Jazz/World

Hajdu Klára: "Megasztárosként is a jazzt képviseltem"

2015.04.28. 09:32
Ajánlom
A hazai jazzélet kiemelkedően sokoldalú énekesnője, szerzője Hajdu Klára, aki a 2008-ban alapított négyese mellett duóban is gyakran fellép. A Hajdu Klára Quartet nyitja az idei Nemzetközi Jazznapot a Müpában. A zongoránál Neumann Balázs, a bőgőnél Soós Márton, a doboknál Hoff Marcell. INTERJÚ

- Milyen koncerttel készülnek a Jazznap.hu-ra?

- A Come with Me című lemezünk anyagát játsszuk, a saját számaink mellett egy-két kortárs magyar zeneszerző kompozíciója, népdal és jazz standard is hallható lesz. A Nemzetközi Jazznap nagyon jó alkalom arra, hogy aki szereti vagy ismerkedik ezzel a műfajjal, ingyen és sok helyszínen meghallgathat koncerteket.

- Mi hívta létre a 2012 óta új felállással játszó Hajdú Klára Quartet albumát?

- Jazz standardek, pop átdolgozások és saját szerzemények alkotják a lemez anyagát. Javarészt olyan dalok, amiket már régóta szerettem volna rögzíteni. Mint például Gadó Gábor szerzeménye, a Jonathan Livingstone, amit még a Balázs Elemér Grouppal énekeltem sok éven át. A Sicily Soós Márton nagybőgős dala, amihez én írtam a Come with Me című szöveget. A Lullaby a saját szerzeményem, emellett Neumann Balázs zongoristának is szerepel egy kompozíciója az albumon, a Smoky Lights. A szövegvilág, a lelkület az én világomat tükrözi, a hangszerelést és a hangzást pedig a fiúkkal közösen alakítottuk ki. 

- A mainstream jazz és a populáris zene ötvözésén túl milyen irányba szeretne továbbhaladni?

- Eddig is sok műfajt kipróbáltam már, Elemérékkel énekeltem népzenét, régi zenét is. Ebből sokat tanultam és így alakult ki egy sajátos világ, ami a quartetre is jellemző. Több lemezre való tervem van. Nyáron készülünk új albummal, most fogjuk eldönteni, hogy milyen úton menjünk tovább. A standard muzsika éppúgy közel áll a szívünkhöz, mint a saját számaink. A kísérletezés egyre inkább teret kap a fiatal muzsikusok zenéjében. Egyre több fuzionálást hallok a kortársaimnál, van aki elektronikával próbálkozik, sokan a folkzenét is bevonják a jazzbe, vagy saját dalokat írnak a gondolataik kifejezésére. Mi is igyekszünk megújulni. 

- Mennyire volt egyenes az idáig megtett zenei út? A megasztáros szereplése idején bekerülhetett volna a popzenei sztárgyárba.

- Már a megasztáros lehetőség idején is, - ahová egyébként hívtak, nem magamtól mentem, - a jazzt képviseltem. Gyerekkoromban alakult ki ez a szerelem a szüleim hatására, akik ezt a műfajt hallgatták. Tizennégy éves korom óta jazzéneklést tanultam. Azt gondolom, hogy kijelölt volt számomra ez az út. Végigjártam a szamárlétrát, különböző zenekarokban tanultam, bontogattam a szárnyaimat. Aztán ahogy húszévesen bekerültem a Balázs Elemér Groupba, egyből besoroltak a profik közé, és meg kellett felelni az elvárásoknak. Nagyon szerencsés vagyok, mert amellett, hogy megtettem mindent és megtanultam, amit csak lehetett, mindig jó lehetőségek jöttek. Soha nem kellett erőszakosan kopogtatnom, keresgélnem. Nyilván amiatt, hogy szívből csinálom, a közönségtől is azt a visszajelzést kapom, hogy érzik és szeretik a zenémet.

- 2012 óta új felállásban működik a Hajdu Klára Quartet. Milyen szakmai indokok álltak az együttes átalakulása mögött?

- A Balázs Elemér Groupból is 2012-ben szálltam ki közel egy évtized után. Elindultam egy másik úton, hogy megtaláljam magamat és a saját hangomat. Ehhez szakmailag és emberileg is a legjobb partnereket választottam, hiszen zenésztársaim egytől-egyig a fiatal generáció keresett, tehetséges muzsikusai. Aki ismeri a Balázs Elemár Group munkásságát és a mi lemezünket, hallhatja, hogy igazából nem szakadtam el attól a zenétől, sokat merítettem belőle. 

