Jazz/World

Hagyományok végtelenje

2009.05.25. 00:00
Ajánlom
Népzenei revivalt élünk át, úgy tűnik, a hagyományos Kárpát-medencei dallamok, hangszerek, előadásmódok elixírként hatnak a kortárs zenére. Az előadókat, produkciókat azonban egész világok választják el egymástól attól függően, ki mennyire birtokolja ezt a zenei nyelvet, ki milyen mélységében, milyen érzékenységgel nyúl hozzá, vagy melyik tájegység hagyománya érintette meg.

A Rendhagyó prímástalálkozó attól rendhagyó, hogy nem hagyományos értelemben vett prímások játszanak, hanem olyan kiemelkedő jazz-, rock-, világ- és komolyzenészek, akiknek különleges kötődésük van a népzenéhez. Szaxofon-, cimbalom- és gitárprímások mutatják meg, hogy a hagyományok végtelenjéből pontosan mit jelent nekik a népzene.

Dresch "Dudás" Mihály szaxofonos az amerikai bebop és az erdélyi zene egyedülálló alkimistája. Saját maga taposta ki ezt a járhatatlannak hitt utat, és találta meg azt a szűk ösvényt, ahol a szárnyaló improvizáció és a kötött forma, a nagyvárosi kaotikus lüktetés és a különleges erdélyi lelkület olyan erőteljes harmóniában jelenik meg, amit mi magunk, de a fekete amerikai jazz-zenész is ámulva hallgat. Dresch Mihály a John Coltrane-féle jazz felől indult a nyolcvanas években, és mára már azt vallja, zenéjének alapja az erdélyi népzene; improvizációi leginkább a furulya alapú gyimesi dallamokra épülnek.

Ugyan ki gondolta volna nem olyan rég, hogy a cimbalom a magyar nóta világán kívül az élő kortárs zenében is fontos hangszerré válik? Például a jazz kvartettben a zongorát teljes értékűen ki tudja váltani, sűrűbb, impulzívabb, izgalmasabb hangzást adva? Hogy ez így van, arról nem kis részben Balogh Kálmán tehet. Zenei pályájáról írni, annak állomásait felsorolni hosszú lenne. Az biztos, hogy nem sok zenész muzsikál a legfontosabb autentikus népzenekarokkal, kortárs kísérleti zenekarokkal; kevesen mélyednek el a jazzben, tesznek kitérőt a klezmer, a ragtime felé, készítenek autentikus cigányzenei albumokat, a Budapesti Fesztiválzenekarral komolyzenei lemezt, zenélnek a Vágtázó Csodaszarvas sámánzenekarban, cimbalmoznak Francis Ford Coppola 2007-es Youth Without Youth című filmjének főcímdalában. Balogh Kálmán Európától az Egyesült Államokig a legnagyobb koncerttermekben - például a Carnegie Hallban - prezentálja, mit is tud a cimbalom.

Both Miklós a huszonéves korosztály képviselőjeként a rock irányából indult, hogy aztán egy atonális pszichedelikus zenei kitérőt követően annyira elmélyedjen a népzenében, hogy ő maga is gyűjteni kezdje. Leginkább folk-rock zenekara, a Napra révén ismert, de az elemi erejű Barabaro újdonsült frontgitárosaként is hallhatjuk. Both Miklós azt mondja, nem akar hagyományőrző lenni, gitárprímásként ezen a találkozón is minden bizonnyal a népzene őserejét keresi.

A prímások alá prímások játszanak: Lakatos Róbert, Pál István „Szalonna", Vizeli Balázs, és olyan mesterek, mint a nagybőgős Doór Róbert, a brácsás Mester László, valamint két jeles népdalénekes, Herczku Ágnes és Korpás Éva. Az biztos, hogy ez az este a népieskedő, a hagyományokat felületesen összekeverő „zanzásított világzenék" antitézise lesz.

