Jazz/World

Háromnapos kassai sorozattal indul a V4-es Fonó-klubhálózat

2022.04.23. 10:05
Ajánlom
A Fonó nemzetközi együttműködéseinek keretében a Visagrad Fund támogatásával indul el Kassán április 22-én egy háromnapos minifesztivállal a V4-es Fonó-klubok nemzetközi sorozata.

A Fonó Budai Zeneház a lengyel EtnoKrakow/Rozstaje egyesülettel és szlovák partnerével, a Klub Milovníkovval együttműködésében a továbbiakban Krakkóban és Budapesten is megszületik majd egy a lengyel, a szlovák és a magyar művészeket bemutató eseménysorozat, amely szakmai programokon, workshopokon túl koncerteket és táncházakat is kínál a közönségnek.

„Az együttműködés célja, hogy a részt vevő zenekarok közvetíteni tudják saját kultúrájukat és lehetőségük legyen tanulni egymástól, zenei, művészi inspirációt nyújthassanak egymás számára”

– mondta Laposa Julianna népzenész, a Fonó nemzetközi kapcsolatokért felelős referense.

Április 22. és 24. között a Kassai Kulturparkban a BANDA (SL), az Ötödik évszak (HU) és a Tadirindum (PL) lesznek a vendégek. Minden zenekar ad koncertet, szlovák-magyar-lengyel táncházzal, zeneórákkal várják az érdeklődőket. A háromnapos sorozat vasárnap egy konferenciával zárul. A belépés minden programra ingyenes.

OtodikEvszak-085416.jpg

Ötödik Évszak (Fotó/Forrás: Hatházi Tamás / Fonó Budai Zeneház)

Szeptemberben Krakkóban a Joanna Słowińska Band (PL), a Muzicka (SL) és a Zűrös Banda vendégeskedik, míg a budapesti eseményen 2023 januárjában a Góbé Zenekar, a Kapela Maliszów (PL) és a Michal Noga Band (SL) lépnek színpadra.

A Fonó nemzetközi klubhálózatának már a korábbi években is voltak sikeres rendezvényei többek között Krakkóban, öröm hogy most az ismét induló nemzetközi koncertpiacon újra el tudtuk indítani ezt a projektet.

Hiszem, hogy a Fonó szellemiségében tág teret tud adni a nemzetközi együttműködéseknek a nép- és világzenétől a kortárs kísérletekig”

– fűzte a rendezvényekhez Horváth László, a Fonó igazgatója)

Az eseményekről bővebb információ található a Fonó és a partnerei weboldalán, valamint Facebook-eseményeiknél.

Banda-tanchaz-085111.jpg

BANDA-táncház (Fotó/Forrás: Fonó Budai Zeneház)

A szlovák BANDA zenéje a tradicionális népzenéből táplálkozik, vegyítve azt a blues, a balkáni, a kelta és a latin zenéből vett inspirációkkal. A morvai táncdallamok a BANDA zenei világában békésen megférnek a reggae ritmusával. Megjelent albumaik felkerültek a nemzetközi World Music Charts Europe toplistájára is és világszerte játszották őket a rádióadók világzenei műsorai.

Itt hallgathatsz bele a BANDA zenéjébe:

A lengyel Tadirindum elsősorban az egykori galíciai régióból származó hagyományos tánczenét játszik, előadásukkal játékra és a táncra csábítják a résztvevőket. A repertoáron egyaránt megtalálhatók a nyugodt standok és keringők, lendületes polkák és oberek, valamint trance mazurkák.

Itt hallgathatsz bele a Tadirindum zenéjébe:

A magyar Ötödik évszak pozitív, játékos, népzenei hangszereléssel játszott akusztikus városi zenét ajánl, elidőzve a Budapest–Párizs kulturális tengelyen és a soknemzetiségű Kárpát-medence lírai dallamai és népköltészete világában. A zenekar első, Ne rejtsd el című lemeze rögtön Fonogram-díjas lett és felkerült a WMCE nemzetközi toplistájára is.

Itt hallgathatsz bele az Ötödik évszak muzsikájába:

Fonó-klubok, V4-országok

2022. április 22-24.

Kassai Kulturpark

A rendezvény programja

2022.04.22., péntek:

16:00–17:00: Konferencia

18:30–09:15: A szlovák BANDA zenekar koncertje

19:30–20:15: A magyar Ötödik Évszak együttes koncertje

20:30–00:00: Táncház szlovák, magyar és lengyel előadókkal és zenekarokkal

2022.04.23. szombat:

10:00–12:00: Zenei órák a lengyel Tadirindum együttessel

10:00–12:00: Szlovák táncok tanítása

13:30–15:30: Zenetanulás a magyar Ötödik Évszak zenekarral előadásában

13:30–15:30: Lengyel táncok tanítása

16:00–18:00: Szlovák zene tanítása a BANDA együttessel

16:00–18:00: Magyar táncok tanítása

19:00–20:00 A lengyel Tadirindum zenekar koncertje

20:00–00:00 Táncház szlovák, magyar és lengyel előadókal

2022.04.24., vasárnap:

