Jazz/World

Huszadszor is Bohém fesztivál

2011.03.21. 13:48
Ajánlom
A számok nyelvén: öt ország sztárjai három nap alatt több mint huszonegy óra élőzenét adnak - jubilál a Bohém Ragtime Jazzfesztivál.

A kecskeméti székhelyű zenekar ősszel esett át a fennállásának huszonöt éves jubileumát ünneplő gálán, és újabb oka van ünnepelni: húsz éve alapították nemzetközi tradicionális jazzfesztiváljukat. A csodás humorú kanadai ragtime nagyasszony, Mimi Blais visszatérő vendég, rajta kívül itt lesz még több híres zongorista, például az európai tradicionális fesztiválok legendás alakja, Morten Gunnar Larsen Norvégiából, a műfaj őshazájából pedig Butch Thompson.

A program időrendi áttekintéséből kiderül, hogy Blais nagyasszony az első, a pénteki este fő attrakciója, nem mellesleg pedig játszik Paolo Alderighi milánói zeneakadémiai tanár, szabad idejében a házigazda Bohémek szárvendég zongoristája (már másodszor csatlakozik hozzájuk a fesztivál története során). A szombat délelőtti zongora bemutatón is részt vesz, ahol rajt kívül az ugyancsak sokoldalú zenész, zongorista, zeneszerző, Butch Thompson, és a még mindig összevissza csak 18 éves világsztár, Adam Swanson ad virtuozitásból és ragtime lüktetésből leckét.
Liszt Ferenc, mint akinek felfogása bizonyára hatott a ragtime-ra, nem csak a Bohémek zenekarvezetőjének, az amúgy azóta a Liszt Zeneakadémián doktorit szerzett Ittzés Tamás hegedűművésznek egyik díjnyertes tanulmányában kerül szóba, hanem a délutáni Kamarajazz koncerten is. Szombat este lép a New Orleans stílusú Night Owls zenekarral újra színpadra Thompson, és a sokak szerint legnagyobb bajnok, a csodálatos Morten Gunnar Larsen - akinek darabválasztása ugyancsak főhajtás a Liszt-bicentenárium előtt. Végül sok éves tapasztalat alapján bízvást ajánlható a jubiláló fesztivál esti koncertek utáni és vasáranp délelőtti jam session programja - ahol minden megtörténhet.

Bohém Ragtime és Jazz Fesztivál 

Kecskemét Kecskeméti Kulturális Központ
március 25-27.  

www.bohemragtime.com

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Keith Jarrett agyvérzést kapott, soha nem léphet pódiumra többé

A jazzlegenda 2017-ben játszotta utolsó koncertjét, azóta nem állt közönség elé. A New York Timesban megjelent riport szerint két agyvérzés után részlegesen lebénult.
Klasszikus

„A halál életünk igazi célja” – írta Mozart haldokló apjának

Mozart haldokló apjához írt levele került a salzburgi Mozarteum Alapítvány tulajdonába. Két másik levéllel is gazdagodott a gyűjtemény.
Színház

Kétszáznál is többen támogatják az SZFE-t

Már több mint kétszáz oktató és kutató írta alá az ELTE petícióját, amit azért indítottak, hogy támogassák a Színház- és Filmművészeti egyetemet és kiálljanak az egyetemi autonómia mellett.
Könyv

Szeressük meg a saját történetünket! – interjú Tompa Andreával

„Tompa Andrea (1971) Kolozsvárott született. Budapesten él” – olvasható a lakonikus életrajz a Haza borítóján. Ez azonban tökéletesen összefoglalja a kötet alapproblémáját. Az írónő térben és időben szabadon mozogva vizsgálja a hazatérés lehetőségét, legyen az az új otthon, Magyarország, vagy a régi, Kolozsvár, ahol már az a kérdés, hogy van-e még visszatérés.
Színház

Szellemes és hátborzongató – interjú Pass Andreával

Pass Andrea A Jelentéktelen után újra Gogolhoz fordult inspirációért, ám ezúttal nem egy köpönyeg alá férkőzik be a Pétervári Fagy, hanem a ma színházában találjuk magunkat, ahová egy revizor, a kormánybiztos érkezik és reformokat követel. Az író-rendező a Nyakunkon a revizor munkafolyamatáról, karanténról, színházról és az emberekben lakozó frusztrációkról mesélt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World hír

Keith Jarrett agyvérzést kapott, soha nem léphet pódiumra többé

A jazzlegenda 2017-ben játszotta utolsó koncertjét, azóta nem állt közönség elé. A New York Timesban megjelent riport szerint két agyvérzés után részlegesen lebénult.
Jazz/World interjú

Nagy Emma: Akik minket kedvelnek, nyitottak a változásra

A Nagy Emma Quintet már az alapítás évében, 2018-ban alakult elnyerte a II. Belvárosi Jazzverseny fődíját, a következő évben pedig a Müpa Jazz Showcase szakmai díját. Eközben megjelent első lemezük Set to Face címmel, amellyel felléptek a Müpa, a Sziget Fesztivál és az Opus Jazz Club színpadán is. Idén az NKA Hangfoglaló Program jóvoltából elkészítették második, LFO (Low Frequency Oscillator) című albumukat. A zenekar énekesnője, Nagy Emma a Fidelio.hu-nak mesélt. Október 24-én a Partitúra kulturális kalandtúra bajai adásában a Duna tévén a Novák Péter által rendezett videóklipje is megtekinthető.
Jazz/World ajánló

Balkáni hév, magyar népdal és cigány hallgatók – Bemutatjuk az idei WOMEX fellépőit

Öt magyar együttest mutatunk be az idei WOMEX-ről, akiket élőben hallhat a Müpában. Ők a hazai világzene fűszerei: izgalmas és színes előadók, egyik lábukkal a tradícióban, másikkal a modernitásban.
Jazz/World magazin

John Zorn zenei víziói

John Zorn frivol módon bánik a zenei formákkal, épp csak addig használva őket, amíg kiszívja a velejüket. A végeredmény azonban nem csak egy életmű, több annál. Egy korszak lenyomata.
Jazz/World lemez

10 lemez Londonból, ami után mást fogsz gondolni a jazzről

Az Egyesült Királyságban reneszánszát éli a jazz. Ahogy az lenni szokott, a műfaj időről időre kidugja a fejét az ágyásból, felbukkan itt-ott, néhány éve pedig szárnyakat kapott az olyan könnyebb műfajoktól, mint a hiphop, a dub, a techno és a trance. Összeszedtem azokat az albumokat, amiket hallanod kell, ha London és a jazz új arcára vagy kíváncsi.