Jazz/World

Hallani kell Stéphane Grappelli és a Pink Floyd közös felvételét!

2019.11.27. 15:35
Ajánlom
A jazzhegedülés és a progresszív rock rajongói biztosan ismerik a felvételt, amelyen Grappelli a Pink Floyd Wish You Were Here című számában szólózik – izgalmas, új zenei minőséget hozva létre. Hosszú időre eltűnt, és csak néhány éve került elő ez a különleges felvétel.

A zenetörténetben ritka időszak mementója ez az 1975-ben készült felvétel. Egy olyan korszaké, amikor a rockzene és a jazz is egyformán nyitott volt a kísérletezésre, és szomszédos szobákban születtek a különböző műfajok azóta legendássá vált felvételei. Ez az együttműködés ugyanis úgy jött létre, hogy

’75-ben a Pink Floyd és a Yehudi Menuhin – Stéphane Grappelli duó egymás mellett készítette új lemezét az Abbey Road stúdióban.

GettyImages-32526461-155058.jpg

Stéphan Grappelli és Yehudi Menuhin 1980-ban (Fotó/Forrás: Central Press / Stringer / Getty Images)

„Mi a hármas stúdióban dolgoztunk, Yehudi és Grappelli pedig a kettesben. Áthívtuk őket, hogy hallgassanak bele, min dolgozunk” – mesélte a felvétel előzményéről Nick Mason, a Pink Floyd dobosa.

„Mindkettőjüket megkértük, hogy játsszanak rá a felvételre, de Menuhin – mint minden idők egyik legnagyobb klasszikus zenésze – udvariasan visszautasította a felkérésünket. Ő ugyanis nem volt magabiztos az improvizáció terén, izgult. Grapelli azonban fejest ugrott a lehetőségbe, hiszen mindene volt a rögtönzés”

– idézte fel Mason, aki szerint ez a felvétel a zenekar archívumának egyik legszebb gyöngyszeme. Bármilyen jól is sikerült azonban a felvétel, nem került fel a Pink Floyd lemezére. „A mai napig le vagyok döbbenve azon, hogy annak idején nem használtuk ezt a felvételt, mert nem voltunk tudatában, milyen csodálatos dolog birtokában vagyunk” – mondta Mason a Grapelli-sessionről. Így aztán a felvétel 36 éven keresztül az EMI archívumában hevert, mígnem a kiadó 2011-ben napvilágra hozta a Pink Floyd másik 13 stúdióalbumával együtt.

(forrás: openculture.com, bbc.com) A fejlécképen szereplő Pink Floyd fotót 1971-ben készítette Koh Hasebe (credit: Shinko Music/Getty Images), míg a Grappelli-portré 1988-as (credit: Ulf Andersen/Getty Images)

107 éves lenne a hegedűzsonglőr

Kapcsolódó

107 éves lenne a hegedűzsonglőr

1908. január 26-án született Stéphan Grapelli, a nagy hegedű-improvizátor, aki Django Reinhardttal együtt a Quintette du Hot Club de France nevű zenekarral megteremtette a django swing műfaját. Grapellit a jazz-hegedülés megújítójának tekintik.

Hatalmas sikerrel játsszák a Pink Floyd-albumból készült operát

Hatalmas sikerrel játsszák a Pink Floyd-albumból készült operát

A Montreali Operaházban március 11-én került színpadra a Wall című ikonikus konceptalbum alapján készült opera Roger Waters eredeti szövegeivel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Tarolt a Pilátus Milánóban

A legjobb női főszereplő Hámori Ildikó lett.
Klasszikus

Kelemen Gáspár nyerte az Országos Koncz János Hegedűversenyt

Kelemen Gáspár nyerte a XVI. Országos Koncz János Hegedűverseny nagydíját, a megmérettetést november 29. és december 1. között rendezték Szombathelyen.
Klasszikus

A Virtuózok viharos sikert arattak a londoni Covent Gardenben

Magyarország klasszikus zenei tehetségkutatójának hat felfedezettjét látta vendégül a Londoni Magyar Kulturális Központ egy nagyszabású adventi koncerten.
Vizuál

Ritka filmfelvételeken Rodin, Monet, Renoir és Degas

Láttad már Monet-t miközben vízililiomokat fest a kertjében, vagy Roden-t kőfaragás közben? Az 1915-ben készült felvételeken a művészettörténet meghatározó francia alakjait láthatjuk.
Színház

Neves színészek gyerekkori fotói a Rózsavölgyi Szalon adventi kalendáriumában

Szőke kislány egy karácsonyi ablakban, barna kisfiú macival a karjában – vajon felismeri őket? Segítünk: mindannyian a Rózsavölgyi Szalonban játszanak. Neves színészek gyerekkori fotóiból nyílnak a Rózsavölgyi Szalon adventi ablakai a facebook oldalukon.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

BoldiÖtven! – Jubileumi koncertet ad László Boldizsár

László Boldizsár idén ünnepli 50. születésnapját, ez alkalomból 2020. januárjában, Boldizsár-napon az Erkel Színházban ad nagyszabású koncertet.
Jazz/World ajánló

Snétberger Ferenc fúziós vizekre evez a SoLaTi zenekarral

Népszerű gitárművészünk is közreműködik ugyanis az Oláh Tzumo Árpád vezette SoLaTi zenekar transparent blue című új lemezén, amit december 7-én mutatnak be a Budapest Jazz Clubban.
Jazz/World ajánló

Az ördög magyar hangja – 20 éves a Quimby Ékszerelmére című lemeze

Nagyjából konszenzus van a körül a magyar popkultúrában, hogy az Ékszerelmére Kiss Tibiék pályafutásának eddigi kreatív csúcspontja, egyben a magyar könnyűzene elmúlt 30 évének egyik legjobb lemeze. Az album idén 20 éves, a zenekar jubileumi turnéra is viszi a lemezanyagot. Úgy gondoltuk, mi is futunk vele egy kört. Ebben segítségünkre van Balanyi Szilárd, a Quimby billentyűse.
Jazz/World fonó

Szép a tavasz, szép a nyár – Megjelent Csík János & MEZZO lemeze

Csík János bármihez nyúl, szerethető muzsika lesz belőle. Így van ez új fúziós formációjával, a MEZZO-val is készített lemezzel is, amely sajátos, jó hangulatú zenei élményt ígér.
Jazz/World ajánló

Perzsa szerelmes dalokkal repít a „Rózsák kertjébe” Alireza Ghorbani

A középkori misztikus szerelem dalaiba ma is belesajdul a szív, különösen, ha olyan karizmatikus előadó hangján szólalnak meg, mint Alireza Ghorbani. Az iráni énekes december 22-én Lost in Love - Persian love songs című albumával érkezik a Müpába.