Jazz/World

Haránt a stílusokon át

2011.06.02. 14:48
Ajánlom
Fülep Márk fuvolaművész a zenetörténet rengeteg stílusát, hangszerének szinte minden válfaját egyformán szereti a 17. századi zenétől és a népzenétől Bartókon át egészen a kortárs zenéig. Koncertjére minden műfaj legjobbjait hívta meg, hogy mindezt egy este, új perspektívában mutatathassa meg, így a Müpa-beli est műsora eljut a kortárs zenétől egészen az improvizációig.

Fülep Márk még a Bartók-jubileum évében határozta el, hogy cimbalomkísérettel akar Bartókot játszani. A 2000-ben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Pröhle Henriknél diplomázott kiváló fuvolaművészre jelentős hatással volt Matuz István és Drahos Béla előadó-művészete is. A kortárs művek előadásáért kétszer is Artisjus-díjat kapott, és háromszor részesült a Fischer Annie-ösztöndíjban. Több mint harminc mesterkurzuson vett részt, szakmai kíváncsisága szinte kielégíthetetlen. De ne gondolja senki, hogy Fülep Márk is beállt azoknak a sorába, akik a klasszikus zenét az avatatlan fülek számára népszerűsítő crossoverrel próbálkoznak! Ő egész más felfogásban szerkesztette meg rendhagyó estjét: nem keveri a műfajokat, a népdalok, a népdalfeldolgozások és az improvizációk mindig saját kereteik között szólalnak meg, csak éppen több, egységes, teljes ívet kirajzoló blokkba szerkesztve. Fülep célja a stílusok egymásra épülését megmutatassa, azt, hogy egyik sem létezik a másik nélkül, és ehhez - úgy tartja - nem kell őket erőltetetten keresztezni. Műsora viszont épp ettől válik színessé, a megközelítés pedig rugalmassá. Ő maga nemcsak fuvolán - konkrétabban egy állami tulajdonú, arany Yamaha-hangszeren -, hanem altfuvolán, piccolón, flótákon, tilinkón és hosszúfurulyán is játszik.

A Magyar Motívumok című, tág horizontot felvázoló estnek még egy nagyon fontos késztetése az, hogy Fülep mindig kíváncsi volt a fuvolacsalád magyar népi hangszereire, tervezett doktori tanulmányait is ezek huszadik századi zeneirodalmi vonatkozásainak kívánja majd szentelni. A Muzsikás együttes - például nagy sikerű műsorukban a Bartók-vonósnégyessel és Sebestyén Mártáva - döntögette már ilyen felfogásban a falakat, dobta sutba a sokszor szűkkeblű műfaji felfogást, amely a koncerttermek műsorát uralja. Fülep éppen Sipos Mihállyal (Muzsikás) fog duózni ugyancsak Bartók-kottából. Egy másik duó igazán látványos lesz, hiszen a híres Batyu, vagyis Farkas Zoltán (akinek partnere, Tóth Ildikó is színpadra lép) táncolni fog Borbély Mihály improvizációira, duójuk egyedülállónak ígérkezik. Fülep szólóban, Borbéllyal és Lukács Miklós cimbalmossal Kurtág, Kocsár Miklós, Sáry László darabjaiból állította össze az első blokkot, ezzel is feje tetejére állítva a kronológiát mindenek fölé helyező, hagyományos szerkesztésmódot. A Három csíkmegyei népdalt Bartók gyűjtéséből előbb a csodálatos tisztaságú népdalénekes, Bognár Szilvia adja elő, majd a feldolgozás a régi elképzelést megvalósítva a híres cimbalomművésszel, Lukács Miklóssal duóban hangzik el. Lajtha László fuvoladarabjait repertoárja nélkülözhetetlen részének tartja Fülep. Az improvizációkkal, tánccal fűszerezett második rész fergeteges fináléját viszont Bartók népszerű Román népi táncaival az egész társulat adja elő.

