Jazz/World

Hazatér a világjáró jazz-zongorista

2009.03.04. 00:00
Ajánlom
Március 10-én egy hazai jazz-zongorista kiválóság, a pécsi születésű Szabó Dániel ad szólóestet a Dominikánus Ház pódiumán. A fiatal művész, aki Pécs és Budapest után az Egyesült Államokban pallérozta magát, több európai verseny győztese. Koncertjén saját szerzemények és improvizációk mellett jazz-örökzöldeket is felidéz.

Szabó Dániel 4 éves korában ült először zongora elé – helyesebben ekkor vágott neki zenei pályafutásának. A pécsi Martyn Ferenc Művészeti Szabadiskolában Apagyi Mária kezei alatt bontogatta szárnyait, a gimnáziumi és a pécsi bölcsészkaron töltött évek után pedig Budapestre került. A Zeneakadéma jazz tanszékén 2000-ben szerzett diplomát Binder Károly növendékeként. Tehetsége nemcsak a tanulmányok, de a koncertsikerek és versenyeredmények terén is megmutatkozott. 1997-ben Litvániában, 1998-ban idehaza nyert jazz-zongoraversenyt, 2000-ben pedig a Montreux-i Jazz Fesztiválról hozott el első díjat. A sikereket cd-felvétel és jelentős szólókoncertek követték.

2001-ben aztán Európán kívülre vezetett az egyre ismertebbé és elismertebbé váló Szabó útja – a Los Angeles-i Henry Mancini Institute ösztöndíjasaként olyan hírességekkel játszott együtt, mint Randy Brecker, Christian McBride vagy Roy Hargrove. 2003-ban a Fulbright-ösztöndíjat is elnyerte, így a világhírű New England Conservatory-n, Bostonban gyarapíthatta tudását. Mesterei Bob Brookmeyer és Danilo Perez voltak, Boston és New York sokszínű zenei életének részeseként együtt játszhatott Maria Schneiderrel, Joe Lovanóval és George Russellel. Hazatérve, 2006-ban első helyezett és a ”Párizsi Nagydíj" nyertese a 4. Martial Solal Nemzetközi Jazz-Zongoraversenyen. Tehát nem akármilyen fiatal zenész ül a billentyűkhöz március 10-én, a Dominikánus Házban. A koncert mindenképp tartalmas zenei élményt ígér, a minimális kötöttséggel járó, szellemesen improvizatív szólózongora-játék könnyed kibontakozásával.

(2009. március 10. 19:00 Dominikánus Házban (Pécs) – Szabó Dániel szólóestje)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Hiába fest jobban Szűz Mária a restaurálás után, a tulajdonos reklamál

Ez már nem az, akit ismert és szeretett, állítja, miután egy restaurátor szebb küllemet varázsolt a szobrának. Akár bíróság elé is kerülhet az ügy. Inverz „bundás Krisztus”-eset Lengyelországból.
Plusz

Ezek a 75 éves David Gilmour kedvenc Pink Floyd-dalai

Ma ünnepli 75. születésnapját David Gilmour, a Pink Floyd szólógitárosa, aki egyébként a basszusgitártól a billentyűkön át a szaxofonig számos hangszeren játszik, mégis karakteres húrhajlításairól, összetéveszthetetlen soundjáról és kitartott hangjairól ismerünk.
Színház

Upor László beszélgetéssorozatot indít az eTrafón

Véget ért a Trafó TudásTrambulin sorozata, a nézők azonban nem maradnak online műsor nélkül: március 10-én indul a Világhazafiak, amelyben Upor László olyan magyarokkal beszélget, akiket bár számos alkalommal láthatunk Magyarországon, külföldön is jelentős sikereket értek el.
Vizuál

90 év után bukkant fel a magyar származású Amrita Sher-Gil festménye

Az indiai Frida Kahlóként is emlegetett magyar származású festőnő portréja akár a 2,8 millió dolláros (849 millió forint) leütési árat is elérheti a Christie's aukciósház árverésén.
Vizuál

Elszakadás a dogmáktól – Nagy Ágnes állatszobrai bevették Velencét

Nagy Ágnes szobrai egy év leforgása alatt utaztak már repülőn az Egyesült Államokba, hajóztak a Canal Grandén és a velencei lagúnákban. Februárban a pandémia után újranyíló Velencében mutatkoztak be a patinás Albrizi-Capello palotában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World felhívás

Küldd el saját műalkotásod, és szerepelj Csukás István-videoklipben!

Csukás István 85 éve, április 2-án született és tavaly február 24-én hunyt el. Személyének, alkotásainak, életművének tiszteletére e két időpont közötti hónapban a Bettika duóval közösen alkotói felhívást tesz közzé a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpont – ezúttal felnőtteknek!
Jazz/World interjú

A zene szép, komoly játék – interjú Dresch Mihállyal

Traktoron nem szól a blues, de a csendben előjön az ének. Dresch Mihályt többszörösen díjazta a Fonó közönsége, ez alkalommal beszélgettünk vele. Arról, hogy mit jelent a népzene, és miben osztozik a jazzel, és arról, hogy miért férhet meg több dudás egy csárdában.
Jazz/World klippremier

Klippremier: „Árkon-bokron” átívelő dal a Shinterztől WaTáig

Egy angolszász király által építtetett földsánc ihlette a Shinterz zenekar Varga Tamás WaTa-val közös remixét, a Dyke-ot. A trió már biztosan ott lesz idén a Művészetek Völgyében.
Jazz/World klippremier

Rózsák között ébredt egy szakállas bácsi

És nem is csak rózsákból állt az ágya, hanem mindenféle virágból. Lenyűgöző klip készült Pátkai Rozina új dalához.
Jazz/World hír

Dresch Mihály az idei Fonó-díjak nagy nyertese

Vasárnap este az online térben nézhette meg a közönség az első Fonó-díj átadóját. Tizenegy kategóriában osztották ki a díjakat a legjobbnak ítélt művészeknek, lemezeknek és programsorozatoknak, valamint átadtak egy életműdíjat is, amelyet a közönség szavazatai alapján Dresch Mihálynak ítélt oda a zsűri.