Jazz/World

Harminc éve halott Szabó Gábor

2012.02.28. 14:50
Ajánlom
1982. február 28-án, nemsokkal 46. születésnapja előtt hunyt el az itthon méltatlanul kevéssé ismert jazzgitáros.

Szabó Gábor 1936. március 8-án született. Az alig húszéves ígéretes tehetség 1956-ban sok más muzsikustársával egyetemben elhagyta az országot. Szerencséjére Amerikába került, ahol ugyan nem gazdagodott meg, de a '60-as és '70-es évek legnagyobbjaival, Louis Armstronggal, Chico Hamiltonnal, Charles Lloyddal, Chick Coreával játszhatott együtt. Lemezfelvételeit a világ valamennyi valamirevaló rádióadója sugárzott, hírneve pedig átjutott a vasfüggönyön is. 1964-ben Roman Polansky Repulsion (Iszony) címû filmjének hanganyagát Londonban Szabó Gábor hangszerelésében vették fel. Sztárként ünnepelték, interjúkat közölt vele a világ vezetõ dzsesszlapja, a Down Beat is. Sokszor azonban nem értették a jóval saját kora előtt járó művészt, aki már akkor crossover jazzt és world music-ot játszott, amikor ezek a fogalmak még nem is léteztek.

Kevesen értették úgy meg a Szabó Gábor-i tanítást, mint Carlos Santana, aki részben a Szabó által is használt és felkínált elemeket is felhasználva alapította meg világhírûvé lett bandáját. Nem mellesleg Santana dollárra váltotta ezt a zenét, Szabó Gábor közben szegény és szerény maradt, és inkább hazafelé kacsingatott. 1974-ben tért vissza először Magyarországra, Deseő Csaba meghívására az Építők Klubjában, illetve a TV-ben Kovács Kati, Pege Aladár, Másik János, Kőszegi Imre és Dely István társaságában játszott (2008-ban a műsor hanganyaga a Moiras Recorsd archív sorozatában is megjelent). Négy évvel később járt legközelebb Budapesten, ekkor a Hilton Szállóban adott másfélórás zártkörű koncertet, melyen Babos Gyula (gitár), Másik János (elektromos zongora), Lerch István (szintetizátor), Dandó Péter és Sípos Endre (basszusgitár), illetve Kőszegi Imre (dobok) kísérték - ennek a koncertnek egy részlete látható az alábbi felvételen:

A Femme Fatale (A végzet asszonya) című albumot a Hungaroton LP-n, majd kazettán is kiadta, és minden idők harmadik legsikeresebb magyar jazz-felvételévé téve 30613 példányban adta el. 1981. decemberére az FMH-ba tervezett lemezbemutató koncertjét már nem érte meg, a végzetet az alkohol és a kábítószer jelentette. 1982. február 28-án a budapesti (ma Szent) László kórházban hunyt el. Magyarországon méltatlanul kevéssé ismert életműve előtti tisztelgésül a Magyar Jazzszövetség 1992-ben megalapította a Szabó Gábor-díjat.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Az egyetlen Bach-darab, amit Glenn Gould utált

Mindig kerülte, hogy játszania kelljen ezt a darabot, egyszer, egy tévéműsorban meggyőzték, hogy tegye meg mégis. Nem volt benne öröme.
Vizuál

Elhunyt a művész, aki épületeket csomagolt be és emberek ezreinek segített vízen járni

84 évesen, május 31-én New York-i otthonában elhunyt Christo. A tájépítész és térművész, valamint felesége és alkotótársa, Jeanne-Claude nevéhez olyan műalkotások fűződtek, mint 1985-ben a párizsi Pont Neuf és 1995-ben a berlini Reichtstag becsomagolása vagy egy olasz tavon úszósétány építése.
Vizuál

Hollywood legkeményebb pisztolyhőse ma is aktív - Clint Eastwood 90 éves

Karrierjét kis híján megakadályozta a saját ádámcsutkája, a hatvanas éveiben járva pedig kiderült, hogy rendezői tehetsége vetekszik a színészivel. Május 31-én lesz kilencvenéves Clint Eastwood.     
Klasszikus

Igor Levit 16 óra után befejezte 20 órásra tervezett zongoramaratonját

A művész Erik Satie francia zeneszerző Vexations című művét tervezte előadni, a legendás zongoradarab teljes verziója 20 órás.
Vizuál

Morgan Freeman 83 éves

Morgan Freeman nem átlagos karriert futott be, 50 éves volt amikor a filmszakma igazán felfigyelt rá, azóta viszont több mint kilencven filmet forgatott és ma 83 éves.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World hír

Kihirdették, mely jazz együttesek kapnak támogatást

A Budapest Music Center közzétette a Köszönjük, Magyarország! program keretében támogatott magyar jazz együttesek listáját.
Jazz/World gyász

Elhunyt Lennie Niehaus amerikai szaxofonos

Az Emmy-díjas művész 90 éves korában múlt csütörtökön távozott. Az amerikai altszaxofonos, komponista számos híres film zenéjében működött közre, Clint Eastwooddal több mint két tucat moziban dolgozott együtt.
Jazz/World interjú

A Metro ötven éve vette fel az első magyar koncertlemezt

Az Egy este a Metro Klubban... című korongról a jubileum alkalmából Sztevanovity Zorán és Dusán, valamint Frenreisz Károly idézte fel emlékeit és nosztalgiázott a zenekar történetéről.
Jazz/World online közvetítés

Online jön a Müpa könnyűzenei fesztiválja, a Hey June!

Június 3. és 17. között a Müpa online közvetítéssorozata, a Müpa Home speciális Hey, June! kiadása az elmúlt évek legizgalmasabb magyar könnyűzenei koncertjeiből válogat, így hozva el a nyarat virtuálisan a Müpába és a rajongók otthonába is.
Jazz/World portré

A háború miatt járhatott zeneiskolába Tito Puente, a "mambókirály"

A Grammy-díjas amerikai muzsikus és zenekarvezetőt hiába terelgették szülei gyerekkorában a zongora irányába, az ütősök maradtak a kedvencei. Az ő dalai indították el a mambólázat, ennek köszönhette a haláláig büszkén viselt becenevét. Hozzájárult az 1950-es évek cha-cha-cha-hullámának elindításához is.