Jazz/World

Herczku Ágnes tüzet visz

2012.02.21. 15:45
Ajánlom
Az énekesnő tíz év elteltével újra autentikus népzenei albummal jelentkezett. Lemezbemutató: február 24-én a Müpában.

Herczku Ágnes 1997-ben került a Honvéd Együttes tánckarába, itt kezdődött el a tánccal párhuzamosan hivatásos énekesi pályafutása is. 1998-tól 8 évig a Fonó zenekar tagja, 2006-tól 2008 őszéig a Szalonna és bandája énekese, 2002-től pedig a Magyar Állami Népi Együttes szólistája.  Ekkor jelent meg  első önálló albuma, a nagysikerű Arany és kék szavakkal című lemeze. A Tüzet viszek ötödik önálló albuma, mellyel több világzenei produkció után visszatér az autentikus népzenéhez.

A lemez címében a tűz az eltűnőben lévő paraszti hagyomány képviselőinek kultúráját, tudását, valamint az őket felvételeken megőrző és továbbadó kutatók elhivatottságát és a magyar népzene iránti szeretetét szimbolizálja Herczku Ági szavaival: "Ez a lemez nem szép népdalok szép tablója. Mint ahogy az első, az Arany és kék szavakkal című albumom sem pusztán az. Közölni akarok minden hangjával valamit, túl a fülbemászó dallamok szépségén. Én úgy éltetem tovább ezt a tüzet, ahogy ezt a maguk természetességével a régiek is tették: erős gyökerekből táplálkozva - nyitottan az újra."

 

Az új albumon hallhatunk mezőségi és kalotaszegi népdalokat, de szerepelnek rajta szabolcsi és nógrádi gyűjtések is. A lemezen és a koncerten olyan, a népi kultúra hagyományait ápoló és továbbadó erdélyi "Nagy Öregek" működnek közre, mint a 87 éves Maneszes "Láli" Józsefné Tóth Mariska és a 80 éves András Erzsi "Erdei" - mindkettenmegkapták 2011-ben a Népművészet Mesterei kitüntetést. Az utánuk jövő generációt pedig a 11 éves Fekete Boglárka képviseli. A zenekar további tagjai: Pál István "Szalonna", Vizeli Balázs, Gombai Tamás - hegedű, Fekete Antal "Puma" , Mester László "Pintyő" - brácsa, Szabó Csobán Gergő - bőgő, Szabó Dániel, Ürmös Sándor - cimbalom, Dés András - kanna, Gera Attila - fúvós hangszerek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.
Vizuál

Elzavarták a Szent Márk térről a festményeit áruló Banksy-t

A Biennále miatt május eleje óta az egész művészvilág Velencére figyel, mégis mindenki elsiklott az ismert street artist felbukkanása felett. Pontosabban elsétált mellette, ahogy ez a most posztolt videójából kiderül.
Vizuál

13 éves magyar fiú nyert díjat Cannes-ban

Százados Ábel mobiltelefonnal forgatott kisfilmjéért nyerte el a Legígéretesebb Fiatal Filmes díját a rangos francia filmfesztiválon.
Tánc

„Ha valaki harisnyában is férfi tud maradni, az igazán férfi”

Balázsi Gergő Ármin, a Magyar Nemzeti Balett szólistája kapta a Tánc Világnapján Az évad legjobb férfi balettművésze-díjat. Ennek apropóján kérdeztük őt hivatásról, szerepálmokról, stresszkezelésről.
Színház

Tiltakozik a Kritikus Céh az állami támogatások elosztása miatt, veszélyben az Átrium

A Katona és az Örkény Színház nem ad be pályázatot idén az NKA-hoz új produkció létrehozására, hogy ezzel segítse a független és befogadó színházak pénzhez jutását. Közben a Színházi Kritikusok Céhe arról ír, mind a szakma, mind a közönség lehetőségei kárt szenved a pénzosztók döntése nyomán. - CIKKÜNK FRISSÜLT!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Ülj föl a balatoni jazzhullámokra! – Jön az első Babel Jazz Fesztivál

A Babel Sound világzenei fesztivál szervezői ezúttal a jazz műfaján belül teremtik meg azokat az ünnepi találkozásokat, amik immár a Babel védjegyét jelentik. Május 27. és 29. között Budapesten, május 30-tól június 1-ig pedig Balatonbogláron várnak az izgalmas hazai és külföldi együttesek.
Jazz/World ZSIMÜ 2019

A gothic metál egyik legnépszerűbb énekesnője a Zsidó Művészeti Napokon

Izgalmas zenei fúzióval érkezik az idei Zsidó Művészeti Napokra Moran Magal izraeli származású énekesnő.
Jazz/World interjú

„Aki azért lépi át ajtaja küszöbét, hogy a maga igazát bizonyítsa, könnyen pórul jár”

Berecz András mesemondó, énekes ezúttal a szövevényes görög mitológia labirintusában és a görög népdalokban keresi az igazságot, test és lélek harmóniáját. Síp és lant - Tisztelet Arisztotelésznek című estje május 26-án látható a Nemzeti Színházban. Interjú.
Jazz/World kritika

Omara, a napfény hangja

Omara Portuondo, a Buena Vista Social Club egykori dívája valószínűleg utolsó koncertjét adta Budapesten május 18-án és 19-én, amin beteljesítette az összes Kubáról alkotott pozitív előítéletünket: napfényt hozott az esős budapesti vasárnapba.
Jazz/World ajánló

Zeneünnep - Pop, swing, klezmer

Szűcs Gabi, Falusi Mariann és Váczi Eszter közös koncertje június 1-jén,19 órától látható a MOMkult Színháztermében, a Zsidó Művészeti Napok keretében.