Jazz/World

Határok nélkül Székesfehérváron

2008.05.08. 00:00
Ajánlom
Június 2-án 19 órakor jótékonysági rendezvény helyszíne lesz a székesfehérvári Vörösmarty Színház, amelynek célja a moldvai csángómagyarság és az erdélyi szórványmagyarság anyanyelvi oktatási programjainak támogatása.

A hagyományteremtő szándékkal szervezett este teljes bevételét a moldvai magyaroktatás területén a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége, az erdélyi szórványoktatás területén pedig a Vasárnapi Iskola Alapítvány és a vicei Bástya Egyesület kapja meg.

Sebestyén Márta forgatókönyve szerint a zenei program, az Erdélyben és Moldvában ma is élő, nekünk, itthoni magyaroknak archaikusnak ható népzenei és néptánc produkciók nem mindennapi színházi élményt ígérnek.

A műsor első felében székesfehérvári produkciók láthatók: a Kodály Zoltán Általános Iskola és Gimnázium és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény kórusa, valamint a Vörösmarty Színház művészei, Fehér Adrienn (eMeRTon-díjas) és Jónás Andrea, valamint Szirtes Edina "Mókus" Artisjus-díjas hegedű- és harmonikaművész, továbbá a színház tánckara lépnek fel. Az este második részében közreműködik Tamás Júlia Aranypáva-díjas pusztinai gyermekénekes, a Szigony együttes, Hodorog András moldvai csángó furulyás és Berszán Fülöp gyimesi prímás, az Ordasok Táncegyüttes, illteve Sebestyén Márta, akit Szokolay "Dongó" Balázs és Bolya Mátyás kísérnek.

(2008. június 2. 19:00 - Vörösmarty Színház (Székesfehérvár) - Határok nélkül)

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Tomboló sikert aratott Berlinben Eötvös Péter új operája

November 28-án este mutatta be a Berlini Állami Opera Eötvös Péter legújabb, Jon Fosse Trilógiája alapján készült operáját. A Sleepless Mundruczó Kornél rendezésében került színre.
Zenés színház

Elhunyt a Broadway-legenda, Stephen Sondheim

Az Oscar-, Tony- és Pulitzer-díjas zeneszerző, dalszövegíró, az amerikai zenés színház egyik legismertebb alkotója 91 éves volt – tudatta az MTI.
Klasszikus

Klasszikus koncertek karácsonyra – a Zeneakadémia adventi ajánlata

Élményt ajándékozni mindig jó: remek ünnepi meglepetés a Zeneakadémia háromféle értékben megváltható ajándékkártyája, amely felhasználható például a világklasszis előadókat és különleges hangversenyeket kínáló 2022. tavaszi szezonra is.
Színház

Az ideális karácsonyi ajándék az Orlai Produkciótól érkezik a fa alá

Egy színházi szabadbérletnek csupán előnyei vannak. A kedvezményes ár, az időbeli rugalmasság, és a bérlettulajdonos ízlésének, érdeklődésének megfelelően alakítható választás teszi praktikussá, az előadásélmény pedig személyessé.
Klasszikus

Zenében utazunk – a MÁV Szimfonikus Zenekar adventi ajánlata

A MÁV Szimfonikus Zenekart az ország élvonalbeli együttesei között tartják számon. Túlzás nélkül állítható, hogy a 76 éve működő zenekarnak nemzedékek köszönhetik első minőségi komolyzenei élményüket. A közelgő új év első felében is ragyogó programokkal várják a klasszikus zene rajongóit.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World hír

Növények „zenélnek” két budai villamosmegállóban

Egy klímaváltozás elleni kampány részeként különleges installációt telepítettek két budai villamosmegállóba, ahol – szonifikációs technológia segítségével – növények biorezgéseiből generált zene szól.  
Jazz/World ajánló

A Showtime Budapest adventi ajánlatai

Falusi Mariann 2022. május 7-én Darabjaim címmel ad koncertet a Budapest Kongresszusi Központban, a Dead Can Dance pedig „Europa – 2022” turnéjukon látogat el Budapestre, a Papp László Arénába 2022. május 8-án.
Jazz/World ajánló

Hazaszeretet-export magasfokon - Interjú Rosonczy-Kovács Mihály népzenésszel

Idén ünnepli megalapításának tízedik évfordulóját a Junior Prima Díjas hegedűs, Rosonczy-Kovács Mihály által alapított Hungarian FolkEmbassy. Az együttes november 30-án kétrészes ünnepi koncerttel várja a közönséget a Fonóban olyan vendégművészekkel, akikkel az elmúlt évtizedben dolgoztak együtt.
Jazz/World ajánló

Perfekcionizmus és dallamközpontúság

Bill Stewart perfekcionista, mégis lélekkel teli játékmódja több generációnyi jazz-dobost inspirált és inspirál mai napig, több tucat jazz lemez megszólalását emeli a legmagasabb fokra, miközben élőben – az aktuális zenekar stílusától függetlenül – minden pillanatban száz százalékos jelenlétével varázslatos élményt nyújt.
Jazz/World ajánló

Újra színpadon a Rackaláka

November 27-én a Kaláka együttes a Ferenczi György vezette 1-ső Pesti Rackákkal ad közös koncertet a Marczibányi Téri Művelődési Központban. A két formáció nem először lép együtt színpadra, ilyenkor úgy nevezik magukat: Rackaláka.