Jazz/World

Hallgasson zenét elefántok és paradicsommadarak között!

2017.05.05. 10:41
Ajánlom
Tudta, hogy a Fővárosi Állat- és Növénykert Magyarország leglátogatottabb intézménye? Hét nyári estén, július 5. és augusztus 16. között egy szokatlanabb arcát mutatja meg, amikor a magyar jazz- és könnyűzenei élet művészei töltik meg zenével ezt a csodálatos környezetet.
Geszti Péter a sajtótájékoztatón egy ormányos medve társaságában

Geszti Péter a sajtótájékoztatón egy ormányos medve társaságában (Fotó/Forrás: Bagosi Zoltan)

Persze biztos vannak, akik már visszajáró vendégei a Zenés Állatkerti Estéknek, hiszen ez a 16. alkalom, amikor megrendezik ezt a különleges atmoszférájú koncertsorozatot. Számokban kifejezve 2002 óta már 111 koncertet tartottak itt a nagyérdemű örömére. A sorozat első fellépője július 5-én Kern András lesz, aki Lövölde tér című zenei anyagát hozza el. A sajtótájékoztatón a koncerten is fellépő Heilig Gábor elárulta, egy főiskolai rossz élmény olyan gátlásokat hagyott Kern Andrásban, ami miatt sokáig lehetetlen volt rávenni a színművészt arra, hogy énekeljen. Végül Eszenyi Enikő törte meg a jeget három éve, azóta pedig nagy sikerrel fut ez a projekt, amiben most Heilig Gábor és Kern András mellett Hernádi Judit fog közreműködni. Visszatérő vendégként érkezik az Állatkerti Estékre Jávori Ferenc "Fegya" és a Budapest Klezmer Band, akikhez ezúttal Tompos Kátya csatlakozik: ő magyar, orosz és jiddis dalokat fog énekelni az együttes oldalán július 12-én.

Nem először lép fel ezen a helyszínen a Bényei Tamás vezette Hot Jazz Band sem, akik most kibővült big band formációjukkal, a Gramophonia Hot Jazz Orchestrával a századelőjazz-zenéjét szólaltatják meg swing táncosokkal kiegészülve július 19-én. Sárik Péter méltán népszerű jazzkívánságműsora is a program részét képezi, akiknek triója Szőke Nikoletta, Falusi Mariann és Berki Tamás énekesekkel bővül július 23-án. Nemcsak a Sárik Péter trió két Jazzkívánságműsor címmel megjelent lemezéről, de az azóta berkezett hallgatói kívánságlistáról is feldolgoznak majd néhány számot.

„Azon mondjuk nem vagyok meglepődve, hogy az Állatkertbe hívnak meg fellépni” - így humorizált a sajtótájékoztatón Geszti Péter, aki augusztus 2-án ad Létvágy koncertet Ambrus Rita és Széles Iza (S'Iza) énekesekkel. Aki vidám zenei időutazásra vágyik, az menjen el a Papajazz koncertjére, akik az 1920-30-as évek amerikai swing zenéjét szólaltatják meg korabeli hangszereken, Malek Andrea és Szolnoki Péter énekhangjával kiegészülve.

A Zenés állatkerti Esték sajtótájékoztatóján résztvevő művészek

A Zenés állatkerti Esték sajtótájékoztatóján résztvevő művészek (Fotó/Forrás: Bagosi Zoltan)

A Zenés Állatkerti Esték idei sorozatát a Budapest Bár augusztus 16-i fellépése zárja. Ferenczi György a koncertről szólva elmondta: a zenekar vendégei őmellette a mindig játékos Németh Juci, valamint Kiss Tibor és Szűcs Krisztián lesznek.

Az állatkerti alapítvány alapításának 25. évfordulója alkalmából idén egy ráadáskoncertet is rendeznek augusztus 23-án, az est egyik fellépője Tóth Gabi lesz, aki új világzenei projektjével mutatkozik be.  A koncerten fellépő művészek egy különleges dalt is előadnak, amelyet kimondottan erre az alkalomra ír Rakonczai Viktor és Orbán Tamás. 

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.
Zenés színház

Csuha Lajos: „Még meg tudok mozdulni a színpadon”

Szíve a rockhoz, a musicalhez húzza, de magát és a közönséget is meg fogja lepni Csuha Lajos a Budavári Palotakoncereken augusztus elején. Rövid interjúnkban az előkészületekről kérdeztük, de az is kiderült, milyen új feladatok találták meg az Operettszínház záruló évadában a hetvenéves művészt.
Jazz/World

Egy életmű megünneplésének kihívásai

Az idén 85 éves Quincy Jones prominens társasággal ünnepelte a születésnapját a Papp László Budapest Sportarénában, az ő esetében azonban egy életműkoncert kivitelezése eleve problémás, a megvalósítás viszont a kényszerből leszállított elvárásokat is képes volt helyenként alulról súrolni.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World quincy jones

Egy életmű megünneplésének kihívásai

Az idén 85 éves Quincy Jones prominens társasággal ünnepelte a születésnapját a Papp László Budapest Sportarénában, az ő esetében azonban egy életműkoncert kivitelezése eleve problémás, a megvalósítás viszont a kényszerből leszállított elvárásokat is képes volt helyenként alulról súrolni.
Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.