Jazz/World

Harminc éve halott Szabó Gábor

2012.02.28. 14:50
Ajánlom
1982. február 28-án, nemsokkal 46. születésnapja előtt hunyt el az itthon méltatlanul kevéssé ismert jazzgitáros.

Szabó Gábor 1936. március 8-án született. Az alig húszéves ígéretes tehetség 1956-ban sok más muzsikustársával egyetemben elhagyta az országot. Szerencséjére Amerikába került, ahol ugyan nem gazdagodott meg, de a '60-as és '70-es évek legnagyobbjaival, Louis Armstronggal, Chico Hamiltonnal, Charles Lloyddal, Chick Coreával játszhatott együtt. Lemezfelvételeit a világ valamennyi valamirevaló rádióadója sugárzott, hírneve pedig átjutott a vasfüggönyön is. 1964-ben Roman Polansky Repulsion (Iszony) címû filmjének hanganyagát Londonban Szabó Gábor hangszerelésében vették fel. Sztárként ünnepelték, interjúkat közölt vele a világ vezetõ dzsesszlapja, a Down Beat is. Sokszor azonban nem értették a jóval saját kora előtt járó művészt, aki már akkor crossover jazzt és world music-ot játszott, amikor ezek a fogalmak még nem is léteztek.

Kevesen értették úgy meg a Szabó Gábor-i tanítást, mint Carlos Santana, aki részben a Szabó által is használt és felkínált elemeket is felhasználva alapította meg világhírûvé lett bandáját. Nem mellesleg Santana dollárra váltotta ezt a zenét, Szabó Gábor közben szegény és szerény maradt, és inkább hazafelé kacsingatott. 1974-ben tért vissza először Magyarországra, Deseő Csaba meghívására az Építők Klubjában, illetve a TV-ben Kovács Kati, Pege Aladár, Másik János, Kőszegi Imre és Dely István társaságában játszott (2008-ban a műsor hanganyaga a Moiras Recorsd archív sorozatában is megjelent). Négy évvel később járt legközelebb Budapesten, ekkor a Hilton Szállóban adott másfélórás zártkörű koncertet, melyen Babos Gyula (gitár), Másik János (elektromos zongora), Lerch István (szintetizátor), Dandó Péter és Sípos Endre (basszusgitár), illetve Kőszegi Imre (dobok) kísérték - ennek a koncertnek egy részlete látható az alábbi felvételen:

A Femme Fatale (A végzet asszonya) című albumot a Hungaroton LP-n, majd kazettán is kiadta, és minden idők harmadik legsikeresebb magyar jazz-felvételévé téve 30613 példányban adta el. 1981. decemberére az FMH-ba tervezett lemezbemutató koncertjét már nem érte meg, a végzetet az alkohol és a kábítószer jelentette. 1982. február 28-án a budapesti (ma Szent) László kórházban hunyt el. Magyarországon méltatlanul kevéssé ismert életműve előtti tisztelgésül a Magyar Jazzszövetség 1992-ben megalapította a Szabó Gábor-díjat.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.
Jazz/World interjú

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.