Jazz/World

Hangfestők

2009.04.18. 00:00
Ajánlom
A Hangfestők trió előadásában egy magyar népdalfeldolgozásokból álló műsort hallhatnak az érdeklődők. A produkció nemcsak egyediségével, hanem színvonalával is kiemelkedik a manapság oly divatos világzenei projektek közül.

Hangfestők

A népdalokat spanyol flamencoval és egyéb gitárzenei stílusokkal ötvözve az énekesnő és a két gitárművész egy teljesen egyedülálló zenei fúziót hozott létre. Például a "Ne sírj, kedves" és a "A csitári hegyek alatt" kezdetű népdalokra flamenco bulerías-okat, a "Duna parton van egy malom" kezdetű népdalra flamenco seguiriyas-t, a "Hol jártál az éjjel" kezdetű népdalra pedig flamenco rumba-t írtak. Hangfestők trió 2008-ban meghívást kapott Spanyolországba, a Zaragozai Világkiállításra, ahol a magyar pavilon kiemelt eseményén, az augusztus 24-i Magyar Nemzeti Napon, a magyar köztársasági elnök jelenlétében ők adták a nyitókoncertet. 2008 januárjában pedig Brüsszelben szerepeltek egy kelet-közép európai országokat bemutató kulturális rendezvényen, körülbelül 1000 fős közönség előtt. Természetesen a külföldi fellépések mellett az együttes rendszeresen szerepel rangos hazai koncerthelyszíneken is.

A Hangfestők trió tagjai:

Bartók Eszter: Magyarország egyik legnépszerűbb és legtehetségesebb fiatal énekes-dalszerzője. Egy borsodi kis faluban nőtt fel, ahol a népi hagyományok jelenléte természetes része volt életének. Négy évesen már tagja volt a helyi népdalkörnek, és számos fesztiválon énekelt. Kezdetben novellákat, verseket írt, majd a főiskola évei alatt a versekből dalok születtek, és ekkor talált rá saját zenei hangjára. 2005-ben jutott a Megasztár döntőjébe, 2006-ban pedig "Az év felfedezettje" kategóriában eMeRTon díjat kapott. Emellett számos más díjat és kategóriajelölést is magáénak tudhat. Eddig két - kizárólag saját szerzeményeket tartalmazó - szólólemeze jelent meg Magyarország egyik vezető lemezkiadójánál, a Tom-Tom Records-nál.

Sinha Róbert: 2006-ban szerzett diplomát a Holland Királyi Zeneakadémia klasszikus gitár szakán. Mindig is érdekelték a határterületek: a klasszikus zene, a flamenco, a jazz és a népzene különböző kapcsolódási pontjai, illetve az együttműködési lehetőségek más művészeti ágak, például az irodalom, a színház és a táncművészet képviselőivel. 2006-ban a Brüsszeli Magyar Kulturális Intézetben adott koncertet, a "Partra magyar" (Hongarije aan Zee) elnevezésű 2004-es hollandiai magyar kulturális évad keretében pedig Amszterdamban és Hágában is fellépett. Többször szerepelt élőben a Magyar Televízió, az RTL Klub, és a TV2 különböző műsoraiban. 2004 és 2006 között 5 előadását támogatta a budapesti Spanyol Nagykövetség.

Vidák Róbert: a legnagyszerűbb magyar roma-zenész hagyományok képviselője. Spanyolországban, illetve Magyarországon koncertező spanyol mesterek kurzusain tanulta a flamenco-gitározást. Viszont ebben ő - másokkal ellentétben - nem a spanyolokat próbálja utánozni, ehelyett inkább nagyon jó érzékkel beépítette azt saját zenei kultúrájába. A hazai zenei élet aktív tagja, több CD-n is közreműködött. Különböző produkciók résztvevőjeként rendszeresen szerepel rangos művészeti fesztiválokon és koncerthelyszíneken. Számos alkalommal lépett fel élőben a legnézettebb televíziós csatornákon.

2009. április 23. 20:00 - Fonó
Hangfestők
Tagjai: Bartók Eszter, Sinha Róbert, Vidák Róbert

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.