Jazz/World

Hány dudás fér el egy csárdában?

2012.10.31. 07:07
Ajánlom
Október 27. szombat estére készülve egy kis dilemmával küzdhettek meg a kortárs amerikai jazz hazai rajongói: míg Joe Lovano és Dave Douglas kvintetje a Trafóban játszott, Halper László a Művészetek Palotájában adott Jimi Hendrix tiszetelére koncertet Steve Gadd és Eddie Gomez társaságában.

Mivel a három évvel ezelőtti Dave Douglas Quintet koncertet tátott szájjal néztem végig a Budapest Jazz Klubban (így jobban lehet hallani), és a 2004-es Mediawave koncertjük kalóz mp3-ait is rongyosra hallgattam már, úgy döntöttem, hogy a Trafóba megyek, ahol a trombitás most Joe Lovano szaxofonkolosszussal közösen vezetett kvintetjét mutatta be.

Amikor ilyen nagy egyéniségek együtt lépnek színpadra, felmerülhet a "két dudás egy csárdában" tézise, azaz, hogy a nagy egók nehezen férnek meg egy zenei térben, és ütközésük az összhang rovására megy. A tézist csak bonyolítja, hogy a dobok mögé a jazzpüffölés fenegyerekét, az olykor a legkeményebb hardcore büntetésre képes Joey Baront ültették, aki egyedül is képes megtölteni szinte bármilyen nagy teret, ahogy ezt már bizonyította is a hazai közönségnek 2006-os, szintén Trafóbeli szólókoncertjén. Nos, akaratlanul is ilyen érzéssel és magas elvárásokkal vegyülő kíváncsisággal ültem be a koncertre. A kvintet további két tagja Linda Oh nagybőgőn és Lawrence Fields zongorán, akikről eddig nem hallottam, de tudtam, hogy ilyen színvonalon csakis jóra számíthatok.

Szerencsétlen prekoncepcióimat az első pillanatokban feloszlatta az együttes intenzív, lehengerlő zenei jelenléte, mely az egész koncertet áthatotta. Ugyanezt az intenzitást tapasztaltam Douglas korábbi koncertjein: minden zenész végig a legnagyobb figyelemmel és jelenléttel alakítja a közös képet úgy, hogy ez semmit sem vesz el az improvizatív műfaj játékosságából és könnyedségéből. A számok (felerészt Douglas, felerészt Lovano szerzeményei) izgalmasak, véletlen festményszerű bevezetőkből váratlanul bontakoznak ki fúvós uniszónó témák. Lovano szólói meglepőek, elegánsak, inspiráltan változatosak és líraian kerekek. Douglas hangszerének és stílusának megfelelően pozitívan harsány, első fantasztikus bebop szólójánál ismét alkalmaznom kellett a "tátott száj-technikát". Később azért érezhető volt egy kis küzdelem a hangjában, hol azért, hogy megfelelően adja a replikát Lovanónak, hol azért, hogy felvegye a kesztyűt Baronnal, aki magát nem meghazudtolva többször szó szerint szétütötte a dobot.

Joey Baron egy leállíthatatlan motor, nevető komisz kisgyerekként szinte végig szólózta a koncertet, és ha fel is merül, hogy néha nem hagy elég teret egy-egy halkabb szóló kibontakozására, olyan odaadással és szerethetően teszi dolgát, hogy ezzel inspirálja zenésztársait. Linda Oh nyugodt erővel és csodálatos technikával kísér bőgőn, pontosan érzi helyét a zenében. A közönség  lélegzetvisszafojtva hallgatta végig szólóját, mely az est egyik fénypontja volt. Lawrence Fields szerény jellem, így kísér zongorán, a hangképben is kicsit alulmarad a többi hangszerhez képest, ám pár szóló erejéig megvillant kifinomult és virtuóz harmóniai és ritmikai világa.

Bár az - amúgy nagyon jó - közönséggel való kapcsolattartás, avagy konferálás szerepét a két fúvós megosztotta egymással, mégis Douglas-t érzem az együttes vezetőjének, így ha ragaszkodom dudás tézisemhez, ő lenne az egyik. Számolásomban a bölcs Joe Lovano csak fél dudás lenne, Joey Baron meg a két és feledik. De nem ragaszkodom, így mondjuk, hogy mindenki dudás a csárdában, s mindenki másképp, de együtt és úgy dudál, ahogy szeret.

