Jazz/World

Hodek Dávidék a Mohában

2012.02.10. 10:58
Ajánlom
A 14 éves sztárdobos partnerei a szintén fiatal és tehetséges Gayer Mátyás és Orbán György lesznek február 17-én.

Dávid háromévesen kezdett dobolni, 8 éves korára elvégezte a Kőbányai Zenei Középiskolát, emellett a Magyarországi Zenészszakszervezet rendes tagja, külföldi versenyeket nyer, saját quartettje van és nemcsak a hazai legnagyobb nevek kollegája, hiszen a 2011-es Müpa Jazz Showcase-en világsztárokkal lépett fel. Improvizációi során folyamatos magas labdákat ad és csibész vigyorral nevet össze a lecsapott poénokon. Ütéseinek precizitásával és az effektek asszociativitásával magabiztosan uralja a színpadot, de figyelme folyamatosan a zenésztársain van. Játéka energikus, elképesztően kreatív, és ami talán a legnagyobb szó ilyen fiatalon: kiváló a zenei humora.

Február 17-én társa a billentyűknél Gayer Mátyás lesz. Az alig 20 éves zongorista nemzedékének egyik legszédületesebb tehetsége, amint arról a 2011-es Balogh Csibe tehetségkutatón elért győzelme is tanúskodik. A pécsi születésű fiú Nagykanizsán nevelkedett, zeneiskolába is ott járt, jelenleg a Grazi Kunstuniversität jazz-zongora szakos hallgatója, és ösztöndíjat. Közönséget és zenésztársait nem is csakegyébként fantasztikus technikájával, hanem azzal az eredetiséggel nyűgözi le, amellyel a legismertebb sztenderdeket is a magáévá varázsolja.

A trió harmadik tagja Orbán György bőgős lesz, aki 1978-ban született Budapesten. 6 éves korában kezdett el először klasszikus gitáron, majd 18 éves korában nagybőgőn játszani. 2003-ban harmadik helyezést ér el a Magyar Rádió Nagybőgő Versenyén. Számos fesztiválon lép fel Szakcsi Lakatos Béla New Gipsy Jazz együttesével valamint Tony Lakatos együttesével, akinek albumán közre is működik.

A február 17-i estre belépőjegyek a férőhelyek korlátozott száma miatt elővételben vásárolhatók meg a Moha Kávéház és Kultúrtérben.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát július 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.
Jazz/World interjú

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.