Jazz/World

Hallgasd meg a Cimbaliband és Danics Dóra Fonogram-díjas lemezét!

2020.04.15. 13:50
Ajánlom
Egy hétig szabadon elérhető a legnagyobb videómegosztón a tavalyi év egyik díjnyertes kiadványa a Fonó jóvoltából.

Elnyerte a Fonogram Magyar Zenei Díjat szórakoztatózene kategóriában a Cimbaliband és Danics Dóra Iram (Fonó, 2019) című lemeze. A zenekar tizenegyedik albumának különlegessége, hogy Unger Balázs népzenei ihletettségű dallamaira Danics Dóra írt szöveget, megalkotva ezzel egy új, közös zenei világot. Az X-Faktor zenei vetélkedő első női győztesének (2013), Danics Dórának csodálatos énekhangját már a Cimbaliband előző kettő, Balkán Projekt és Recycle című albumain is hallhattuk, de a Cimbalibanddel és Unger Balázs cimbalmossal – akit egy zenekritika a cimbalom Chuck Berry-jeként emlegetett – valódi alkotótársakká az Iram című albummal váltak. Az autentikus magyar népzenét, és a balkán dallamvilágát múzsaként hívva belsőséges világba kalauzolja el az Iram a hallgatóságot. A lemez üzenete ezekben a napokban különösen aktuálissá vált:

Az életet élvezni és örülni a legemlékezetesebb élményeknek, tudatos erőfeszítéseket igényel. Szinte meg kell tanulni lelassulni és élvezni a jelen pillanatot

(részlet a lemezborítóról).

iram_borito_cover-122252.jpg

Cimbaliband és Danics Dóra: Iram (Fotó/Forrás: Fonó)

A Fonogram Magyar Zenei Díj a legnagyobb hazai elismerés, amit lemez kaphat. Az első körös szavazás során több, mint 800 nevezés közül választották ki a szakértők a 18 kategória 5-5 jelöltjét, amelyek közé bekerülni már önmagában rangot és elismerést jelent. A második forduló voksai alapján kerültek ki végül a kategóriák nyertesei, a díjazottakat – tekintettel a körülményekre – online Fonogram Nap keretében tette közzé a MAHASZ április 4-én a Fonogram-díj YouTube, Facebook és Instagram felületein.

A lemez korábban bekerült a Lángoló Gitárok 2019-es hazai világzenei Top 11 válogatásába is, ahol így írnak róla: „A Cimbaliband és Danics Dóra harmadik közös lemezét az a fajta egyensúly jellemzi, ami keveseknek jön össze ilyen vehemenciával és kreativitással; úgy rántanak fel slágereket, hogy a magamfajta sznobba hajló purista is örömét leli benne. A sűrű balkáni folk és az etno-pop csúcsformában!”

„Harmadik éve dolgozunk közösen Magyarország egyik legsokoldalúbb énekesnőjével, Danics Dórával. Az eltelt több száz közös fellépés, koncert alkalmával létrejött egy különleges, egyedi hangzásvilág, egy kincsekkel teli mikrokozmosz, melyet ezen a korongon szeretnénk a hallgatósággal megosztani.

Az általam komponált cimbalmos és zenekari dallamokat, melyekre nagy hatással volt az autentikus magyar népzene és a balkáni népek melódiái, Danics Dóra töltötte meg lélekkel és tette teljessé saját verseivel, énekhangjával.

Közös világunk és az IRAM lemez megszületésében, hatalmas érdeme van a Cimbaliband összes zenekari tagjának, és hangtechnikusának, akik hozzátették áldozatos és fáradhatatlan munkájukat” (részlet a lemezborítóról).

Az album most egy hétig, április 15-én 12.00-től április 22-én 12.00-ig ingyen hallgatható itt.

Fonó

Budapest folkfőváros, ahol összegyűlik a Kárpát-medence színes zenei világa és a mezőségi muzsikák, a balkáni fúvósok, vagy a roma közösségek zenéje békésen megfér egymás mellett. Ennek a színes zenei világnak az egyik első számú központja a Fonó, amely az újbudai Sztregova utcában olyan, mint egy városi falu: napról napra megtöltik a táncházak, a kötetlen örömzenélős közösségek, a világzenei- és a jazzkoncertek, teret adva a kísérletezésnek, az új utaknak épp úgy, mint bemutatva a nagy neveket, ápolva jelentős életműveket.

