Jazz/World

Horvát est a Hagyományok Házában

2005.10.23. 00:00
Ajánlom
A hazánkban élő horvát kisebbség táncainak, zenéjének és viseletének bemutatása címmel nyílik időszaki kiállítás október 28-án a Hagyományok Házában. A 17:00 órakor kezdődő ünnepélyes megnyitót filmvetítés, néprajzi előadás és a hazánkban élő, különböző horvát népcsoportok vokális és hangszeres népzenéjét és táncait bemutató műsor követi.

A Hagyományok Háza évek óta rendez időszaki fotókiállításokat A magyarországi nemzetiségek táncos és zenei hagyományai címmel, amelyekhez rendszerint zenei és táncos programok kapcsolódnak. A rendezvények témája a hazánkban élő nemzetiségek hagyományos kultúrája, ezen belül díszítőművészete, zenéje és táncai. A kiállítás-sorozat eddig a cigány, román és szlovák kisebbség hagyományait mutatta be archív fotók, néprajzi előadások, zenei és tánc-programok segítségével. A kiállítások és a hozzájuk kapcsolódó programok a többségi nemzet tisztelgését fejezik ki a különböző magyarországi etnikai csoportok színes és értékes tradicionális kultúrája és azok művelői előtt, hiszen hagyományos értékeik hosszú évtizedek, évszázadok óta hazánk műveltségét gazdagítják.

A néprajzi előadást dr. Eperjessy Ernő néprajzkutató tartja. A műsorban fellépnek alsószentmártoni énekesek, a siklósi és pécsi tamburazenekar dudásokkal, a Tanac Néptáncegyüttes, a budapesti Horvát Gimnázium Tamburica Tánccsoportja, a Vizin zenekar és a Fáklya Horvát Művészegyüttes. Az előadás keretében tánccal illusztrált viseletismertető is lesz, amelyet a Tanac Kulturális Együttes tagjai mutatnak be.

A kiállítás és az ünnepi műsor horvát táncházzal zárul, amelyet a Hagyományok Házában minden pénteken megrendezett Magyar Táncház követ.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Vizuál

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.
Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Klasszikus

Gilbert Varga debütáló koncertje

Vezető karmesterként első alkalommal dirigálja a Pannon Filharmonikusokat a Maestro január végén a Müpában.
Klasszikus

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World hír

Ő itt Django Reinhardt unokája, és hamarosan magyar romazenészekkel játszik

A legendás cigány jazzgitáros, Django Reinhardt unokája, Dotschy Reinhardt énekes is fellép az Európai Roma Fesztiválzenekarral február 10-én a Müpában.
Jazz/World hír

Herbie Hancock nevét viseli ezentúl a Thelonius Monk Intézet

2019. január elseje óta a fúziós jazz élő legendájának nevét viseli az intézmény.
Jazz/World interjú

Andreas Shaerer: „Hagyom magam oda sodródni, ahol az igazi varázslat történik”

Sokak szerint az egyik leginnovatívabb és legbátrabb európai, férfi jazzénekes az ECHO-díjas svájci Andreas Schaerer. A hangvirtuóz január 12-én az Opus Jazz Clubban játszik Kalle Kalima finn gitárossal, aki szerinte hozzá hasonlóan egy igazi punk zenész.
Jazz/World magazin

Jégből készült hangszereken játszanak az első jégzenei fesztiválon

Színházzá alakítottak egy 2600 méter magasan fekvő iglut az olasz Alpokban, a Vermiglióban lévő létesítményben jégzenei fesztivált rendeznek több mint 60 koncerttel a programban három hónapon át.
Jazz/World ajánló

Nap- és holdzene is lesz hétvégén a Fonóban

Január 12-én különleges együttállás figyelhető meg a Sztregova utcai univerzumban: a nevét a bolgár ’holdacska’ szóból kölcsönző világzenei szupernova, a Meszecsinka, valamint a hat női énekes-egyéniségből alakult a cappella együttes, a Napfonat lép fel egyazon estén.