Jazz/World

Harcsa Vera magyarul énekel

2011.05.19. 11:11
Ajánlom
A Jazztavasz keretében mutatta be Harcsa Veronika új, Lámpafény című lemezét a Művészetek Palotájában. Irodalom és a jazz ritkán látott randevújának lehettünk szem- és fültanúi. KRITIKA

Az énekesnő pályáját nem kell különösebben részletezni a műfaj rajongóinak, hiszen az elmúlt években valóságos üstökösként robbant be a hazai jazz-köztudatba. Ami viszont újdonság, hogy frissen megjelent albumán először énekel magyarul. Ráadásul nem is akármilyen „szövegíró-gárdával" dolgozott; József Attila, Kosztolányi, Babits, hogy csak néhányat említsünk. Természetesen huszadik századi költők verseinek megzenésítéséről van szó - mégpedig a szó valódi értelmében, vagyis még véletlenül sem zenei aláfestésre történő bágyadt, színészlemezes szavalásról. A lemezbemutató koncert koncepciója hasonlóképp izgalmas volt: a dalokat prózai betétek tagolták, zömében a megénekelt szerzők rövid írásaiból - Lackfi János által remekül - szerkesztve. A felolvasós rész hangulatfelelőse Kulka János színművész volt, aki a tőle megszokott, élményszámba menő színvonalon teljesítette a feladatot.    

De nézzük a lényeget, a muzsikát! Valódi stíluskavalkádban lehetett részünk, hiszen a Harcsa Veronika Quartet a lehető legtágabban értelmezi a jazz műfaját. Olyannyira, hogy az sokszor már csak utalásszerűen, néhány jellegzetes harmóniafelrakásban jelenik meg, átadva a helyet a - jobb híján - alternatív zenének nevezhető hangzásvilágnak. A legkülönfélébb asszociációk merülhetnek fel e dalok hallatán. Nekem eszembe jutott Alanis Morissette visszafogottságában bájos alanyisága (például Weöres Sándor Kihajolni veszélyes című versének átdolgozása alatt), máskor pedig a korai Joni Mitchell már-már kényelmetlen személyessége. Az érem másik oldala, hogy sokszor bevillant Sade kissé erőltetett művészkedése, Diana Krall hatásos, de üres allűrjei, valamint Björk szintúgy vitathatatlan modorossága. Az izlandi alterdíva hatását éreztem egyébként a legerősebbnek Harcsa jelen projektumában, és persze a Moloko-ból megismert Róisín Murphyét, de utóbbi kevésbé lepett meg. József Attila Tiszta szívvel-jének (amúgy csodásan abszolvált) sorai közben pedig egy fado-énekesként reinkarnálódott Koncz Zsuzsát láttam lelki szemeim előtt - hogy tovább fokozzam a hallottak megragadhatatlanságát. Azt azonban magabiztosan kijelenthetjük, hogy a jazz nem dominált a produkcióban. Ezt nem hibapontként értem, hanem egyszerű tényközlésként.

A zenészek játéka (Gyémánt Bálint - gitár, Blahó Attila - zongora, Oláh Zoltán - bőgő, Majtényi Bálint - dob, valamint a csupán pár dal erejéig csatlakozó Subicz Gábor - trombita) a visszafogottabb pillanatoktól a rockos zúzásokig makulátlan volt, pedig ritka, hogy egy ennyire eklektikus programban mindenki megállja a helyét. (Nem tudtam egyébként nem észrevenni Blahó elemi vonzódását a sejtelmes fríg hangzatok iránt, ami erőteljes Binder Károly hatást mutatott.) A kompozíciók stiláris változatossága valóban imponáló volt, leszámítva egy-két unalomig ismert akkordmenet sablonosságát. Harcsa Veronikát ismerve korántsem meglepő, de ettől még tény; az ének szintúgy végig a helyén volt, örömtelien tiszta intonáció, illetve manapság szokatlanul erőteljesnek és kifejezőnek számító előadásmód jellemezte. A kidolgozott énekdallamokat azonban sokszor a harmóniákra egyszerűen ráfekvő, olykor meglehetősen erőltetettnek ható szólamok helyettesítették (lásd: Nemes Nagy Ágnes: A szomj; Kassák Lajos: Üzenj), ami még a vállalkozás természetét ismerve is olykor eléggé megúszósnak tűnt. E benyomást még az amúgy valóban pazar drámaiságú tálalás sem volt képes teljesen felülírni.   

Mindent egybevéve kétlelkű vagyok a hallottakkal kapcsolatban. A tudás és a szenvedély kipipálva, az összművészeti jelleg igazi élményt nyújtott (nem állom meg, hogy a kreatív tapsrendet meg ne említsem), mégis maradt bennem egyfajta zavarodottság és hiányérzet. Talán mert nehéz megmondani: kinek is szólhat vajon e muzsika? Jazznek túl sematikus, popnak túl elvont, alternatívnak túlságosan kimódolt. Ellentétes irányokba gravitál. Egyedül az nyugtat meg, hogy erre a kérdésre már nem nekem kell felelnem.  

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Tánc

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World videó

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Jazz/World gyász

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Jazz/World hír

Elhunyt a Keresztapában is szereplő jazzénekesnő

Morgana Kinget a legtöbben Don Vito feleségeként ismerik a Keresztapában. A Grammy-jelölt jazzénekesnő 87 évesen hunyt el.
Jazz/World ajánló

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World örökség

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

Filmzeneszerző édesapja mindent a negyedik feleségére hagyott, Jean-Michel Jarre és féltestvére, Stéphanie azonban nem nyugszanak bele a dologba.