Jazz/World

Hány dudás fér el egy csárdában?

2012.10.31. 07:07
Ajánlom
Október 27. szombat estére készülve egy kis dilemmával küzdhettek meg a kortárs amerikai jazz hazai rajongói: míg Joe Lovano és Dave Douglas kvintetje a Trafóban játszott, Halper László a Művészetek Palotájában adott Jimi Hendrix tiszetelére koncertet Steve Gadd és Eddie Gomez társaságában.

Mivel a három évvel ezelőtti Dave Douglas Quintet koncertet tátott szájjal néztem végig a Budapest Jazz Klubban (így jobban lehet hallani), és a 2004-es Mediawave koncertjük kalóz mp3-ait is rongyosra hallgattam már, úgy döntöttem, hogy a Trafóba megyek, ahol a trombitás most Joe Lovano szaxofonkolosszussal közösen vezetett kvintetjét mutatta be.

Amikor ilyen nagy egyéniségek együtt lépnek színpadra, felmerülhet a "két dudás egy csárdában" tézise, azaz, hogy a nagy egók nehezen férnek meg egy zenei térben, és ütközésük az összhang rovására megy. A tézist csak bonyolítja, hogy a dobok mögé a jazzpüffölés fenegyerekét, az olykor a legkeményebb hardcore büntetésre képes Joey Baront ültették, aki egyedül is képes megtölteni szinte bármilyen nagy teret, ahogy ezt már bizonyította is a hazai közönségnek 2006-os, szintén Trafóbeli szólókoncertjén. Nos, akaratlanul is ilyen érzéssel és magas elvárásokkal vegyülő kíváncsisággal ültem be a koncertre. A kvintet további két tagja Linda Oh nagybőgőn és Lawrence Fields zongorán, akikről eddig nem hallottam, de tudtam, hogy ilyen színvonalon csakis jóra számíthatok.

Szerencsétlen prekoncepcióimat az első pillanatokban feloszlatta az együttes intenzív, lehengerlő zenei jelenléte, mely az egész koncertet áthatotta. Ugyanezt az intenzitást tapasztaltam Douglas korábbi koncertjein: minden zenész végig a legnagyobb figyelemmel és jelenléttel alakítja a közös képet úgy, hogy ez semmit sem vesz el az improvizatív műfaj játékosságából és könnyedségéből. A számok (felerészt Douglas, felerészt Lovano szerzeményei) izgalmasak, véletlen festményszerű bevezetőkből váratlanul bontakoznak ki fúvós uniszónó témák. Lovano szólói meglepőek, elegánsak, inspiráltan változatosak és líraian kerekek. Douglas hangszerének és stílusának megfelelően pozitívan harsány, első fantasztikus bebop szólójánál ismét alkalmaznom kellett a "tátott száj-technikát". Később azért érezhető volt egy kis küzdelem a hangjában, hol azért, hogy megfelelően adja a replikát Lovanónak, hol azért, hogy felvegye a kesztyűt Baronnal, aki magát nem meghazudtolva többször szó szerint szétütötte a dobot.

Joey Baron egy leállíthatatlan motor, nevető komisz kisgyerekként szinte végig szólózta a koncertet, és ha fel is merül, hogy néha nem hagy elég teret egy-egy halkabb szóló kibontakozására, olyan odaadással és szerethetően teszi dolgát, hogy ezzel inspirálja zenésztársait. Linda Oh nyugodt erővel és csodálatos technikával kísér bőgőn, pontosan érzi helyét a zenében. A közönség  lélegzetvisszafojtva hallgatta végig szólóját, mely az est egyik fénypontja volt. Lawrence Fields szerény jellem, így kísér zongorán, a hangképben is kicsit alulmarad a többi hangszerhez képest, ám pár szóló erejéig megvillant kifinomult és virtuóz harmóniai és ritmikai világa.

Bár az - amúgy nagyon jó - közönséggel való kapcsolattartás, avagy konferálás szerepét a két fúvós megosztotta egymással, mégis Douglas-t érzem az együttes vezetőjének, így ha ragaszkodom dudás tézisemhez, ő lenne az egyik. Számolásomban a bölcs Joe Lovano csak fél dudás lenne, Joey Baron meg a két és feledik. De nem ragaszkodom, így mondjuk, hogy mindenki dudás a csárdában, s mindenki másképp, de együtt és úgy dudál, ahogy szeret.

