Jazz/World

Hallgasd meg a Cimbaliband és Danics Dóra Fonogram-díjas lemezét!

2020.04.15. 13:50
Ajánlom
Egy hétig szabadon elérhető a legnagyobb videómegosztón a tavalyi év egyik díjnyertes kiadványa a Fonó jóvoltából.

Elnyerte a Fonogram Magyar Zenei Díjat szórakoztatózene kategóriában a Cimbaliband és Danics Dóra Iram (Fonó, 2019) című lemeze. A zenekar tizenegyedik albumának különlegessége, hogy Unger Balázs népzenei ihletettségű dallamaira Danics Dóra írt szöveget, megalkotva ezzel egy új, közös zenei világot. Az X-Faktor zenei vetélkedő első női győztesének (2013), Danics Dórának csodálatos énekhangját már a Cimbaliband előző kettő, Balkán Projekt és Recycle című albumain is hallhattuk, de a Cimbalibanddel és Unger Balázs cimbalmossal – akit egy zenekritika a cimbalom Chuck Berry-jeként emlegetett – valódi alkotótársakká az Iram című albummal váltak. Az autentikus magyar népzenét, és a balkán dallamvilágát múzsaként hívva belsőséges világba kalauzolja el az Iram a hallgatóságot. A lemez üzenete ezekben a napokban különösen aktuálissá vált:

Az életet élvezni és örülni a legemlékezetesebb élményeknek, tudatos erőfeszítéseket igényel. Szinte meg kell tanulni lelassulni és élvezni a jelen pillanatot

(részlet a lemezborítóról).

iram_borito_cover-122252.jpg

Cimbaliband és Danics Dóra: Iram (Fotó/Forrás: Fonó)

A Fonogram Magyar Zenei Díj a legnagyobb hazai elismerés, amit lemez kaphat. Az első körös szavazás során több, mint 800 nevezés közül választották ki a szakértők a 18 kategória 5-5 jelöltjét, amelyek közé bekerülni már önmagában rangot és elismerést jelent. A második forduló voksai alapján kerültek ki végül a kategóriák nyertesei, a díjazottakat – tekintettel a körülményekre – online Fonogram Nap keretében tette közzé a MAHASZ április 4-én a Fonogram-díj YouTube, Facebook és Instagram felületein.

A lemez korábban bekerült a Lángoló Gitárok 2019-es hazai világzenei Top 11 válogatásába is, ahol így írnak róla: „A Cimbaliband és Danics Dóra harmadik közös lemezét az a fajta egyensúly jellemzi, ami keveseknek jön össze ilyen vehemenciával és kreativitással; úgy rántanak fel slágereket, hogy a magamfajta sznobba hajló purista is örömét leli benne. A sűrű balkáni folk és az etno-pop csúcsformában!”

„Harmadik éve dolgozunk közösen Magyarország egyik legsokoldalúbb énekesnőjével, Danics Dórával. Az eltelt több száz közös fellépés, koncert alkalmával létrejött egy különleges, egyedi hangzásvilág, egy kincsekkel teli mikrokozmosz, melyet ezen a korongon szeretnénk a hallgatósággal megosztani.

Az általam komponált cimbalmos és zenekari dallamokat, melyekre nagy hatással volt az autentikus magyar népzene és a balkáni népek melódiái, Danics Dóra töltötte meg lélekkel és tette teljessé saját verseivel, énekhangjával.

Közös világunk és az IRAM lemez megszületésében, hatalmas érdeme van a Cimbaliband összes zenekari tagjának, és hangtechnikusának, akik hozzátették áldozatos és fáradhatatlan munkájukat” (részlet a lemezborítóról).

Az album most egy hétig, április 15-én 12.00-től április 22-én 12.00-ig ingyen hallgatható itt.

Fonó

Budapest folkfőváros, ahol összegyűlik a Kárpát-medence színes zenei világa és a mezőségi muzsikák, a balkáni fúvósok, vagy a roma közösségek zenéje békésen megfér egymás mellett. Ennek a színes zenei világnak az egyik első számú központja a Fonó, amely az újbudai Sztregova utcában olyan, mint egy városi falu: napról napra megtöltik a táncházak, a kötetlen örömzenélős közösségek, a világzenei- és a jazzkoncertek, teret adva a kísérletezésnek, az új utaknak épp úgy, mint bemutatva a nagy neveket, ápolva jelentős életműveket.

