Jazz/World

Háromnapos kassai sorozattal indul a V4-es Fonó-klubhálózat

2022.04.23. 10:05
Ajánlom
A Fonó nemzetközi együttműködéseinek keretében a Visagrad Fund támogatásával indul el Kassán április 22-én egy háromnapos minifesztivállal a V4-es Fonó-klubok nemzetközi sorozata.

A Fonó Budai Zeneház a lengyel EtnoKrakow/Rozstaje egyesülettel és szlovák partnerével, a Klub Milovníkovval együttműködésében a továbbiakban Krakkóban és Budapesten is megszületik majd egy a lengyel, a szlovák és a magyar művészeket bemutató eseménysorozat, amely szakmai programokon, workshopokon túl koncerteket és táncházakat is kínál a közönségnek.

„Az együttműködés célja, hogy a részt vevő zenekarok közvetíteni tudják saját kultúrájukat és lehetőségük legyen tanulni egymástól, zenei, művészi inspirációt nyújthassanak egymás számára”

– mondta Laposa Julianna népzenész, a Fonó nemzetközi kapcsolatokért felelős referense.

Április 22. és 24. között a Kassai Kulturparkban a BANDA (SL), az Ötödik évszak (HU) és a Tadirindum (PL) lesznek a vendégek. Minden zenekar ad koncertet, szlovák-magyar-lengyel táncházzal, zeneórákkal várják az érdeklődőket. A háromnapos sorozat vasárnap egy konferenciával zárul. A belépés minden programra ingyenes.

OtodikEvszak-085416.jpg

Ötödik Évszak (Fotó/Forrás: Hatházi Tamás / Fonó Budai Zeneház)

Szeptemberben Krakkóban a Joanna Słowińska Band (PL), a Muzicka (SL) és a Zűrös Banda vendégeskedik, míg a budapesti eseményen 2023 januárjában a Góbé Zenekar, a Kapela Maliszów (PL) és a Michal Noga Band (SL) lépnek színpadra.

A Fonó nemzetközi klubhálózatának már a korábbi években is voltak sikeres rendezvényei többek között Krakkóban, öröm hogy most az ismét induló nemzetközi koncertpiacon újra el tudtuk indítani ezt a projektet.

Hiszem, hogy a Fonó szellemiségében tág teret tud adni a nemzetközi együttműködéseknek a nép- és világzenétől a kortárs kísérletekig”

– fűzte a rendezvényekhez Horváth László, a Fonó igazgatója)

Az eseményekről bővebb információ található a Fonó és a partnerei weboldalán, valamint Facebook-eseményeiknél.

Banda-tanchaz-085111.jpg

BANDA-táncház (Fotó/Forrás: Fonó Budai Zeneház)

A szlovák BANDA zenéje a tradicionális népzenéből táplálkozik, vegyítve azt a blues, a balkáni, a kelta és a latin zenéből vett inspirációkkal. A morvai táncdallamok a BANDA zenei világában békésen megférnek a reggae ritmusával. Megjelent albumaik felkerültek a nemzetközi World Music Charts Europe toplistájára is és világszerte játszották őket a rádióadók világzenei műsorai.

Itt hallgathatsz bele a BANDA zenéjébe:

A lengyel Tadirindum elsősorban az egykori galíciai régióból származó hagyományos tánczenét játszik, előadásukkal játékra és a táncra csábítják a résztvevőket. A repertoáron egyaránt megtalálhatók a nyugodt standok és keringők, lendületes polkák és oberek, valamint trance mazurkák.

Itt hallgathatsz bele a Tadirindum zenéjébe:

A magyar Ötödik évszak pozitív, játékos, népzenei hangszereléssel játszott akusztikus városi zenét ajánl, elidőzve a Budapest–Párizs kulturális tengelyen és a soknemzetiségű Kárpát-medence lírai dallamai és népköltészete világában. A zenekar első, Ne rejtsd el című lemeze rögtön Fonogram-díjas lett és felkerült a WMCE nemzetközi toplistájára is.

Itt hallgathatsz bele az Ötödik évszak muzsikájába:

Fonó-klubok, V4-országok

2022. április 22-24.

