Jazz/World

Harmónia Jazzműhely Nagy Jánossal

2005.11.24. 00:00
Ajánlom
A Nyitott Műhely jazzsorozatában Nagy János és triója, Horváth Balázs (bőgő) és Szendőfi Péter (dob) lép fel november 25-én, este fél nyolctól.

Nagy Jánosról csak szerény és visszahúzódó természete miatt tudják viszonylag kevesen zenészkörökön kívül, hogy az ország egyik legkiválóbb zongoristája. Tehetségére a nagy amerikai tenorszaxofonos, David Murray rögtön figyelmes lett az egyik gyõri Mediawave fesztiválon, amikor gyakran jelezte Jánosnak, hogy ne fogja rövidre remekbe szabott szólóit. Nagy János, aki akkor David Murrayt kísérte, késõbb Londonban nagy sikerrel vendégszerepelt: először mint szólista, majd a 606 Club-ban Tisza Bea kísérőjeként. Azóta, ha lehetséges, még pompásabban játszik. A bõgõs Horváth Balázs a fiatal generáció egyik legjobbja: a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán végzett tanulmányait Párizsban, majd a Berklee Summer School növendékeként folytatta. Pályafutása során olyan jelességekkel koncertezett és felvételezett, mint David Liebman, Al Foster, Mike Mainieri, Daniel Humaire, – nem szólva a magyar jazz élvonalának zömérõl. A dobos Szendőfi Péter a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola jazz-tanszakos diplomájának megszerzése után ösztöndíjasként a Drummers Collactive iskolában tanult New York-ban. Ezután session-zenészként és különböző zenekarok tagjaként egyaránt elismert és keresett dobossá vált.

(Jegyár: 800 forint.)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

„Mindig ott van a Callas, akinek meg kell felelnem”

Itthon is vetítik a Maria Callasról szóló dokumentumfilmet. Kiderül, hogy a díva közelebbről is díva, a végzetnél pedig nincs hatalmasabb.
Jazz/World

Kvíz: Mennyit tudsz a jazzről?

Összeállítottunk egy kérdéssort, hogy letesztelhesd, mennyire vagy otthon az amerikai, európai és magyar jazz múltjában és jelenében! A kérdések többségére megtalálod a választ a Fidelio cikkeiben.
Klasszikus

Ha ez így marad, nehezebbé válik az ELTE Zenei Tanszék működése

Le kellett építeni az oktatói létszám egyharmadát a tanszéken, miután 250 millió forintot von el a BTK-tól a kormány. FRISSÍTVE!
Tánc

Gyárépületből lett a tánc új otthona – Bejártuk a Nemzeti Táncszínház frissen átadott épületét

A Nemzeti Táncszínház Millenárison található új épületének exkluzív sajtóbejárásán azt is megtudtuk, hogyan lesz valami szupermodern és korszerű annak ellenére, hogy „régi”.
Könyv

Kötött sapka – Tandori Dezső emlékére

A 80 éves korában elhunyt költőre Fáy Miklós emlékezik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ávéd jános

Ávéd János a lélek gyümölcséből szemezget új albumán

A szaxofonos, zeneszerző és zenetanár Ávéd János saját szerzeményeiből készült, The Fruit of Spirit című lemezét mutatja be a Modern Art Orchestrával és két vendégével február 17-én, a BMC Nagytermében.
Jazz/World hír

Újabb Miles Davis-portréfilm van kilátásban

Quincy Troupe Jr. 2002-ben megjelent Miles and Me című könyve alapján készül a film, ami a barát és munkatárs szemszögéből mutatja be a korszakalkotó trombitást.
Jazz/World kvíz

Kvíz: Mennyit tudsz a jazzről?

Összeállítottunk egy kérdéssort, hogy letesztelhesd, mennyire vagy otthon az amerikai, európai és magyar jazz múltjában és jelenében! A kérdések többségére megtalálod a választ a Fidelio cikkeiben.
Jazz/World müpa

A Nagy Emma Quintet nyerte az idei Jazz Showcase-t

Vasárnap este hatalmas örömzenéléssel zárult a tizenkettedik Jazz Showcase, a gálakoncert előtt pedig az idei tehetségbörze díjazottjait is kihirdették.
Jazz/World népzene

Lehet-e népszerű a népzene?

Kell-e nekünk ez, amit Kodály, Bartók, vagy Kallós Zoltán olyan nagy erővel kutattak és próbáltak átmenteni egy másik kor számára – számunkra?