Itt próbál, találkozik, kávézik, sörözik a nép-, világ és jazz muzsika színe-java, ha betérsz, nagy eséllyel találkozol valakivel, akit ismersz, színpadról, vagy azon kívül. Kiadóként a kelet-közép-európai piac első számú képviselője a Fonó, a WOMEX a Top Label listán a régió egyetlen szereplőjeként jegyzi. Itt rögzítették az ezredforduló legnagyobb népzenei gyűjtését, az Utolsó Órát, amelynek gyűjteménye a mai napig meghatározó anyag a népzenészek számára.

A Fonó igazi zeneház, fészek, istálló, ahol tisztelik a régit és bátran adnak teret a gyökereinkből kinövő új zenei gondolatoknak, ahol az idős erdélyi hagyományőrzők épp úgy visszatérő vendégei a háznak, mint Dresch Mihály, Ferenczi György, vagy Harcsa Veronika.

Legnépszerűbb

Vizuál

Elhunyt Jerger Krisztina művészettörténész

Életének 72. évében, kedden hunyt el a varsói Magyar Kulturális Intézet egykori vezetője, aki sokat tett a lengyel-magyar művészeti kapcsolatokért.
Klasszikus

Hatalmas előrelépés a zenekarnak: a Mezzo TV sugározza a Concerto Budapest koncertfilmjét

Több hónapos munka eredménye, hogy a zenekar saját gyártású koncertfilmmel mutatkozhat be a Mezzo TV műsorán. A filmet, amelyet Szabó Stein Imre rendezett, a magyar közönség is láthatja az interneten. Kulisszatitkokról a vezető rendezőt kérdeztük.
Vizuál

Két tonna üvegnegatív: vidéki fényképészműtermek gyűjteménye

A kidobástól megmentett üvegnegatívokon az egyes vidékek népviselete mellett a háború előtti és alatti élet pillanatai villannak fel megmutatva azt is, mit tartottak megörökítésre érdemesnek az életükből az 1910-20-as évek táján.
Színház

Újra járhatunk szabadtéri előadásokra, de a fesztiválokra még várnunk kell

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet többek között színházi előadásra, mozira, cirkuszra, valamint könyvszakmai rendezvényre vonatkozik.
Vizuál

Csúnya varázs - Budapesti fényképek az 1930-as években

Az éjszakai fényképezés és a „varázsosítás” összefüggése - erről ír a FényképTár mai részében Tomsics Emőke, a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának történész-muzeológusa.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World magazin

KÉP-regény: A Yeke-Yeke jelenség

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a napokban elhunyt guineai zenészről, Mory Kantéról és a Yeke-Yeke történetről ír.
Jazz/World gyász

Elhunyt Jimmy Cobb jazzdobos

A legendás amerikai zenész utolsóként távozott azok közül, akik játszottak Miles Davis ikonikus szextettjében és annak Kind of Blue című 1959-es albumán.
Jazz/World mti

Online készül a Fonó az őszi, 25. évfordulóra

Virtuálisan készül fennállásának 25. évfordulójára a Fonó Budai Zeneház, az intézmény a jubileum alkalmából 25 kategóriában várja a közönség véleményét június 15-éig arról, hogy melyek voltak az elmúlt két és fél évtized legemlékezetesebb estéi, zenéi, zenészei és lemezei a kulturális intézményben.
Jazz/World gyász

Elhunyt a Ghymes együttes billentyűse, Kún Csaba

A zenész 57 évesen, betegség következtében hunyt el.
Jazz/World hír

103 évesen újra slágerlistás lett Vera Lynn

Vera Lynn lett a legidősebb énekes, aki felkerült a legjobb 40 albumot jegyző brit slágerlistára, a 103 éves énekesnő legnépszerűbb dalainak 100 című gyűjteményével pénteken a lista 30. helyére került.