Jazz/World

Harcsa Veronika: "Kísérletező alkatnak vallom magam"

2011.10.04. 18:14
Ajánlom
A népszerű jazzénekesnőnek ugyan csak egyetlen hangszere van, a torka, de a megszólalás területén semmivel sem szűkebbek a lehetőségei, mint a hangszereseknek. Hangszerelem rovatunkban arról is mesélt, hogyan vált matekszakos gimnazistából énekesnővé.

- Az elmúlt években sok zenészt volt alkalmam bemutatni a Hangszerelem sorozatban, akik szinte kivétel nélkül hangszeres előadók voltak. Ennek egyszerű az oka: azt gondolom, hogy az énekhang esetében meghatározóbbak a veleszületett adottságok, mintha valaki a hangszerén szeretne kiteljesedni. Másrészt kisebb érdeklődést látok az énekesek körében a hangszereikkel, erősítési alternatívákkal kapcsolatban, mint instrumentalista társaiknál.

- Nem teljesen értek egyet. Nyilvánvalóan a hangi adottságok nagyon meghatározók egy énekes esetében, ugyanakkor sok kivételt is fel lehetne sorolni. Chet Baker például, akinek kicsi volt a hangterjedelme és nem is mondható szépnek a hangja, mégis fantasztikusan közvetített érzelmeket. Vagy Billie Holiday, akiről azt mondják, pont azért vált különlegessé, mert kis hangterjedelme miatt át kellett alakítania a darabokat, amiket énekelt. De Elvis Costello is jó példa lehet. Igen, a hangi adottságok nagyon meghatározók, de sokfélék is egyben. A nem szokványosból is lehet előnyt kovácsolni. Nekem például a gimnáziumi énektanárom azt mondta, hogy nincs hangom...

- Nem biztos, hogy ezeket a dolgokat annyira komolyan kell venni, nekem az általános iskolai tanítónőm felajánlott egy négyest, cserébe azért, ha megígérem, hogy soha sem énekelek... De hadd kérdezzek vissza! Ha így gondolod, miért van mégis sokkal kisebb affinitás az énekesekben, hogy odafigyeljenek arra, mi közvetíti a hangjukat a közönség felé? Miért hiányzik ez a fajta tudatosság sok énekesből?

- Szerintem nem csak ez a fajta tudatosság hiányzik sok énekesből. Sok hangszeres zenész van rossz véleménnyel általánosságban az énekesekről. Nem mindenki játszik például szívesen énekesekkel. Ennek - be kell vallani, - van alapja. Énekelni fizikai szempontból viszonylag könnyű, sokkal előbb és jóval kisebb felkészültséggel lehet eljutni oda, hogy valaki kiálljon a színpadra. Ha az embernek van valamennyi hallása, kotta nélkül is el tud sajátítani egy dalt. Ehhez jóval kevesebb energia befektetése szükséges, mint megtanulni ugyanazt egy hangszeren előadni. Ha egy énekes nem kellően motivált, nem fog elmélyedni abban, amit csinál, nem válik majd tudatos zenésszé.

- Lehet, hogy ezt a fajta tudatos, átgondolt hozzáállást hallom ki a zenekarodból? Nekem úgy tűnik, hogy te nagyon is átgondolod a zenekari megszólalást, és igen tudatosan választod ki hozzá a zenészeidet. Amikor elkezdtél énekelni tanulni, már akkor jellemzett téged ez fajta hozzáállás?

- A legelején még nem. Pont nemrég hallgattam meg régebbi felvételeimet, és nem vagyok elégedett azzal, ahogy bizonyos hangokat képeztem. Tudom, hogy ma mennyire máshogy tenném. Én nem készültem zenésznek, matematika tagozatos voltam és az informatika szakot el is kezdtem a Műszaki Egyetemen. Hétéves korom óta tanulok zenét, de sokáig nem hittem abban, hogy zenésszé válok. Szerettem a zeneiskolát, de nem volt az énképem része, hogy zenész lennék. Talán amikor a jazz-zel először találkoztam, az változtatott a hozzáállásomon. Sőt, szaxofonon is elkezdtem játszani.

- Amit szaxofonon tanultál, azt egy az egyben át tudtad vinni az éneklésbe?