És ahogy a közönség szereti.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Psotás fények és árnyak

Öt évvel ezelőtt, 2016. február 25-én, 86 éves korában hunyt el a magyar színházművészet egyik legegyedibb és utánozhatatlan alakja, Psota Irén, akinek neve már életében fogalommá vált. Utolsó éveiben visszavonultan élt, elzárkózott a nyilvánosság elől, emiatt is különleges ez a 2009-ben készült beszélgetés, amelyben bepillanthatunk egy nagy művész hétköznapjaiba. Egy valódi, megismételhetetlen legendára emlékezünk ezzel az írással.
Klasszikus

Virtuóz fiatalokkal ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett.
Könyv

Innentől nem a gyerek hibája lesz, ha nem olvas

Az irodalom a szabadságról szól. Ha ezt a szabadságot nem adjuk meg az oktatással, ha nem mutatjuk meg a gyerekeknek, hogy talán éppen az olvasás az, amire ebben a számára is megterhelő, felgyorsult világban szüksége van, akkor tényleg nem az ő hibája lesz, hogy nem olvas. VÉLEMÉNY.
Könyv

Dragomán György Máglya című regényét méltatja a New York Times

Elbűvölőnek nevezi a rangos amerikai napilap kritikusa Dragomán György regényét. Ottilie Mulzet fordításában angolul is megjelent a Máglya, és máris dicsérő recenziót kapott.
Zenés színház

Óda a magyarokhoz – 240 éve mutatták be Joseph Haydn A hűség jutalma című operáját

1779-ben leégett a fertődi Esterházy kastélyhoz tartozó színház. E sajnálatos esemény nyomán azonban egy igazán különleges zenemű született: Haydn új nagyoperája, A hűség jutalma csendült fel először az újranyitott teátrumban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Első ízben adják át a Fonó-díjakat

A jazz és a népzene művészeit, produkcióit díjazza a Fonó. Vasárnap online formában tekinthetik meg a nézők a díjátadót.
Jazz/World interjú

„A zene célja, hogy értéket teremtsen” – interjú Ülkei Dáviddal

Ülkei Dávid a Modern Art Orchestra szaxofonistája, akit a big band mellett több, a hazai zene legérdekesebb és kivétel nélkül kimagasló színvonalú formációjából is ismerhetünk már. Dávid mesél nekünk hangszerének kiválasztásáról, művészi prioritásairól és a MAO-val való kapcsolatáról. (X)
Jazz/World hír

Az üveghegyen túl – Új nagylemezt készített a Free Style Chamber Orchestra

Az album azokat a népzenei- és jazz elemeket ötvöző dalokat tartalmazza, melyeket a zenekar a járványügyi korlátozások miatt őszre halasztott, ingyenes ifjúsági koncertsorozatán fogja játszani. A lemezbemutató koncert a tervek szerint április 12-én lesz a Budapest Jazz Clubban.
Jazz/World ajánló

Egy teljes hét zene és együttlét: Fonó Selection

Ebben az időszakban még fontosabb az egymásra figyelés, a beszélgetés, a másik szempontjainak megértése, a támogatás. A Fonó Selection sorozata idén erről szól. Hétfőtől kezdve minden reggel 8 órakor podcastban beszélgetnek a szakma részvevői, művészek, intézményvezetők, újságírók a piac szereplőit mozgató kérdésekről, esténként pedig duó formációban különleges művészek találkozásaira kerülhet sor, így együtt lép fel Dresch Mihály és Tóth Viktor, Bede Péter és Unger Balázs, Kacsó Hanga és Szabó Dániel, Szokolay Dongó Balázs és Fábri Géza, Varga Veronika és Réti Benedek, ifj Szerényi Béla és Fekete Márton. A hét vasárnap a Fonó 25 díj átadásával zárul, amely a közönség és a szakmai zsűri szavazatai alapján állt össze, tíz kategóriában díjazzák az alkotókat. A Fonó Selection tartalmai ingyenesen érhetők el a Fonó YouTube- és Facebook-csatornáján.
Jazz/World magazin

Chick Corea – Hogyan kezdjünk ismerkedni a legendás billentyűs zenéjével?

Összeszedtünk tíz felvételt – stúdiólemezeket és élő felvételeket egyaránt –, amelyek remekül bevezetnek Chick Corea világába, ha még nem ismered a művészetét. Azok számára pedig, akik ismerik már az életművet, lehetőséget teremtünk az emlékezésre.