Magyar motívumok

2011. június 10. 19:30 Művészetek Palotája - Fesztivál Színház

Magyar kortárs, magyar népzene, improvizációk

Km.: Borbély Mihály (szaxofon, klarinét, tárogató, kaval, kettősfurulya, tilinkó), Fülep Márk (fuvola, altfuvola, piccolo, flóták, tilinkó, hosszúfurulya), Lukács Miklós (cimbalom), Bognár Szilvia (ének), Sipos Mihály (hegedű), Farkas Zoltán "Batyu", Tóth Ildikó (tánc, gardon)
Műv.vez.: Fülep Márk

Kurtág: Két miniatűr; Szálkák (részlet)
Borbély: Hungaricum
Kocsár: Varázsdoboz (részlet)
Sáry: Tikfa-zene
Lajtha László: Két darab szólófuvolára; Palóc verbunk, lassú és friss csárdás; Gyimesi muzsika
Farkas Ferenc: Régi magyar táncok a XVII. századból
Bartók: Duók (részlet); Három csíkmegyei népdal; Román népi táncok
Borbély Mihály-Lukács Miklós: Áthallások
Borbély Mihály: Kettős
"... azon megyünk Moldovába"

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Hallgasd meg az összetartozás dalát – Csík Zenekar: Hazám, hazám

Elkészült a Nemzeti Összetartozás Dala, a Csík Zenekar dalát olyan művészek éneklik, mint Miklósa Erika, Szarka Tamás és Molnár Levente.
Klasszikus

Fellélegzés címmel jön a Fesztivál Akadémia Budapest augusztusban

Az idei komolyzenei fesztivált augusztus 20. és 30. között rendezik meg a Zeneakadémián és más budapesti helyszíneken hatvan magyar művész részvételével.
Plusz

Mihelyt vége a veszélyhelyzetnek, nyithatnak a színházak, a mozik, a múzeumok

Ezt Gulyás Gergely jelentette be a mai Kormányinfón. A Parlament június 16-án szavaz a veszélyhelyzet megszűnéséről.
Plusz

Ezt a törvényt csak a gyerekek kárára lehet meghozni – Művészek az örökbefogadásról

Öt ismert művész emelte fel a szavát a kormány új törvényjavaslata ellen, amely nem tenné kötelezővé, hogy az örökbefogadó szülők tanfolyamon készüljenek fel az örökbefogadásra.
Klasszikus

Miért szép a cselló? Márkus Ágnes válaszol

Hangszertár című sorozatunkban ezúttal a csellót mutatjuk be Márkus Ágnes segítségével, aki Saint-Saëns egy jól ismert műrészletét is előadja.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World Trianon100

Hallgasd meg az összetartozás dalát – Csík Zenekar: Hazám, hazám

Elkészült a Nemzeti Összetartozás Dala, a Csík Zenekar dalát olyan művészek éneklik, mint Miklósa Erika, Szarka Tamás és Molnár Levente.
Jazz/World hír

Kihirdették, mely jazz együttesek kapnak támogatást

A Budapest Music Center közzétette a Köszönjük, Magyarország! program keretében támogatott magyar jazz együttesek listáját.
Jazz/World gyász

Elhunyt Lennie Niehaus amerikai szaxofonos

Az Emmy-díjas művész 90 éves korában múlt csütörtökön távozott. Az amerikai altszaxofonos, komponista számos híres film zenéjében működött közre, Clint Eastwooddal több mint két tucat moziban dolgozott együtt.
Jazz/World interjú

A Metro ötven éve vette fel az első magyar koncertlemezt

Az Egy este a Metro Klubban... című korongról a jubileum alkalmából Sztevanovity Zorán és Dusán, valamint Frenreisz Károly idézte fel emlékeit és nosztalgiázott a zenekar történetéről.
Jazz/World online közvetítés

Online jön a Müpa könnyűzenei fesztiválja, a Hey June!

Június 3. és 17. között a Müpa online közvetítéssorozata, a Müpa Home speciális Hey, June! kiadása az elmúlt évek legizgalmasabb magyar könnyűzenei koncertjeiből válogat, így hozva el a nyarat virtuálisan a Müpába és a rajongók otthonába is.