2009. május 30. 19:30
Fesztivál Színház
Rendhagyó prímástalálkozó

 

Km.: Pál István „Szalonna" (hegedű), Lakatos Róbert (hegedű, brácsa), Both Miklós (gitár), Dresch Dudás Mihály (fúvós hangszerek), Balogh Kálmán (cimbalom), Vizeli Balázs (hegedű), Korpás Éva, Herczku Ágnes (ének), Doór Róbert (nagybőgő), Mester László (brácsa)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Súlyosan megsérült a Budapesti Operettszínház egyik táncosa a terézvárosi házomlásnál

Június 27-én, a reggeli órákban leomlott egy ház tetőszerkezete a 6. kerületi az Aradi utca és Jókai utca sarkán. A leeső szerkezeti elemek a Jókai utcára zuhantak, maguk alá temetve a Budapesti Operettszínház egyik táncművészét, aki éppen próbára tartott.
Vizuál

Itt születik a zseni – Megnéztük Baz Luhrmann Elvis-filmjét

Ki volt Elvis? És miért lehet fontos nekünk, itt és most? Egyáltalán mit tudunk a Királyról – teszi fel a kérdést Baz Luhrmann rendező, aki hollywoodi szuperprodukcióban dolgozta fel Elvis Presley életét. A vibráló, feszítő, eksztatikus alkotást a nyár egyik legjobb filmjének tartjuk.
Színház

„Kételyek és kétségek visznek előre” – Beszélgetés Blaskó Péterrel

Hamarosan a Nemzeti Színházban is látható lesz Blaskó Péter „családi előadása”, a GRANE – Képzelgések a Peer Gynt nyomán, amelyet lánya, Blaskó Borbála rendezett, és fia is szerepel a Bethlen Téri Színház produkciójában. A színművésszel ősztől Hubay Miklós Ők tudják, mi a szerelem című drámájában is találkozhatunk, Udvaros Dorottya oldalán.
Klasszikus

Kihirdették a Kodály Zoltán Nemzetközi Zenei Verseny győzteseit

Hat fiatal vonós hangszeres művész jutott a június 17-26. között Debrecenben megrendezett Kodály Zoltán Nemzetközi Zenei Verseny döntőjébe, akik gálakoncerten mutatkozhattak be a közönség előtt.
Klasszikus

Új vizekre hajózhatunk a Nemzeti Filharmonikusok új évadában

Régi és új zene, különleges hangszeres művek és egész estés operaprodukciók, beavatókoncertek és kórushangversenyek várják a közönséget a 2022/23-as évadában a Nemzeti Filharmonikusok koncertjein.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Bájolás sokszögben – Megjelent a Borbély Mihály Polygon új lemeze

A legendás formáció – Borbély Mihály, Lukács Miklós és Dés András triója – januárban rögzítette a Polygon második lemezét, amely most a Fonó kiadásában jelenik meg Bájoló / Enchantment címmel. A lemezbemutató koncertre a Hagyományok Háza szervezésében június 25-én került sor a Hagyományok Házában.
Jazz/World ajánló

A Vujicsics Együttes is fellép Salföldön

A Balkánra fókuszál a 7. Salföldi Dalföld; a fesztivál koncertekkel, kiállításokkal, táncházzal, minikonferenciával és sok más kulturális programmal várja a közönséget június 24. és 26. között a Káli-medencében.
Jazz/World ajánló

Löszfal-tövi új dimenziók: Dombos Fest 2022

A Dombos Fest július elején újra várja Kishegyesen az igényes szórakozásra vágyókat, és mindazokat, akik idén is elvarázsolódnának a löszfal tövében. 22 évvel ezelőtt egy szemétdomb helyén civil összefogással indult a Dombos Fest, amely azóta a térség egyik legkedveltebb művészeti fesztiváljává vált.
Jazz/World ajánló

Chris Potter San Franciscó-i supergroupja, az SFJazz a Müpában

A jelenkor kihívásaira, az elmúlt évek nehézségeire reflektál június 24-i budapesti koncertjén az SFJAZZ Collective. A kilenctagú supergroup az élő bizonyítéka, hogy a jazz ma is ugyanolyan élő, érvényes és szerethető műfaj, mint egykoron.
Jazz/World gyász

Elhunyt Ducsai Szabolcs trombitás

A Budapest Jazz Orchestra és a Studio 11 állandó tagjának halálhírét a Magyar Jazz Szövetség jelentette be közösségi oldalán.