Jazz/World

Hangzó Faludy

2010.10.09. 11:40
Ajánlom
A Faludy-centenárium jegyében Gerendás Péter megzenésítéseit is műsorra tűzik a Müpában.

A napokban lett volna 100 esztendős a legendás Faludy György költő, író, műfordító, a rendszerváltás után végül csak hazatért örök emigráns. Verseihez többen írtak zenét, de Gerendás Péter 2006-ban egy egész lemeznyi anyagot készített, amely a Hangzó Helikon-sorozatban jelent meg. A korongon elhangzó tíz versből most összeállt a Művészetek Palotája Fesztivál Színházában egy előadásra való.

Öt művész jegyzi az október 11-i koncertet, amelynek címe: Gerendás Péter-Faludy. A megzenésítő Gerendás Péter szokásához híven énekel, gitározik, és a szintetizátoron kívül az ütős hangszereket is megszólaltatja. Társai: Lukács Dániel - basszusgitár, Gerendás Dani - dob, Gerendás Hanna - fuvola és Csernák Tibor - zongora, közülük ketten a CD-n is közreműködtek. A Hangzó Helikonban megjelent verseken túl is elhangzanak majd Faludy-költemények, amelyeket Turek Miklós szaval el.

A Hangzó Helikon zenei anyagának érdekessége, hogy a 10 Faludy-versre írt dalból az Ezerkilencszázötvenhat, te csillag című versnek Gryllus Dániel szerezte a zenéjét. A többi szerzője Gerendás Péter, aki a közös munka során barátságba került a költőóriással. Beszélgetéseik, Faludy visszaemlékezései segítették abban, hogy a zene eszközeivel a lehető legközelibb képet rajzolja a költőről. A válogatott művek között van többek között a Marrakech, a Chanson a párisi szépasszonyokról, a Meditáció és a Koldusdal.

A Gerendás-Faludy koncert letisztult zenei világot ígér, igyekszik méltóvá válni Faludy György gondolataihoz. A közönség kivetítve Nágel Kornél képeit láthatja a koncert alatt, ezek a metszetek illusztrálják a Hangzó Helikon-kiadványt.

Október 11, 20:00 Fesztivászínház, Művészetek Palotája
Faludy-Gerendás

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

A néző bosszantása és kényeztetése – jegyzetek az idei POSZT-ról

Ha valaki valóban egy fesztiválra kíváncsi, arról szeretne összbenyomást kapni, leküzdhetetlen akadályokba ütközik. Csak látszólag egyszerű megoldás, hogy módszeresen végignézi valamennyi előadást.
Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Tánc

40 évesen Júliát táncolni? Nem lehetetlen!

Kenneth MacMillan Rómeó és Júlia-koreográfiájának címszerepében debütál New Yorkban a 40 éves ragyogó szépség, Stella Abrera.
Zenés színház

Bartók Plusz Operafesztivál: Rohanok koncertről koncertre

Milyen jó is azoknak, akik nem szeretik a klasszikus zenét! Jaj nem, persze nem úgy értem, szóval milyen könnyű is azoknak... Hm, nem, nem könnyű, sőt... Akkor meg milyen jó azoknak, akik két-három helyen is tudnak lenni egyszerre! Olyan meg nincs...
Vizuál

Hollywood elfeledett férfi ikonja

James Dean és Marlon Brando mellett a legnagyobb sztárok közé tartozott - míg rájuk azonban ma is emlékszünk, Montgomery Cliftnek csak zseniális filmjei maradtak fent.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.
Jazz/World rustico

Alázattal kísérletezni

Kubinyi Júlia már tizenévesen nyakig benne volt a népzenei koncertéletben, hiszen a Dűvő Zenekar énekeseként rengeteg helyen játszottak. Most izgalmas mérföldkőhöz érkezett, amikor Szokolay Dongó Balázzsal és Zimber Ferenccel közös, Rustico című lemezén újraértelmezték a népi hangzásvilágot.
Jazz/World

Billy Cobhammal és Richard Bonával vár a SopronDrum Fesztivál

A június 15-én kezdődő SopronDrum ütősfesztiválon világhírű ütőszenészek és világzenei előadók muzsikáján keresztül ismerhetjük meg az ütős zene sokszínűségét a fertőrákosi barlangszínház gyönyörű környezetében és Sopronban.
Jazz/World zenés állatkerti esték

Hallgasson zenét az Állatkert csodás környezetében!

A Fővárosi Állat- és Növénykert idén is válogatott nyáresti koncertekkel várja a zenerajongókat július 4-étől minden szerdán.