Jazz/World

Határok nélkül

2021.11.09. 09:25
Ajánlom
Hétvégén a világ élvonalába tartozó két nemzetközi formáció lép a Fonó színpadára. November 12-én USA-ban élő, egyedi hangú dalszerző-énekes, Marta Töpferova érkezik Milokraj nevű együttesével, őt követi november 13-án az izraeli származású, kiváló jazz-zenész Omar Klein triójával.

Marta Töpferova generációjának egyik legkülönlegesebb hangú énekes-dalszerzője. A művész Csehországban született, majd fiatal korában az Egyesült Államokba vándorolt, így különféle kulturális befolyások érték. Zenei munkásságát ezért cseh öröksége, illetve az amerikai-spanyol közösségben megismert a latin-amerikai zene egyaránt meghatározza.

Amellett, hogy először írt cseh nyelven, Marta különböző cseh költők műveit is megzenésítette. A művésznő 2021-ben indította el Milokraj („szeretett föld”) nevű zenei proejktjét, amely sajátos kulturális hátteréből merít. A formáció első CD-jét j Anděl-díjra jelölték (a cseh Grammy) világzene kategóriában.

Marta Töpferová november 12-én lép színpadra a Cimbalom Brothers után akik – akárcsak az énekesnő – felkerültek a World Music Charts Europe nemzetközi világzenei toplsitájára lemezükkel.

20:00 Cimbalom Brothers

21:30 Martha Töpferová & Milokraj (CZ)

Bővebb információ a koncertről a Fonó weboldalán elérhető

Omer Klein Izraelben született majd Tel Aviv-ban és Bostonban, a New England Conservatory-n folytatta tanulmányait. Zongora tanára Danilo Peréz, majd New Yorkban Fred Hersch volt. Hamarosan a New York-i jazzélet egyik meghatározó alakjává vált, jelenleg Németországban él. 2018-ban a német Grammy-díjnak nevezett ECHO-díjat nyerte el Sleepwalkers című albumával.

Gyorsasága, billentése, kifinomultsága és kreativitása alapján a zongora mestereinek legszűkebb csoportjában van a helye.

– írta róla a Süddeutsche Zeitung kritikusa.

A New York Times szerint „határok nélküli” zenész, a Westdeutsche Zeitung „bámulatba ejtő” muzsikusnak nevezte. Nagy nemzetközi visszhangot keltő, Fearless Friday (2015) című lemeze óta triója az egyik legkeresettebb jazzformáció.

Omer Klein és triója november 13-án legújabb albumukkal, a 2019-es kiadású Radio Mediterannal érkezik a Fonóba. Az estén továbbá fellép a hazai jazz kiemelkedő alakja, Tóth Viktor is Arura trió nevű formációjával.

20:00 Tóth Viktor Arura Trió

21:30 Omer Klein Trio

Bővebb információ a koncertről a Fonó weboldalán elérhető

Fejléckép: Omer Klein Trio (forrás: Fonó Budai Zeneház)

 

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Bach és a létezés szakrális matematikája

Milyen zeneeszmény vezette Johann Sebastian Bachot odáig, hogy saját és Isten nevét egyetlen ütemben rejtse el a kottában? A lipcsei zeneszerzőt gyakran emeljük a legmagasabb piedesztálra, miközben merőben máshogy gondolkodott a zenéről, mint ahogy mi tesszük. Nem öncélú önkifejezésnek tartotta, hanem egy magasabb igazság keresésének.
Vizuál

5 érdekesség az új Woody Allen-filmről

A 86 éves örökifjú Woody Allen újra elbűvölő filmet készített. A filmtörténeti hommage-nak és keserédes vígjátéknak is egyaránt kiváló filmje, a Rifkin fesztiválja az év vége egyik legjobb moziélményének ígérkezik.
Zenés színház

Régi-új mesék – Beszélgetés Székely Krisztával

A Hoffmann meséinek van terjedelmes mennyiségű hiteles kézirata, kritikai kiadása, de nincs definitív verziója. Fodor Géza „ismeretlen remekmű”-nek nevezte Offenbach befejezetlenül maradt operáját, amelyre – szintén Fodort idézve – önmagában nem, csak interpretációtörténetileg tekinthetünk. Ezt a történetet írja tovább az Opera előadása, amelyet Székely Kriszta rendez.
Zenés színház

Polyák Lilla 20 év után távozik a Madách Színházból

A színésznő a hírt Facebook-oldalán jelentette be, köszönetet mondva a színház dolgozóinak az eddigi közös munkáért.
Színház

Wunderlich Józsefet két hétre felfüggesztette a Vígszínház

Ahogyan beszámoltunk róla, Wunderlich József a múlt héten többször is nyilvános Facebook-posztban kritizálta a Vígszínház vezetőségét, bírálta a Covid-ellenes intézkedéseket, illetve egy kolléganőjével szembeni bánásmódot. A színház belső vizsgálat lefolytatása mellett döntött.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Biblia Show a Zsidó Művészeti Napokon

Bibliai témájú történetekre, értékekre épülő pop-sanzonokból készít estet Kováts Kriszta színművész-énekesnő, a dalok zeneszerzője Wolf Péter, szövegírója Fábri Péter író lesz.
Jazz/World ajánló

Bacsó Kristóf és David Dorůžka közreműködésével folytatódik a MAO jazz sorozata

Folytatódik a Modern Art Orchestra "Art of Virus" elnevezésű zenei projektje. A nagyzenekarra hangszerelt, friss kortárs és jazz kompozíciók december 12-én este a Budapest Music Centerben hallhatók, a MAO 2021/22-es évadban zajló koncertsorozatának részeként.
Jazz/World ajánló

25 év után újra színpadon a Sziámi együttes

Müller Péter Sziámi egykori zenekara az 1991 és 1997 közötti felállásban a zenész december 4-i koncertjén tér vissza.
Jazz/World hír

Növények „zenélnek” két budai villamosmegállóban

Egy klímaváltozás elleni kampány részeként különleges installációt telepítettek két budai villamosmegállóba, ahol – szonifikációs technológia segítségével – növények biorezgéseiből generált zene szól.  
Jazz/World ajánló

A Showtime Budapest adventi ajánlatai

Falusi Mariann 2022. május 7-én Darabjaim címmel ad koncertet a Budapest Kongresszusi Központban, a Dead Can Dance pedig „Europa – 2022” turnéjukon látogat el Budapestre, a Papp László Arénába 2022. május 8-án.