Jazz/World

Hangfestés USB-kábellel

2013.03.11. 12:21
Ajánlom
Az improvizatív, élő elektronikus zene egyik legfontosabb hazai képviselője, a Bin-Jip a Planetárium csillagkupolája alatt ünnepelte harmadik születésnapját. Kérdés még, mitől annyira más Harcsa Veronika, mint korunk magyar énekesei? KRITIKA

Döbbenetes erejű video-installáció a fejem fölött. Fantasztikusan összeszokott zenészközösség, amely képes a technikai bakikat is beépíteni a zene kontextusába. Élén az a művésznő, aki olyan örömmel és magabiztossággal lubickol a színpadon hömpölygő hang és fényárban, mint hal a vízben.

A minap újra megnéztem a Bin-Jipet, a dél-koreai rendező, Kim Ki-duk moziját. Olyan öt-hat éve kaptam karácsonyra, amikor Harcsa Vera elektronikus zenekara talán még csak gondolatban létezett. És emlékszem, amikor bemutatkoztak az A38-on három éve: az élményhez hozzájárult az a fajta bizsergés is, amit akkor érez az ember, ha barátjával összekacsint valami közös titkon: te is ismered? én is...! Meg arra is emlékszem, milyen jó volt látni, hogy a többiek között a billentyűs alapító, Kaltenecker Zsolt képes saját markáns stílusát egy újabb zenei irányba fordítva is remekül kibontakoztatni.

Zsolt tavaly óta nem vesz részt a Bin-Jipben (nagy kár a hiányáért), és én most láttam először a zenekart trióban. Élő zenészt géppel helyettesíteni mindig nagy kockázat, főleg, hogy vele a zenekar egyik markáns szólistája távozott. Az átrendeződött viszonyok azonban nem ártottak meg a Bin-Jipnek. Inkább arról van szó, hogy immár felvállaltan jelentkezik az a jelleg, amely eddig is ott bujkált, csírázott a zenekarban. Ennek a zenének ugyanis egyik meghatározó esztétikai jellemzője a művésznő fölérendeltsége - és talán ebből fakadó magánya. Sok énekes van persze, akinek hangi adottságai ugyanolyan izgalmasak, mint Veráé. Sokat közülük saját zenekara kísér, ahol mindenki végzi a dolgát: hangszert kezelnek, kommunikálnak egymással, mindenki beleadja saját magát és így valósul meg valami közös. Harcsa Veronika azonban annyira sokszínű, sugárzó, nyitott és szabad egyéniség a színpadon, hogy ez egyszerűen nem szorul további egyéni magyarázatra. Nem arról van szó, hogy az exhibicionista frontember elnyomná zenésztársait. Sokkal inkább dicséri a gitáros Gyémánt Bálint és az élő elektronikát vezérlő Andrew J intelligenciáját, érzékeny emberismeretét és zenei alázatát, hogy felismerik a nagy titkot: minden további árnyalat, brillírozás, egyéni akció felesleges ebben a muzsikában - összekutyulná a zenei összképet, amelynek origójában az énekesnő áll, és kész. A zene nem kíséri őt, nem "támogatja", sokkal inkább a létéből fakad: paradox módon, mintha a művészi egyéniség önmagában teremtené a digitális hangzásképet a színpadon. Az élő elektronika olyan organikusan forr egybe az énekessel a Bin-Jipben, amire igen kevés példa van a kortárs zenében (Björkre gondolok hirtelen, aztán csend jó sokáig).

Ezt az illúziót találom az egyik legizgalmasabb impulzusnak, mozgásban tartó erőnek a Bin-Jip stílusában. A kötöttségek ellenére nincs merevség a zenében, és még hangszeres szólóknak is helye van. Gyémánt Bálint effektezett gitárjával keveset mond, de akkor bölcsen beszél. Andrew J óriási szerepet vállal a zene atmoszférájának megteremtésében, ő a kreativitás kereteit biztosítja a háttérből - és talán épp ez a tulajdonság magyarázza, hogy improvizátorként scratch-szólóival nem mindig képes újat mondani és magán tartani a figyelmet.

A Bin-Jip kompozíciói - a készülő második lemezről megszólaló dalokkal együtt - trióban is folytatják azt az izgalmas irányt, amelyre egyfajta feszült és távolságtartó meghökkentés jellemző. A sokszor kacskaringósan fejlődő, nagy hangközökkel tördelt dallamokat fülbemászó refrének ellenpontozzák. Az este kiemelkedő vizuális élményét jelentette a Kiégő Izzók műhely munkája: a Planetárium teljes kupolafelületét egyedi animációval ruházták fel, amely posztmodern poézissel varázsolta teljessé a koncert hangulatát.

Bin-Jip trió hároméves ünnepi koncertje
2013. március 8. - Planetárium

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Újabb nyílt levél az SZFE modellváltásáról szóló törvény kapcsán

Több mint hetven színész, rendező, színházi művész támogatta aláírásával a Színművészeti Egyetem modellváltását lehetővé tevő törvényt.
Színház

Megszavazta az Országgyűlés az SZFE modellváltását

Az Országgyűlés július 3-án döntött a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által benyújtott törvényjavaslatról.
Klasszikus

Vasárnap kezdődik a 7. Budavári Bach-fesztivál

A Budavári Evangélikus Templomban rendezik meg július 5-17. között Magyarország első Bach-fesztiválját, kizárólag historikus, barokk hangszerek megszólalásával.
Vizuál

Dürer kora a Szépművészeti Múzeumban

A múzeum saját Grafikai Gyűjteményéből szemezgetett a kiállítás anyagának összeállításakor. Dürer munkái mellett a mester műhelyének tehetséges alkotóitól is láthatóak metszetek és rajzok a kamaratárlaton.
Plusz

Élménydús esték a Városmajorban

A rövidített évad ellenére minden eddiginél tartalmasabb nyári színházi évadra készül a Városmajori Szabadtéri Színpad: tíz hét alatt közel ötven színházi előadás és program közül válogathat a közönség.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World magazin

KÉP-regény: Buller a Pubban

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy felettébb szokatlan sajtótájékoztatót idéz fel.
Jazz/World hír

Segítséget kérnek a válság miatt a brit zenészek a kormánytól

Paul McCartney, Ed Sheeran és a Rolling Stones 1500 további zenésszel együtt azt kéri, hogy a kormány adjon támogatást az élő zenei rendezvények életben tartásához.
Jazz/World ajánló

Koncert Vaksötétben – zongora és énekhang fények nélkül

A Bodor Tibor Kulturális Egyesület a mögöttünk álló nehéz hónapok után újra, immáron hetedszer szervez Vaksötét koncertet, hogy a kikapcsolódásra és a zenére vágyó közönséget invitálhassa meg egy különleges estére.
Jazz/World lemez

Bob Dylan a legidősebb élő zenész, aki új dalokkal került a brit slágerlista élére

Új, Rough and Rowdy Ways című lemezével nyolc év után tér vissza Bob Dylan. A hetvenkilenc éves zenész albumáért rajong a kritika.
Jazz/World hír

Itt nézheted vissza a Fonó oktatóvideóit

A karanténhelyzet bevezetésének első heteiben indította el a Fonó online oktatásait Kubinyi Júlia és Berecz István vezetésével.