Jazz/World

Hat ország zenészei találkoznak Juhász Márton zenekarában

2018.06.30. 15:40
Ajánlom
A világot látott jazzdobos, Juhász Márton öt ország díjnyertes muzsikusával, közel egy évnyi intenzív közös munka után mutatkozik be a Budapest Jazz Clubban, július 5-én.

Juhász Márton Európa-szerte aktív jazz dobos, aki már akkor felhívta magára a szakma és a közönség figyelmét, amikor 2005-ben megnyerte az országos ütőhangszeres versenyt szóló kategóriában. Később Londonba, a Drumtech nevű intézménybe vezetett az útja, ahonnan felvételt nyert a neves jazziskolába, a bostoni Berklee College of Musicra - itt summa cum laude minősítéssel végzett. Ezután kinyílt számára a világ, számos hazai és külföldi jazzkiválósággal volt alkalma játszani, úgymint Szakcsi Lakatos Béla, Szabó Dániel, Mike Gotthard, Lionel Loueke, Gilad Hekselman, Byron Wallen, Wolfgang Muthspiel és és még sokan mások. 2017-ben bekerült a Wolfgang Muthspiel által vezetett Focusyear Ensemble ösztöndíjprogramba, melynek keretében nyolc másik zenésszel egy évig teljes ellátást és ösztöndíjat kapott, hogy kizárólag a zenére összpontosíthassanak neves mentorok (Joshua Redman, Avishai Cohen, Mike Turner, Dave Holland, Jeff Ballard, stb) segítségével. Ebből a közös munkából egy lemez is született. A program során ismerkedett meg Juhász Márton a mostani koncert résztvevőivel is: a brazil származású trombitással, Sergio Wagnerrel, a fiatal francia harsonással, Paco Andreoval, a spanyol tenorszaxofonossal, Enrique Oliver-vel, a lengyel gitárossal, Szymon Mikaval, valamint az amerikai bőgőssel, Danny Ziemannal. Mindannyiukról elmondható, hogy hazájukban a feltörekvő fiatal generációhoz tartoznak, budapesti koncertjükön a közönség így betekintést nyerhet a kortárs nemzetközi jazzélet jövőjébe is.

 

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Zenés színház

Sonya Yoncheva: „Mernünk kell élni a lehetőségekkel”

Mimì, Violetta, Tosca vagy Médeia – az operairodalom legjelentősebb női szerepeit énekli a világ legnagyobb színpadain, osztatlan sikerrel. Az Opera idei tematikus évadához kapcsolódó Olasz Estély sztárvendége a Maria Callas utódjaként is emlegetett bolgár szoprán, Sonya Yoncheva.
Zenés színház

Signor Crescendo

Százötven éve hunyt el Gioachino Rossini. Ebből az alkalomból felavatták a zeneszerző mellszobrát a korszerűsítés alatt és állványok mögött álló Operaházban, ahol a dalszínház énekesei kedvenc áriáik előadásával tisztelegtek az olasz mester előtt.
Plusz

Megépítették a hangszereket, amiket Bosch a Gyönyörök kertjén ábrázolt

És kiderült, hogy pokolian szólnak. Nem véletlenül, hiszen az 1500 táján készült triptichon Pokol szárnyán találhatóak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Hajdu Kláráért szurkolhatunk A Dal 2019 előválogatójában

A Dal 2019 legjobb 30 mezőnyébe bekerült a magyar jazzélet egyik kiemelkedő énekese, Hajdu Klára a You’re gonna rise című dalával, amit január 26-án mutat be élő adásban.
Jazz/World videó

A kecskeméti zeneiskola a Trónok harca zenéjével támadott a plázában

Kétszáz zenész és énekes ünnepelte villámcsődülettel az M. Bodon Pál Alapfokú Művészeti Iskola fennállásának 125. évfordulóját. Videó!
Jazz/World ajánló

„…a jó dolgok úgyis összekapcsolódnak"

A 2019. esztendőben több jubileumi programmal lép a Pesti Vigadó színpadára a Kaláka együttes: Kiss Anna 80. születésnapja, Kányádi Sándor születésének 90. évfordulója, valamint Ady Endre halálának 100. évfordulója alkalmából. A rendezvényekről és az 50 éves együttes titkáról Gryllus Dániellel, a Kaláka alapítójával, a Gryllus Kiadó vezetőjével beszélgettünk.
Jazz/World

Még Mohay András játéka is hallható a MAO most megjelenő lemezén

Régi és új felvételekből, kortárs zeneszerzők műveiből áll a Modern Art Orchestra (MAO) új lemeze, amit vasárnap a Budapest Music Center nagytermében mutatnak be Szilágyi Kinga hárfaművész, Borbély Mihály szaxofonos és Gőz László harsonaművész közreműködésével.
Jazz/World irodalom

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.