Jazz/World

Herczku Ágnes tüzet visz

2012.02.21. 15:45
Ajánlom
Az énekesnő tíz év elteltével újra autentikus népzenei albummal jelentkezett. Lemezbemutató: február 24-én a Müpában.

Herczku Ágnes 1997-ben került a Honvéd Együttes tánckarába, itt kezdődött el a tánccal párhuzamosan hivatásos énekesi pályafutása is. 1998-tól 8 évig a Fonó zenekar tagja, 2006-tól 2008 őszéig a Szalonna és bandája énekese, 2002-től pedig a Magyar Állami Népi Együttes szólistája.  Ekkor jelent meg  első önálló albuma, a nagysikerű Arany és kék szavakkal című lemeze. A Tüzet viszek ötödik önálló albuma, mellyel több világzenei produkció után visszatér az autentikus népzenéhez.

A lemez címében a tűz az eltűnőben lévő paraszti hagyomány képviselőinek kultúráját, tudását, valamint az őket felvételeken megőrző és továbbadó kutatók elhivatottságát és a magyar népzene iránti szeretetét szimbolizálja Herczku Ági szavaival: "Ez a lemez nem szép népdalok szép tablója. Mint ahogy az első, az Arany és kék szavakkal című albumom sem pusztán az. Közölni akarok minden hangjával valamit, túl a fülbemászó dallamok szépségén. Én úgy éltetem tovább ezt a tüzet, ahogy ezt a maguk természetességével a régiek is tették: erős gyökerekből táplálkozva - nyitottan az újra."

 

Az új albumon hallhatunk mezőségi és kalotaszegi népdalokat, de szerepelnek rajta szabolcsi és nógrádi gyűjtések is. A lemezen és a koncerten olyan, a népi kultúra hagyományait ápoló és továbbadó erdélyi "Nagy Öregek" működnek közre, mint a 87 éves Maneszes "Láli" Józsefné Tóth Mariska és a 80 éves András Erzsi "Erdei" - mindkettenmegkapták 2011-ben a Népművészet Mesterei kitüntetést. Az utánuk jövő generációt pedig a 11 éves Fekete Boglárka képviseli. A zenekar további tagjai: Pál István "Szalonna", Vizeli Balázs, Gombai Tamás - hegedű, Fekete Antal "Puma" , Mester László "Pintyő" - brácsa, Szabó Csobán Gergő - bőgő, Szabó Dániel, Ürmös Sándor - cimbalom, Dés András - kanna, Gera Attila - fúvós hangszerek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Tarolt a Pilátus Milánóban

A legjobb női főszereplő Hámori Ildikó lett.
Klasszikus

Kelemen Gáspár nyerte az Országos Koncz János Hegedűversenyt

Kelemen Gáspár nyerte a XVI. Országos Koncz János Hegedűverseny nagydíját, a megmérettetést november 29. és december 1. között rendezték Szombathelyen.
Klasszikus

A Virtuózok viharos sikert arattak a londoni Covent Gardenben

Magyarország klasszikus zenei tehetségkutatójának hat felfedezettjét látta vendégül a Londoni Magyar Kulturális Központ egy nagyszabású adventi koncerten.
Vizuál

Ritka filmfelvételeken Rodin, Monet, Renoir és Degas

Láttad már Monet-t miközben vízililiomokat fest a kertjében, vagy Roden-t kőfaragás közben? Az 1915-ben készült felvételeken a művészettörténet meghatározó francia alakjait láthatjuk.
Színház

Neves színészek gyerekkori fotói a Rózsavölgyi Szalon adventi kalendáriumában

Szőke kislány egy karácsonyi ablakban, barna kisfiú macival a karjában – vajon felismeri őket? Segítünk: mindannyian a Rózsavölgyi Szalonban játszanak. Neves színészek gyerekkori fotóiból nyílnak a Rózsavölgyi Szalon adventi ablakai a facebook oldalukon.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

BoldiÖtven! – Jubileumi koncertet ad László Boldizsár

László Boldizsár idén ünnepli 50. születésnapját, ez alkalomból 2020. januárjában, Boldizsár-napon az Erkel Színházban ad nagyszabású koncertet.
Jazz/World ajánló

Snétberger Ferenc fúziós vizekre evez a SoLaTi zenekarral

Népszerű gitárművészünk is közreműködik ugyanis az Oláh Tzumo Árpád vezette SoLaTi zenekar transparent blue című új lemezén, amit december 7-én mutatnak be a Budapest Jazz Clubban.
Jazz/World ajánló

Az ördög magyar hangja – 20 éves a Quimby Ékszerelmére című lemeze

Nagyjából konszenzus van a körül a magyar popkultúrában, hogy az Ékszerelmére Kiss Tibiék pályafutásának eddigi kreatív csúcspontja, egyben a magyar könnyűzene elmúlt 30 évének egyik legjobb lemeze. Az album idén 20 éves, a zenekar jubileumi turnéra is viszi a lemezanyagot. Úgy gondoltuk, mi is futunk vele egy kört. Ebben segítségünkre van Balanyi Szilárd, a Quimby billentyűse.
Jazz/World fonó

Szép a tavasz, szép a nyár – Megjelent Csík János & MEZZO lemeze

Csík János bármihez nyúl, szerethető muzsika lesz belőle. Így van ez új fúziós formációjával, a MEZZO-val is készített lemezzel is, amely sajátos, jó hangulatú zenei élményt ígér.
Jazz/World ajánló

Perzsa szerelmes dalokkal repít a „Rózsák kertjébe” Alireza Ghorbani

A középkori misztikus szerelem dalaiba ma is belesajdul a szív, különösen, ha olyan karizmatikus előadó hangján szólalnak meg, mint Alireza Ghorbani. Az iráni énekes december 22-én Lost in Love - Persian love songs című albumával érkezik a Müpába.