Jazz/World

Három duó, egy trió és a ráadás

2008.02.04. 00:00
Ajánlom
Snétberger Ferenc, a Berlinben élő magyar gitárfenomén változatos programmal jön a Müpába február végén: 28-i koncertjén három vendégművészt hívott meg. Ők ugyan nem alkotnak állandó együttest, de Snétberger kedvéért együtt is fognak zenélni, nem csak a főszereplővel kettesben.

Snétberger Ferenc

Hogy pontosan milyen sorrendben, kivel és mikor lép színpadra a magyar közönség egyik legnagyobb kedvence, azt még ő maga sem tudja. Mert Snétberger - amint lapunknak telefonon még a téli szünetben elmondta - a spontaneitást szinte mindennél előbbre helyezi. Eleve csak olyanokat hívott meg, akikkel színpadra lépve nem kell mindent előre megbeszélnie. Ez az improvizáció lényege, és ha olyan jól ismerik egymást, mint például Tony Lakatossal, akkor nem kell "háló". Persze, árulta el Snétberger, lesz próba, de csak egy. Addigra kicserélik egymással azokat a kottákat - természetesen e-mailen -, amiket a próbán majd kitesznek maguk elé, és megbeszélik, hogy milyen témákat játszanak, meg esetleg a számok szerkezeti vázát.

Bár Snétberger már 2007-ről is úgy nyilatkozott, hogy az a duók éve volt, csak örülhetünk, hogy 2008 is így indul számára, hiszen olyan partnert is hoz, aki még soha nem játszott Magyarországon. Az elképesztő szájharmonikást, Howard Levyt Snétberger kérte fel egy olasz fesztiválhoz, amikor erre lehetősége nyílt, mert olyan mély benyomást tett rá Levy és Donald Fagen közös fellépése. Azóta Snétberger már kétszer szerepelt Levyvel Bolzanóban. For My People című gitárversenyét adták elő az egyik koncert első részében, utána Levy harmonikára írt, hasonló felfogású versenyművét játszották. A második alkalommal már a közös műsorrész is bővebb volt; erről Ferenc csak annyit mondott, hogy hihetetlen élmény volt vele játszani, alig várja, hogy újra együtt léphessenek fel. Levynek egyébként annyi meghívása van, hogy a Művészetek Palotája utáni vidéki fellépésekre nem is tud már velük utazni, arra csak a másik két muzsikus-barát megy Snétbergerrel. Sokan ismerik az arab oud legnagyobb mesterét, Rabih Abou-Khalilt, hiszen járt is Magyarországon. A chicagói jazzénekes, Kurt Elling lemezei is kelendőek nálunk. Khalilban, Ellingben, valamint a Bajor Rádió Szimfonikus Zenekarában, továbbá Bobby McFerrinben és Béla Fleckben az a közös, hogy mindannyian szerepeltették már Levyt, a Grammy-díjas harmonikást.

Paolo Vinaccia dobos és ütőhangszeres Snétberger állandó formációjának is tagja. Olasz származású, de ő is Norvégiában él, mint Andersen. Snétberger véleménye szerint egészen fantasztikus dobos: vele mindig úgy érzi magát, mintha nem dobossal, hanem dallamhangszert kezelő partnerrel játszana. Natúr zenész, mondja a szavakat keresve Snétberger, hozzátéve, hogy nagyon odaadóan fi gyeli a partnereket, és erőteljesen, de fi noman kísér. Sohasem túl hangos, ami gyakori hiba akusztikus formációknál, néha ujjal és tenyérrel, nem verővel dobol, illetve kis pálcikákkal, amikről még Snétberger sem tudja mindig, honnan származnak. Vinaccia egyébként saját zenekara élén is nagy sikerrel ad ki lemezeket, de olyan sztárok mellett is gyakran hallani, mint Jan Garbarek és Terje Rypdal.


Tony Lakatos

Akit Snétberger duó-partnerei közül nem kell Magyarországon bemutatni, az Tony Lakatos, a Frankfurtban élő magyar szaxofonos. Snétberger gyerekkora óta ismeri, de sokáig nem zenéltek együtt, "csak" jóban voltak. Érdekes módon tavaly egy egész japán turnét bonyolítottak duóban, mert ilyen meghívás érkezett a címükre: a két magyar kiválóságot együtt akarták hallani. A siker remélhetőleg nem marad a japán közönség titka, mert felvételek is bőven készültek. Viszszahallgatás után a két szerény magyar belátta, hogy tényleg jó ötlet volt őket kettesben a szigetországba csábítani.

