Jazz/World

Hommage à Bartók Béla

2006.02.20. 00:00
Ajánlom
Tony Lakatos (szaxofon) vendégszereplésével ad koncertet március 13-án az Oláh Kálmán Sextet a Zeneakadémia Kistermében.

Az új Oláh Kálmán Sextet stílusára leginkább a contemporary jazz elnevezés illik, amelyben nagymértékben dominál a 20. századi kompozíciós zene, elsősorban a bartóki hangzásvilág. A sextet tulajdonképpen 1995 óta működik, ám azóta különböző stílusváltozásokon ment keresztül, így a zenekar hangszer-összeállítása is többször átalakult. A mostani formáció egy éve működik ebben a felállásban, és a március 13-ai koncert lesz az együttes első nagyszabású budapesti bemutatkozása.

A hangverseny első részében – Bartók Béla születésének 125. évfordulója alkalmából – kifejezetten a zeneszerző által inspirált, illetve az ő tiszteletére írott darabokat mutatja be az együttes. Oláh Kálmán évek óta tanulmányozza Bartók zenéjét, és legfontosabb zenei törekvéseinek egyike, hogy az általa létrehozott modern zenei elemeket nem csak a komponálásban, hanem a jazz improvizációban is alkalmazza. Már az 1995-ben megjelent Night Silence című modern mainstream albumon megmutatkozott Bartók hatása Oláh Kálmán „Polimodális Blues” című szerzeményben, pontosabban a bartóki polimodális dallamkoncepció, mely szintén jelen van Oláh Kálmán mai improvizációiban. Oláh Kálmán a magyar népzenét is kifejezetten a bartóki harmóniavilágon keresztül közelíti meg, a sextet repertoárjában a saját kompozíciók mellet szerepel néhány nem túl közismert magyar népdalfeldolgozás is.

Az est vendégszólistája Tony Lakatos, aki Oláh Kálmánnal már több ízben fellépett Budapesten. Novemberben megjelent koncert DVD felvételük a Művészetek Palotájában készült Adam Nussbaum, és Ron McClure közreműködésével. A koncert második felében hallható lesz néhány szám erről a felvételről: ezúttal sextet, illetve septet formációban.

(2006. március 13. 19:30 Zeneakadémia Kisterme – Az Oláh Kálmán Sextet koncertje; km.: Oláh Kálmán (zongora), Borbély Mihály (szaxofonok, tárogató, furulyák), Bacsó Kristóf (altszaxofon), Schreck Ferenc (harsona), Szandai Mátyás (nagybőgő), Balázs Elemér (dob); vendég: Tony Lakatos (szaxofon)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.