Jazz/World

Halperék Hendrix-zenekara

2010.09.16. 15:35
Ajánlom
Bemutatta első lemezét Halper László Jimi Hendrix nyomán elindult új zenekara, a Band of Gypsys Reincarnation.

Ugyan a 44 éves jazzgitáros, aki a blues és a jazzrock iránt is mindig nyitott volt, nem kívánt kifejezetten Hendrix-emlékzenekart alapítani, a sors úgy hozta, hogy néhány éve egy Hendrix tiszteletére rendezett fesztiválon Oláh Péter bőgőssel és Kőszegi Imrével (dob) a legendás gitáros számait interpretálták a maguk módján, alapvetően jazzesen. Az új formáció végül kvintetté bővült Lukács Miklós (cimbalom) és Fekete István (trombita) beállásával, és a Band of Gypsys Reincarnation nevet kapta. Repertoárján elsősorban a híresebb Jimi Hendrix számok jazz feldolgozása szerepel, de nem csak az. A fiatalon elhunyt Hendrix (1942-1970) egy ideid Band of Gypsys néven szerepeltette trióját és utolsó, életében megjelent sorlemezének is ez volt a címe.

Halperék lemeze viszont azt a címet viseli, hogy 40 Years After, amivel nem csak Hendrix halálának évfordulójára utalnak, hanem kacsintanak egyet a 10 Years After zenekar felé is. A kvintett fantasztikus szólistákat tudott megnyerni magának erre a projektre, legelső sorban Randy Breckert, a legendás trombitást, az egykori Brecker Brothers Band, a Steps és más felejthetetlen jazz-rock zenekarok kulcsfiguráját. Brecker négy számra játszott fel szólókat, de annyira komolyan vette a dolgot, hogy volt, amihez több, alternatív szólót is elküldött. Emlékidézőként Halper korábbi zenekarának (Urban Noices) az a felvétele is rákerült a lemezre, amelyen Jackie Orszáczky is közreműködött 2004-ben, egy Millenáris-beli koncerten. Jackie szólamához utólag rögzítette a kvintett a számot a stúdióban. A harmadik kiváló vendégszólista Tátrai Tibor, aki a valószínűleg legtöbbet feldolgozott Hendrix-számban, a Purple Haze-ben hallható. Egyelőre nincs kitűzött lemezbemutató koncert, mert az eredetileg lekötött helyszín visszalépett, de remélhetően találnak hamar újat helyette. A lemezt az Inter-You Kft adta ki.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Vizuál

Kiállítják az első bécsi női fényképész századeleji portréit

Művészek, arisztokraták és más hírességek a század elejéről Klimttől Picassóig a Madame d'Ora néven dolgozó Dora Kallmus fotográfiáin a bécsi Leopold múzeumban.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.