Jazz/World

Horvát est a Hagyományok Házában

2005.10.23. 00:00
Ajánlom
A hazánkban élő horvát kisebbség táncainak, zenéjének és viseletének bemutatása címmel nyílik időszaki kiállítás október 28-án a Hagyományok Házában. A 17:00 órakor kezdődő ünnepélyes megnyitót filmvetítés, néprajzi előadás és a hazánkban élő, különböző horvát népcsoportok vokális és hangszeres népzenéjét és táncait bemutató műsor követi.

A Hagyományok Háza évek óta rendez időszaki fotókiállításokat A magyarországi nemzetiségek táncos és zenei hagyományai címmel, amelyekhez rendszerint zenei és táncos programok kapcsolódnak. A rendezvények témája a hazánkban élő nemzetiségek hagyományos kultúrája, ezen belül díszítőművészete, zenéje és táncai. A kiállítás-sorozat eddig a cigány, román és szlovák kisebbség hagyományait mutatta be archív fotók, néprajzi előadások, zenei és tánc-programok segítségével. A kiállítások és a hozzájuk kapcsolódó programok a többségi nemzet tisztelgését fejezik ki a különböző magyarországi etnikai csoportok színes és értékes tradicionális kultúrája és azok művelői előtt, hiszen hagyományos értékeik hosszú évtizedek, évszázadok óta hazánk műveltségét gazdagítják.

A néprajzi előadást dr. Eperjessy Ernő néprajzkutató tartja. A műsorban fellépnek alsószentmártoni énekesek, a siklósi és pécsi tamburazenekar dudásokkal, a Tanac Néptáncegyüttes, a budapesti Horvát Gimnázium Tamburica Tánccsoportja, a Vizin zenekar és a Fáklya Horvát Művészegyüttes. Az előadás keretében tánccal illusztrált viseletismertető is lesz, amelyet a Tanac Kulturális Együttes tagjai mutatnak be.

A kiállítás és az ünnepi műsor horvát táncházzal zárul, amelyet a Hagyományok Házában minden pénteken megrendezett Magyar Táncház követ.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Plácido Domingo fia végigfényképezte a Virtuózok koncertjét – íme a fotók!

„Istenem! Annyi érzelem van bennem a Virtuózokkal kapcsolatban!” – mondta a koncert után José Plácido Domingo, a világhírű tenor fia.
Klasszikus

Ezt hallani kell: Rahmanyinov Chopint játszik

Az orosz zeneszerző, aki negyvenöt éves korában határozta el, hogy zongoraművész lesz, egy 1919-es felvételen Chopin Asz-dúr keringőjét játssza. Lélegzetelállító!
Klasszikus

Átkelni az Urálon Berezovszkijjal

Egyszerre különleges, és első pillantásra kissé rendhagyó összeállítással készült Borisz Berezovszkij A Zongora című sorozatban rendezett idei koncertjére, melyet a Zeneakadémia Nagytermében adott november 9-én.
Vizuál

Virtuálisan beléphet Monet kertjébe, a vízililiomok közé

Claude Monet az 1918. november 11-i fegyverletétel másnapján ajándékozta Franciaországnak a Vízililiomok című óriási képeket, így akart "részt venni a győzelemben". A párizsi Orangerie Múzeumban őrzött művekbe szerdától gyakorlatilag besétálhat a látogató.
Klasszikus

Klasszikus zenei minikoncertek nyolc budapesti szórakozóhelyen

Szombaton késő délutántól éjfélig A zene éjszakája - csak klasszikusan címmel ünneplik Pest, Buda és Óbuda egyesülését.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World hírek

Szabó Dániel jazz-zeneszerző rangos amerikai díjat kapott

Az USA legnagyobb zenei jogkezelő szervezete, az ASCAP és a Symphonic Jazz Orchestra ítélte oda neki az 5000 dollárral és egy zeneszerzői felkéréssel járó Commissioning Prize nevű díjat – írta meg a dalszerzo.hu.
Jazz/World ajánló

Tankcsapdát és Quimby-t is feldolgoz új lemezén a Sárik Péter Trió

Nemrég még Bartók jazzfeldolgozásai apropóján beszélgettünk Sárik Péter zongorista-zeneszerzővel, most azonban könnyedebb vizekre eveztünk a Jazzkívánságműsor magyarul című lemez kapcsán, amit december 14-én mutatnak be a MOMKultban.
Jazz/World magazin

60 éve készült ez az ikonikus fotó a jazz-legendák találkozójáról

Art Kane, az Esquire magazin jazz-szerető szerkesztője 1958-ban ötvenhét veterán és feltörekvő jazz-csillagot hívott egybe, hogy elkészítse A Great Day in Harlem című, azóta emblematikussá vált fotót.
Jazz/World soul

Ötven év után bemutatják az Aretha Franklinnel készült koncertfilmet

Sydney Pollack dokumentumfilmje 50 éven át dobozban lapult, most, hogy az énekesnő elhunyt, az ügyvédei sem akadályozzák meg a bemutatását.
Jazz/World interjú

Stanley Jordan: „Az emberek megérdemelnek egy olyan világot, amelyben hiteles művészek alkotnak”

Vajon miért pont Bartók Béla a kedvenc zeneszerzője és miért ragaszkodik annyira magyar zenésztársaihoz, Horváth Kornélhoz és Dörnyei Gáborhoz? A gitárvirtuóz november 17-én ad koncertet a Müpában, ennek apropóján válaszolt a fenti kérdésekre.