Jazz/World

"Húsz esztendőm hatalom…"

2006.11.21. 00:00
Ajánlom
A 20 éves After Crying ünnepi koncertje Amikor az ember húsz éves lesz, nem arra gondol, mi volt eddig, hanem arra, hogy mi lesz ezután. A húszéves születésnap startvonal. Hatalom. Az európai civilizáció nemrég töltötte be huszadik évszázadát és lépett át a huszonegyedikbe.

A 20. század egész Európa számára a háborúk, szenvedések, vagyis a sírás évszázada volt. Most egy más korszak következik. After Crying magyarul: sírás után. Az After Crying koncertje nem a múltról szól, hanem a jövőről. Nem az eltelt húsz év összefoglalása, hanem a következő húsz év nyitánya.

Ezen a különlegesnek ígérkező estén a nyolctagú After Crying a Danubia Szimfonikus Zenekarral kiegészülve lép fel. A két – első látszatra eltérő zenei környezetben mozgó – zenekar évek óta kapcsolatban áll egymással, különböző koncerteken és felvételeken működtek közre. A Danubia Szimfonikus Zenekar fiatal, lelkes művészei mindig is nyitottak voltak az After Crying izgalmas zenei világának közös előadására. A már hagyományosan kötelező művek mellett új hangszerelési, dramaturgiai elemeket és néhány vadonatúj zenei meglepetést tartogat az este.

Az After Crying 1986-ban alakult. Az idén huszadik évében lévő After Crying zenekar munkássága egyedülálló a hazai palettán, s a nemzetközi mezőnyben is ritkaságszámba megy. Klasszikusan képzett alkotóinak művészi célkitűzése, hogy olyan alkotásokat hozzanak létre, amelyek a mai zenei köznyelv elemeit használják, tehát sokak számára érthetőek, és képesek komoly témákról mély tartalmat magas művészi igénnyel megfogalmazni. Egyfajta „korszerű komolyzene” ez, amely egyszerre kíván saját kora közönségének és az örökkévalóságnak szólni. A hangszerpark koncertváltozatban a klasszikus hangszerektől (cselló, trombita, zongora) a rockzene standard hangszerein keresztül a modern elektronikai eszközök használatáig terjed.

Stúdiólemezeiken az akusztikus kamarafelállástól, szólódaraboktól a 21. századi szimfonikus hangszerelésen keresztül az elektronikus megszólalásokig a klasszikus és modern kompozíciós és hangszerelési eljárások rengeteg fajtáját tartalmazza a paletta. Mindezeket szerves dramaturgiai egységbe foglalja a zenekar, amelyben a dalformától a hosszú instrumentális kompozíciókig minden forma a neki legmegfelelőbb tartalommal párosul.

Pályafutása alatt a zenekar tizenegy albumot jelentetett meg, amelyeket a külföldi szaksajtó igen nagy elismeréssel fogadott. Számos nemzetközi díj jelzi az együttes alkotói és előadói elismertségét is.

Az After Crying szimfonikus koncertjei (2000. Caracas, Zeneakadémia, 2001. Millenáris, 2004. Miskolc) az alkotóműhely klasszikus fogantatású törekvéseinek egyfajta beteljesülését jelentik, miközben többek között a 2004-ben elnyert könnyűzenei eMeRTon-díj bizonyítja, hogy választott kommunikációs formában, a mai zene nyelvezetének használatában is mesteri színvonalat ért el a zenekar.

(2006. november 30. 19:30. Művészetek Palotája – Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem: Az After Crying koncertje; tagjai:Bátky-Valentin Zoltán (ének), Egervári Gábor (fuvola, narráció, szövegek és gondolatok, koncerthang), Görgényi Tamás (műv. vez., szövegíró), Lengyel Zoltán (zongora, billentyűs hangszerek, vokál), Madai Zsolt (dob, ütőhangszerek, vibrafon), Pejtsik Péter (zeneszerzés, hangszerelés, cselló, basszusgitár), Torma Ferenc (gitár, szintetizátor, zeneszerzés), Winkler Balázs (zeneszerzés, hangszerelés, trombita, billentyűs hangszerek); km.: Danubia Szimfonikus Zenekar)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.
Jazz/World interjú

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.