Jazz/World

Hallgass bele! – Megjelent a Hajdu Klára Quartet új lemeze

2020.11.01. 10:00
Ajánlom
Queen-ballada és ismert standard is hallható a Hajdu Klára Quartet új lemezén. A címe: Journey, hiszen „folyamatosan változunk mi magunk is, ahogy haladunk az utunkon, csakúgy mint a zenénk.”

Miután a Balázs Elemér Group énekesnőjeként szélesebb közönség is megismerte a nevét, Hajdu Klára tizenkét éve – egy évvel azelőtt, hogy diplomát szerzett volna a Zeneakadémián – megalapította saját kvartettjét.

A Hajdu Klára Quartet azóta több felállásban működött, jelenlegi tagjai Cseke Gábor (zongora), Soós Márton (bőgő) és Richter Ambrus (dobok).

HKQ_NEW2_LOGO-100038.jpg

Hajdu Klára Quartet (Fotó/Forrás: Szakonyi Milán)

Debütáló albumuk Come with Me címmel 2013-ban jelent meg, két évvel később Chet Baker emlékének ajánlották újabb lemezüket, és a Fekete-Kovács Kornél trombitáján és az énekesnő hangján megszólaló standardek gyűjteménye igen szép sikert aratott, Fonogram-díjra is jelölték. Hajdu Klára ezután Oláh Krisztiánnal duózott, együttműködésük eredménye a Deep in a Dream című album. Az énekesnő 2019-ben A Dal című versenybe is bejutott You're Gonna Rise című dalával.

HajduK-album-134817.jpg

Hajdu Klára - Journey (Fotó/Forrás: Szerzői kiadás, 2020)

A most megjelenő Journey a kvartett harmadik lemeze, két magyar és öt angol nyelvű dal hallható rajta. Hajdu Klára a MagyarJazz interjújában így beszélt a címadásról:

„Maga a Journey lett a mottó és e köré épült fel az anyag is. Ezt a szót a You’re Gonna Rise című dalomból ragadtam ki, hiszen a jelentése is arra emlékeztet, mekkora utat tett meg ez a szerzeményem, mikor bekerült „A Dal2019” Top30 dala közé, és így sokakhoz eljuthatott. Erre az útra fűztem fel a többi dalt is a lemezen, de a szó spirituális jelentése is foglalkoztatott, hiszen folyamatosan változunk mi magunk is, ahogy haladunk az utunkon, csakúgy mint a zenénk.

Olyan témákról éneklek, mint a természet és az évszakok változása, vagy ahogy egy kapcsolat változik és abban mi is, ahogyan váltja egymást a vágy, a félelem, a szomorúság, a remény vagy épp az elmúlás és az elengedés.”

A kvartett zongoristája, Cseke Gábor komponálta a Chasing Clouds című dalt, Oláh Szabolcs kompozíciója az Ígéret. A Love of My Life a Queen együttes gyönyörű balladája. Megkapó a The Saga Of Harrison Crabfeathers című Steve Kuhn-standard feldolgozása. Az utolsó dal, az I Don't Want to Lose Faith in You már más hangszerelésben megjelent korábban, és felkerült az albumra a Nyár kvartettváltozata is, amely korábban a Fidelión mutatkozott be az énekesnő párjával, Szakonyi Milánnal közös előadásában.

Egy teaser is készült a Pannónia Stúdióban folyó felvételekről.

A teljes album, amely szerzői kiadásban jelent meg, már elérhető a zenemegosztókon.

A lemez bemutatója október 23-án volt a Budapest Jazz Clubban. Alább két fotó a koncertről.

122749214_3756693491032064_7480341553649493506_o-121344.jpg

Hajdu Klára a Journey című album lemezbemutató koncertjén a Budapest Jazz Clubban (Fotó/Forrás: Csendes Krisztina)

122689688_3756695944365152_3439004288727944472_o-133501.jpg

A Hajdu Klára Quartet a Journey című album lemezbemutató koncertjén a Budapest Jazz Clubban (Fotó/Forrás: Csendes Krisztina)

Hajdu Klára: „Egy énekes hangjában benne van minden, amit megélt”

Kapcsolódó

Hajdu Klára: „Egy énekes hangjában benne van minden, amit megélt”

Fiatal kora ellenére már 10 éve vezeti saját kvartettjét Hajdu Klára, aki a Balázs Elemér Group énekeseként robbant be a jazz-színtérre. Október 13-ai jubileumi koncertjük kapcsán beszélgettünk az énekesi létről.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Aki eljátszott mindent, amit magyar színművész eljátszhat – 85 éves Törőcsik Mari

1935. november 23-án született Törőcsik Mari Kossuth-nagydíjas, kétszeres Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze, aki egy Heves megyei községből, Pélyről indulva vált a hazai színjátszás egyik legnagyobb alakjává.
Klasszikus

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Színház

Elhunyt Böröndi Tamás, a Vidám Színpad igazgatója

Az ismert és sokak által szeretett színész, színházigazgató 65 éves volt.
Színház

Otthonában köszöntötte Törőcsik Marit a Nemzeti társulata

A művészek a járványhelyzetben is teljesítették Törőcsik Mari tavalyi kívánságát, mely szerint nem kér mást, csak hogy idén is eljöjjön hozzá az ő drága Nemzetije.
Színház

„Csönd, zokogás, fájdalom” – Böröndi Tamásra emlékezik Bodrogi Gyula

Rövid, versnek is beillő nekrológot közölt kollégájáról a Kossuth-díjas, Nemzet Művésze címmel kitüntetett Bodrogi Gyula. Az éjjel elhunyt Böröndi Tamásra emlékezik,

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World jótékonyság

Gyűjtés indul nehéz helyzetben lévő népzenészek számára

Gyűjtés indul nehéz helyzetben lévő népzenészek megsegítésére; az Összefogás hagyományőrző mesterekért elnevezésű kampány zárásaként december 19-én online jótékonysági gálaestet szervez a Hagyományok Háza.
Jazz/World gyász

Elhunyt Mihály Tamás, az Omega basszusgitárosa

73 éves korában elhunyt Mihály Tamás, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenész, az Omega basszusgitárosa – tudatta Facebook oldalán a zenekar.
Jazz/World interjú

Sárik Péter: Nekem kell a csend, a séta a Duna-parton

A hazai jazz élet egyik megkerülhetetlen alakja Sárik Péter. Triójával rendszeresen fellép hangversenytermekben, jazzklubokban, zenei fesztiválokon. Ceglédi. Vele is forgatott a Partitúra a ceglédi adásához, csakhogy online, ugyanis Sárik Péterék akkor éppen Frankfurtban koncerteztek. A beszélgetés szombaton látható a Duna tévén, 14.30-kor. A Fidelio.hu-nak pedig további érdekességekről is mesélt.
Jazz/World fonó

Toronymagasan a legjobb világ- és népzene Makovecz Imre tereiben

2012 óta minden év novemberében rendezik meg a Héttorony Fesztivált Makovecz Imre tereiben. A közel kéthetes vándorfesztivál célja, hogy a népzene és világzene legértékesebb produkciói minél több emberhez eljussanak határon innen és túl, valamint hogy a zene és építészet szerves kapcsolatára ráirányítsa a figyelmet.
Jazz/World gyász

Elhunyt Benkő László

77 éves korában, hosszan tartó betegség után elhunyt az Omega együttes alapítója, a magyar rockzene meghatározó alakja, Benkő László – közölte Facebook oldalán a zenekar.