Jazz/World

Hangzó Faludy

2010.10.09. 11:40
Ajánlom
A Faludy-centenárium jegyében Gerendás Péter megzenésítéseit is műsorra tűzik a Müpában.

A napokban lett volna 100 esztendős a legendás Faludy György költő, író, műfordító, a rendszerváltás után végül csak hazatért örök emigráns. Verseihez többen írtak zenét, de Gerendás Péter 2006-ban egy egész lemeznyi anyagot készített, amely a Hangzó Helikon-sorozatban jelent meg. A korongon elhangzó tíz versből most összeállt a Művészetek Palotája Fesztivál Színházában egy előadásra való.

Öt művész jegyzi az október 11-i koncertet, amelynek címe: Gerendás Péter-Faludy. A megzenésítő Gerendás Péter szokásához híven énekel, gitározik, és a szintetizátoron kívül az ütős hangszereket is megszólaltatja. Társai: Lukács Dániel - basszusgitár, Gerendás Dani - dob, Gerendás Hanna - fuvola és Csernák Tibor - zongora, közülük ketten a CD-n is közreműködtek. A Hangzó Helikonban megjelent verseken túl is elhangzanak majd Faludy-költemények, amelyeket Turek Miklós szaval el.

A Hangzó Helikon zenei anyagának érdekessége, hogy a 10 Faludy-versre írt dalból az Ezerkilencszázötvenhat, te csillag című versnek Gryllus Dániel szerezte a zenéjét. A többi szerzője Gerendás Péter, aki a közös munka során barátságba került a költőóriással. Beszélgetéseik, Faludy visszaemlékezései segítették abban, hogy a zene eszközeivel a lehető legközelibb képet rajzolja a költőről. A válogatott művek között van többek között a Marrakech, a Chanson a párisi szépasszonyokról, a Meditáció és a Koldusdal.

A Gerendás-Faludy koncert letisztult zenei világot ígér, igyekszik méltóvá válni Faludy György gondolataihoz. A közönség kivetítve Nágel Kornél képeit láthatja a koncert alatt, ezek a metszetek illusztrálják a Hangzó Helikon-kiadványt.

Október 11, 20:00 Fesztivászínház, Művészetek Palotája
Faludy-Gerendás

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Van neve annak, ami vagyok – Székely Kriszta kiállása

A Katona József Színház rendezője, Székely Kriszta is felszólalt június 14-én, a homoszexualitást a pedofíliával összemosó törvény elleni tüntetésen.
Zenés színház

58 év, 52 napló – beszélgetés Marton Évával

Egy férj, Dr. Marton Zoltán, aki azt mondja élete párjáról: „58 éve őt szolgálom”. És egy feleség, akit úgy hívnak: Marton Éva. S máris kirajzolódhat minden olvasó fejében a folytatás.
Színház

A Globe Színház szerint minden Shakespeare-mű rasszista

Úgy tűnik, hogy a rasszizmus elleni harc Shakespeare műveit is elérte, a Globe Színház ugyanis bejelentette, hogy „dekolonizálják” a szerző munkáit.
Vizuál

150 millió forintért kelt el egy Tihanyi-csendélet

A Kieselbach Galéria június 14-i aukcióján az egyik legdrágább tétel Tihanyi Lajos Csendélet cserepes virággal, kancsóval és citromokkal című festménye volt, melyet a festő 1909-ben készített.
Vizuál

Meghívták Rudolf Olivér diplomafilmjét a cannes-i fesztivál válogatásába

A FONICA M-120 című alkotást is beválogatták a cannes-i fesztivál Cinéfondation programja. A világ legnagyobb presztízsű filmes seregszemléje évről évre izgalmas válogatást mutat be a legfiatalabb generáció munkáiból.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Jazz-kalandra hív a Kati Bár

Június 18-án a balatonboglári Bábel Camp klubban ad nyárindító koncertet a legendás ’80-as évekbeli budapesti szórakozóhely nevét viselő Kati Bár jazz-formáció.
Jazz/World ajánló

Csík Jánossal köszöntik a nyarat Újpalotán

A XV. kerületi Boldog Salkaházi Sára templom udvara ad otthont június 21. és 25. között az Újpalotai Nyári Játékoknak, amelynek programjai ingyenesen látogathatók.
Jazz/World hír

Gitárpengetéstől lesz hangos Balatonfüred

Immár 16. alkalommal rendezik meg Magyarország egyik legjelentősebb gitárfesztiválját, a Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivált, amely a több hónapnyi bezártság után friss zenei élményeket szeretne nyújtani a városba látogatóknak.
Jazz/World gyász

Elhunyt Winand Gábor zenész

Hosszan tartó betegség után, 57 éves korában elhunyt Winand Gábor fuvolán és zongorán is kiválóan játszó zenész, énekes, tanár és zeneszerző – tudatta Budapest Jazz Club.
Jazz/World ajánló

Különleges hangzásvilággal szól a jazz a Rieger Rhodes Quartet első albumán

A Rieger Rhodes Quartet (RRQ) Long-lost Brothers című debütáló anyaga a patinás svájci jazz kiadó, a UNIT Records gondozásában jelenik meg. A júniusi magyar megjelenés megelőzi a nemzetközi kiadást, amely szeptember elejére van kitűzve. Ekkor lesz elérhető a nyolc saját kompozíciót tartalmazó CD teljes anyaga a nagyobb zeneletöltő portálokon is.