Jazz/World

Hazai koncertek az UNESCO Nemzetközi Jazznap jegyében

2024.04.23. 13:40
Ajánlom
A hazai kezdeményezésű Jazznap.hu, az UNESCO Nemzetközi Jazznap megünneplésére rendezett koncertfolyam idén újra számos helyen látogatható.

Az alábbi cikk szponzorált tartalom, nem a Fidelio szerkesztőségének tagjai írták.

Herbie Hancock az UNESCO, az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének jószolgálati nagyköveteként 2011-ben indította útjára az International Jazz Day nevű kezdeményezést. Azóta világszerte április 30-án ünneplik a műfajt, tavaly már 155 ország csatlakozott hivatalosan saját rendezvényeivel, a mindig máshol rendezett központi gálán pedig Hancock és világhírű zenésztársai szerepelnek élő közvetítésben.

A Nemzetközi Jazznap hazai koncertjei:

  • április 28., If Café: HOTEL-X

A zenekar nem azt játssza, amit már hallott, hanem amit hallani vél. Ami éppen van. Azt játszik, amit tud. Előre azonban sosem tudja, és nem is akarja tudni, hogy mit fog tudni abban a percben amikor hangokat ad ki majd. Előre semmit sem tudatuk, ami elmúlt arra meg mindenki máshogy emlékszik. Egyébként is, a múlt azért múlt el, mert nem volt elég jó, hogy jelen legyen.

Wahorn András – fúvós hangszerek, computer, Baló Sámuel – zongora, Kováts Zoltán – bőgő, Weszely János – dob

  • április 29., Óbudai Társaskör: Budapest Ragtime Band

A Budapest Ragtime Band, a magyar tradicionális jazz-élet talán legpatinásabb együttese, 1980-ban alakult főiskolát, illetve Zeneakadémiát végzett művészekből. A zenekar célja a ragtime muzsika hagyományainak ápolása mellett több tradicionális amerikai zenei műfaj bemutatása, életben tartása és népszerűsítése a közönség körében.

Gayer Ferenc – zenekarvezető, bőgő, Csapó Krisztián – ének, harsona, Varga Tivadar – zongora, Csárics Sándor – trombita, Széki József – xilofon, ütőhangszerek, ének, Antal Tibor – hegedű, Wesely János – dob 

  • április 29., Kanizsai Kulturális Központ (Nagykanizsa): Trio Squelini

Az etno-jazzt és kortárs kamarazenét játszó, különleges hangszer-összeállítású Trió Squelini zenészei különböző felállásban (Tin Tin Q, Ektar Szőke Quartet stb.) évek óta muzsikálnak együtt s számtalan lemezen szerepeltek már közösen. Az eleinte alkalmilag fellépő Trio Squelini formációjukkal 2014-ben Campiello/Terecske címmel lemezt készítettek, s ennek megjelenése óta rendszeresen koncertező csapattá váltak.

Szalai Péter – ütőhangszerek, kalimba, aquaphone, Szőke Szabolcs – gadulka, sarangi, array mbira, Váczi Dániel – szopranino- és altszaxofon, aquaphone

  • április 29., Budapest Jazz Club: Kunatones

Az alapvetően rézfúvós-centrikus hangzást a fúziós jazz műfaján belül a funk, latin, jazz-rock elemek és improvizatív közjátékok teszik egyedivé. Főbb inspirációnak a 60-70 évek jazz-rock világát (Chick Corea, Maynard Ferguson, Chase) tekintik, melyet modern elemekkel vegyítenek saját és feldolgozott dalaikban egyaránt. Decemberben jelent meg a legújabb zenei anyaguk Rhythms of Passion címmel, ami az eddigeknél még merészebb formákat keres.

Kuna Gyula – lead trombita, Kuna Valéria – trombita, szárnykürt, ének, Kuna Bence – kürt, ütőhangszerek, Kuna Márton – harsona, Somos András – billentyűs hangszerek, fuvola, Várvölgyi Szabolcs – gitár, Ferenc Éder “Lá” – basszusgitár, Kovács Norbert – dob, Tarr Gergely – perka

  • április 30., Budapest Jazz Club: Tzumo Gipsy Dreams feat. Ferenc Németh

Ingyenes koncert!

Herbie Hancock 2011-ben indította útjára az International Jazz Day nevű kezdeményezést. A Covid-hullám alatt online, majd ezt követően végre újra „élőben” megvalósuló koncertek a világ több mint 150 országában zajlanak nagy sikerrel. Idén, a BJC-ben, a Tzumo Árpád vezette Gypsy Dreams formációhoz az egyik legnagyobb pályaívet magának tudható, nemzetközileg is jegyzett dobos, Németh Ferenc csatlakozik, aki olyan nemzetközi sztárokkal muzsikált már együtt, mint John Patitucci, Mark Turner, Aaron Parks, sőt, Wayne Shorter és a fesztivál nagykövete, Herbie Hancock is.

Tzumo Árpád – zongora, Szabó Gabriella – vokál, Pozsár Eszter – fuvola, Lakatos Pecek Krisztián – bőgő 

Sztárvendég: Ferenc Németh – dob

  • április 30., Platz (Komárnó): Áron Hodek & The Pocket Crew 

Ingyenes koncert!

