Jazz/World

Három duó, egy trió és a ráadás

2008.02.04. 00:00
Ajánlom
Snétberger Ferenc, a Berlinben élő magyar gitárfenomén változatos programmal jön a Müpába február végén: 28-i koncertjén három vendégművészt hívott meg. Ők ugyan nem alkotnak állandó együttest, de Snétberger kedvéért együtt is fognak zenélni, nem csak a főszereplővel kettesben.

Snétberger Ferenc

Hogy pontosan milyen sorrendben, kivel és mikor lép színpadra a magyar közönség egyik legnagyobb kedvence, azt még ő maga sem tudja. Mert Snétberger - amint lapunknak telefonon még a téli szünetben elmondta - a spontaneitást szinte mindennél előbbre helyezi. Eleve csak olyanokat hívott meg, akikkel színpadra lépve nem kell mindent előre megbeszélnie. Ez az improvizáció lényege, és ha olyan jól ismerik egymást, mint például Tony Lakatossal, akkor nem kell "háló". Persze, árulta el Snétberger, lesz próba, de csak egy. Addigra kicserélik egymással azokat a kottákat - természetesen e-mailen -, amiket a próbán majd kitesznek maguk elé, és megbeszélik, hogy milyen témákat játszanak, meg esetleg a számok szerkezeti vázát.

Bár Snétberger már 2007-ről is úgy nyilatkozott, hogy az a duók éve volt, csak örülhetünk, hogy 2008 is így indul számára, hiszen olyan partnert is hoz, aki még soha nem játszott Magyarországon. Az elképesztő szájharmonikást, Howard Levyt Snétberger kérte fel egy olasz fesztiválhoz, amikor erre lehetősége nyílt, mert olyan mély benyomást tett rá Levy és Donald Fagen közös fellépése. Azóta Snétberger már kétszer szerepelt Levyvel Bolzanóban. For My People című gitárversenyét adták elő az egyik koncert első részében, utána Levy harmonikára írt, hasonló felfogású versenyművét játszották. A második alkalommal már a közös műsorrész is bővebb volt; erről Ferenc csak annyit mondott, hogy hihetetlen élmény volt vele játszani, alig várja, hogy újra együtt léphessenek fel. Levynek egyébként annyi meghívása van, hogy a Művészetek Palotája utáni vidéki fellépésekre nem is tud már velük utazni, arra csak a másik két muzsikus-barát megy Snétbergerrel. Sokan ismerik az arab oud legnagyobb mesterét, Rabih Abou-Khalilt, hiszen járt is Magyarországon. A chicagói jazzénekes, Kurt Elling lemezei is kelendőek nálunk. Khalilban, Ellingben, valamint a Bajor Rádió Szimfonikus Zenekarában, továbbá Bobby McFerrinben és Béla Fleckben az a közös, hogy mindannyian szerepeltették már Levyt, a Grammy-díjas harmonikást.

Paolo Vinaccia dobos és ütőhangszeres Snétberger állandó formációjának is tagja. Olasz származású, de ő is Norvégiában él, mint Andersen. Snétberger véleménye szerint egészen fantasztikus dobos: vele mindig úgy érzi magát, mintha nem dobossal, hanem dallamhangszert kezelő partnerrel játszana. Natúr zenész, mondja a szavakat keresve Snétberger, hozzátéve, hogy nagyon odaadóan fi gyeli a partnereket, és erőteljesen, de fi noman kísér. Sohasem túl hangos, ami gyakori hiba akusztikus formációknál, néha ujjal és tenyérrel, nem verővel dobol, illetve kis pálcikákkal, amikről még Snétberger sem tudja mindig, honnan származnak. Vinaccia egyébként saját zenekara élén is nagy sikerrel ad ki lemezeket, de olyan sztárok mellett is gyakran hallani, mint Jan Garbarek és Terje Rypdal.


Tony Lakatos

Akit Snétberger duó-partnerei közül nem kell Magyarországon bemutatni, az Tony Lakatos, a Frankfurtban élő magyar szaxofonos. Snétberger gyerekkora óta ismeri, de sokáig nem zenéltek együtt, "csak" jóban voltak. Érdekes módon tavaly egy egész japán turnét bonyolítottak duóban, mert ilyen meghívás érkezett a címükre: a két magyar kiválóságot együtt akarták hallani. A siker remélhetőleg nem marad a japán közönség titka, mert felvételek is bőven készültek. Viszszahallgatás után a két szerény magyar belátta, hogy tényleg jó ötlet volt őket kettesben a szigetországba csábítani.

Tonyt, mesélte Snétberger, az egész világon jól ismerik mint atombiztos be-bop szaxofonost, sőt még inkább mint hard bop szólistát, aki breckeri magasságokat is képes megostromolni, és nyaktörő tempókat tud venni – megfelelő dinamikával. Bezzeg a duóban, amikor vele játszik! – méltatja Snétberger. Akkor kifejezetten visszafogott kamarazenei partner, aki pontosan tudja, hogyan és milyen formákban szólaljon meg a tenorszaxofon.

