Jazz/World

Hazatér a világjáró jazz-zongorista

2009.03.04. 00:00
Ajánlom
Március 10-én egy hazai jazz-zongorista kiválóság, a pécsi születésű Szabó Dániel ad szólóestet a Dominikánus Ház pódiumán. A fiatal művész, aki Pécs és Budapest után az Egyesült Államokban pallérozta magát, több európai verseny győztese. Koncertjén saját szerzemények és improvizációk mellett jazz-örökzöldeket is felidéz.

Szabó Dániel 4 éves korában ült először zongora elé – helyesebben ekkor vágott neki zenei pályafutásának. A pécsi Martyn Ferenc Művészeti Szabadiskolában Apagyi Mária kezei alatt bontogatta szárnyait, a gimnáziumi és a pécsi bölcsészkaron töltött évek után pedig Budapestre került. A Zeneakadéma jazz tanszékén 2000-ben szerzett diplomát Binder Károly növendékeként. Tehetsége nemcsak a tanulmányok, de a koncertsikerek és versenyeredmények terén is megmutatkozott. 1997-ben Litvániában, 1998-ban idehaza nyert jazz-zongoraversenyt, 2000-ben pedig a Montreux-i Jazz Fesztiválról hozott el első díjat. A sikereket cd-felvétel és jelentős szólókoncertek követték.

2001-ben aztán Európán kívülre vezetett az egyre ismertebbé és elismertebbé váló Szabó útja – a Los Angeles-i Henry Mancini Institute ösztöndíjasaként olyan hírességekkel játszott együtt, mint Randy Brecker, Christian McBride vagy Roy Hargrove. 2003-ban a Fulbright-ösztöndíjat is elnyerte, így a világhírű New England Conservatory-n, Bostonban gyarapíthatta tudását. Mesterei Bob Brookmeyer és Danilo Perez voltak, Boston és New York sokszínű zenei életének részeseként együtt játszhatott Maria Schneiderrel, Joe Lovanóval és George Russellel. Hazatérve, 2006-ban első helyezett és a ”Párizsi Nagydíj" nyertese a 4. Martial Solal Nemzetközi Jazz-Zongoraversenyen. Tehát nem akármilyen fiatal zenész ül a billentyűkhöz március 10-én, a Dominikánus Házban. A koncert mindenképp tartalmas zenei élményt ígér, a minimális kötöttséggel járó, szellemesen improvizatív szólózongora-játék könnyed kibontakozásával.

(2009. március 10. 19:00 Dominikánus Házban (Pécs) – Szabó Dániel szólóestje)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.
Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.