Jazz/World

Hajdu Klára: "Megasztárosként is a jazzt képviseltem"

2015.04.28. 09:32
Ajánlom
A hazai jazzélet kiemelkedően sokoldalú énekesnője, szerzője Hajdu Klára, aki a 2008-ban alapított négyese mellett duóban is gyakran fellép. A Hajdu Klára Quartet nyitja az idei Nemzetközi Jazznapot a Müpában. A zongoránál Neumann Balázs, a bőgőnél Soós Márton, a doboknál Hoff Marcell. INTERJÚ

- Milyen koncerttel készülnek a Jazznap.hu-ra?

- A Come with Me című lemezünk anyagát játsszuk, a saját számaink mellett egy-két kortárs magyar zeneszerző kompozíciója, népdal és jazz standard is hallható lesz. A Nemzetközi Jazznap nagyon jó alkalom arra, hogy aki szereti vagy ismerkedik ezzel a műfajjal, ingyen és sok helyszínen meghallgathat koncerteket.

- Mi hívta létre a 2012 óta új felállással játszó Hajdú Klára Quartet albumát?

- Jazz standardek, pop átdolgozások és saját szerzemények alkotják a lemez anyagát. Javarészt olyan dalok, amiket már régóta szerettem volna rögzíteni. Mint például Gadó Gábor szerzeménye, a Jonathan Livingstone, amit még a Balázs Elemér Grouppal énekeltem sok éven át. A Sicily Soós Márton nagybőgős dala, amihez én írtam a Come with Me című szöveget. A Lullaby a saját szerzeményem, emellett Neumann Balázs zongoristának is szerepel egy kompozíciója az albumon, a Smoky Lights. A szövegvilág, a lelkület az én világomat tükrözi, a hangszerelést és a hangzást pedig a fiúkkal közösen alakítottuk ki. 

- A mainstream jazz és a populáris zene ötvözésén túl milyen irányba szeretne továbbhaladni?

- Eddig is sok műfajt kipróbáltam már, Elemérékkel énekeltem népzenét, régi zenét is. Ebből sokat tanultam és így alakult ki egy sajátos világ, ami a quartetre is jellemző. Több lemezre való tervem van. Nyáron készülünk új albummal, most fogjuk eldönteni, hogy milyen úton menjünk tovább. A standard muzsika éppúgy közel áll a szívünkhöz, mint a saját számaink. A kísérletezés egyre inkább teret kap a fiatal muzsikusok zenéjében. Egyre több fuzionálást hallok a kortársaimnál, van aki elektronikával próbálkozik, sokan a folkzenét is bevonják a jazzbe, vagy saját dalokat írnak a gondolataik kifejezésére. Mi is igyekszünk megújulni. 

- Mennyire volt egyenes az idáig megtett zenei út? A megasztáros szereplése idején bekerülhetett volna a popzenei sztárgyárba.

- Már a megasztáros lehetőség idején is, - ahová egyébként hívtak, nem magamtól mentem, - a jazzt képviseltem. Gyerekkoromban alakult ki ez a szerelem a szüleim hatására, akik ezt a műfajt hallgatták. Tizennégy éves korom óta jazzéneklést tanultam. Azt gondolom, hogy kijelölt volt számomra ez az út. Végigjártam a szamárlétrát, különböző zenekarokban tanultam, bontogattam a szárnyaimat. Aztán ahogy húszévesen bekerültem a Balázs Elemér Groupba, egyből besoroltak a profik közé, és meg kellett felelni az elvárásoknak. Nagyon szerencsés vagyok, mert amellett, hogy megtettem mindent és megtanultam, amit csak lehetett, mindig jó lehetőségek jöttek. Soha nem kellett erőszakosan kopogtatnom, keresgélnem. Nyilván amiatt, hogy szívből csinálom, a közönségtől is azt a visszajelzést kapom, hogy érzik és szeretik a zenémet.

- 2012 óta új felállásban működik a Hajdu Klára Quartet. Milyen szakmai indokok álltak az együttes átalakulása mögött?

- A Balázs Elemér Groupból is 2012-ben szálltam ki közel egy évtized után. Elindultam egy másik úton, hogy megtaláljam magamat és a saját hangomat. Ehhez szakmailag és emberileg is a legjobb partnereket választottam, hiszen zenésztársaim egytől-egyig a fiatal generáció keresett, tehetséges muzsikusai. Aki ismeri a Balázs Elemár Group munkásságát és a mi lemezünket, hallhatja, hogy igazából nem szakadtam el attól a zenétől, sokat merítettem belőle. 

- A hazai klubkoncertezés és fesztivál-fellépések mellett mennyire tudnak nyitni a külföldi meghívások felé?

- A Hajdu Klára Quartet megújulásának harmadik évfordulója és az első lemezünk után most jött el az ideje a kifelé nyitásnak. A Come with Me című albumunk külföldre is kikerült, most fogunk nagyobb kiadókat megkeresni a lemez terjesztése ügyében, és a következő lemezünket szeretnénk külföldön is megjelentetni. Ha már a kinti polcokon ott van az album, könnyebben tudunk külföldi fellépéseket szervezni. Jelenleg Bécsbe és Romániába vannak meghívásaink.

