Jazz/World

Harmónia Jazzműhely Nagy Jánossal

2005.11.24. 00:00
Ajánlom
A Nyitott Műhely jazzsorozatában Nagy János és triója, Horváth Balázs (bőgő) és Szendőfi Péter (dob) lép fel november 25-én, este fél nyolctól.

Nagy Jánosról csak szerény és visszahúzódó természete miatt tudják viszonylag kevesen zenészkörökön kívül, hogy az ország egyik legkiválóbb zongoristája. Tehetségére a nagy amerikai tenorszaxofonos, David Murray rögtön figyelmes lett az egyik gyõri Mediawave fesztiválon, amikor gyakran jelezte Jánosnak, hogy ne fogja rövidre remekbe szabott szólóit. Nagy János, aki akkor David Murrayt kísérte, késõbb Londonban nagy sikerrel vendégszerepelt: először mint szólista, majd a 606 Club-ban Tisza Bea kísérőjeként. Azóta, ha lehetséges, még pompásabban játszik. A bõgõs Horváth Balázs a fiatal generáció egyik legjobbja: a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán végzett tanulmányait Párizsban, majd a Berklee Summer School növendékeként folytatta. Pályafutása során olyan jelességekkel koncertezett és felvételezett, mint David Liebman, Al Foster, Mike Mainieri, Daniel Humaire, – nem szólva a magyar jazz élvonalának zömérõl. A dobos Szendőfi Péter a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola jazz-tanszakos diplomájának megszerzése után ösztöndíjasként a Drummers Collactive iskolában tanult New York-ban. Ezután session-zenészként és különböző zenekarok tagjaként egyaránt elismert és keresett dobossá vált.

(Jegyár: 800 forint.)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.