Jazz/World

Hamarosan kezdődnek a Szegedi Jazz Napok

2011.10.16. 09:36
Ajánlom
Az egyik legismertebb dzsesszbőgős, az amerikai Ron Carter lesz az idei Szegedi Jazz Napok sztárvendége.

Ron Carter nemcsak Miles Davis vagy Herbie Hancock bőgőse, de szinte példa nélküli módon több mint kétezer lemez felvételénél működött közre, ráadásul a korongok közül nem egy dzsessztörténeti jelentőségű - mondta Drienyovszky András, a fesztivált szervező Privat Music vezetője a keddi szegedi sajtótájékoztatón. A muzsikus a nyitónapon, november 4-én a Golden Striker Trió tagjaként érkezik a Szegedi IH Rendezvényközpontba. A formációban Mulgrew Miller zongorista és Kevin Eubanks gitáros zenél vele.

A jövőre negyvenéves Szegedi Jazz Napok 2004-es újraindulása óta hagyomány, hogy a fesztivál első koncertjét helyi muzsikusok adják. Idén a Molnár Dixieland Band tagjaként és zenetanárként is elismert Kiszin Miklós bőgős és a szegedi zenészek doyenje, Bodó József lép elsőként a színpadra ifj. Szakcsi Lakatos Béla társaságában. Az első nap középső fellépője a Balázs Elemér által vezetett Brotherhood lesz, amelyben a kiváló dobos testvére, a zongorán játszó Balázs József is szerepet kap. A szokásokhoz híven a koncerteket közös zenélés követi, a klubhangulatot ezen az estén a Trio Midnight bőgőse, Egri János garantálja.

Míg az első napon a jazz főáramlatához tartozó zenészek állnak a színpadra, november 5-én inkább a kísérletező, avantgárd irányzatok képviselői hallhatók, részben a nyáron elhunyt Szabados György előtt tisztelegve. A második nap első fellépője a zentai Mezei Szilárd brácsás lesz barátaival. A vajdasági muzsikustól, valamint magyar és szerb zenésztársaitól improvizatív és népzenei elemeket is vegyítő műsort hallhat a közönség. A nap második koncertjét a leghíresebb Szabados-tanítvány, Dresch Mihály adja kvartettjével. A régebben Szegeden gyakrabban megforduló szaxofonos kvartettjével, azaz Hock Ernő bőgőssel, Baló István dobossal és Lukács Miklós cimbalmossal érkezik a fesztiválra.

A Jazz Napok zárókoncertjét a New York-i underground egyik legismertebb, kultikus figurája, Marc Ribot adja a legendás sorsú bőgőssel, Henry Grimes-szal és Chad Taylor dobossal. A progresszív irányzatokat a különböző népek zenéjével ötvöző sokoldalú, kreatív művészt egyebek mellett Tom Waits vagy Norah Jones gitárosaként ismerheti a közönség. Az örömzenélés ezen az estén sem maradhat el, a fesztiválon fellépő muzsikusokat Baló István irányítja majd.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Kortárs írók kedvenc EP-idézetei lepték el Óbudát

Köztéri plakátokkal, 40 hazai író, költő kedvenc EP-idézetével, korábban nem publikált fotókkal és felolvasással ünnepli a harmadik kerület Esterházy Péter születésnapját.
Vizuál

„Ahol csak tomboló ováció van, ott valami bűzlik” – Interjú a szobordöntésben érintett alkotóval, Szalay Péterrel

Egy műalkotás élete nem ér véget az alkotó műhelyében, a befogadók által válik egésszé, teljessé. A mű hatást vált ki, ami párbeszédet generál közönség és alkotás között, de meddig tart a szólásszabadság joga és mi védi a szabad művészi alkotás méltóságát?
Klasszikus

Domingo támogatásával jutott mesterzongorához Balázs-Piri Soma

A Virtuózok ifjú tehetsége évek óta gyűjtött egy mesterzongorára, végül Plácido Domingo támogatása révén teljesülhetett a zongorista dédelgetett álma.
Színház

Elhunyt Törőcsik Mari

A Kossuth-nagydíjas, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színésznőt életének 86. évében, hosszas betegség után pénteken hajnalban érte a halál.
Vizuál

Az újrakezdés filmjei

Egyre közelebb kerül az újranyitás gondolata, bár a bemutatókat még halogatják, de előbb-utóbb moziba is mehetünk. Addig is öt olyan klasszikus magyar filmet ajánlunk a Filmio kínálatából, amelyekben a hősök élete teljesen más irányt vesz.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Prince egykori zenésze is a Müpa Home fellépői között

Három egyedülálló online koncertpremiert kínál április 16-17-én és 30-án a Müpa Home. Tzumo Árpád zenekara, a Solati Music és a Blahalouisiana mellett látható lesz a basszusgitár dán ikonja, Ida Nielsen koncertje is.
Jazz/World interjú

„Szíven üt, hogy EP már soha többé nem ülhet itt” – Interjú Lukács Miklós cimbalomművésszel

Esterházy Péter születésnapján, április 14-én az E(gy)P(ercesek) – Esterházy-fragmentumok című online produkcióval tiszteleg a Katona József Színház az író emléke előtt. EP írásai Máté Gábor hangján szólalnak meg, játszótársa Lukács Miklós cimbalomművész.
Jazz/World interjú

Vers és elektronika a költészet napján – páros interjú Pátkai Rozinával és Fenyvesi Mártonnal

Elektronika teszi emlékezetessé Pátkai Rozina új lemezén a magyar verseket. Elektronikai eszközökre Fenyvesi Mártonnak is szüksége van, aki az utóbbi időben hangmérnökként és producerként legalább annyit dolgozott, mint gitárosként. Az életben egy párt alkotnak, kézenfekvő volt, hogy együtt ültetjük őket mikrofon elé.
Jazz/World pályázat

Támogatást nyújt a zeneipari háttérmunkásoknak a Fábián Juli Emlékalapítvány

A Fábián Juli Emlékalapítvány ismét pályázatot ír ki a koronavírus-járvány, az elmaradt koncertek, rendezvények és a tervezhetetlen szakmai jövő miatt nehéz helyzetbe került zeneipari háttérmunkások számára.
Jazz/World videó

A Nagymező utcáról énekel Bolyki Sára

Nagymező utca címmel jelent meg a két fiatal jazz-zenész – Bolyki Sára és Bolyki Tamás – első közös dala, amelyben felidézik a Bartók Konziban töltött éveket.