Jazz/World

Három nap, huszonhárom fiatal jazz-reménység – díjátadó a Müpa Jazz Showcase-en

2022.02.09. 09:35
Ajánlom
A február 6-i koncerteket követően este díjátadóval zárult a Müpa Jazz Showcase, amelyen nemzetközi zsűri értékelte a fiatal magyar tehetségek felkészültségét és előadását .

A Harcsa Veronika vezette szakmai zsűri – további tagjai magyar részről Bágyi Balázs, Binder Károly, Fekete-Kovács Kornél, László Attila; külhoni ítészei pedig Bogdan Benigar (Szlovénia, Ljubljana Jazz Fest), Martyna Markowska (Lengyelország, Katowice JazzArt Fest), Steve Rubie (Egyesült Királyság, 606 Club), Ulf Werner (Németország, Konzerthaus Berlin) – egyöntetű döntéseként alakult ki a díjazottak köre. Senki sem távozott üres kézzel, a jövőbeni jazzkoncertek élmény-ígéretéről pedig a résztvevők gondoskodtak.

A zsűri megítélése nyomán a szakmai díjazott a Reggie Jonas Jr. Trio lett, a közönségdíjat pedig a Bangó Adrienne Quartet nyerte – utóbbi elismerését a Müpa vezérigazgatójától, Káel Csabától vehette át. A két nagydíjas a Müpában kap majd fellépési lehetőséget.

273554061_5185665094817856_2838878773241240201_n-104733.jpg

A Müpa Jazz Showcase díja a Reggie Jonas Jr. Trio számára (Fotó/Forrás: Reggie Jonas Jr. Trio)

A döntőbe jutottak a következő koncert-lehetőségekre készülhetnek a jazzre fogékony közönség örömére: a Zempléni Fesztiválon a Tűzkő Salamon Quartet léphet majd fel, a Paloznaki Jazzpikniken az Ocsovay Damján Trió. A szlovákiai Samaria Jazz Fesztiválon az Orbay Lilla Quartet nyert bemutatkozási lehetőséget, ők továbbá egy BMC-Opus Jazz Club béli koncertlehetőséggel is gazdagodtak, a Művészetek Völgyében pedig a Danyi Diana Quintet mutatkozhat be. A Magyar Jazz Szövetség különdíját, a Magyar Jazz Napján való fellépést a Bangó Adrienne Quartet tudhatja magáénak, a szakmai díjazott Reggie Jonas Jr. Trio a Londoni 606 Clubban csillanthatja meg tálentumát és zenei felkészültségét.

(Forrás: Magyar Jazz)

Fejléckép: Reggie Jonas Jr.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Ők az idei Prima Primissima-jelöltek

A korábbi éveket jelentősen meghaladó számú jelölés érkezett az idei Prima Primissima díjra. A tudomány, művészet, sport, oktatás és ismeretterjesztés terén kiemelkedő munkássággal bíró jelölteknek odaítélt elismerést december elején adják át a Müpában.
Zenés színház

Ismét díjazta a legjobb előadásokat az Opernwelt

Idén is összegyűjtötte az évad legjobb művészi produkcióit a rangos német operamagazin, az Opernwelt. A legjobb operajátszó intézmény hetedik alkalommal a Frankfurti Opera lett.
Plusz

Riccardo Muti, Daniel Harding, Philippe Jaroussky, Diana Damrau – 2024-ben is sztárok érkeznek a Müpába

Bővül a Müpa 2023/24-es évadának programja: nemcsak Riccardo Muti és a Chicagói Szimfonikusok, Maria João Pires és Daniel Harding, Philippe Jaroussky, Francesco Corti és a Freiburgi Barokk Zenekar érkezik, de fellép a bluegrasslegenda Béla Fleck is.
Könyv

Könyvfóliázás: vesszőhiba miatt nyerhet pert a Líra

Minden jel szerint nem követett el jogsértést a Líra Kereskedelmi Kft., amikor homoszexualitást tartalmazó könyveket árusított az ifjúsági részlegen, az érintett rendelet ugyanis egy fogalmazási hiba miatt nem azt jelenti, amit a jogalkotó vélhetőleg mondani szeretett volna.
Jazz/World

Ezekre az albumokra esküszik a fúziós zene nagyágyúja, Gary Husband

A Fidelio és a JazzFest Budapest közös sorozatának legújabb részében a nemzetközi hírű dobos, zongorista és billentyűs, Gary Husband kedvenceibe hallgathatunk bele.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World magazin

Ezekre az albumokra esküszik a fúziós zene nagyágyúja, Gary Husband

A Fidelio és a JazzFest Budapest közös sorozatának legújabb részében a nemzetközi hírű dobos, zongorista és billentyűs, Gary Husband kedvenceibe hallgathatunk bele.
Jazz/World hír

Koncert közben lett rosszul Al di Meola

A 69 éves művészt bukaresti koncertjéről kellett sürgősen kórházba szállítani. Sajtóértesülések szerint szívinfarktust szenvedett, és sztentbeültetést kellett végrehajtani rajta.
Jazz/World ajánló

Kortársai, barátai emlékeznek az egy éve elhunyt Szakcsi Lakatos Bélára a BJC-ben

A legnagyobb formátumú jazz-zongoristára, Szakcsi Lakatos Bélára emlékeznek halálának évfordulóján, 2023. október 2-án kortársai és barátai a Budapest Jazz Clubban.
Jazz/World ajánló

Végtelen jazz a Fonóban – az Újbuda Jazz Fesztiválon

Idén tizennyolcadik alkalommal várja az érdeklődőket az Újbuda Jazz Fesztivál, amelynek célja, hogy a műfaj aktuális és kurrens képviselőit mutassa be a közönségnek, a klasszikusoktól az új kísérletekig, az idei év kiemelkedő újdonságaival együtt.
Jazz/World videó

Vidám, életigenlő a cappella – megjelent a Voice Drops együttes legfrissebb dala, a Szalmaszál

A Csernus Szilvi, illetve a Kárász Eszter–Bata István szerzőpáros alkotó elméjéből született lírai mű, a Szalmaszál az öröm szalmaszála, a dal pedig a boldogság húrjait pengeti.