Mivel a gitár, a szaxofon, a harmonika és a percussion akár egy tuttira is összeállhat, hiszen harmonikusan illeszkednek, ezt a lehetőséget Snétbergerék sem hagyják majd ki. De ennél többet a gitárművész nem árult el. Számára éppen abban van a vonzerő, hogy spontán történés zajlik a közönség előtt. Egy ekkora színpadon már a duóban is izgalmas, feszült várakozás van, mielőtt belecsapnak a húrokba, és ez őket is még kihegyezettebbé teszi. Snétberger azért is szívesen próbálkozik új dolgokkal, mert idén aktuális egy új CD-felvétele, amire most fog koncepciót készíteni.

(2008. február 28. 19:30 Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - Snétberger Ferenc és vendégeinek koncertje; km.: Howard Levy (harmonika), Tony Lakatos (szoprán- és tenorszaxofon), Paolo Vinaccia (ütőhangszerek)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„Ez a pillanat a gondolkodásra jó, beszédre nem” – Pályatársai, tisztelői búcsúznak Törőcsik Maritól

Sorra jelennek meg a személyes hangvételű visszaemlékezések a 85 évesen elhunyt Törőcsik Mariról a közösségi médiában, ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat.
Színház

Zsótér Sándor Törőcsik Mariról: „Az idegrendszere feltépte a szobát”

Törőcsik Mari „kitüntetett azzal, hogy dolgozott velem” – emlékezett vissza Zsótér Sándor rendező a pénteken elhunyt színésznőre.
Vizuál

Nézze meg Törőcsik Mari három felejthetetlen alakítását

Törőcsik Mari emléke előtt tiszteleg a Nemzeti Filmintézet streaming platformja, a Filmio, ahol szerda éjfélig ingyenesen megtekinthető a pénteken hajnalban elhunyt színművész három meghatározó filmje.
Színház

Egy vidám tekintet, egy izgalmas száj – és a kettő között az évek múlása

Évtizedekig kutatta Törőcsik Mari arcait. Fotózta színpadon és magánéletben egyaránt, közel hetven esztendőn át. Kivételes szakmai kapcsolat és mély barátság fűzte a nemrégiben elhunyt színésznőhöz a Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotóművészt, Keleti Évát, aki személyes történetei és képei segítségével járult hozzá, hogy fölidézhessük Törőcsik Mari különleges alakját.
Színház

Az emlékezés rózsái a Nemzeti Színház előtt

Gyűlnek a virágok a Nemzeti Színház épülete előtt, ahol a pénteken elhunyt Nemzet Színésze, Törőcsik Mari tisztelői róhatják le kegyeletüket.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World podcast

„A jazz passzol a lázadáshoz” – Harcsa Veronikával indul a Fidelio új podcastja, a Fülbemászó

Örök kísérletező, akinek nem kell kompromisszumokat kötnie, ha jazzről van szó. Pályája szorosan összefügg a budapesti Fringe Fesztivállal, ahol először adhatta elő saját dalait közönség előtt, mégpedig komoly sikerrel. Harcsa Veronikával Tompa Diána beszélgetett a Fülbemászóban.
Jazz/World ajánló

Prince egykori zenésze is a Müpa Home fellépői között

Három egyedülálló online koncertpremiert kínál április 16-17-én és 30-án a Müpa Home. Tzumo Árpád zenekara, a Solati Music és a Blahalouisiana mellett látható lesz a basszusgitár dán ikonja, Ida Nielsen koncertje is.
Jazz/World interjú

„Szíven üt, hogy EP már soha többé nem ülhet itt” – Interjú Lukács Miklós cimbalomművésszel

Esterházy Péter születésnapján, április 14-én az E(gy)P(ercesek) – Esterházy-fragmentumok című online produkcióval tiszteleg a Katona József Színház az író emléke előtt. EP írásai Máté Gábor hangján szólalnak meg, játszótársa Lukács Miklós cimbalomművész.
Jazz/World interjú

Vers és elektronika a költészet napján – páros interjú Pátkai Rozinával és Fenyvesi Mártonnal

Elektronika teszi emlékezetessé Pátkai Rozina új lemezén a magyar verseket. Elektronikai eszközökre Fenyvesi Mártonnak is szüksége van, aki az utóbbi időben hangmérnökként és producerként legalább annyit dolgozott, mint gitárosként. Az életben egy párt alkotnak, kézenfekvő volt, hogy együtt ültetjük őket mikrofon elé.
Jazz/World pályázat

Támogatást nyújt a zeneipari háttérmunkásoknak a Fábián Juli Emlékalapítvány

A Fábián Juli Emlékalapítvány ismét pályázatot ír ki a koronavírus-járvány, az elmaradt koncertek, rendezvények és a tervezhetetlen szakmai jövő miatt nehéz helyzetbe került zeneipari háttérmunkások számára.