Itt próbál, találkozik, kávézik, sörözik a nép-, világ és jazz muzsika színe-java, ha betérsz, nagy eséllyel találkozol valakivel, akit ismersz, színpadról, vagy azon kívül. Kiadóként a kelet-közép-európai piac első számú képviselője a Fonó, a WOMEX a Top Label listán a régió egyetlen szereplőjeként jegyzi. Itt rögzítették az ezredforduló legnagyobb népzenei gyűjtését, az Utolsó Órát, amelynek gyűjteménye a mai napig meghatározó anyag a népzenészek számára.

A Fonó igazi zeneház, fészek, istálló, ahol tisztelik a régit és bátran adnak teret a gyökereinkből kinövő új zenei gondolatoknak, ahol az idős erdélyi hagyományőrzők épp úgy visszatérő vendégei a háznak, mint Dresch Mihály, Ferenczi György, vagy Harcsa Veronika.

Legnépszerűbb

Színház

Feljelentés történt az SZFE-n zajló események miatt

Négy magánszemély tett bejelentést a rendőrségen az SZFE-ügy kapcsán – tudta meg a 24. hu. A Budapesti Rendőr-főkapitányság megerősítette, hogy felmerült a személyi szabadság megsértésének gyanúja, de más bűncselekmények miatt is vizsgálódnak.
Színház

Ria, ria, lambéria – Kritika a Radnóti Színház Gina című előadásáról

A GHB (gamma-hidroxi-butirát vagy gamma-hidroxi-vajsav, a köznyelvben: gina) szerves vegyület. Kis adagban izomnövelésre használják, nagyobb adagja euforikus állapotot idéz elő, még nagyobb mennyiségben altatásra is alkalmas. Veszélyes partidrog.
Könyv

Az őszinteség nem egyenlő a szaftos részletekkel

Október elején nálunk is megjelent Woody Allen az Egyesült Államokban nagy port kavart önéletrajza Apropó nélkül címmel a Jaffa Kiadónál. A kiadó kommunikációs vezetőjét, Németh Lucát arról kérdeztük, mennyire számít ellentmondásos lépésnek egy ilyen kötet kiadása vagy akár maga a szöveg.
Könyv

Alföldi Róbert előadásában jelent meg Esterházy Péter Hasnyálmirigynaplója

Esterházy Péter utolsó regénye egy hónappal a halála előtt jelent meg. A fájdalmas mű most Alföldi Róbert hangján hallható.
Vizuál

58 évesen elhunyt James Redford, Robert Redford fia

Az amerikai színészlegenda fia pénteken hunyt el epevezetékrákban – írta a BBC hírportálja.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World hír

Keith Jarrett agyvérzést kapott, soha nem léphet pódiumra többé

A jazzlegenda 2017-ben játszotta utolsó koncertjét, azóta nem állt közönség elé. A New York Timesban megjelent riport szerint két agyvérzés után részlegesen lebénult.
Jazz/World interjú

Nagy Emma: Akik minket kedvelnek, nyitottak a változásra

A Nagy Emma Quintet már az alapítás évében, 2018-ban alakult elnyerte a II. Belvárosi Jazzverseny fődíját, a következő évben pedig a Müpa Jazz Showcase szakmai díját. Eközben megjelent első lemezük Set to Face címmel, amellyel felléptek a Müpa, a Sziget Fesztivál és az Opus Jazz Club színpadán is. Idén az NKA Hangfoglaló Program jóvoltából elkészítették második, LFO (Low Frequency Oscillator) című albumukat. A zenekar énekesnője, Nagy Emma a Fidelio.hu-nak mesélt. Október 24-én a Partitúra kulturális kalandtúra bajai adásában a Duna tévén a Novák Péter által rendezett videóklipje is megtekinthető.
Jazz/World ajánló

Balkáni hév, magyar népdal és cigány hallgatók – Bemutatjuk az idei WOMEX fellépőit

Öt magyar együttest mutatunk be az idei WOMEX-ről, akiket élőben hallhat a Müpában. Ők a hazai világzene fűszerei: izgalmas és színes előadók, egyik lábukkal a tradícióban, másikkal a modernitásban.
Jazz/World magazin

John Zorn zenei víziói

John Zorn frivol módon bánik a zenei formákkal, épp csak addig használva őket, amíg kiszívja a velejüket. A végeredmény azonban nem csak egy életmű, több annál. Egy korszak lenyomata.
Jazz/World lemez

10 lemez Londonból, ami után mást fogsz gondolni a jazzről

Az Egyesült Királyságban reneszánszát éli a jazz. Ahogy az lenni szokott, a műfaj időről időre kidugja a fejét az ágyásból, felbukkan itt-ott, néhány éve pedig szárnyakat kapott az olyan könnyebb műfajoktól, mint a hiphop, a dub, a techno és a trance. Összeszedtem azokat az albumokat, amiket hallanod kell, ha London és a jazz új arcára vagy kíváncsi.