Jazz/World

Hammond orgona a hajó gyomrában

2006.01.24. 00:00
Ajánlom
A Hammond orgona világszerte elismert mestere, Rhoda Scott 1975-ben járt először Magyarországon: a Kodály-módszert tanulmányozta egy esztergomi nyári mesterkurzuson. Az elmúlt három évtizedben rendszeresen koncertezett Budapesten és vidéki városokban, s ennek köszönhetően itthon is nagy a rajongótábora.

Ma este az A38 hajón lép fel Sarah Morrow harsonás triójával a Szívhang elnevezésű, női előadókat középpontba állító hangversenysorozat keretében.

A progresszív rockzene fejlődésében jelentős szerepet játszó Hammond orgonát 1935-ben találta fel Laurens Hammond mérnök. Saját üzemében szinkronmotorokat gyártott, ezek hajtották meg egy-egy áttételen keresztül a kis dinamókat, s így jöttek létre a különböző frekvenciájú elektromos rezgések. A hangszer az Egyesült Államokban már a negyvenes-ötvenes években népszerűvé vált, 1960 után Európában is megjelent, s különleges hangszínei miatt nagy előszeretettel alkalmazták az eredetiségre törekvő rockbandák. Itthon például a Hammond elmaradhatatlan kelléke volt a Syrius együttes emlékezetes koncertjeinek.

A New Jerseyben, metodista lelkészcsaládban született Rhoda Scott már gyerekkorában elkötelezte magát az orgona mellett, de templomi kórusokban is énekelt, jórészt gospelt és spirituálét. A New York-i Manhattan School of Musicban szerzett orgonaművészi diplomát, majd Franciaországban zeneszerzést tanult, s azóta is Európában él. Koncertrepertoárján több ezer kompozíció – klasszikus zene, gospel, dzsessz, blues, soul – szerepel, emellett minden fellépésén sokat improvizál. A hetvenes évek közepe óta több mint ötven önálló lemeze jelent meg, a legutóbbit éppen a kitűnő harsonaművész, a ma este Budape sten is fellépő Sarah Morrow társaságában készítette.

Rhoda Scott és muzsikustársai mellett a Kovács Linda Trió is fellép ma este az A38 hajón. Az együttesben a névadó énekesnő mellett Lamm Dávid gitározik és Soós Márton nagybőgőzik. A trió érdekessége, hogy sem zongora, sem dob nincs benne, így a dzsesszben megszokott, erőteljes ritmikus alap helyett a finoman szőtt, bensőséges, szinte kamarazenei ihletésű hangzások dominálnak. A Zeneakadémia dzsessz tanszakán diploma előtt álló Kovács Linda nevét saját triója mellett más zenekarokból – Koala, Equinox, Brezo Quartet, Kada – is ismerhetik a zenekedvelők.

Rhoda Scott, Sarah Morrow, Kovács Linda Trió
A38 hajó (Petőfi híd, budai hídfő) – 20.00

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Könyv

950 személy számára állítottak ki igazolást arról, hogy Arany János rokona

Nem várt fordulat az Arany-kutatásban: az egyházi anyagkönyvek vizsgálata alapján akár 2000 élő rokona is lehet a költőnek, igaz, mind oldalági.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World gyász

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Jazz/World hír

Elhunyt a Keresztapában is szereplő jazzénekesnő

Morgana Kinget a legtöbben Don Vito feleségeként ismerik a Keresztapában. A Grammy-jelölt jazzénekesnő 87 évesen hunyt el.
Jazz/World ajánló

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World örökség

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

Filmzeneszerző édesapja mindent a negyedik feleségére hagyott, Jean-Michel Jarre és féltestvére, Stéphanie azonban nem nyugszanak bele a dologba.
Jazz/World ünnep

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.