiss Gábor lett a Győri Nemzeti Színház új igazgatója

A kilenctagú szakmai bizottság javaslatára Bakos-Kiss Gábort választották a Győri Nemzeti Színház élére – tudatta Facebook-oldalán Dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere. Az új igazgató 2021. július 1-jétől vezetheti a színházat.
Plusz

Ezek a 75 éves David Gilmour kedvenc Pink Floyd-dalai

Ma ünnepli 75. születésnapját David Gilmour, a Pink Floyd szólógitárosa, aki egyébként a basszusgitártól a billentyűkön át a szaxofonig számos hangszeren játszik, mégis karakteres húrhajlításairól, összetéveszthetetlen soundjáról és kitartott hangjairól ismerünk.
Vizuál

90 év után bukkant fel a magyar származású Amrita Sher-Gil festménye

Az indiai Frida Kahlóként is emlegetett magyar származású festőnő portréja akár a 2,8 millió dolláros (849 millió forint) leütési árat is elérheti a Christie's aukciósház árverésén.
Színház

Upor László beszélgetéssorozatot indít az eTrafón

Véget ért a Trafó TudásTrambulin sorozata, a nézők azonban nem maradnak online műsor nélkül: március 10-én indul a Világhazafiak, amelyben Upor László olyan magyarokkal beszélget, akiket bár számos alkalommal láthatunk Magyarországon, külföldön is jelentős sikereket értek el.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World felhívás

Küldd el saját műalkotásod, és szerepelj Csukás István-videoklipben!

Csukás István 85 éve, április 2-án született és tavaly február 24-én hunyt el. Személyének, alkotásainak, életművének tiszteletére e két időpont közötti hónapban a Bettika duóval közösen alkotói felhívást tesz közzé a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpont – ezúttal felnőtteknek!
Jazz/World interjú

A zene szép, komoly játék – interjú Dresch Mihállyal

Traktoron nem szól a blues, de a csendben előjön az ének. Dresch Mihályt többszörösen díjazta a Fonó közönsége, ez alkalommal beszélgettünk vele. Arról, hogy mit jelent a népzene, és miben osztozik a jazzel, és arról, hogy miért férhet meg több dudás egy csárdában.
Jazz/World klippremier

Klippremier: „Árkon-bokron” átívelő dal a Shinterztől WaTáig

Egy angolszász király által építtetett földsánc ihlette a Shinterz zenekar Varga Tamás WaTa-val közös remixét, a Dyke-ot. A trió már biztosan ott lesz idén a Művészetek Völgyében.
Jazz/World klippremier

Rózsák között ébredt egy szakállas bácsi

És nem is csak rózsákból állt az ágya, hanem mindenféle virágból. Lenyűgöző klip készült Pátkai Rozina új dalához.
Jazz/World hír

Dresch Mihály az idei Fonó-díjak nagy nyertese

Vasárnap este az online térben nézhette meg a közönség az első Fonó-díj átadóját. Tizenegy kategóriában osztották ki a díjakat a legjobbnak ítélt művészeknek, lemezeknek és programsorozatoknak, valamint átadtak egy életműdíjat is, amelyet a közönség szavazatai alapján Dresch Mihálynak ítélt oda a zsűri.