- A hazai klubkoncertezés és fesztivál-fellépések mellett mennyire tudnak nyitni a külföldi meghívások felé?

- A Hajdu Klára Quartet megújulásának harmadik évfordulója és az első lemezünk után most jött el az ideje a kifelé nyitásnak. A Come with Me című albumunk külföldre is kikerült, most fogunk nagyobb kiadókat megkeresni a lemez terjesztése ügyében, és a következő lemezünket szeretnénk külföldön is megjelentetni. Ha már a kinti polcokon ott van az album, könnyebben tudunk külföldi fellépéseket szervezni. Jelenleg Bécsbe és Romániába vannak meghívásaink.

- Az éneklés mellett régóta foglalkozik tanítással is. Hogyan került a tanítás közelébe?

- Pedagógia szakos gimnáziumban érettségiztem, és már akkor tudtam, hogy a későbbiekben tanítással is szeretnék foglalkozni. Majd elvégeztem a jazz konzervatóriumot, és csak azután szerzetem diplomát a Zeneakadémián. Azóta kezdtem el tanítani a Tóth Aladár Zeneiskolában, a Rajkó Talentum Tánc- és Zeneművészeti Iskolában, a Vienna Konservatoriumban, jelenleg pedig az idén elindult Premier Művészeti Szakközépiskolában, emellett harmadik éve Az ének iskolája című tévéműsorban vagyok énektanár.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Zenés színház

Kiderült, mit gondol a Metropolitan Opera főigazgatója az énekesekről

Tizenhárom éve áll a New York-i operaház élén, Peter Gelb mindennel találkozott már.
Klasszikus

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.
Vizuál

Illusztrátoroktól kérhetsz személyre szóló rajzot karácsonyra

A legviccesebb kérésekről vagy a legemlékezetesebb kliensekről kérdeztük az illusztrátorokat a Pagony lassan hagyományosnak számító karácsony előtti jótékony rajzolása kapcsán.
Vizuál

Elfajzott művészet a javából – Vaszilij Kandinszkij

Olyan művészetet akart teremteni, amely megszabadul a tárgyi ábrázolásból. A szovjetek elől Németországba menekült, a nácik elől Franciaországba. 75 éve hunyt el Vaszilij Kandinszkij.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World magazin

Zeneművet írt a „napalmos lánynak”, most végre élőben is előadhatta neki

1972-ben járta be a világot a vietnámi háború legsokkolóbb fotója, amin gyerekek menekülnek a bombázás elől. Tiszteletükre Hannibal Lokumbe még 1973-ban szvitet komponált, amit most élőben is előadhatott a képen meztelenül szereplő lánynak, Kim Phuc Phan Thi-nek.
Jazz/World magazin

Tudományos bizonyítást nyert, hogy a „zene közös nyelv”

Közhely, hogy a zene olyan univerzális nyelv, ami alkalmas a szavakon túli kommunikációra. Most egy bécsi kutatócsoport adatokkal is alátámasztotta, hogy a zene világszerte közös tulajdonságokkal rendelkezik.
Jazz/World ajánló

Zenész apák zenész fiaikkal adnak közös adventi koncertet

A Modern Art Orchestra Az alma meg a fája elnevezésű koncertjén december 14-én 19:30-tól a Budapest Music Centerben olyan szülő-gyerek párosok fordulnak meg a színpadon, akiket eddig nem hallhattunk.
Jazz/World ajánló

Új lemezt készített Kollár-Klemencz László

Decemberben jelenik meg Ég az erdő címmel Kollár-Klemencz László Kamarazenekarának új albuma – a dalszerző-író-énekes 2008-ban megkezdett első szólóalbumának folytatásaként. Az új dalokat január 19-én a MOMKultban nagyszabású koncerten mutatják be a zenészek.
Jazz/World gyász

Meghalt Marie Fredriksson, a Roxette énekesnője 

Hatvanegy éves korában meghalt Marie Fredriksson svéd énekesnő, a Roxette nevű duó egyik tagja - írja a BBC hírportálja. A népszerű pop duó többször is fellépett Magyarországon.