Jazz/World

Három éve sínen a Jazzmozdony-sorozat

2012.02.14. 15:28
Ajánlom
Kétnapos rendezvénysorozattal ünneplik román-magyar Jazzmozdony koncertek indulásának harmadik évfordulóját.

Február 16-án este a Budapest Jazz Club pódiumán rendeznek jubileumi Jazzmozdony-estet, másnap pedig a Budapesti Román Kulturális Intézetben lesz könyvbemutató és előadás a román jazztörténetről, valamint rendkívüli koncert a szegedi Grand Cafe & Cinemában. Bartha Csaba, a román intézet igazgatóhelyettese elmondta, az évforduló alkalmából Bukarestből érkezik a koncertre Maria Raducanu énekes és Sebastian Burneci trombitás, velük lép fel a projekt koordinátora, Gyárfás István gitáros (képünkön), valamint Horváth Balázs bőgős, és Baló István dobos.

Pénteken az intézetben Florian Lungu a romániai jazztörténetéről tart dokumentumfilm-részletekkel illusztrált előadást. Romániában a legfontosabb dzsesszkritikusnak és szakújságírónak tartják, több mint kétezer cikket írt a témában, számtalan romániai lemezismertetőt készített, több mint ezer tematikus műsort szerkesztett a román televízió számára és számtalan fesztivált szervezett.
Előadása előtt Kamocsa Béla Temesvári Blues című önéletrajzi kötetét mutatják be. Kamocsa Béla élete vége felé Tinu Parvulescunak mondta tollba a könyvet. Tinu Parvulescu a temesvári Nyugati Egyetem lektora és az ugyancsak temesvári Képzőművészeti Egyetem média tanszékén filmtörténetet oktat. A BrumaR kiadónál megjelent kötet magyar nyelvű szerkesztőjének, Bodó Barnának a jelenlétében idézik fel a szerző életét - jegyezte meg az igazgatóhelyettes.

Az évfordulós koncerteken hallhatják az érdeklődők Maria Raducanut, aki 1984 és 1993 között a legtöbb romániai fesztiválon és versenyen fellépett zeneszerzőként és előadóként. Nyolc albumot adott ki, amelyek közül a Pe vale és a Lumini elnyerte a Romániai Zeneszerzők és Muzikológusok Szövetségének díját. Külföldi koncertjein olyan világsztárokkal lépett fel, mint Maurice de Martin, Jan Roder, Michael Griener, Marc Ribot és Chris Dahlgren.

Bemutatkozik Sebastian Burneci fiatal trombitaművész, aki zenész családban született, hat évesen kezdett zongorázni és trombitálni. A konzervatórium elvégzése után 2006-ban Amszterdamba költözött, ma is ott él, svéd formációkban is játszik.
Szegeden ugyancsak Maria Raducanu, Sebastian Burneci, Gyárfás István, Horváth Balázs és Baló István közös koncertjével ünneplik meg pénteken a magyar és román muzsikusokat összehozó, Jazzmozdony címet viselő koncertsorozat elindulásának harmadik évfordulóját.

A 2009 februárjában indult Jazzmozdony célja, hogy az alkalmi együttesekben együtt játszó magyarországi és romániai muzsikusok bemutassák, a zene nyelvén könnyen megértik egymást a határ két oldalán élők. A Jazzmozdony "szerelvényeire" eddig csaknem muzsikus szállt föl: 37 román és 33 magyar zenész, de volt a fellépők között észt, brit, amerikai, dán, szlovák és holland is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Koronavírusban halt meg Böröndi Tamás

A Vidám Színpad 65 éves igazgatójának nem volt alapbetegsége - tudta meg a Blikk.
Klasszikus

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Idén is tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában csütörtökön, a járvány miatt online közvetített díjátadón.
Jazz/World

Debussy a klasszikus címkéje nélkül

Megjelent Harcsa Veronika, Razvaljajeva Anasztázia és Fenyvesi Márton első közös lemeze, amelyen Debussy-dalok hallhatók modern és izgalmas köntösben, úgy, ahogy még biztosan nem találkoztunk velük. Hiányzik az a hang, amit ez a megjelenés képvisel.
Vizuál

Spilák Klára rövidfilmes alakítását díjazták New Yorkban

A magyar színésznőt az SZFE hallgatójának, Rosanics Patrik diplomamunkájában nyújtott alakításáért díjazták.
Plusz

Black Friday helyett válaszd a fenntartható életet!

Fogyasztás helyett boldogság, pénz helyett élet! Ezt üzenik ismert művészek, köztük Vecsei H. Miklós, Pokorny Lia és Kollár-Klemencz László.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World gyász

Elhunyt Balázs Fecó

Életének 70. évében elhunyt Balázs Fecó énekes, zenész, zeneszerző – közölte a hírt a család nevében Várkonyi Attila, a Retro Rádió műsorvezetője.
Jazz/World hír

Lukács Miklósé az év jazzalbuma

A MagyarJazz.hu szakmai szavazatok alapján ismerte el az év legjobb jazzelőadóit és lemezeit. A legjobb zenekar a Modern Art Orchestra, a legjobb énekesek Winand Gábor és Hajdu Klára.
Jazz/World lemezajánló

Debussy a klasszikus címkéje nélkül

Megjelent Harcsa Veronika, Razvaljajeva Anasztázia és Fenyvesi Márton első közös lemeze, amelyen Debussy-dalok hallhatók modern és izgalmas köntösben, úgy, ahogy még biztosan nem találkoztunk velük. Hiányzik az a hang, amit ez a megjelenés képvisel.
Jazz/World jótékonyság

Gyűjtés indul nehéz helyzetben lévő népzenészek számára

Gyűjtés indul nehéz helyzetben lévő népzenészek megsegítésére; az Összefogás hagyományőrző mesterekért elnevezésű kampány zárásaként december 19-én online jótékonysági gálaestet szervez a Hagyományok Háza.
Jazz/World gyász

Elhunyt Mihály Tamás, az Omega basszusgitárosa

73 éves korában elhunyt Mihály Tamás, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenész, az Omega basszusgitárosa – tudatta Facebook oldalán a zenekar.