- Nem mindent, de az biztos, hogy sok minden visszahatott, ahogy később a zongora tanulmányaim során is. Sajnos azonban annyira nem tanultam meg zongorázni, hogy magamat kísérjem színpadon. Mégis, az, hogy hozzá tudok nyúlni egy-egy hangszerhez, biztosít lehetőségeket, amiknek amúgy nem lennék a birtokában. Ami viszont a hangképzést illeti, az elején igen komoly problémáim voltak. Évekig kellett azon dolgoznom, hogy behozzam a lemaradásom azon társaimmal szemben, akik kis koruk óta erre a pályára készültek. A mai napig járok két énektanárhoz is.

- Hogy van erre időd?

- Muszáj, hogy legyen. Három éve diplomáztam, de a tanulás az életem része továbbra is. Kazai Ági barátnőm az egyik tanárom, aki klasszikus és jazz tanulmányokat is folytatott, ő fiatal kora ellenére kiemelkedő a hangképzés terén. A másik, akitől órákat veszek az első énektanárom Pollák Zsuzsanna, tőle klasszikus éneket tanulok.

- Mennyire dolgoztál azon tudatosan, hogy megtaláld az egyéni, csak rád jellemző hangod? Vagy ez adottság? A jó énektechnika, a felkészültség nyilván nem feltétlenül jár együtt azzal, hogy valaki egyéniséggé váljon.

- Az elején ez nem volt szándékos, egyszerűen csak nagyon szerettem énekelni. A visszajelzésekből vált nyilvánvalóvá az, hogy valamit máshogy, unikálisan csinálok. Később ezt tudatosítanom kellett, hogy ne váljon korláttá. Ami ebből jó volt azt megtartottam, de egyben finomítottam is rajta. Ez az útkeresés a mai napig folyik, és nem is hiszem, hogy valaha véget kéne, hogy érjen.

- Az, hogy a Műszaki Egyetemre jártál, sokmindent megvilágít számomra. Nemrég hallottalak egy kísérleti, improvizatív zenei koncerten közreműködni. Ott egy loopert (digitális hangrögzítőt) használtál, ami lehetővé teszi, hogy miközben énekelsz, visszajátsszad azt, amit épp felvettél. Úgy érkeztél egy számodra kiszámíthatatlan szituációba, hogy egy technikai eszközzel egészítetted ki a lehetőségeidet. Használsz más effekteket is?

- Ez az első eszköz, amit használok de izgat hogy kipróbáljak továbbiakat is. A Bin-Jip zenekar, ami tavaly óta koncertezik, adta az első lökést arra, hogy nyissak ebbe az irányba. Azért is buzdítottam a többieket a Bin-Jip létrehozására, hogy mind stilárisan mind technikai értelemben valami kísérleti dologban vegyünk részt. Minden résztvevő zenész használ effekteket és szekvenszereket, akár jóval többet, mint más zenekarokban. A mai technika lehetővé teszi, hogy élőben is változtassunk a hangszíneken. De nem egyszerűen csak a hangszíneket lehet megváltoztatni, akár a tempón is lehet módosítani, vagy lehetőség van egy felvett dallam visszafelé való lejátszására, és többszólamú vokált is tudok élőben létrehozni a koncerteken.Gyémánt Bálint például egy Apogee Gio pedált használ, ami azt segíti, hogy a gitár jól tudjon működni a laptopján futó zenei alkalmazásokkal. Ez szinte korlátlan lehetőségeket biztosít számára. A saját kvartettemben is kipróbálhatnánk effekteket, de mivel az egy akusztikus megközelítésű zene, ott nem érzem ennek a szükségét.

- Nem gondolkoztál azon, hogy kipróbálj egy harmonizert? A több szólamú vokálokhoz sokan használják.

- Igen, néztem már a harmonizereket is, valamint nagyon izgalmas hangzás például a torzító az énekhangon, ilyet nemrég hallottam Dányi Krisztától.

- Az a fajta különbség, amit említettél az akusztikus kvartett, és a Bin-Jip-beli részvételedben, mennyire jelenik meg egyébként a munkamódszeredben? Van különbség abban például, ahogy rögzítetek valamit?

- Teljes mértékben. A kvartettben az én ötleteim valósulnak meg, amihez természetesen hozzátesznek a többiek. Ha kész a zenei anyag,  elmegyünk egy stúdióba, és egy hét alatt felvesszük a megszokott módon. A Bin-Jip-pel most készülő második albumunk ennél jóval hosszabb ideig alakul. Akár egy éven keresztül is dolgozunk rajta, Andrew J házi stúdiójában. Nem kell hozzá más, mint egy jó számítógép hangkártyával, egy minőségi mikrofon, és egy jó lehallgató rendszer. Ha valami elkészül, akkor azt el lehet egymásnak emailben küldeni. Aztán újra felveszünk valamit, és így épülnek egymásra a rétegek, akár több héten keresztül is egy-egy számban. Egy elektronikus album esetében nagyon sokat számít az utómunka is. Enter című bemutatkozó lemezünk esetében Moldvai Márk és Schram Dávid érdemben tettek hozzá az elkészült zenei anyaghoz.

