Jazz/World

Hammond orgona a hajó gyomrában

2006.01.24. 00:00
Ajánlom
A Hammond orgona világszerte elismert mestere, Rhoda Scott 1975-ben járt először Magyarországon: a Kodály-módszert tanulmányozta egy esztergomi nyári mesterkurzuson. Az elmúlt három évtizedben rendszeresen koncertezett Budapesten és vidéki városokban, s ennek köszönhetően itthon is nagy a rajongótábora.

Ma este az A38 hajón lép fel Sarah Morrow harsonás triójával a Szívhang elnevezésű, női előadókat középpontba állító hangversenysorozat keretében.

A progresszív rockzene fejlődésében jelentős szerepet játszó Hammond orgonát 1935-ben találta fel Laurens Hammond mérnök. Saját üzemében szinkronmotorokat gyártott, ezek hajtották meg egy-egy áttételen keresztül a kis dinamókat, s így jöttek létre a különböző frekvenciájú elektromos rezgések. A hangszer az Egyesült Államokban már a negyvenes-ötvenes években népszerűvé vált, 1960 után Európában is megjelent, s különleges hangszínei miatt nagy előszeretettel alkalmazták az eredetiségre törekvő rockbandák. Itthon például a Hammond elmaradhatatlan kelléke volt a Syrius együttes emlékezetes koncertjeinek.

A New Jerseyben, metodista lelkészcsaládban született Rhoda Scott már gyerekkorában elkötelezte magát az orgona mellett, de templomi kórusokban is énekelt, jórészt gospelt és spirituálét. A New York-i Manhattan School of Musicban szerzett orgonaművészi diplomát, majd Franciaországban zeneszerzést tanult, s azóta is Európában él. Koncertrepertoárján több ezer kompozíció – klasszikus zene, gospel, dzsessz, blues, soul – szerepel, emellett minden fellépésén sokat improvizál. A hetvenes évek közepe óta több mint ötven önálló lemeze jelent meg, a legutóbbit éppen a kitűnő harsonaművész, a ma este Budape sten is fellépő Sarah Morrow társaságában készítette.

Rhoda Scott és muzsikustársai mellett a Kovács Linda Trió is fellép ma este az A38 hajón. Az együttesben a névadó énekesnő mellett Lamm Dávid gitározik és Soós Márton nagybőgőzik. A trió érdekessége, hogy sem zongora, sem dob nincs benne, így a dzsesszben megszokott, erőteljes ritmikus alap helyett a finoman szőtt, bensőséges, szinte kamarazenei ihletésű hangzások dominálnak. A Zeneakadémia dzsessz tanszakán diploma előtt álló Kovács Linda nevét saját triója mellett más zenekarokból – Koala, Equinox, Brezo Quartet, Kada – is ismerhetik a zenekedvelők.

Rhoda Scott, Sarah Morrow, Kovács Linda Trió
A38 hajó (Petőfi híd, budai hídfő) – 20.00

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Aki a lányok miatt képezte magát – 85 éves Woody Allen

Az Annie Hall és még számtalan fanyar humorú film alkotója, Woody Allen december 1-jén ünnepli nyolcvanötödik születésnapját.
Vizuál

Vásároljon bérletet, mentse meg a Cirko Mozit!

A Cirko-Gejzír Mozi közönsége segítségét kérni, és egy olyan bérletet kínál, amely onnantól érvényes, amikor a tulajdonosa használni kezdi. De nagy segítség számukra, ha már most megveszi.
Zenés színház

75 éves a színpad és a filmvászon koronázatlan királynője, Bette Midler

December 1-jén ünnepli hetvenötödik születésnapját Bette Midler amerikai színésznő, énekesnő, aki több mint fél évszázados karrierje alatt négy Grammy-díjat, négy Golden Globe-díjat, három Emmy-díjat, két Tony-díjat vehetett át, emellett hatszor kapta meg a legjobb komikának járó American Comedy Award kitüntetést.
Zenés színház

A változásra is reflektál Dolhai Attila új lemeze

A Visszatérés CD után két évvel új lemezzel jelentkezik Dolhai Attila. Az előző albummal ellentétben – ahol a színházi élmények egyfajta összefoglalása volt a cél – a színész ezúttal nem mások által megírt szerepek mentén szólal meg, hanem saját szerzeményeit gyűjtötte össze.
Vizuál

Elhunyt moszkvai Puskin Szépművészeti Múzeum volt elnöke

98 éves korában, koronavírus-fertőzésben elhunyt Irina Antonova, a világhírű moszkvai Puskin Szépművészeti Múzeum volt igazgatója, aki 52 év után, 2013-ban vonult vissza az intézmény éléről.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World klippremier

Egyedül a hangszerparkban – Négy dal Barabás Lőrinc készülő lemezéről

A Fidelio közönsége hallhatja elsőként Barabás Lőrinc legújabb számait, amik a következő szólólemezen is szerepelnek majd. Hangerőt fel, húszperces koncert következik az egyik legizgalmasabb jazztrombitástól.
Jazz/World fonó

Adventi dalokkal készülnek az ünnepre – Elindult a Fonó online sorozata

November 29-én útjára indult a Fonó online sorozata, melybe hétről hétre bárki bekapcsolódhat. Kubinyi Júlia népdalénekes, a Fonó népzenei művészeti vezetője adventi énekeket tanít vasárnaponként az érdeklődőknek, december 2-án pedig Gyimesi est várja a közönséget a virtuális Fonóban.
Jazz/World hír

Három napon át minden a jazz körül forog

A kilenc éve minden évben április 30-án megrendezett Nemzetközi Jazznap (International Jazz Day) magyar eseményeit a koronavírus-járvány miatt elhalasztották, azonban a szervezők most online pótolják az elmaradt koncerteket, amiket három napon keresztül, öt budapesti és egy felvidéki helyszínről közvetítenek.
Jazz/World videoklip

„Lesz még, aki rákérdez a hamisságra?” – Megérkezett Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint új klipje

Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint úgy döntöttek, hogy a pandémia okán lelassult időben nem egyben adják ki új lemezüket, hanem havonta bemutatnak egy-egy dalt. Íme a legújabb.
Jazz/World interjú

Azt követik, amit Debussy követett – Páros interjú Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával

Egy hárfaművész, egy jazzénekes és elektronikus művész – nem szokványos felállás Debussy zenéjéhez. Új lemezük apropóján Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával beszélgettünk. Mit tanultak egymástól, mennyiben járnak különböző és párhuzamos ösvényeken?