- Az éneklés mellett régóta foglalkozik tanítással is. Hogyan került a tanítás közelébe?

- Pedagógia szakos gimnáziumban érettségiztem, és már akkor tudtam, hogy a későbbiekben tanítással is szeretnék foglalkozni. Majd elvégeztem a jazz konzervatóriumot, és csak azután szerzetem diplomát a Zeneakadémián. Azóta kezdtem el tanítani a Tóth Aladár Zeneiskolában, a Rajkó Talentum Tánc- és Zeneművészeti Iskolában, a Vienna Konservatoriumban, jelenleg pedig az idén elindult Premier Művészeti Szakközépiskolában, emellett harmadik éve Az ének iskolája című tévéműsorban vagyok énektanár.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Kiderült, kik ők: Kult50 – A kultúra 50 arca

Megvan A kultúra 50 arca, a legújabbak, akik 2018-ban „pörgették a magyar kultúrát”, és jelentős teljesítményük miatt tíz kategóriában bekerültek az idei Kult50-be. A Fidelio kiadványát és egész évre kiterjedő programját ma délelőtt mutatták be a Rózsavölgyi Szalonban.
Klasszikus

"Tartozunk Bartóknak és Kodálynak" – Rohmann Ditta és a Söndörgő a Kult50-ben

Indul a Kult50 videósorozata! Hetente két alkalommal jelentkezünk videóval, melyekben párosával mutatjuk be az idei Kult50 szereplőit. Az első részben Rohmann Ditta csellóművészt és Eredics Benjamint, a délszláv népzenét játszó Söndörgő zenekar egyik tagját ültettük le beszélgetni, akik korábban soha nem találkoztak személyesen.
Klasszikus

Balogh Eszter: „Nem nyerni akartam, hanem hatni a közönségre!”

Elsöprő győzelmet aratott a londoni Hӓndel Énekversenyen Balogh Eszter mezzoszoprán. Megosztotta velünk a megmérettetésen szerzett tapasztalatait, gondolatait az opera szerepéről napjainkban, és azt is elárulta, hogy mi a célja az énekléssel.
Klasszikus

Túlélte a Notre Dame orgonája, de nem tudjuk, meg fog-e szólalni

A hangszerben három-négy évszázad orgonaépítői tapasztalata egyesült, különlegessége éppen a korában rejlett. Szívfájdító belegondolni, hogy lehet, soha nem fog megszólalni.
Plusz

Lángolt a Notre-Dame

Hétfő délután a fa tetőszerkezet kapott lángra a renoválás alatt álló katedrális - valószínűleg éppen a felújítással összefüggésben. A tűz gyorsan terjedt az egész épületben. Egy torony és a tetőszerkezet egy része is beomlott. A párizsiak döbbent csendben vagy vallásos énekeket énekelve álltak az utcán és figyelték az eseményeket.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Szerelmes Chagall – Horgas Eszter és Bálint András estje

A mester életútját követve orosz, zsidó, francia és amerikai klasszikus és jazz zeneművekből válogatott bravúros feldolgozásokat hallhat a közönség május 25-én az Urániában.
Jazz/World hír

A spanyol királyi család is elismerően nyilatkozott a Snétberger-módszerről

A Nemzetközi Roma Napon, április 8-án vette át a Spanyol Roma Kulturális Intézet díját (Nuevos Creadores) Snétberger Ferenc a Spanyol Nemzeti Múzeumban, a Pradóban, ahol a királyi család tagjai is gratuláltak a Felsőörsön zajló tehetséggondozáshoz.
Jazz/World interjú

„Ha valaki nem őszinte, az a jazzben erősen kiütközik” - Interjú Oláh Krisztiánnal

A zongorista Oláh Krisztián mindössze 23 éves, de már nyolc éve profi zenészként működik. Azt meséli, most jött el az a pillanat, amikortól kezdve tudatos szeretne lenni a mindennapokban és a zenekarvezetésben egyaránt.
Jazz/World interjú

Szőke Nikoletta újabb saját dallal ostromolja a jazz és pop közötti falat

Néhány napja debütált a sztenderd-éneklés és scat egyik legnagyobb hazai kiválósága, Szőke Nikoletta harmadik saját szerzeménye, melynek kapcsán nekünk is mesélt a dalszerzés belső folyamatáról.
Jazz/World kritika

Szabadon illeszkedő rétegek

A zene lehet szórakozás, vagy szolgálat, mindkét esetben szerencsésebb, ha a közreműködők a feladatot veszik komolyan, mintsem saját magukat. Gyémánt Bálint új triója a kivagyiság helyett a zenében szeret megfürödni, ezzel pedig a közönségnek is megkönnyíti, hogy azzal törődjön, amiért a BJC-be érkezett április 10-én.