Jazz/World

Hammond orgona a hajó gyomrában

2006.01.24. 00:00
Ajánlom
A Hammond orgona világszerte elismert mestere, Rhoda Scott 1975-ben járt először Magyarországon: a Kodály-módszert tanulmányozta egy esztergomi nyári mesterkurzuson. Az elmúlt három évtizedben rendszeresen koncertezett Budapesten és vidéki városokban, s ennek köszönhetően itthon is nagy a rajongótábora.

Ma este az A38 hajón lép fel Sarah Morrow harsonás triójával a Szívhang elnevezésű, női előadókat középpontba állító hangversenysorozat keretében.

A progresszív rockzene fejlődésében jelentős szerepet játszó Hammond orgonát 1935-ben találta fel Laurens Hammond mérnök. Saját üzemében szinkronmotorokat gyártott, ezek hajtották meg egy-egy áttételen keresztül a kis dinamókat, s így jöttek létre a különböző frekvenciájú elektromos rezgések. A hangszer az Egyesült Államokban már a negyvenes-ötvenes években népszerűvé vált, 1960 után Európában is megjelent, s különleges hangszínei miatt nagy előszeretettel alkalmazták az eredetiségre törekvő rockbandák. Itthon például a Hammond elmaradhatatlan kelléke volt a Syrius együttes emlékezetes koncertjeinek.

A New Jerseyben, metodista lelkészcsaládban született Rhoda Scott már gyerekkorában elkötelezte magát az orgona mellett, de templomi kórusokban is énekelt, jórészt gospelt és spirituálét. A New York-i Manhattan School of Musicban szerzett orgonaművészi diplomát, majd Franciaországban zeneszerzést tanult, s azóta is Európában él. Koncertrepertoárján több ezer kompozíció – klasszikus zene, gospel, dzsessz, blues, soul – szerepel, emellett minden fellépésén sokat improvizál. A hetvenes évek közepe óta több mint ötven önálló lemeze jelent meg, a legutóbbit éppen a kitűnő harsonaművész, a ma este Budape sten is fellépő Sarah Morrow társaságában készítette.

Rhoda Scott és muzsikustársai mellett a Kovács Linda Trió is fellép ma este az A38 hajón. Az együttesben a névadó énekesnő mellett Lamm Dávid gitározik és Soós Márton nagybőgőzik. A trió érdekessége, hogy sem zongora, sem dob nincs benne, így a dzsesszben megszokott, erőteljes ritmikus alap helyett a finoman szőtt, bensőséges, szinte kamarazenei ihletésű hangzások dominálnak. A Zeneakadémia dzsessz tanszakán diploma előtt álló Kovács Linda nevét saját triója mellett más zenekarokból – Koala, Equinox, Brezo Quartet, Kada – is ismerhetik a zenekedvelők.

Rhoda Scott, Sarah Morrow, Kovács Linda Trió
A38 hajó (Petőfi híd, budai hídfő) – 20.00

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Sir Simon Rattle otthagyja Londont

Személyes okokkal indokolja, hogy 2023-ban távozik a Londoni Szimfonikusok éléről, és a müncheni Bajor Rádiózenekarnál folytatja a neves brit karmester.
Klasszikus

VIDEÓ: Baráth Emőke korai Mozart-áriát énekel

Szerelemi riválisáról énekel és csendben szenved Mozart operahőse, Sifare. A „Soffre il mio cor con pace” című áriát Baráth Emőke előadásában halljuk egy tavalyi, pécsi koncertről.
Színház

100 éve született Foxi Maxi és Frédi magyar hangja, Csákányi László

1921. január 13-án született Csákányi László, Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, aki a papi hivatást feladva vált a magyar színjátszás kiemelkedő alakjává.
Zenés színház

Operajátszás, rendkívüli időkben

Folytatódik az Opera Magazin sorozata, amelyben zenei szakembereket faggatunk arról, hogyan változnak az operajátszási szokások, és mivel lehet hatékonyan megszólítani a közönséget. Ezúttal két zenetörténész-kritikussal, Mácsai Jánossal és Mesterházi Mátéval ültek le beszélgetni.
Színház

Elhunyt Vass Gábor színész

Évtizedekig dolgozott színházban, a legtöbben viszont orgánumát ismerik: ő volt Sean Connery és Bruce Willis magyar hangja. Hatvannégy éves volt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Magyarországra jön a modern trubadúr, Estas Tonne

Estas Tonne 2020-as nemzetközi őszi turnéja a járványhelyzet miatt a 2021-es évre tolódva az eredetileg tervezett tematikával érkezik Budapestre. Csodálatos jelenséget állít a középpontba: az emberi észlelést, amit akkor érzékelünk, mikor tetten érjük a kreativitást, amely kitolja spirituális tájképünk belső határait.
Jazz/World hír

Toplistás lemezekkel indul az év a Fonónál

Online koncertekkel és új lemezekkel búcsúztatta az óévet a Fonó. A 2020-ban megjelent albumok közül több a nemzetközi toplistákra és a legjobb hazai kiadványok közé került.
Jazz/World lemez

David Bowie utolsó, legnehezebb szerepe

Öt éve, utolsó albumának megjelenése és hatvankilencedik születésnapja után két nappal elhunyt David Bowie. Hogy a Blackstar hattyúdalnak készült-e, abban az alkotótársak véleménye is megoszlik. Nézz fel, a mennyben vagyok – énekelte a popsztár, és ezt aligha lehet másképpen értelmezni.
Jazz/World hír

A legjobb lemezkiadók közé választotta a BMC-t egy rangos amerikai jazzmagazin

A 2020-as év öt legjobb dzsessz lemezkiadója közé választotta a magyar BMC Recordsot a New York City Jazz Record rangos magazin. A BMC több tavalyi albumát külön is díjazta a lap.
Jazz/World hír

Elmélyült szakmai tudásról és specifikus hangszerismeretről árulkodik az Erdőfű Népi Kamarazenekar első lemeze

Az Erdőfű igazi unikum a hazai folkpalettán: kisebb formációban a budapesti táncházi közeg egyik meghatározó zenekara megalakulása óta, teljes kamarazenekari felállásban pedig olyan színpadi népzenei produkciót nyújtanak, amit kevesen tudnak. Más zenekarokból már ismert, nagy tudású tagjai elkötelezett hívei a Kárpát-medencei népzenei hagyomány hiteles előadásának.