Jazz/World

Hegedűs a barikádon

2010.01.18. 12:15
Ajánlom
Az Óperenciás tengeren és az Üveghegyen innen született egy lány, aki már a zeneoviban kijelentette, ő bizony zeneszerző lesz. Szirtes Edina Mókus ezúttal önálló, kihívásokkal teli, ám határok nélküli koncertre készül.

Ha azt kérdezném, mi a közös Zsédában, Falusi Mariannban, Nagy Jánosban, Nikola Parovban, Presser Gáborban, Ágnesben és a Noxban, az egyetlen jó válaszként Szirtes Edina nevét tudnám elfogadni. Számokat írt nekik, hegedült és vokálozott a lemezeiken, koncertjeiken. Néhányukat most meghívta saját koncertjére. Vagy ahogy ő mondja: „összeereszti" ezeket a zenészeket, mert ebből csak valami nagyon jó dolog lehet. Nem akarja őket keretek közé szorítani, csak a szellemükkel, a tudásukkal és a tehetségükkel szeretné betölteni a színpadot. Ezzel együtt a saját maga megmérettetésére is vágyik: egész este az ő zenéi lesznek terítéken. „Az ember muzsikál, teszi a dolgát. Ha fölkérik valamire, igyekszik megfelelni. De egészen más dolog, ha a saját bőrömet viszem a vásárra. Mert akkor derül ki, hogy amit én csinálok, én gondolok, az kell-e az embereknek vagy nem."

Amit ő csinál. Ami igazán a sajátja. Az pedig most a Fabula Rasa zenekar. Szíve-lelke benne, bár tudja jól, csak egy szűk rétegnek szól. Szeretne ebből kitörni, hiszen egy előadóművész számára a pódium jelenti az életet. Nehéz úgy kitartani, ha nincs igazi megmutatkozás. Az egyik legnagyobb lemezkiadó fölkarolta őket, Mókus bízik, ugyanakkor fél is: „Most minden túl szép. Mint a vihar előtti csend. Minden összejön, kezdek gyanakodni... És félek attól is, hogy normális tudok-e maradni. Egyre több helyre hívnak, és ha az ember bekerül ebbe a körforgásba, a legnehezebb dolog embernek maradni. Boldog vagyok, hogy lentről kezdtem, hogy megismerhettem a zenészek 'földalatti mozgalmát', ahol a közönség nem a nevedért szeret, hanem saját magadért, azért, amit csinálsz. Sosem szabad elfejtenem azt a 'földkupacot', ahonnan jöttem."

Ahonnan jött. Kecskemét, Szeged. Zeneovi, Kodály, Zeneművészeti, hegedű szak. Egyenes út. Mindig is tudta, hogy zenész lesz. „Mindenki meg van hívva valamire az életében. Nekem mázlim van, hogy pont megtaláltam. Sokan, mire felnőnek, elfelejtik, mire vágytak gyerekkorukban. Én csodálatos emberektől tanultam, van mihez visszatérnem, bármi történjék is velem. És úgy alakult az életem, hogy folyamatosan emlékeztetni tudom saját magamat, hogy ez a dolgom, én ezt szeretném."

Amit szeretne. Egy mestert, mint régen. Akitől nem csak azt lehet megtanulni, hogy hogyan készül a cipő, hanem le lehet ülni mellé, nézni, ahogy eszik, beszél, ahogy viszonyul a világhoz. Szeretne még tanulni, igaz emberek között lenni. Időnként szeretne olyan lenni, mint mások; nem föltűnni, hanem belesimulni. Szeretné, ha a koncert végén a közönség sírna, üvöltene, tombolna belül, mert ő azt megérzi a színpadon. És van még egy gyerekkori vágya. „Kiskoromban forradalmár is szerettem volna lenni. Talán még összejöhet. Egyelőre csak álmodozom róla, titkos perceimben."

2010. január 22. 20:00
Fesztivál Színház

Szirtes Edina Mókus

Km: Fabula Rasa, Falusi Mariann,  Zséda, Nagy János, Nikola Parov

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Karinthy Vera: „Felelősséggel dolgozom a színház jövőéért”

A Karinthy Színház alapítójának lánya lapunknak úgy nyilatkozott, jelenleg tárgyalások folynak a színház jövőjéről, a támogatások lehetőségeiről.
Színház

„Praktikusan nekem is távoznom kell” – Megszólalt a Karinthy Színház egyik ügyvezetője

A produkciós vezetői feladatokat is ellátó Kerekes-Katz Petra, a Karinhty Színházat működtető kft. egyik tulajdonosa a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében azt írja, a korábbi művészeti vezetőhöz, Földes Eszterhez hasonlóan, „praktikusan” neki is távoznia kell.
Klasszikus

Anne-Sophie Mutter elkapta a koronavírust

A német hegedűművész bejelentette, hogy pozitív lett a COVID-19 tesztje. Bizakodik a felépülésben.
Tánc

„A humor minden karanténból kiszabadul” – Novák Ferenccel beszélgettünk születésnapján

A Kossuth-díjas koreográfus, rendező – a szakmában csak ’Tatának’ hívják – ma 89 éves. Születésnapján hívtuk föl, és most tudtuk meg tőle: 1 millió forintot ajánlott föl – a Magyar Táncművészek Szövetségén keresztül – tíz, a karantén miatt állás nélkül maradt táncosnak. Úgy gondolja: a Nemzet Művésze cím arra kötelezi őt, hogy visszaadjon a közösségének. Boldog születésnapot, Novák Ferenc!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World videó

A járvány alatt is dolgozókért szól a Neked írom a dalt különleges verziója - Videó!

A dal szerzője, Presser Gábor mellett olyan művészek énekelnek együtt, mint Zorán vagy Charlie - összesen negyvenhárman köszönik meg az egészségügyiben vagy kereskedelemben dolgozók és a tanárok munkáját.
Jazz/World fonó

Elitcsapatban Lajkó Félix a VOLOSI közös lemeze

Egyetlen magyar kiadású albumként az elmúlt öt év legjobb ötven lemeze közé került Lajkó Félix & VOLOSI közös lemeze a világ legelismertebb világzenei szaklapja, a londoni székhelyű SONGLINES listáján.
Jazz/World online közvetítés

„A zene lelki táplálék” – Erkélykoncertek a Hagyományok Házában minden délben

A Hagyományok Háza minden délben koncertsorozattal jelentkezik a Corvin téri székházának teraszáról. Az eseménysorozat április 22-éig a Hagyományok Háza Facebook oldalán követhető.
Jazz/World magazin

A Hungarian FolkEmbassy & Barátai népzenével és régizenével a magyar–lengyel barátságról

A magyar-lengyel barátság napján, március 23-án látott napvilágot a Hungarian FolkEmbassy & Barátai új lemeze, amelyet Budapesten és Varsóban vettek fel 2019 telén.
Jazz/World gyász

Elhunyt Manu Dibango jazz-szaxofonos

A fúziós jazz legendás alakjának halálát az új koronavírushoz köthető tüdőgyulladás okozta. 86 éves volt.