És ahogy a közönség szereti.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Átadták a legjobb magyar filmelőzetesnek járó díjakat

Az idei Arany Blende a zsűri szavazatai szerint A létezés eufóriája-trailerhez került, míg a közönségdíj az Apró mesék előzeteséé lett. Mutatjuk a nyertes videókat!
Vizuál

Angyallal a vállán – Hajduk Károly a Kult50-ben

Hisz benne Hajduk Károly, hogy a színész, amikor valami igazán lényegit érez meg szerepében, akkortól az a nehezen megmagyarázható „valami” kisangyalként ül a vállán, és játéka minden egyes pillanatában a fülébe sugdos. Hajduk Károly alakítását látva, minden bizonnyal ezt a segítséget is megkapta, amikor az Akik maradtak című, számtalan rangos elismerést begyűjtő film főszerepét forgatta.
Vizuál

Akár telefonról is bejárhatóak a Nyitott Műhelyek az idei Budapest Design Weeken

Online cukorvirág-készítés, környezettudatos esőkabát előállítás, vicces kerámiák vagy kézműves cipők műhelytitkai. Az idei Design Hét félig a netre költözött, így a nyitott műhelyekbe akár otthonról is bepillanthatunk! Mutatjuk, hogyan!
Színház

Kiosztották a MOST FESZT díjait

A legjobb monodrámát, stúdiószínházi előadást és a legjobb alakítást ismerte el a zsűri, de a közönségzsűri is osztott ki díjat.
Klasszikus

Arany Oroszlánt nyert a Concerto Budapest koncertfilmje Velencében

Szabó Stein Imre koncertfilmjét díjazták a Velencei TV Fesztiválon, amely májusban debütált a Mezzo TV-n. A Concerto Budapest és Gidon Kremer közös hangversenyét örökítette meg a felvétel.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Nő a kreativitás – női történetek a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon

Nincs hiány ikonikus nőalakokban és női történetekben a fesztivál idei programkínálatában.
Jazz/World Jerry Lee Lewis

85 éves Jerry Lee Lewis, a zongorák gyilkosa

Szeptember 29-én lett nyolcvanöt éves az amerikai rock and roll egyik legendája, a botrányairól is ismert Jerry Lee Lewis. A később a country műfajába is elkalandozó énekes-zongoristát nevezték a szülők rémének és gyilkosnak is, igaz, ez utóbbi kitételt azért ragasztották rá, mert gyors ütemben fogyasztotta a zongorákat. A hangszert állva, ülve, sőt cipősarkával is püfölte, még arra is volt példa, hogy az előadás végén felgyújtotta. 
Jazz/World interjú

„Gyakran maga a hangszer ihlet meg" – Bögöthy Ádámmal beszélgettünk

Bár Bögöthy Ádám zenei tanulmányait gitáron kezdte meg, hamar kiderült, hogy a nagybőgő hangja is közel áll a szívéhez. A Kodolányi János Főiskolán és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen is jazz tanszéken tanult – a két képzést párhuzamosan végezte el –, azóta pedig számos versenyen bizonyította tehetségét. Három éve csatlakozott a Modern Art Orchestrához, ennek kapcsán beszélgettünk vele a zenekarról, jazzről, vallásról.
Jazz/World hír

Frissítette minden idők legjobb 500 albumának listáját a Rolling Stone

Tizenhét évvel első kiadása után napra kész állapotba hozta a Rolling Stone magazin minden idők legjobb 500 albumának listáját, amelynek élén Marvin Gaye What's Going On című albuma felváltotta a Beatles együttes Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band című albumát.
Jazz/World hír

Újabb rangos elismerést gyűjtött be a készülőben lévő Magyar Zene Háza

A világ legjobb zenei célú ingatlanfejlesztéseként díjazták a Liget Budapest projekt keretében épülő Magyar Zene Házát a világ egyik legrangosabb zenei-szakmai találkozójának megmérettetésén, az amerikai Music Cities Awardson.