Jazz/World

Harminc éve halott Szabó Gábor

2012.02.28. 14:50
Ajánlom
1982. február 28-án, nemsokkal 46. születésnapja előtt hunyt el az itthon méltatlanul kevéssé ismert jazzgitáros.

Szabó Gábor 1936. március 8-án született. Az alig húszéves ígéretes tehetség 1956-ban sok más muzsikustársával egyetemben elhagyta az országot. Szerencséjére Amerikába került, ahol ugyan nem gazdagodott meg, de a '60-as és '70-es évek legnagyobbjaival, Louis Armstronggal, Chico Hamiltonnal, Charles Lloyddal, Chick Coreával játszhatott együtt. Lemezfelvételeit a világ valamennyi valamirevaló rádióadója sugárzott, hírneve pedig átjutott a vasfüggönyön is. 1964-ben Roman Polansky Repulsion (Iszony) címû filmjének hanganyagát Londonban Szabó Gábor hangszerelésében vették fel. Sztárként ünnepelték, interjúkat közölt vele a világ vezetõ dzsesszlapja, a Down Beat is. Sokszor azonban nem értették a jóval saját kora előtt járó művészt, aki már akkor crossover jazzt és world music-ot játszott, amikor ezek a fogalmak még nem is léteztek.

Kevesen értették úgy meg a Szabó Gábor-i tanítást, mint Carlos Santana, aki részben a Szabó által is használt és felkínált elemeket is felhasználva alapította meg világhírûvé lett bandáját. Nem mellesleg Santana dollárra váltotta ezt a zenét, Szabó Gábor közben szegény és szerény maradt, és inkább hazafelé kacsingatott. 1974-ben tért vissza először Magyarországra, Deseő Csaba meghívására az Építők Klubjában, illetve a TV-ben Kovács Kati, Pege Aladár, Másik János, Kőszegi Imre és Dely István társaságában játszott (2008-ban a műsor hanganyaga a Moiras Recorsd archív sorozatában is megjelent). Négy évvel később járt legközelebb Budapesten, ekkor a Hilton Szállóban adott másfélórás zártkörű koncertet, melyen Babos Gyula (gitár), Másik János (elektromos zongora), Lerch István (szintetizátor), Dandó Péter és Sípos Endre (basszusgitár), illetve Kőszegi Imre (dobok) kísérték - ennek a koncertnek egy részlete látható az alábbi felvételen:

A Femme Fatale (A végzet asszonya) című albumot a Hungaroton LP-n, majd kazettán is kiadta, és minden idők harmadik legsikeresebb magyar jazz-felvételévé téve 30613 példányban adta el. 1981. decemberére az FMH-ba tervezett lemezbemutató koncertjét már nem érte meg, a végzetet az alkohol és a kábítószer jelentette. 1982. február 28-án a budapesti (ma Szent) László kórházban hunyt el. Magyarországon méltatlanul kevéssé ismert életműve előtti tisztelgésül a Magyar Jazzszövetség 1992-ben megalapította a Szabó Gábor-díjat.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

„Ha valaki harisnyában is férfi tud maradni, az igazán férfi”

Balázsi Gergő Ármin, a Magyar Nemzeti Balett szólistája kapta a Tánc Világnapján Az évad legjobb férfi balettművésze-díjat. Ennek apropóján kérdeztük őt hivatásról, szerepálmokról, stresszkezelésről.
Vizuál

Pedro Almodóvar elkészítette élete legszemélyesebb filmjét

Élet és film szétválaszthatalanul összegabalyodik Pedro Almodóvar legújabb alkotásában. Egy héttel a cannes-i bemutató után itthon is látható a Fájdalom és dicsőség Antonio Banderas és Penelope Cruz főszereplésével. Kritika.
Klasszikus

Hogyan találkozott Gustav Mahler és Sigmund Freud?

Mahler többször is időpontot kért a pszichoanalízis atyjához, de legmondta az első hármat. De miért kereste meg a hírhedt Freudot egyáltalán?
Vizuál

Leonardo da Vinci figyelemzavaros és hiperaktív volt, és egyszerre volt ez áldás és átok életében

Legalábbis egy újabb kutatás szerint, amely a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarral (ADHD) magyarázza Leonardo állandó halogatását.
Klasszikus

Ezért érdemes Schumannt hallgatni Várjon Dénes szerint

Május 25-én és 26-án utolsó két fejezetéhez ér a Schumann összes zongorás kamarazenéjét megszólaltató sorozat a Zeneakadémián. Várjon Dénes elmondja, miért játssza olyan szívesen a zeneszerző műveit.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Ülj föl a balatoni jazzhullámokra! – Jön az első Babel Jazz Fesztivál

A Babel Sound világzenei fesztivál szervezői ezúttal a jazz műfaján belül teremtik meg azokat az ünnepi találkozásokat, amik immár a Babel védjegyét jelentik. Május 27. és 29. között Budapesten, május 30-tól június 1-ig pedig Balatonbogláron várnak az izgalmas hazai és külföldi együttesek.
Jazz/World ZSIMÜ 2019

A gothic metál egyik legnépszerűbb énekesnője a Zsidó Művészeti Napokon

Izgalmas zenei fúzióval érkezik az idei Zsidó Művészeti Napokra Moran Magal izraeli származású énekesnő.
Jazz/World interjú

„Aki azért lépi át ajtaja küszöbét, hogy a maga igazát bizonyítsa, könnyen pórul jár”

Berecz András mesemondó, énekes ezúttal a szövevényes görög mitológia labirintusában és a görög népdalokban keresi az igazságot, test és lélek harmóniáját. Síp és lant - Tisztelet Arisztotelésznek című estje május 26-án látható a Nemzeti Színházban. Interjú.
Jazz/World kritika

Omara, a napfény hangja

Omara Portuondo, a Buena Vista Social Club egykori dívája valószínűleg utolsó koncertjét adta Budapesten május 18-án és 19-én, amin beteljesítette az összes Kubáról alkotott pozitív előítéletünket: napfényt hozott az esős budapesti vasárnapba.
Jazz/World ajánló

Zeneünnep - Pop, swing, klezmer

Szűcs Gabi, Falusi Mariann és Váczi Eszter közös koncertje június 1-jén,19 órától látható a MOMkult Színháztermében, a Zsidó Művészeti Napok keretében.