- Kicsit kanyarodjunk még vissza a színpadi megszólaláshoz. A hangszeres zenészek annak örülnek a legjobban, ha nem kell semmit kérniük a kontroll hangszórókba, hanem azt hallják a színpadon, ami akusztikusan a hangszerekből vagy a saját erősítőjükön megszólal. Ez egy énekes esetében természetese nem járható út. Neked milyen elvárásaid vannak ezzel kapcsolatban? Viszel saját mikrofont magaddal?

- Igen, kvartettben egy Audio-Technica mikrofont használok, míg a Bin-Jipnél egy Neumannt. Ez utóbbi nem az enyém hanem a hangmérnökünké. Mivel némileg máshogy kell megszólalnom a két zenekarban, jól jön, hogy ennek a két mikrofonnak eltér a karaktere. Az Audio-Technica némileg lágyabban szól, mint a Neumann, amiben több a magas átvitel. A kvartett egyébként jóval kevésbé kényes arra, hogy milyen hangosítási körülmények között lépünk fel, mint a Bin-Jip. Nem szoktam túl sokat visszakérni magamból, és hasznosnak is tartom, hogy úgy is megtanultam tisztán intonálni, ha nem a legjobban hallom magam. A lehető legközelebb állunk fel egymáshoz, függetlenül a színpad méretétől és a külső körülményektől, így számomra a hangszerek hangzása viszonylag állandónak mondható.

- Végezetül azt szeretném megtudni, hogy - nem stiláris értelemben, hanem kifejezetten a megszólalást figyelembe véve - van-e olyan énekes, aki nagy hatást tett rád az elmúlt időben?

- Feltétlenül, főleg ami az elektronikus zenéket illeti. A Radiohead énekesének, Thom Yorke-nak van egy 2008-as szólólemeze, ahol nagyon izgalmas effektek szólalnak meg. De említhetném akár James Balke-ot is, aki egy fiatal angol énekes, ő is sokat kísérletezik az énekhang módosításával. Nemrég lépett fel a Trafóban Sidsel Endresen norvég énekesnő, akinek sámánéneklés-szerű megszólalása szintén nagy benyomást tett rám. Az ilyen típusú alkotók nagyon inspirálnak, még ha jelenleg a klasszikus értelemben véve használom is inkább a hangomat. Kísérletező alkatnak vallom magam, és élményt ad, ha kipróbálhatok valamit ami eltér a megszokottól.

Mikrofon:

Audio-Technica AE3300
Neumann KMS105

Effektek:

Electro-Harmonix 2880 super multi-track looper

Szintetizátor:

KORG SP200

Gitár (komponáláshoz):

Yamaha akusztikus gitár

Szoftver:

Logic Pro 

Harcsa Veronika énekes, dalszerző 2008-ban diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola jazz tanszékén. 2005-ben alapította saját jazz zenekarát, mellyel még ugyanabban az évben elkészítették Speak Low című, jazz standardeket feldolgozó lemezüket. A korong 2007. júliusában jelent meg Japánban a Nature Bliss kiadónál, és megjelenésekor rögtön a legnagyobb japán lemezbolthálózat, a Tower Records vokális jazz eladási listájának élére ugrott.

Az énekesnő 2008-ban megjelent, You Don't Know It's You című albumán már saját szerzeményei szerepeltek. Az album szintén listavezető lett Japánban, Magyarországon pedig jazz-platinalemez. Legismertebb dala, a Too Early 2008. februárjában vezette az MR2 Petőfi Rádió játszási listáját. A 2009-es Fonogram díjátadón az év hazai jazz albumának választották. Harmadik, Red Baggage című lemeze hasonló sikereket ért el mind itthon, mind Japánban, ahol a lemezmegjelenéseket két bemutató turné is követte.

