Jazz/World

Hallgass bele! – Megjelent a Hajdu Klára Quartet új lemeze

2020.11.01. 10:00
Ajánlom
Queen-ballada és ismert standard is hallható a Hajdu Klára Quartet új lemezén. A címe: Journey, hiszen „folyamatosan változunk mi magunk is, ahogy haladunk az utunkon, csakúgy mint a zenénk.”

Miután a Balázs Elemér Group énekesnőjeként szélesebb közönség is megismerte a nevét, Hajdu Klára tizenkét éve – egy évvel azelőtt, hogy diplomát szerzett volna a Zeneakadémián – megalapította saját kvartettjét.

A Hajdu Klára Quartet azóta több felállásban működött, jelenlegi tagjai Cseke Gábor (zongora), Soós Márton (bőgő) és Richter Ambrus (dobok).

HKQ_NEW2_LOGO-100038.jpg

Hajdu Klára Quartet (Fotó/Forrás: Szakonyi Milán)

Debütáló albumuk Come with Me címmel 2013-ban jelent meg, két évvel később Chet Baker emlékének ajánlották újabb lemezüket, és a Fekete-Kovács Kornél trombitáján és az énekesnő hangján megszólaló standardek gyűjteménye igen szép sikert aratott, Fonogram-díjra is jelölték. Hajdu Klára ezután Oláh Krisztiánnal duózott, együttműködésük eredménye a Deep in a Dream című album. Az énekesnő 2019-ben A Dal című versenybe is bejutott You're Gonna Rise című dalával.

HajduK-album-134817.jpg

Hajdu Klára - Journey (Fotó/Forrás: Szerzői kiadás, 2020)

A most megjelenő Journey a kvartett harmadik lemeze, két magyar és öt angol nyelvű dal hallható rajta. Hajdu Klára a MagyarJazz interjújában így beszélt a címadásról:

„Maga a Journey lett a mottó és e köré épült fel az anyag is. Ezt a szót a You’re Gonna Rise című dalomból ragadtam ki, hiszen a jelentése is arra emlékeztet, mekkora utat tett meg ez a szerzeményem, mikor bekerült „A Dal2019” Top30 dala közé, és így sokakhoz eljuthatott. Erre az útra fűztem fel a többi dalt is a lemezen, de a szó spirituális jelentése is foglalkoztatott, hiszen folyamatosan változunk mi magunk is, ahogy haladunk az utunkon, csakúgy mint a zenénk.

Olyan témákról éneklek, mint a természet és az évszakok változása, vagy ahogy egy kapcsolat változik és abban mi is, ahogyan váltja egymást a vágy, a félelem, a szomorúság, a remény vagy épp az elmúlás és az elengedés.”

A kvartett zongoristája, Cseke Gábor komponálta a Chasing Clouds című dalt, Oláh Szabolcs kompozíciója az Ígéret. A Love of My Life a Queen együttes gyönyörű balladája. Megkapó a The Saga Of Harrison Crabfeathers című Steve Kuhn-standard feldolgozása. Az utolsó dal, az I Don't Want to Lose Faith in You már más hangszerelésben megjelent korábban, és felkerült az albumra a Nyár kvartettváltozata is, amely korábban a Fidelión mutatkozott be az énekesnő párjával, Szakonyi Milánnal közös előadásában.

Egy teaser is készült a Pannónia Stúdióban folyó felvételekről.

A teljes album, amely szerzői kiadásban jelent meg, már elérhető a zenemegosztókon.

A lemez bemutatója október 23-án volt a Budapest Jazz Clubban. Alább két fotó a koncertről.

