Jazz/World

Hazaérkezett nagysikerű japán turnéjáról a Muzsikás együttes

2007.05.16. 00:00
Ajánlom
Tavasszal a Muzsikás együttes jelentős nemzetközi fesztiválokon hatalmas sikert aratott a magyar népzenével. Franciaország, Belgium, Spanyolország, Németország, Ausztria rangos koncerttermeiben, fesztiváljain hangversenyeztek, Japán legnagyobb komolyzenei fesztiváljáról pedig a napokban érkeztek haza.

A "La Folle Journée" elnevezésű komolyzenei fesztivál 2007-ben Nantes és Bilbao után Tokióban öt nap alatt 250 koncerten 700.000 nézőt látott vendégül. A hangversenyeken 500 japán muzsikus mellett több mint 900 tengerentúli zenész, közöttük a Muzsikás együttes és Petrás Mária moldvai énekes vett részt. A fesztivál megnyitó ünnepségén a köszöntő beszédek mellett egyedül a Muzsikás adott koncertet a megjelent nagyszámú prominens vendégnek. A fesztivált Japán legjelentősebb kulturális intézménye, a Tokyo International Forum különböző hangversenytermeiben, kamaratermeiben és szabadtéri színpadán rendezték. A népek barátsága jegyében szervezett eseményen Magyarországot a Muzsikás együttes mellett Klukon Edit és Ránki Dezső zongoraművészek, az Amadinda együttes két zenésze valamint Bartók, Kodály és Liszt művei képviselték.

A Muzsikás összesen hét koncertet adott hatalmas sikerrel, zsúfolásig telt házak előtt. Ezek közül három hangversenyen közösen léptek fel Roel Dieltiens-szel, a Belgiumban élő világhírű csellóművésszel, aki Kodály Cselló szóló szonátáját adta elő magyar hangszeres népzenével és moldvai balladákkal körítve. Kodály Zoltán zeneoktatási módszere és muzsikája eddig is igen elismert és népszerű volt Japánban, most ezzel a ritkaságszámba menő hangversennyel tovább növekedett Kodály és a magyar zene rajongótábora.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.