A Harcsa Veronika Quartet zenészei: Blaho Attila (zongora), Oláh Zoltán (nagybőgő) és Majtényi Bálint (dob). Rendszeres vendégük Gyémánt Bálint, gitáros. Az énekesnő a Quartet mellett a 2010. óta működő, Bin-Jip nevű kísérleti elektronikus zenekar tagja. Enter című bemutatkozó lemezük az év hazai alternatív albumának járó díjat nyerte a 2011-es Fonogram gálán. A lemez címadó dalához Pater Sparrow rendezett videoklipet. 2011. májusában jelent meg a Harcsa Veronika Quartet negyedik, Lámpafény című lemeze, amelyen a zenekar 20. századi magyar költők verseit dolgozza föl. Ez az énekesnő első magyar nyelvű albuma.

Harcsa Veronika eddig húsz ország fesztiváljain és klubjaiban lépett fel. Neves hazai produkciók meghívott vendége, rendszeresen dolgozik együtt Nicola Conte olasz producerrel. Korábbi szereplések: az Erik Sumo Band énekese volt 2005. és 2010. között. Az Off társulat Fészek (2007.) és Szomjas vagyok (2008.) című kortárstánc-darabjaiban énekesként működött közre. A Centrál Színház Shakespeare: A velencei kalmár című darabjának zeneszerzője (2008.) Az Utolsó idők (2009. Budapest Film) című film dalszerzője.

Díjai:  A Fringe legjobb hangja (2007);  Fonogram - Az év hazai jazz albuma a You Don't Know It's You (2009); 40. Magyar Filmszemle - A legjobb eredeti filmzene díja az Utolsó időkért, Márkos Alberttel közösen (2009); Antropos.hu - A legjobb énekesnő (2009); Fonogram - Az év hazai alternatív albuma a Bin-Jip: Enter (2011)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Véletlenül bukkant egy antikváriumban a Carmina Buranára Carl Orff

Imádta a különleges megoldásokat, egyik művéhez a bécsi Néprajzi Múzeumból kellett hangszereket szerezni és külön engedélyt a Bösendorfer cégől. Százhuszonöt éve, 1895. július 10-én született Carl Orff német zeneszerző, a Carmina Burana című oratórium szerzője.
Könyv

Nyerd meg a nyári könyvtáradat!

Egy könyvcsomag hat szóért vagy ötven kötet egyetlen vásárlásért. Júliusban több kiadó is segít, hogy akár egész évre elég olvasnivalónk legyen.
Könyv

Ausztrália kedvenc krimiírója a természetet is szereplővé emelte

Jane Harper Ausztrália talán legsikeresebb krimiírója, aki magyarul a Gabo Kiadónál megjelent három regényében (Aszály, A természet ereje, Az elveszett férfi) úgy mutatja be a könyörtelen ausztrál környezetet, ahogyan korábban senki; zűrös családokról és kisközösségekről szóló történetei a hazai olvasókat is lebilincselték. A szerzőt fordítója, Roboz Gábor kérdezte.
Klasszikus

A 24 éves finn sztárkarmester, Klaus Mäkelä lesz a párizsi filharmonikusok új vezetője

Klaus Mäkelä lesz 2022-től az Orchestre de Paris zeneigazgatója. A 24 éves finn dirigens már szeptembertől zenei tanácsadóként dolgozik a filharmonikus zenekarral, amellyel tegnap adta első koncertjét.
Plusz

Eredeti formájában állítják helyre a Notre-Dame-székesegyházat

A tavalyi áprilisi tűzvész nyomán leomlott huszártornyot a francia elnök szerette volna kortárs építészeti tervek szerint újjáépíteni, hogy magán hordozza a 21. század többé-kevésbé merész lenyomatát.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World fonó

Kiütötték a Fonó falát!

A kényszerű koncertszünetben elkészült a Fonó új, szabadtéri színpada!
Jazz/World ajánló

Ha esik, ha fúj – szabadtéren koncertezik a Louisiana Double & Csillagkórus

Apák énekei két zenészre, hat hangszerre, egy kortárs költőre, két torokra és három szívre július 9-én este 7 órakor.
Jazz/World ajánló

Minden hétvégén koncert a Városmajorban

Július közepétől egészen szeptember közepéig változatos és színes programkínálattal, szombat esténként pedig igazi zenei csemegének ígérkező koncertek sorával várja közönségét a Városmajori Szabadtér Színház.
Jazz/World gyász

Meghalt Ennio Morricone olasz zeneszerző

Hétfőn, 91 éves korában elhunyt Ennio Morricone olasz zeneszerző - közölte családja az ANSA hírügynökséggel.
Jazz/World magazin

KÉP-regény: Buller a Pubban

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy felettébb szokatlan sajtótájékoztatót idéz fel.