Jazz/World

Hegedűs Máté a legjobb prímás

2007.09.25. 00:00
Ajánlom
Hegedűs Máté nyerte a Hagyományok Háza és a kecskeméti Erdei Ferenc Művelődési Központ által rendezett prímásversenyt szeptember 21-én, amelyet táncházzenész hegedűsök számára hirdettek.

Az I. helyezett Hegedűs Máté Gollob Balázs-Bárdi Szabolcs műhelyének 800.000 Ft névértékű mesterhegedűjét nyerte, amelyet Kecskemét városa ajánlott fel. A II. hely Kovács Mártoné, ő 50 órát vehet igénybe térítésmentesen a Hagyományok Háza Ethnic Stúdiójában, hogy zenekarával önálló CD-jét elkészítse. A III. helyen Csonka Ferenc végzett, nyereménye az Erdei Ferenc Kulturális Központ által felajánlott 160 gigabyte-os winchester, amelyre a Hagyományok Háza népzenei archívumának hegedűs felvételeinek legjavát töltötték fel. Különdíjat kapott Soós Csaba, a Bács-Kiskun Megyei Gazdakörök jóvoltából.

A két fordulóban a pályázóknak egy kötelező és egy szabadon választott programot kellett előadniuk, egyenként 5-5 perc időtartamban. A kötelező versenyszámban kalotaszegi, vagy szatmári muzsikát kellett játszani, szabadon választott műsoruknak pedig a magyar népi hegedűjáték egy másik táji változatát kellett képviselnie.

A zsűriben ültek: dr. Halmos Béla népzenész, a zenetudományok kandidátusa (a zsűri elnöke), Kelemen Barnabás hegedűművész, Radics Ferenc, a Magyar Állami Népi Együttes vezető prímása, Salamon Beáta népzenész, népzenetanár és Vavrinecz András népzenész, népzenekutató.

A versenyen a következő pályázók mérték össze tudásukat: Csonka Ferenc (Becse, Szerbia), Hegedűs Gergely Dávid (Kecskemét), Hegedűs Máté (Kecskemét), Horsa István (Komárom), Keller Dániel (Kecskemét), Kovács Márton (Maklár), Maruzsenszki Andor (Kiskunhalas), Noga Michal (Kassa, Szlovákia), Soós Csaba (Budapest).

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A muzsika hangja szigorú valósága

Talán nem meglepő, hogy számos musicalhez hasonlóan a Broadway színpadáról vászonra álmodott, öt Oscar-díjjal jutalmazott és minden idők ötödik legjövedelmezőbb filmjeként számon tartott A muzsika hangját is valós események ihlették, arról viszont már kevés szó esik, hogy a szereplők olyannyira az életből csöppentek a képernyőre, illetve a színpadra, hogy a szerzők még a neveket sem változtatták meg.
Színház

Az SZFE szerint szabályt szegve zárhatták ki őket az Európai Színházi Iskolák és Akadémiák Uniójából

Az E:UTSE márciusban úgy határozott, hogy kizárja tagjai közül a Színház- és Filmművészeti Egyetemet. Döntésüket azzal indokolták, hogy a vezetőtestületben történt jelentős változások miatt az egyetem már nem tekinthető ugyanannak az intézménynek, melyet korábban felvettek. Az SZFE szerint a kizárás szabályellenes.
Vizuál

Hétfőtől újra látogatható a Virág Judit Galéria

A virtuális túra mellett április 12-től kezdve már a galéria kiállítóterében személyesen is megnézhetjük az első tematikus grafikai aukció és a tavaszi kortárs aukció ritkaságait - köztük Rippl-Rónai József, Czóbel Béla és Kassák Lajos egy-egy művét is.
Vizuál

Ingyenesen látható Szomjas György kultikus filmje

Szerda éjfélig ingyenesen elérhető a FILMIO-n Szomjas György 1976-os filmje, a Talpuk alatt fütyül a szél. A Nemzeti Filmintézet ezzel az alkotással tiszteleg az április 7-én elhunyt rendezőlegenda előtt.
Klasszikus

80 éves korában elhunyt Bartalus Ilona zenepedagógus, karvezető

Az Artisjus-díjjal és a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével kitüntetett zenepedagógust, karvezetőt, a Duna Televízió egykori főszerkesztőjét és zenei vezetőjét hosszan tartó betegség után, 81. életévében érte a halál.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

Vers és elektronika a költészet napján – páros interjú Pátkai Rozinával és Fenyvesi Mártonnal

Elektronika teszi emlékezetessé Pátkai Rozina új lemezén a magyar verseket. Elektronikai eszközökre Fenyvesi Mártonnak is szüksége van, aki az utóbbi időben hangmérnökként és producerként legalább annyit dolgozott, mint gitárosként. Az életben egy párt alkotnak, kézenfekvő volt, hogy együtt ültetjük őket mikrofon elé.
Jazz/World pályázat

Támogatást nyújt a zeneipari háttérmunkásoknak a Fábián Juli Emlékalapítvány

A Fábián Juli Emlékalapítvány ismét pályázatot ír ki a koronavírus-járvány, az elmaradt koncertek, rendezvények és a tervezhetetlen szakmai jövő miatt nehéz helyzetbe került zeneipari háttérmunkások számára.
Jazz/World videó

A Nagymező utcáról énekel Bolyki Sára

Nagymező utca címmel jelent meg a két fiatal jazz-zenész – Bolyki Sára és Bolyki Tamás – első közös dala, amelyben felidézik a Bartók Konziban töltött éveket.
Jazz/World fonó

Rangos magyar lemezdíjra jelölték a Fonó öt lemezét

Legjobbak közé került a Balázs Elemér Group, a Cimbaliband, a Besh o droM, a Dalinda és az Ötödik Évszak lemeze a Fonogram-díjak idei jelöltjeinek listáján.
Jazz/World hír

Megvannak a Fonogram-díj idei jelöltjei

Április 24-én derül ki, kik nyerik idén a magyar zenei élet legrangosabb szakmai elismerését, a Fonogram - Magyar Zenei Díjat 18+1 kategóriában.