Kassai Kulturpark

A rendezvény programja

2022.04.22., péntek:

16:00–17:00: Konferencia

18:30–09:15: A szlovák BANDA zenekar koncertje

19:30–20:15: A magyar Ötödik Évszak együttes koncertje

20:30–00:00: Táncház szlovák, magyar és lengyel előadókkal és zenekarokkal

2022.04.23. szombat:

10:00–12:00: Zenei órák a lengyel Tadirindum együttessel

10:00–12:00: Szlovák táncok tanítása

13:30–15:30: Zenetanulás a magyar Ötödik Évszak zenekarral előadásában

13:30–15:30: Lengyel táncok tanítása

16:00–18:00: Szlovák zene tanítása a BANDA együttessel

16:00–18:00: Magyar táncok tanítása

19:00–20:00 A lengyel Tadirindum zenekar koncertje

20:00–00:00 Táncház szlovák, magyar és lengyel előadókal

2022.04.24., vasárnap:

10:00–12:00 Konferencia, projekt-összefoglaló Kassán, a program részletesebb bemutatása Krakkóban és Budapesten.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: A lengyel Tadirindum együttes (fotó/forrás: Fonó Budai Zeneház)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

„Ha az ember idős, már sokkal szabadabb” – születésnapi interjú a 80 éves Vidovszky Lászlóval

Nemrég ünnepelte nyolcvanadik születésnapját, március 2-án pedig a Zeneakadémia is koncerttel köszönti Vidovszky László Kossuth-díjas zeneszerzőt. A jeles alkalom apropóján pályája indulásairól, zeneszerzői motivációiról és alapelveiről kérdeztük a komponistát.
Vizuál

Ezekkel a kiállításokkal várja idén a látogatókat a Szépművészeti és a Nemzeti Galéria

Az ókori Mezopotámia örökségét bemutató nagyszabású tárlattal, Munkácsy Mihály születésének 180. évfordulója előtt tisztelgő emlékkiállítással, valamint Anna Margit életművéből nyíló tárlattal is készülnek.
Színház

Miért kell eljutni a tragédiáig? – Budaörsön rendezi meg a Hamletet Alföldi Róbert

Megtartották a h.ml.t. című előadás próbáját. Shakespeare drámáját április 20-án mutatják be a Budaörsi Latinovits Színházban, de a premiert még megelőzi egy nyílt próba márciusban, a Színházak Éjszakáján.
Színház

Átadták a Kortárs Magyar Dráma-díjat: Pintér Béla és Horváth János Antal az idei kitüntetettek

A Radnóti Zsuzsa dramaturg alapította elismerést idén Pintér Béla érdemelte ki több évtizedes munkásságáért és színpadi szövegeiért. Különdíjat kapott Horváth János Antal, a Loupe Színházi Társulás alapítótagja.
Klasszikus

„Egy álmom válik valóra” – interjú Mohai Bálint fagottművésszel

A Concerto Budapest szimfonikus zenekar március 3-i Mozart-napjának nyitókoncertjén csendül fel az örök érvényű mester Esz-dúr sinfonia concertantéja oboára, klarinétra, kürtre és fagottra (K. 297b). Ennek apropóján beszélgettünk az együttes szólamvezetőjével.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World hír

Omara Portuondo, a kubai Edith Piaf Budapesten is fellép búcsúturnéja során

A Buena Vista Social Club világhírű énekesnője október 6-án lép fel a Budapest Sportarénában, ahol a 93 éves előadó hosszú pályafutásának legismertebb dalai hangzanak el.
Jazz/World ajánló

Ráadáskoncertet ad Charlie triója a BJC-ben

A nagy érdeklődésre való tekintettel február 20-án a telt házas este nyolc órai koncert után fél tízkor is fellép a Trio Special a Budapest Jazz Clubban.
Jazz/World ajánló

Bartók jazzköntösben a Sárik Péter Trióval

Bartók Béla születésének 143. évfordulója alkalmából ad koncertet a Sárik Péter Trió március 25-én 19 órától az Óbudai Társaskörben.
Jazz/World videó

Jó hír – már meghallgatható a Dresch Quartet új albumának dala

„Ha van egy jó érzés, akkor azt elkezdem dalként építeni” – meséli a Kossuth-díjas Dresch Mihály, aki Quartetjével 2022 novemberében az EFG London Jazz Fesztiválon lépett fel. A koncert felvételéből március 8-án jelenik meg a Live in London című album.
Jazz/World ajánló

Világsztárok érkeznek áprilisban a Budapest Ritmóra

Mások mellett Salif Keita, Gérald Toto, Gaye Su Akyol és a BCUC is fellép a főváros legnagyobb világzenei fesztiválján április 11. és 13. között.