Jazz/World

Hungarian HeartBeats

2012.02.24. 14:07
Ajánlom
A koppenhágai Womexen nagy sikert aratott magyar népzenés produkció ezúttal az Urániában látható március 16-án.

A Womex a világzene legrangosabb rendezvénye. Idén Magyarország, ezen belül is a Hangvető csapata kapta a megtisztelő lehetőséget, hogy a fesztivál egyik csúcspontját, a nyitógálát rendezze. Az erre az alkalomra összeállított műsor hosszú hónapokig készült. A szervezők a mai magyar világzene legizgalmasabb, legeredetibb, leginnovatívabb képviselőinek és a hagyományos parasztzene leghitelesebb előadóinak biztosítottak benne teret. A Hungarian HeartBeats című program azt a zenei és kulturális diverzitást mutatja be, ami ma virágzik Magyarországon, a táncházmozgalom hagyományaitól azokig a művészekig, akik egyedi zenei megfogalmazásaikkal előremutató gondolatokat fogalmaznak meg. Ezt a különleges és egyedi zenei világot mutatta meg a Hangvető a Womex vájt fülű közönsége előtt.

A műsorban központi szerepet kapott a cimbalom. A Balogh Kálmán-Lukács Miklós duóban mindjárt kettő is. Előadásukban egyaránt hallhattunk tradicionális roma dallamokat és saját szerzeményeket. A Tükrös Zenekar hagyományos parasztzenét felidéző előadásában is karakteres helyet foglal el a cimbalom. Ellenpontként hallhatta a közönség az erre az alakalomra a lenyűgöző Tompos Kátyával kiegészült Söndörgő Együttes aszimmetrikus ritmusú, sodró délszláv muzsikáját. Hajlékony sokoldalúságával Both Miklós és Szokolay "Dongó" Balázs izgalmas elektromos gitár-furulya duóját és Dresch Mihály egyedülálló - nemzetközileg is ismert és elismert - szaxofonjátékát is a cimbalom keretezte. Végül, de nem utolsósorban Szalóki Ági egyedi hangja töltötte be a Koncerthuset igéző termét. A hagyományos roma dallamok átütő erővel szólaltak meg a modern műfajokban és a hagyománytisztelő előadásmódban egyaránt otthonosan mozgó énekesnő tolmácsolásában. Két táncos, Baranyai Barbara és Kádár Ignác szereplése hozta a magyar zenét még közelebb a koppenhágai közönséghez.

Többperces álló ováció és a Womex mozgalmas hetében számtalan magasztaló szakmai visszajelzés jutalmazta a Hungarian HeartBeats műsort Koppenhágában. Többek között emiatt kerestük az alkalmat, hogy a produkciót az itthoni közönséggel is megismertessük.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Plusz

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Zenés színház

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Tánc

„Ne játszd túl, de kevés se legyél!”

Két életük van: az egyik az általános iskolában kezdődik minden reggel, mint minden átlagos gyereké, a másik délután egykor a Madách Musical Táncművészeti Iskolában, ahol felveszik a balettcipőt és elkezdik próbálni a Billy Elliot – a Musical című darabot.
Klasszikus

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.
Jazz/World interjú

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.