Tonyt, mesélte Snétberger, az egész világon jól ismerik mint atombiztos be-bop szaxofonost, sőt még inkább mint hard bop szólistát, aki breckeri magasságokat is képes megostromolni, és nyaktörő tempókat tud venni – megfelelő dinamikával. Bezzeg a duóban, amikor vele játszik! – méltatja Snétberger. Akkor kifejezetten visszafogott kamarazenei partner, aki pontosan tudja, hogyan és milyen formákban szólaljon meg a tenorszaxofon.

Mivel a gitár, a szaxofon, a harmonika és a percussion akár egy tuttira is összeállhat, hiszen harmonikusan illeszkednek, ezt a lehetőséget Snétbergerék sem hagyják majd ki. De ennél többet a gitárművész nem árult el. Számára éppen abban van a vonzerő, hogy spontán történés zajlik a közönség előtt. Egy ekkora színpadon már a duóban is izgalmas, feszült várakozás van, mielőtt belecsapnak a húrokba, és ez őket is még kihegyezettebbé teszi. Snétberger azért is szívesen próbálkozik új dolgokkal, mert idén aktuális egy új CD-felvétele, amire most fog koncepciót készíteni.

(2008. február 28. 19:30 Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - Snétberger Ferenc és vendégeinek koncertje; km.: Howard Levy (harmonika), Tony Lakatos (szoprán- és tenorszaxofon), Paolo Vinaccia (ütőhangszerek)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Miranda Liu három órán át játszott a zenekarnak, míg megkapta a koncertmesteri széket

Tizenkilenc évesen vált a legfiatalabb hazai koncertmesterré, igaz, meg is dolgozott érte. Miranda Liu még mindig csak huszonkettő, de már kvartettalapító, most pedig egy új kamarazenei fesztivált szervez az ősz beköszöntekor. Ez lesz a New Millennium.
Könyv

Ernest Hemingway ritkán látott családi fotói

Felépítette saját mítoszát: síelt, horgászott, vadászott, bikaviadalokat látogatott, szenvedélyesen érdekelte a háború és fáradhatatlanul kereste a személyes boldogságot. A Nobel-díjas amerikai író, akinek tárgyilagos szikár stílusát sokan próbálják utánozni azóta is, 1899. július 21-én született.
Klasszikus

Amikor Maria João Pires másik zongoraversennyel készült, mint a zenekar

Ma ünnepli 75. születésnapját Maria João Pires, az egyik legjobb Mozart-játékos az elmúlt évtizedekből. Leghíresebb koncertfelvételével köszöntjük őt.
Vizuál

Aki pestiesítette a párizsi divatot

Egyszerű másoló, remek divatérzékű üzletasszony vagy tervezőzseni? Rotschild Klára szalonja a luxust jelentette a harmincastól a hetvenes évekig. Simonovics Ildikó mesélt arról, milyen kihívás összegyűjteni a még megmaradt ruhákat, dokumentumokat és kibogozni a valóságot a legendák és pletykák közül.
Klasszikus

Barokk randevú Gödöllőn

A barokk zenének ad otthont augusztusban a Gödöllői Királyi Kastély, ahol Bach egyik ritkán játszott világi kantátájának színpadi változata és Vivaldi a-moll kettősversenye is elhangzik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

Oláh Szabolcs: "A zenét spirituális útnak tartom"

A Fidelión debütál a gitáros-zeneszerző Oláh Szabolcs kvintettjének új sessionvideója, mely a szeptember 6-án megjelenő – de az iTunes-on már előrendelhető – Crystal Brook című lemezen szereplő Dawn Rider című kompozícióhoz készült. Ennek apropóján fel is tettünk néhány kérdést Oláh Szabolcsnak.
Jazz/World magazin

Tényleg segít a zenehallgatás a koncentrációban?

Miért segítene? Miért lenne jobb az agyunknak, ha egy dolog helyett rögtön kettőre kellene figyelnie: a zenére és arra, amit csinálsz?
Jazz/World balatonfüred

Kedden kezdődik a Balatonfüredi Prímásverseny

Ebben az évben a cigányprímásokon a sor, hiszen a 7. Prímásverseny nekik szól. A versenyre idén tíz prímás jelentkezett az ország több pontjáról.
Jazz/World hegedű

Ez Amerika egyik legjelentősebb hegedűkollekciója, mégis fel fogják darabolni

David Bromberg 263 historikus értékű hegedűjét tudósoknak, hangszerészeknek kellene tanulmányozni, de az amerikai Library of Congress nem akarja megvenni a gyűjteményt. Pedig megígérték.
Jazz/World gyász

Elhunyt a zenész, aki Mandelával egy színpadon énekelte az apartheid-ellenesek himnuszát

Hatvanhat éves korában kedden meghalt Johnny Clegg dél-afrikai énekes, dalszerző. Ő írta az Asimbonanga című dalt.