A mindössze tizenhárom éves, komáromi Hodek Áron basszusgitáros máris világszerte elismert zenész, nemzetközileg jegyzett „csodagyerek”. Elképesztő sikereire hatéves kora óta fókuszál a világ. Tehetségére olyan legendás zenészek figyeltek fel, mint Quincy Jones, Lenny Kravitz, Timbaland, Robert Glasper, és még sokan mások. Áron bátyja, Dávid 2012-ben adta első önálló Müpa-koncertjét, majd az Egyesült Államokban is jelentős sikereket ért el. Az összeszokott testvérpár játéka Szlovákia egyik prominens zenészével, Eugen Vizváry billentyűs játékával válik teljessé.

Hodek Áron – basszusgitár, Hodek Dávid – dob, Eugen Vizváry – billentyűk

Támogatott tartalom.

Fejléckép forrása: Budapest Jazz Club

Budapest Jazz Club

Ha könnyed, mégis nívós zenei élményre vágyik, ha a jazz elkötelezett híve, vagy épp most barátkozik a műfajjal, látogasson el a főváros jazzéletének központjába, a Budapest Jazz Clubba! A különleges atmoszféra és kiváló hangminőség mellett, barátságos hangulatú jazzkávézóval és bisztró-fogásokat kínáló étteremmel is várják.

A klub-életben kuriózumnak számító világsztárok mellett, állandó fellépőik a hazai és nemzetközi jazz elismert művészei. A Budapest Jazz Club támogatja a fiatal tehetségeket, teret biztosít a hazai jazzélet szakmai eseményeinek, ám mindezek mellett létrejöttének elsődleges célja, hogy minden téren igényes közeget teremtsen a szórakozni vágyóknak.

Legolvasottabb

Tánc

Abbahagyja a balettet, és búcsúzik a színpadtól Leblanc Gergely

A 31 éves balettművész az Operaház videójában beszélt arról, hogy elbúcsúzik a színpadtól, és a továbbiakban a háttérben fogja segíteni a Magyar Nemzeti Balett munkáját.
Könyv

Megmenekülhet Esterházy Péter egykori otthona

Alkotóházként születhet újjá a 2016-ban elhunyt Kossuth- és József Attila-díjas író egykori, rómaifürdői családi háza.
Klasszikus

Balázs Jánost, Harcsa Veronikát és Fischer Ivánt is elismerték az első alkalommal átadott Bartók Rádió Zenei Díjjal

A Bartók Rádió a tavalyi év kiemelkedő zenei teljesítményeinek elismeréseképpen először adta át díjait. A nagyszabású díjkiosztót a Bartók Rádió és a Duna május 25-én, az M5 kulturális csatorna május 26-án tűzi műsorra.
Klasszikus

Faültetéssel ünnepelte pályafutásának ötvenedik évfordulóját Kobayashi Ken-Ichiro

Egy japán cseresznyefát ültetett el a MÁV Szimfonikus Zenekar székházának kertjében nemzetközi karrierje ötvenedik évfordulója alkalmából a világhírű karmester, Kobayashi Ken-Ichiro.
Klasszikus

Bach-estre készül Ránki Dezső és az Anima Musicae

A sűrű májusi koncertszezon igazi különlegességet tartogat még a hónap végére is: a Klukon Edit, Ránki Dezső és Ránki Fülöp által megálmodott Csönd-zsák koncertek 14. hangversenyén J. S. Bach négy zongoraversenye csendül fel az Anima Musicae Kamarazenekarral közösen.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Alerant Szeparé – új támogatási forma a Budapest Jazz Clubban

A klubot tizenötödik éve havi rendszerességgel szponzoráló, egyéb meghatározó társadalmi innovációt is életre hívó Alerant Zrt. soron kívüli támogatásáról biztosította a BJC vezetőségét.
Jazz/World interjú

Ha uralod a csöndet, a tiéd lehet – beszélgetés João Camarero brazil gitárművésszel

João Camarero rendkívül kellemes beszélgetőpartner és hihetetlenül kifinomult játékú előadóművész, akiből a világ legtermészetesebb módján árad a zene. A brazil gitárművésszel a budapesti fellépését megelőző napon beszélgettünk.
Jazz/World kritika

Testvérek közt is jó – beszámoló a Wooten Brothers budapesti koncertjéről

A JazzFest Budapest keretében adott koncertet a Wooten Brothers május 15-én az Erkel Színházban, ahol telt ház fogadta őket. Mohai Szabolcs és Várkonyi Judit írta meg benyomásait a látottakról.
Jazz/World ajánló

Fedél nélkül – Simon Kornél zenekara ad koncertet a 6SZÍN-ben

Simon Kornél és Tótváradi Zsolt szerzőpáros együttese, a Boughris május 30-án tartja meg bemutatkozó estjét a terézvárosi játszóhelyen. A zenekar átmenetet képez a Pink Floyd és John Mayer stílusa között. 
Jazz/World videó

Ritka hangszeren játszik konkoi az új live session videójában 

Harmóniumra írt dalt ad elő konkoi új videójában. A most megjelent live session videóban szereplő hangszert legközelebb május 24-én, a Fiumei úti sírkertben hallhatja a közönség. Videópremier.