Jazz/World

Három nagyágyú a Balkánon

2010.03.17. 12:58
Ajánlom
A frissen nyílt West Balkán a Nyugatinál rögtön három nagyágyút vonultat fel 18-án este: a világhírű Muzsikással régi zenészbarátjuk, Alexander Balanescu lesz hallható, és fellép az Unger Balázsra épülő Cimbaliband is.

Ahogy a hosszúnak ígérkező tévésorozatok, úgy a West-Balkán (a Nyugati téri Skála Metró épületében) is dupla, vagy inkább tripla nyitánnyal indítja Globalizer (Folk Is Sexy) elnevezésű, ambiciózus rendezvénysorozatát. A Fidelio olvasóit nem sértjük meg azzal, hogy a Muzsikás együttest, akik a magyar népzenének annyi dicsőséget szereztek itthon és külföldön, részletesen bemutatjuk (rövid életrajzukra e cikk végén mutat hivatkozás), inkább Alexander Balanescura koncentrálunk, bár éppen a Muzsikással és saját együttesével többször is szerepelt Magyarországon.

A Bukarestben született hegedűs családjával 1969-ben Izraelbe menekült, így tanulmányait Jeruzsálemben, majd Londonban folytatta, és a Juilliard Schoolon fejezte be. A '80-as évek elején Londonban élve a legkitűnőbb kortárs zenei együttesekkel dolgozott együtt, belépett a népszerű Michael Nyman zenekarába. Később az Arditti Vonósnégyes tagja lett, majd 1987-ben Balanescu Quartet néven megalapította saját zenekarát, amellyel a következő években komoly hírnevet szerzett magának. Többek között, Michael Nyman, Gavin Bryars, Kevin Volans, John Lurie, David Byrne, Ornette Coleman, Jack DeJohnette, Kate Bush, Rabih Abou-Khalil és mások dolgoztak velük. Az áttörést a népszerű műfaj irányába a Kraftwerk dalainak feldolgozása hozta meg számukra. Az elmúlt évtizedekben a legnagyobb kortárszenei és jazzfesztiválokon - Roskilde, Pori, Bath, stb. - is felléptek.

Balanescu ugyan klasszikus zenészként indult, de jelentős hatást gyakoroltak munkáira a különböző kelet-európai népzenék is. Pályafutása során számos filmhez, színházi- illetve táncelőadáshoz készített kísérőzenét. A népszerű muzsikus zeneszerzőként jegyzi a Miskolci Nemzeti Színház két előadását - Szép kilátás, Agyő Európa, Európa agyő! -, de nevéhez fűződik a Tabló - Egy romazsaru története című magyar játékfilm zenéje is. Vendégként szerepelt a Muzsikás együttes 1998-ban megjelent Bartók albumán.

Az Unger Balázsra épülő, idestova öt éves Cimbaliband multikulturális kavalkádot jelenít meg: szerb harmonikás, magyar hegedűs, horvát tamburás, roma nagybőgős, sváb-magyar cimbalmos játszik együtt. Ungert a cimbalom Chuck Berryjeként is emlegetik, mert gyors riffjeivel változatos stílusban mozgatja és irányítja a zenekart. Koncertjeiken igazi örömzenét játszanak, stílusbeli korlátok nélkül, de a gyökerekből táplálkozva. Unger brácsásként indult, majd a Magyar Állami Népi Együttes később a Dresch Quartet cimbalmosa volt. Állandó vendégművésze a Fonó zenekarnak. 2001-ben lett a Népművészet Ifjú Mestere.

Március 18., 21:00 West-Balkán - Globalizer (Folk Is Sexy)

Muzsikás, Alexander Balanescu, Cimbaliband

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Szabó Magda személyes pillanatai

Szabó Magda minden művében az emberi lélek titkait kutatta állhatatosan. Most azonban az ő titkai tárulhatnak fel ebben a különleges fényképalbumban, amelynek lapjain az írónő egész élete megelevenedik. Galéria
Klasszikus

Hogyan érzi magát egy diák, ha elmegy a Zeneakadémiára?

Régi panasz, hogy a fiatalok nem járnak klasszikus zenei hangversenyre. A problémáról eddig mindenkit megkérdeztek már, csak épp a gyerekeket nem. Most ők mondják el, hogyan éltek meg egy koncertet.
Plusz

Alinda ezúttal Ónodi Esztert kérdezte

Folytatódik a heti rendszerességgel jelentkező portréinterjú széria, melyben Veiszer Alinda kérdezi a Zsidó Művészeti Napok művészeit. Ónodi Eszterrel kitértek arra is, hogy a népszerű színésznő lehetett volna zenész is, sőt szóba került, milyen a “rocker”, az “ufó” és a”libapásztor” Eszter.
Zenés színház

Ingyenes szabadtéri előadással ünnepli fennállása 150. évfordulóját a Bécsi Operaház

Az előadások mellett szintén premierekkel és kiállításokkal várja az intézmény az operabarátokat május 25-én és 26-án.
Színház

„Nem kegyeket osztunk” – beszélgetés a POSZT-válogatásról

A Magyar Színházi Társaság és a Színház folyóirat beszélgetéssorozatán a POSZT versenyprogramja volt a téma. A két válogatóval, Gulyás Gáborral és Zalán Tiborral, valamint Turbuly Lillával, a Színházi Kritikusok Céhének elnökével Veiszer Alinda beszéltetett.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World kritika

Omara, a napfény hangja

Omara Portuondo, a Buena Vista Social Club egykori dívája valószínűleg utolsó koncertjét adta Budapesten május 18-án és 19-én, amin beteljesítette az összes Kubáról alkotott pozitív előítéletünket: napfényt hozott az esős budapesti vasárnapba.
Jazz/World ajánló

Zeneünnep - Pop, swing, klezmer

Szűcs Gabi, Falusi Mariann és Váczi Eszter közös koncertje június 1-jén,19 órától látható a MOMkult Színháztermében, a Zsidó Művészeti Napok keretében.
Jazz/World budapest folk fest

„A zenémben benne van az őseim gyökértelenségének fájdalma is”

Juan de Lerida Franciaországban élő flamencogitáros számára a zene az az út, amin visszatalál spanyol gyökereihez. A flamenco nuevo jeles képviselőjét magyar jazz- és klasszikus zenészek kísérik ezen az úton május 25-én, a Kobuci Kertben, a Budapest Folk Fest keretében.
Jazz/World ajánló

„A zene egy lelki húron való pendülés” – Film készült a 100 Tagú Cigányzenekarról

Halász Glória Alla Zingara című dokumentumfilmje a világhírű 100 Tagú Cigányzenekar történetén keresztül mesél a zene falakat ledöntő, egységet kovácsoló és felemelő erejéről.
Jazz/World ajánló

Ha szereted a Nagy Gatsby-t, ez a koncert neked szól

Gájer Bálint és Szűcs Gabi swingénekesek visszareptetnek a ’20-as évek fülledt, dekadens világába június 13-án a Kobuci Kertben.