10:00–12:00 Konferencia, projekt-összefoglaló Kassán, a program részletesebb bemutatása Krakkóban és Budapesten.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: A lengyel Tadirindum együttes (fotó/forrás: Fonó Budai Zeneház)

Fonó Budai Zeneház

Budapest folkfőváros, ahol összegyűlik a Kárpát-medence színes zenei világa és a mezőségi muzsikák, a balkáni fúvósok, vagy a roma közösségek zenéje békésen megfér egymás mellett. Ennek a színes zenei világnak az egyik első számú központja a Fonó, amely az újbudai Sztregova utcában olyan, mint egy városi falu: napról napra megtöltik a táncházak, a kötetlen örömzenélős közösségek, a világzenei- és a jazzkoncertek, teret adva a kísérletezésnek, az új utaknak épp úgy, mint bemutatva a nagy neveket, ápolva jelentős életműveket.

Itt próbál, találkozik, kávézik, sörözik a nép-, világ és jazz muzsika színe-java, ha betérsz, nagy eséllyel találkozol valakivel, akit ismersz, színpadról, vagy azon kívül. Kiadóként a kelet-közép-európai piac első számú képviselője a Fonó, a WOMEX a Top Label listán a régió egyetlen szereplőjeként jegyzi. Itt rögzítették az ezredforduló legnagyobb népzenei gyűjtését, az Utolsó Órát, amelynek gyűjteménye a mai napig meghatározó anyag a népzenészek számára.

A Fonó igazi zeneház, fészek, istálló, ahol tisztelik a régit és bátran adnak teret a gyökereinkből kinövő új zenei gondolatoknak, ahol az idős erdélyi hagyományőrzők épp úgy visszatérő vendégei a háznak, mint Dresch Mihály, Ferenczi György, vagy Harcsa Veronika.

Legolvasottabb

Színház

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Tánc

Egyed Bea és Bozsányi Liliána győzelmével ért véget a X. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

A különleges hangulatú és látványvilágú előadás mellett a nemzetközi táncszakma képviselői is tiszteletüket tették a Bethlen Téri Színházban.
Klasszikus

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Zenés színház

Kritikaszemle Kurtág György párizsi operabemutatójáról

A Scalában tartott ősbemutató után április 30-án a Párizsi Nemzeti Operában is színre került Kurtág György egyetlen operája, a Beckett nyomán írt A játszma vége. A kritikák remekműként írták le az alkotást.
Vizuál

Goya, Tiepolo, Canaletto – Újra láthatóak a Régi Képtár kincsei

Megújult terekben, újrarendezve nyílt meg a Szépművészeti Múzeum Régi Képtárának új állandó kiállítási egysége. Immár hat évszázad európai művészeti irányzatairól és a legfontosabb alkotóiról kaphatunk átfogó képet, a korai gótikától egészen a klasszicizmus korának művészetéig.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Nem csak szerelmeseknek: Barbra Streisand örök

A Pannon Filharmonikusok nagysikerű ABBA-estjeik után most Király Linda, Király Viktor és Veres Mónika Nika fellépésével a 80 éves Barbra Streisand dalait szólaltatják meg a pécsi Kodály Központban. A február 14-15-re tervezett koncertek a járvány miatt elmaradtak, a belépők a június 1-2-i estekre érvényesek, jegyek csak korlátozottan elérhetők.
Jazz/World ajánló

Júniusban irány Szentendre! – Jazz esték a Barcsay udvarban

Szentendre évszaktól függetlenül mindig kínál valami varázslatosat, június elején a jazzkedvelőket kényezteti majd. Nemzetközi és hazai sztárokkal indul a Ferenczy Múzeumi Center új programsorozata, a Jazz Estek Szentendrén, melynek eseményeit a hangulatos Barcsay udvarban kísérhetik figyelemmel 2022. június 3. és 5. között.
Jazz/World ajánló

Jazzstandardek műfajközi fényben: Tigran Hamasyan koncertje a Müpában

2015-ös sikerkoncertje után május 20-án újra a Müpa színpadára lép napjaink egyik legkeresettebb jazz-zongoristája és -zeneszerzője, Tigran Hamasyan, hogy bemutassa április végén megjelent StandArt című új lemezét. A klasszikus jazzstandardek megfogalmazásában teljesen friss értelmezést nyernek.
Jazz/World ajánló

Nem csak Kaukázus: Kardos-Horváth János szerzői estje Újpalotán

Nagy kört futott tavaly a Kaukázus együttes. A zenekar az Egyetlen szóval megnyerte a közönséget és A Dal 2021-et, az énekes frontember, dalszerző Kardos-Horváth Jánost pedig a legjobb dalszövegért díjazták. Május 14-én egy szál gitárral ad szerzői estet az Újpalotai Közösségi Házban.
Jazz/World magazin

Szaxofonos főhajtás a nagy elődök előtt – Kenny Garrett újra Budapesten!

Aligha lehetne méltóbb zárlata a JazzFest Budapestnek, mint Kenny Garrett fellépése a MOMKultban. A világhírű altszaxofonos ezúttal tavalyi Sounds From The Ancestors albumának dalait és vele a rhythm & blues, az afro-kubai dallamvilág lüktetését és egész kozmopolita lényét hozza el május 12-én.