Jazz/World

Hangot vet, zenét arat

2006.11.13. 00:00
Ajánlom
Ez a mottója az I. Hangvető Fesztiválnak, amelyet november 18-án tartanak a Gödör Klubban. Az eseményen fellép Lakatos Róbert és a Rév, Szalóky Ági, Palya Bea, Balogh Kálmán és a Gipsy Cimbalom Band.

Lakatos Róbert, a felvidéki hegedűs-brácsás zenéjében egyedi módon találkozik a népzene és a bartóki világ. A Luxemburgi Filharmonikusok brácsása, de emellett 2005 óta a RÉV formációval is együtt zenél. Muzsikájuk kiindulási pontja a folk, melyet olykor autentikusan, máskor a dzsesszel ötvözve, megint máskor klasszikus felfogásban játszanak. Repertoárjukban felvidéki és kalotaszegi csárdásokat, zsidó dallamokat, román forgatóst, erdélyi és mezőségi páros táncmotívumokat is megszólaltatna.

Szalóki Ági, a fiatal énekesnő sokoldalúságára egyre több elismert zenész figyelt fel a közelmúltban. Szakcsi Lakatos Béla világhírű dzsessz zongorista legújabb műsorához benne találta meg énekes partnerét. A Hungarian Gipsy Show című műsor ősbemutatója 2005. május 20-án volt a Művészetek Palotája Nemzeti Hangversenytermében. Az énekesnő ugyanakkor évekig volt az autentikus népzenét játszó Ökrös együttes később a világzenét játszó Besh o Drom zenekar tagja, énekelt a Makám Anzix című lemezén, Nikola Parovval is többször dolgozott együtt, mindemellett a mai napig szívesen énekel autentikus népzenét játszó zenekarokkal is. Szalóki Ági jazz formációja 2005 tavaszán állt össze Hallgató című lemezének felvételére. A végeredmény egy melankolikus hangulatú album lett, amelyen az erdélyi magyar és cigány népdalok a jazz finom árnyalataival és sokszínűségével gazdagodtak. A két hangzásvilág gyönyörűen illeszkedik, idomul egymáshoz, különleges zenei élményt ígérve a hallgatóságnak. A Hallgató az idei év Fonogram-díjas lemeze lett a jazz kategóriában.

Palya Bea a gyönyörű hangú énekesnő a fiatal népzenész generáció színes fantáziával megáldott alkotója, tapasztalatait itthon és külföldön egyaránt gyarapítja. Csapatába olyan zenészeket hívott meg, akikkel már régóta együtt dolgozik. Velük, és Gryllus Samu zeneszerzővel készítette el tavaly a Weöres Sándor verseire írt Psyché-lemezt, jelenleg pedig az új lemez anyagán dolgozik, amely jövőre jelenik meg Franciaországban. A koncerten mindkét album dalai szerepelnek. Beával a fimvásznon is találkozhatunk hamarosan, Tony Gatlif Transylvania című filmjében.

Balogh Kálmán megújult zenekarával lép a közönsége elé. A nagybőgős Novák Csaba és trombitás-hegedűs Kovács Ferenc mellett csupa új tagot köszönthetünk a Balogh Kálmán és a Gipsy Cimbalom Band-ben. Bede Péter szaxofonja a fúvós hangzást erősíti, György Mihály gitár játéka a finomságokra fogékony füleknek kedves, még Frankie Látó az improvizatív dzsesszes irányt erősíti. A megszokott könnyed virtuozitás megmaradt, de az új zenei "ízek" új dimenziókat nyitnak meg mind a zenekar, mind pedig a hallgatóság előtt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.
Jazz/World rustico

Alázattal kísérletezni

Kubinyi Júlia már tizenévesen nyakig benne volt a népzenei koncertéletben, hiszen a Dűvő Zenekar énekeseként rengeteg helyen játszottak. Most izgalmas mérföldkőhöz érkezett, amikor Szokolay Dongó Balázzsal és Zimber Ferenccel közös, Rustico című lemezén újraértelmezték a népi hangzásvilágot.