Jazz/World

Határtalan jazzcsoda a Müpában

2013.12.18. 15:08
Ajánlom
Az Egyesült Államokban élő csodadobos, Németh Ferenc a Művészetek Palotájában ad kvartettjével, Chris Cheekkel, Kenny Wernerrel, Lionel Louekével koncertet december 18-án.

"Határtalanul magyar" - ezzel a címmel készített a Duna TV portréfilmet a 2003 óta New Yorkban élő Németh Ferencről, akit Ferenc Nemethként már az egész jazzvilág ismer és elismer. Tehetsége, kitartása, hite és szorgalma révén egy ezerfős faluból érkezve egy nyolcmilliós metropoliszban vált "valakivé" - nem is akárkivé.

Ma a nemzetközi jazzélet megkerülhetetlen alakja. Zenekarában a legmagasabban jegyzett muzsikusok foglalnak helyet, akik Ferit nemcsak megbízható kollégának, hanem barátjuknak is tartják. Mindnyájukkal évtizedes a kapcsolat: Lionel Loueke gitárossal még a Berklee College of Musicon ismerkedtek meg az ezredfordulón; együttműködői halmazaik metszetébe tartozik Herbie Hancock és Terence Blanchard. Kenny Werner - Joe Lovano kedvelt zongoristája - saját zenekarában is alkalmazza a magyar dobost, akinek legújabb lemezén is ő szolgáltatja a ritmusokat. Joshua Redman, az egyik legjelentősebb, iránymutató szaxofonos szintén alaptag, akit a nem kevésbé ünnepelt Chris Potter vált fel a kvartett egyes fellépésein, így a "Jazzműhely" 2013. évi zárókoncertjén is, ahol az elmúlt hónapok egyik sikerlemeze, a Triumph anyagát szólaltatják meg. Az albumon Németh Ferenc kompozíciói szvitszerűen követik egymást, s nemcsak zenei, de egyfajta emocionális utazásra hívják a hallgatóságot. Noha az évek során megélt küzdelmei olykor fájdalommal töltötték el, a darabok túlnyomó része derűt áraszt, hiszen ha hosszú is az útja, Németh Ferenc már most is győztesnek mondhatja magát.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Raktárvásárral zárja a nyarat a Libri

Hat napig várja váltakozó akciókkal és folyamatosan frissülő készlettel vásárlóit a Libri Kiadó a Szentendrei úton.
Klasszikus

Magyarul is megjelenik Fischer Ádám életrajzi könyve

A karmester 70. születésnapjára jelenik meg Oplatka András életrajzi könyve szeptember elején. Természetesen német nyelven is kiadják.
Klasszikus

Egzotikus és visszatérő vendégek Kaposváron – Kaposfest-napló 2.

A Kaposfest utolsó három napjáról szól alábbi írásunk: Brahmstól a Bolyi Soul és Gospel Kórusig haladt a fesztivál zenei programja.
Klasszikus

Medve ölte meg a 44 éves Julien Gauthier francia zeneszerzőt

Julien Gauthier a természet hangjait rögzítette készülő művéhez, amikor egy medve támadt rá Kanadában.
Vizuál

Itt a Kisasszonyok előzetese Meryl Streeppel és Emma Watsonnal

Igazi sztárparádés feldolgozás érkezik Luisa May Alcott klasszikusából.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World magazin

A növények „énekéből” csinált zenét ez a férfi

Mit mondanának a növények, ha beszélni tudnának? Ismerd meg a kaliforniai Nico Georist, aki két évet töltött a növényvilág nyelvének megfejtésével egy olyan technológia segítségével, amely a növények rezgéseit zenévé változtatja.
Jazz/World hír

Több ezer fotó vált hozzáférhetővé a jazz fénykorából

Csaknem 50 évnyi „porosodás” után online elérhetővé tették Francis Wolff, a Blue Note Records producerének fotóarchívumát.
Jazz/World john coltrane

Coltrane újabb meglepetése az utókornak a Blue World című album

Szeptember 27-én újabb, eddig kiadatlan Coltrane-album lát napvilágot. Hallgasd meg a cikkben a címadó dalt!
Jazz/World ajánló

Az egyszerre három trombitán játszó jazz-zenebohóc is fellép a Müpa nyárzáró fesztiválján

Augusztus 20-án ingyenes jazzkoncertekkel várja a közönséget a Jazz 0820. Augusztus 30. és szeptember 1. között pedig a pezsgő swingkorszakot idézi meg a New Orleans Swingfesztivál, amin a svéd jazz-zenebohóc, Gunhild Carling is fellép.
Jazz/World hungarikum

A fiatal cimbalmos generációt szólítja meg a BMC Nemzetközi Cimbalomversenye

Lukács Miklós, a világ egyik legtöbbet foglalkoztatott és legsokoldalúbb cimbalomművésze a megálmodója a BMC-ben augusztus 25. és 31. között zajló versenynek.