Jazz/World

Hangfestés USB-kábellel

2013.03.11. 12:21
Ajánlom
Az improvizatív, élő elektronikus zene egyik legfontosabb hazai képviselője, a Bin-Jip a Planetárium csillagkupolája alatt ünnepelte harmadik születésnapját. Kérdés még, mitől annyira más Harcsa Veronika, mint korunk magyar énekesei? KRITIKA

Döbbenetes erejű video-installáció a fejem fölött. Fantasztikusan összeszokott zenészközösség, amely képes a technikai bakikat is beépíteni a zene kontextusába. Élén az a művésznő, aki olyan örömmel és magabiztossággal lubickol a színpadon hömpölygő hang és fényárban, mint hal a vízben.

A minap újra megnéztem a Bin-Jipet, a dél-koreai rendező, Kim Ki-duk moziját. Olyan öt-hat éve kaptam karácsonyra, amikor Harcsa Vera elektronikus zenekara talán még csak gondolatban létezett. És emlékszem, amikor bemutatkoztak az A38-on három éve: az élményhez hozzájárult az a fajta bizsergés is, amit akkor érez az ember, ha barátjával összekacsint valami közös titkon: te is ismered? én is...! Meg arra is emlékszem, milyen jó volt látni, hogy a többiek között a billentyűs alapító, Kaltenecker Zsolt képes saját markáns stílusát egy újabb zenei irányba fordítva is remekül kibontakoztatni.

Zsolt tavaly óta nem vesz részt a Bin-Jipben (nagy kár a hiányáért), és én most láttam először a zenekart trióban. Élő zenészt géppel helyettesíteni mindig nagy kockázat, főleg, hogy vele a zenekar egyik markáns szólistája távozott. Az átrendeződött viszonyok azonban nem ártottak meg a Bin-Jipnek. Inkább arról van szó, hogy immár felvállaltan jelentkezik az a jelleg, amely eddig is ott bujkált, csírázott a zenekarban. Ennek a zenének ugyanis egyik meghatározó esztétikai jellemzője a művésznő fölérendeltsége - és talán ebből fakadó magánya. Sok énekes van persze, akinek hangi adottságai ugyanolyan izgalmasak, mint Veráé. Sokat közülük saját zenekara kísér, ahol mindenki végzi a dolgát: hangszert kezelnek, kommunikálnak egymással, mindenki beleadja saját magát és így valósul meg valami közös. Harcsa Veronika azonban annyira sokszínű, sugárzó, nyitott és szabad egyéniség a színpadon, hogy ez egyszerűen nem szorul további egyéni magyarázatra. Nem arról van szó, hogy az exhibicionista frontember elnyomná zenésztársait. Sokkal inkább dicséri a gitáros Gyémánt Bálint és az élő elektronikát vezérlő Andrew J intelligenciáját, érzékeny emberismeretét és zenei alázatát, hogy felismerik a nagy titkot: minden további árnyalat, brillírozás, egyéni akció felesleges ebben a muzsikában - összekutyulná a zenei összképet, amelynek origójában az énekesnő áll, és kész. A zene nem kíséri őt, nem "támogatja", sokkal inkább a létéből fakad: paradox módon, mintha a művészi egyéniség önmagában teremtené a digitális hangzásképet a színpadon. Az élő elektronika olyan organikusan forr egybe az énekessel a Bin-Jipben, amire igen kevés példa van a kortárs zenében (Björkre gondolok hirtelen, aztán csend jó sokáig).

Ezt az illúziót találom az egyik legizgalmasabb impulzusnak, mozgásban tartó erőnek a Bin-Jip stílusában. A kötöttségek ellenére nincs merevség a zenében, és még hangszeres szólóknak is helye van. Gyémánt Bálint effektezett gitárjával keveset mond, de akkor bölcsen beszél. Andrew J óriási szerepet vállal a zene atmoszférájának megteremtésében, ő a kreativitás kereteit biztosítja a háttérből - és talán épp ez a tulajdonság magyarázza, hogy improvizátorként scratch-szólóival nem mindig képes újat mondani és magán tartani a figyelmet.

A Bin-Jip kompozíciói - a készülő második lemezről megszólaló dalokkal együtt - trióban is folytatják azt az izgalmas irányt, amelyre egyfajta feszült és távolságtartó meghökkentés jellemző. A sokszor kacskaringósan fejlődő, nagy hangközökkel tördelt dallamokat fülbemászó refrének ellenpontozzák. Az este kiemelkedő vizuális élményét jelentette a Kiégő Izzók műhely munkája: a Planetárium teljes kupolafelületét egyedi animációval ruházták fel, amely posztmodern poézissel varázsolta teljessé a koncert hangulatát.

Bin-Jip trió hároméves ünnepi koncertje
2013. március 8. - Planetárium

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World videó

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Jazz/World gyász

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Jazz/World hír

Elhunyt a Keresztapában is szereplő jazzénekesnő

Morgana Kinget a legtöbben Don Vito feleségeként ismerik a Keresztapában. A Grammy-jelölt jazzénekesnő 87 évesen hunyt el.
Jazz/World ajánló

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World örökség

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

Filmzeneszerző édesapja mindent a negyedik feleségére hagyott, Jean-Michel Jarre és féltestvére, Stéphanie azonban nem nyugszanak bele a dologba.