Jazz/World

Hagyomány és Média konferencia

2008.10.11. 00:00
Ajánlom
2008. október 22-én a Hagyományok Háza konferenciát rendez, amely a hagyományos kultúrának a magyar médiában elfoglalt szerepével foglalkozik.

A Hagyományok Háza feladatának tekinti feltérképezni, hogy a magyar társadalom különféle szegmenseiben, az ezekben zajló szakmai tevékenység során hogyan jelennek meg a hagyományos műveltség értékei, hogyan hasznosulnak a hagyományos kultúrában fogant tapasztalatok, és egyáltalán a mai magyar köztudatban milyen szerepe van a hagyományos kultúrának.

A média olyan kiemelkedő területe a közéletnek, melyben a hagyományhoz, „a néphez” való viszonyulás döntő szerepet játszik a társadalom önkép-kialakításának, identitásformálásnak, vagy éppen más társadalmakhoz, illetve kisebbségi csoportokhoz fűződő véleményalkotásának folyamataiban. A hagyományos kultúráról folytatott közbeszédben a tradíció „folytonosság” jelentéstartalmának hangsúlyozása helyett a hagyomány jelenségeinek és fogalmának sokszor egy súlyosan félreértelmezett, a „régi” szinonimájaként használt olvasatával találkozhatunk. Ha pedig a kérdést egy ország „humán erőforrásának” állapota szemszögéből közelítjük, akkor fel kell ismernünk, hogy a hagyomány jelenségeinek helyes értelmezése egyenesen államérdek. Úgy érezzük, hogy ma, amikor a társadalmi életnek a művészetektől a tudományon, politikán, vagy a lokális gazdasági érdekvédelem területén keresztül egészen a környezetvédelemig terjedő széles palettáján egyre többször találkozunk a hagyományos kultúra értékeinek hangsúlyozásával, fölöttébb időszerű napirendre tűzni a hagyománynak a médiában elfoglalt szerepéről szóló szakmai eszmecserék, viták fórumának létrehozását.

A tanácskozás célja feltérképezni, hogy a magyar mediális kultúrában, a különféle sajtóorgánumokban zajló szakmai tevékenység során hogyan jelennek meg a hagyományos műveltség értékei, hogyan hasznosulnak a hagyományos kultúrában fogant tapasztalatok, és egyáltalán, milyen szerepe van a mai magyar „véleményformáló” információs csatornákban a hagyományos kultúrának.

A konferencia főbb vitaindító témái:
- lokális értékek a globalizált térben: a népi kultúra helye a regionális arculatformálásban
- a kulturális sokszínűség védelmének mediális eszközei az akkulturáció sodrásában
- az identitás dilemmái: az azonosságtudat és a másság-tisztelet mediális építőkövei
- jel és kép: a hagyományos kultúra szimbólumai a mediális kommunikációban
- új mediális felületek: a hagyomány jelenségei az interneten
- útkeresés és felelősség: új értelmezési modellek, a hagyomány terjesztésének mediális hatékonysága
- hibák a mátrixban: a szakmai ellenőrzés hiánya a hagyományhoz kötődő adattartalmak szolgáltatásában

A tanácskozás plenáris ülésének előadói:
- Agócs Valéria, a Rada pre vysielanie a retransmisiu (a Szlovák Köztársaság Sugárzási Tanácsa - a szlovákiai ORTT) elnöke
- Kotics József, a Miskolci Egyetem Kulturális és Vizuális Antropológia tanszékének vezetője
- Kósa Somogyi György, A Magyar Televízió Zrt m2 műsorigazgatója
- Szalai Annamária, az ORTT tagja
- Szitnyai Jenő, a RegioFilm Stúdió főszerkesztője

A szekcióüléseket (megfelelő érdeklődés esetén) a következő témákban tervezzük megtartani:
1. „Térkép e táj” - Hagyomány és regionalizmus kapcsolata a médiában
2. „Kató néni”-től Pandacsöki Boborjánig - Identitásmodellek a média hagyomány-képének tükrében
3. trad.hu - A hagyomány az új mediális felületeken

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

A néző bosszantása és kényeztetése – jegyzetek az idei POSZT-ról

Ha valaki valóban egy fesztiválra kíváncsi, arról szeretne összbenyomást kapni, leküzdhetetlen akadályokba ütközik. Csak látszólag egyszerű megoldás, hogy módszeresen végignézi valamennyi előadást.
Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Zenés színház

Bartók Plusz Operafesztivál: Rohanok koncertről koncertre

Milyen jó is azoknak, akik nem szeretik a klasszikus zenét! Jaj nem, persze nem úgy értem, szóval milyen könnyű is azoknak... Hm, nem, nem könnyű, sőt... Akkor meg milyen jó azoknak, akik két-három helyen is tudnak lenni egyszerre! Olyan meg nincs...
Klasszikus

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.
Jazz/World rustico

Alázattal kísérletezni

Kubinyi Júlia már tizenévesen nyakig benne volt a népzenei koncertéletben, hiszen a Dűvő Zenekar énekeseként rengeteg helyen játszottak. Most izgalmas mérföldkőhöz érkezett, amikor Szokolay Dongó Balázzsal és Zimber Ferenccel közös, Rustico című lemezén újraértelmezték a népi hangzásvilágot.
Jazz/World

Billy Cobhammal és Richard Bonával vár a SopronDrum Fesztivál

A június 15-én kezdődő SopronDrum ütősfesztiválon világhírű ütőszenészek és világzenei előadók muzsikáján keresztül ismerhetjük meg az ütős zene sokszínűségét a fertőrákosi barlangszínház gyönyörű környezetében és Sopronban.
Jazz/World zenés állatkerti esték

Hallgasson zenét az Állatkert csodás környezetében!

A Fővárosi Állat- és Növénykert idén is válogatott nyáresti koncertekkel várja a zenerajongókat július 4-étől minden szerdán.