Jazz/World

Hat ország zenészei találkoznak Juhász Márton zenekarában

2018.06.30. 15:40
Ajánlom
A világot látott jazzdobos, Juhász Márton öt ország díjnyertes muzsikusával, közel egy évnyi intenzív közös munka után mutatkozik be a Budapest Jazz Clubban, július 5-én.

Juhász Márton Európa-szerte aktív jazz dobos, aki már akkor felhívta magára a szakma és a közönség figyelmét, amikor 2005-ben megnyerte az országos ütőhangszeres versenyt szóló kategóriában. Később Londonba, a Drumtech nevű intézménybe vezetett az útja, ahonnan felvételt nyert a neves jazziskolába, a bostoni Berklee College of Musicra - itt summa cum laude minősítéssel végzett. Ezután kinyílt számára a világ, számos hazai és külföldi jazzkiválósággal volt alkalma játszani, úgymint Szakcsi Lakatos Béla, Szabó Dániel, Mike Gotthard, Lionel Loueke, Gilad Hekselman, Byron Wallen, Wolfgang Muthspiel és és még sokan mások. 2017-ben bekerült a Wolfgang Muthspiel által vezetett Focusyear Ensemble ösztöndíjprogramba, melynek keretében nyolc másik zenésszel egy évig teljes ellátást és ösztöndíjat kapott, hogy kizárólag a zenére összpontosíthassanak neves mentorok (Joshua Redman, Avishai Cohen, Mike Turner, Dave Holland, Jeff Ballard, stb) segítségével. Ebből a közös munkából egy lemez is született. A program során ismerkedett meg Juhász Márton a mostani koncert résztvevőivel is: a brazil származású trombitással, Sergio Wagnerrel, a fiatal francia harsonással, Paco Andreoval, a spanyol tenorszaxofonossal, Enrique Oliver-vel, a lengyel gitárossal, Szymon Mikaval, valamint az amerikai bőgőssel, Danny Ziemannal. Mindannyiukról elmondható, hogy hazájukban a feltörekvő fiatal generációhoz tartoznak, budapesti koncertjükön a közönség így betekintést nyerhet a kortárs nemzetközi jazzélet jövőjébe is.

 

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Raktárvásárral zárja a nyarat a Libri

Hat napig várja váltakozó akciókkal és folyamatosan frissülő készlettel vásárlóit a Libri Kiadó a Szentendrei úton.
Klasszikus

Mezítláb vagy sportcipőben a színpadon – Kaposfest-napló

A Kaposfest harmadik napján egy különleges Martinů-kvartett, egy Sosztakovics-szonáta, illetve Schumann, Brahms és Dietrich közös alkotása örvendeztette meg a fesztivál közönségét. Kritikai beszámoló.
Klasszikus

Magyarul is megjelenik Fischer Ádám életrajzi könyve

A karmester 70. születésnapjára jelenik meg Oplatka András életrajzi könyve szeptember elején. Természetesen német nyelven is kiadják.
Tánc

A tánc az emberi faj lételeme, mondják az antropológusok

Azt gondolhatjuk, a tánc csak szórakozás és nem tartozik az emberi faj legfontosabb létfunkciói közé. Az antropológia azonban mást mond. VIDEÓ!
Klasszikus

Egzotikus és visszatérő vendégek Kaposváron – Kaposfest-napló 2.

A Kaposfest utolsó három napjáról szól alábbi írásunk: Brahmstól a Bolyi Soul és Gospel Kórusig haladt a fesztivál zenei programja.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World magazin

A növények „énekéből” csinált zenét ez a férfi

Mit mondanának a növények, ha beszélni tudnának? Ismerd meg a kaliforniai Nico Georist, aki két évet töltött a növényvilág nyelvének megfejtésével egy olyan technológia segítségével, amely a növények rezgéseit zenévé változtatja.
Jazz/World hír

Több ezer fotó vált hozzáférhetővé a jazz fénykorából

Csaknem 50 évnyi „porosodás” után online elérhetővé tették Francis Wolff, a Blue Note Records producerének fotóarchívumát.
Jazz/World john coltrane

Coltrane újabb meglepetése az utókornak a Blue World című album

Szeptember 27-én újabb, eddig kiadatlan Coltrane-album lát napvilágot. Hallgasd meg a cikkben a címadó dalt!
Jazz/World ajánló

Az egyszerre három trombitán játszó jazz-zenebohóc is fellép a Müpa nyárzáró fesztiválján

Augusztus 20-án ingyenes jazzkoncertekkel várja a közönséget a Jazz 0820. Augusztus 30. és szeptember 1. között pedig a pezsgő swingkorszakot idézi meg a New Orleans Swingfesztivál, amin a svéd jazz-zenebohóc, Gunhild Carling is fellép.
Jazz/World hungarikum

A fiatal cimbalmos generációt szólítja meg a BMC Nemzetközi Cimbalomversenye

Lukács Miklós, a világ egyik legtöbbet foglalkoztatott és legsokoldalúbb cimbalomművésze a megálmodója a BMC-ben augusztus 25. és 31. között zajló versenynek.