Jazz/World

Hétvége a Budapest Jazz Clubban

2008.07.17. 00:00
Ajánlom
Július 18-án pénteken és 19-én szombaton igazi csemegéket találunk a Budapest Jazz Clubban, hiszen mind a Road Six Sax Quartet, mind a Transform Quintet friss, lendületes formáció, koncertjeik eseményszámba mennek.

A péntek este kilenckor kezdődő Fidelio Jazz Est vendége a Road Six Sax Quartet, amelynek négy fiatal szaxofonosa, Tóth Viktor, Haaz Imre, Solymosi Milán és Weisz Gábor hét éve játszik közösen hazai és nemzetközi fesztiválokon és koncerttermekben, de a formáció mellett régi barátság és közös mesterük, Elek István is összeköti őket. Sajátos hangzású, a modern jazzből és a funkból merítő átirataikban rengeteg teret kap a rögtönzés, ezúttal is izgalmas zenei élményre számíthatunk.

A szombat este kilenckor színpadra álló Transform Quintet egyéni, invenciózus zenét játszó jazz-zenekar. Progresszív világuk többek közt, betekintést enged a fúziós jazz, a mainstream, az elektronikus zene és a klasszikus romanticizmus világába. Előadásmódjukat kirobbanó erő és virtuóz játék jellemzi, kompozícióikat karakteres játékkal és kifinomult ízléssel szólaltatják meg. A zenekar magyarországi és határon kívüli jazzklubok és fesztiválok rendszeres meghívottja, a tagok pályafutásuk során eddig olyan külföldi neves előadókkal zenélt együtt, mint Joey Calderazzo, Vasil Hadzimanov, a Tarantinos, és olyan sztárok társaságában léptek fel egy színpadon mint Archie Shepp, az Incognito és a Level 42. Bár a TTQ eddig megjelent három lemeze is kitűnő kritikákat kapott és nagy közönségsikert aratott, a Quintet ereje igazán az élő előadásban van.

(2008. július 18. 21:00 Budapest Jazz Club (Budapest) – Fidelio Jazz Est: Road Six Sax Quartet; tagjai: Tóth Viktor, Haaz Imre, Solymosi Milán, Weisz Gábor (szaxofon))

(2008. július 19. 21:00 Budapest Jazz Club (Budapest) – A Transform Quintet koncertje; tagjai: Horváth ”Tojás” Gábor (zongora, billentyűs hangszerek), Ávéd János (tenorszaxofon), Eged Márton (basszusgitár), Gálfi Attila (dob), Redő Dániel (konga, ütőhangszerek))

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Klasszikus

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Színház

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World videó

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Jazz/World gyász

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Jazz/World hír

Elhunyt a Keresztapában is szereplő jazzénekesnő

Morgana Kinget a legtöbben Don Vito feleségeként ismerik a Keresztapában. A Grammy-jelölt jazzénekesnő 87 évesen hunyt el.
Jazz/World ajánló

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World örökség

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

Filmzeneszerző édesapja mindent a negyedik feleségére hagyott, Jean-Michel Jarre és féltestvére, Stéphanie azonban nem nyugszanak bele a dologba.