Jazz/World

Hangszerész Bál

2007.02.17. 00:00
Ajánlom
A Hangszerész Szövetség minden évben alkalmat kerít egy kötetlen, jó hangulatú estre, ahol a szórakozás mellet komoly dolgokról is szó esik. Idén azonban bővítik a kört és kereskedőket, művészeket is meghívtak a február 24-i rendezvényre, melynek a Fonó ad otthont.

A tervezett programban szerepelnek szakmai programok: délelőtt egyedi mesterhangszerek kamara kiállítására kerül sor, délután mesterhegedűk hangzásversenye lesz, melynek eredményét este hirdetik ki. Este héttől azonban a feloldódásé lesz a főszerep, hiszen a Free Style Chamber Orchestra ad koncertet. És a java még csak ezután következik, hiszen a táncos mulatság a koncert után veszi kezdetét.

A bál ugyan a böjti időszakra esik, de mint Szerényi Béla, a Hangszerész Szövetség elnöke fogalmazott: „Sajnos a Fonó legnagyobb jószándéka mellett is már csak így tudtunk helyet biztosítani. ... A böjt ténye okozott is fejfájást egészen addig, míg a megoldást meg nem találtuk. Ez pedig a következő: a rendezvény egészen a koncert befejezéséig szakmai jellegű, ahol a hangszerészek, muzsikusok köré szerveződő civil szervezetek találkoznak, ismerkednek egymással. A koncert után a nagyteremben kezdődik a bál, de kint a büfé helységében lehetőség van csendes beszélgetésre egy jó pohár ital mellett…

Másrészt rendezvényünk több szempontból is „jó helyen” van a böjtben. Régi hagyomány ebben az időszakban a falukerülés, határjárás. Az előbbit sok helyen éneklő leányok járják, utóbbi a férfiak dolga. Ilyenkor szemrevételezik a határt, átgondolják, mire is építhetik jövőjüket, mik az elvégzendő feladatok. Vajon nem ugyan ez a dolgunk nekünk is? Számba venni a lehetőségeinket és közös célok mentén haladni előre. Azon kívül ne felejtsük el azt sem, hogy mesterségünk (és itt a hangszerkészítők mellett az előadóművészekre, tanárokra, kereskedőkre is gondolok) ugyancsak böjtös időszakot él. Helyén van tehát az időpont, ezért bátran hívok mindenkit, érezze jól magát!”

(2007. február 24. 19:00 Fonó Budai Zeneház (Budapest) - Hangszerész bál; km.: Free Style Chamber Orchestra, jegyár: 2000 Ft)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World söndörgő együttes

Szentendrén látható először együtt hazánkban a Söndörgő és az Amsterdam Klezmer Band

Varázslatos zenei szikraként érkezik a szentendrei MűvészetMalomba augusztus 17-én a Söndörgő és az Amsterdam Klezmer Band.
Jazz/World hírek

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.
Jazz/World sárik péter

„Sokszor szitokszó a klasszikusok számára az, ha valaki jazz-zenész”

Sárik Péter jazz-zongoristával a Ritmus és hang blogon jelent meg tartalmas interjú Sümegi Noémi tollából, amelyben egyebek mellett a jazz „policájról”, zörgős cukorkákról, valamint a klasszikus és jazz-zenészek viszonyáról is szó esett a szeptember 21-ei Bartók-lemezbemutató kapcsán, ami a Zeneakadémián lesz.
Jazz/World interjú

Klippremier - Margo: Barefoot love

A Fidelión debütál a Margo első saját szerzeményéhez készült videoklip, melynek kapcsán Jéger Dorottya énekes és Bihari Márton gitáros meséltek zenei elképzelésükről.
Jazz/World ajánló

„A világzene a nyitottságról szól” - Ünnepel a Kobuci

Világzenei héttel ünnepli jubileumi, tizedik évadát a Kobuci. Augusztus 13. és 19. között a Boban Marković Orkestar, a Besh o droM, a Zuboly vagy éppen a Fanfara Complexa mellett a műfaj számos hazai kiválósága, fiatal formációk és táncház is várja a közönséget.