122749214_3756693491032064_7480341553649493506_o-121344.jpg

Hajdu Klára a Journey című album lemezbemutató koncertjén a Budapest Jazz Clubban (Fotó/Forrás: Csendes Krisztina)

122689688_3756695944365152_3439004288727944472_o-133501.jpg

A Hajdu Klára Quartet a Journey című album lemezbemutató koncertjén a Budapest Jazz Clubban (Fotó/Forrás: Csendes Krisztina)

Hajdu Klára: „Egy énekes hangjában benne van minden, amit megélt”

Kapcsolódó

Hajdu Klára: „Egy énekes hangjában benne van minden, amit megélt”

Fiatal kora ellenére már 10 éve vezeti saját kvartettjét Hajdu Klára, aki a Balázs Elemér Group énekeseként robbant be a jazz-színtérre. Október 13-ai jubileumi koncertjük kapcsán beszélgettünk az énekesi létről.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Rost Andrea beadta pályázatát a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára

Az énekesnő közösségi oldalán erősítette meg a hírt: indul a Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatán, amelynek március 28-án jár le a határideje.
Zenés színház

„El kell kezdeni az Operaház értékének visszaállítását” – Miklósa Erika is beadta pályázatát az Opera élére

Március 28-án van a Magyar Állami Operaház főigazgatói tisztségére kiírt pályázat beadási határideje. Miklósa Erika opera-énekesnő a közösségi médiában tette közzé, hogy indul a pályázaton.
Klasszikus

Keller András pályázik a Zeneakadémia rektori posztjára

Az idei évben jár le Dr. Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektorának megbízatása. Keller András hegedűművész, karmester, a Concerto Budapest zeneigazgatója egy interjúban megerősítette: ő is indul a pályázaton.
Színház

Üt, mint egy Pintér Béla-i óraszerkezet – kritika a Szutyok stuttgarti bemutatójáról

Pintér Béla színdarabjai között vannak olyanok, amelyek mindeddig „házon belül” maradtak. Másokat színre vittek határon innen és túl, magyarul és idegen nyelven. Bár a Szutyok annak idején talán „csak itt, csak most” jellegű drámaszövegnek tűnhetett, az élet nem ezt igazolta, hanem az ellenkezőjét.
Zenés színház

Alpaslan Ertüngealp zongoraművész-karmester is pályázik az Opera élére

A Magyarországon élő, törökországi görög származású művész a közösségi oldalán osztott meg egy fényképet a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára beadott pályázatáról.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Török kori csaták népi dallamokkal – Eredics Benjamin tánczenéjét mutatják be a Bartók Tavaszon

A Müpa 2020-as Zeneműpályázatán az egyik győztes darab Eredics Benjamin Végvárak, vitézek című alkotása volt. A mű most koncertszerű előadásban hangzik el a Bartók Tavaszon.
Jazz/World ajánló

Kurt Elling exkluzív klubkoncertje és még több mint százötven program várja tavasszal a Budapest Jazz Club vendégeit

A Budapest Jazz Club április, május és június hónapjaiban a szokásosnál is több programmal várja vendégeit. Mindezek közül nemzetközi ismertsége tekintetében toronymagasan kiemelkedik a többezres koncerttermeket megtöltő világsztár, Kurt Elling május 3-i dupla koncertje.
Jazz/World ajánló

„A lemezkiadás számunkra misszió” – Húsvétig még a régi árakon juthat hozzá a Fonó lemezeihez

Összesen mintegy háromszáz albumot kínál a régi árakon húsvétig a Fonó, köztük a Csík zenekar, Dresch Mihály és a Cimbaliband albumait. A nép-, a világzene, a jazz és a kortárs zene szerelmesei április 10-ig juthatnak hozzá kedvenc előadóik albumaihoz a régi, nyomott árakon a Fonó weboldalán.
Jazz/World magazin

„Mindig keresgélek új előadók után is” – a Hallgató új részében Gyémánt Bálint osztja meg kedvenceit  

„Hallgató” címmel indult el a Fidelio és a GetCloser Concerts közös sorozata, amelyben a hazai, valamint a nemzetközi jazz és világzenei színtér egy-egy emblematikus képviselője mutatja meg olvasóinknak, milyen zenéket hallgat mostanában.
Jazz/World magazin

„Youn Sun Nah az egyik legfontosabb példakép számomra" – Karosi Júlia jazzénekes kedvenc lemezei

„Hallgató” címmel indult el nemrég a Fidelio és a GetCloser Concerts közös sorozata, amelyben a hazai, valamint a nemzetközi jazz- és világzenei színtér egy-egy emblematikus képviselője osztja meg olvasóinkkal, milyen zenéket hallgat mostanában.