Jazz/World

Huszadszor is Bohém fesztivál

2011.03.21. 13:48
Ajánlom
A számok nyelvén: öt ország sztárjai három nap alatt több mint huszonegy óra élőzenét adnak - jubilál a Bohém Ragtime Jazzfesztivál.

A kecskeméti székhelyű zenekar ősszel esett át a fennállásának huszonöt éves jubileumát ünneplő gálán, és újabb oka van ünnepelni: húsz éve alapították nemzetközi tradicionális jazzfesztiváljukat. A csodás humorú kanadai ragtime nagyasszony, Mimi Blais visszatérő vendég, rajta kívül itt lesz még több híres zongorista, például az európai tradicionális fesztiválok legendás alakja, Morten Gunnar Larsen Norvégiából, a műfaj őshazájából pedig Butch Thompson.

A program időrendi áttekintéséből kiderül, hogy Blais nagyasszony az első, a pénteki este fő attrakciója, nem mellesleg pedig játszik Paolo Alderighi milánói zeneakadémiai tanár, szabad idejében a házigazda Bohémek szárvendég zongoristája (már másodszor csatlakozik hozzájuk a fesztivál története során). A szombat délelőtti zongora bemutatón is részt vesz, ahol rajt kívül az ugyancsak sokoldalú zenész, zongorista, zeneszerző, Butch Thompson, és a még mindig összevissza csak 18 éves világsztár, Adam Swanson ad virtuozitásból és ragtime lüktetésből leckét.
Liszt Ferenc, mint akinek felfogása bizonyára hatott a ragtime-ra, nem csak a Bohémek zenekarvezetőjének, az amúgy azóta a Liszt Zeneakadémián doktorit szerzett Ittzés Tamás hegedűművésznek egyik díjnyertes tanulmányában kerül szóba, hanem a délutáni Kamarajazz koncerten is. Szombat este lép a New Orleans stílusú Night Owls zenekarral újra színpadra Thompson, és a sokak szerint legnagyobb bajnok, a csodálatos Morten Gunnar Larsen - akinek darabválasztása ugyancsak főhajtás a Liszt-bicentenárium előtt. Végül sok éves tapasztalat alapján bízvást ajánlható a jubiláló fesztivál esti koncertek utáni és vasáranp délelőtti jam session programja - ahol minden megtörténhet.

Bohém Ragtime és Jazz Fesztivál 

Kecskemét Kecskeméti Kulturális Központ
március 25-27.  

www.bohemragtime.com

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Aki eljátszott mindent, amit magyar színművész eljátszhat – 85 éves Törőcsik Mari

1935. november 23-án született Törőcsik Mari Kossuth-nagydíjas, kétszeres Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze, aki egy Heves megyei községből, Pélyről indulva vált a hazai színjátszás egyik legnagyobb alakjává.
Klasszikus

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Színház

Elhunyt Böröndi Tamás, a Vidám Színpad igazgatója

Az ismert és sokak által szeretett színész, színházigazgató 65 éves volt.
Színház

Otthonában köszöntötte Törőcsik Marit a Nemzeti társulata

A művészek a járványhelyzetben is teljesítették Törőcsik Mari tavalyi kívánságát, mely szerint nem kér mást, csak hogy idén is eljöjjön hozzá az ő drága Nemzetije.
Színház

„Csönd, zokogás, fájdalom” – Böröndi Tamásra emlékezik Bodrogi Gyula

Rövid, versnek is beillő nekrológot közölt kollégájáról a Kossuth-díjas, Nemzet Művésze címmel kitüntetett Bodrogi Gyula. Az éjjel elhunyt Böröndi Tamásra emlékezik,

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World jótékonyság

Gyűjtés indul nehéz helyzetben lévő népzenészek számára

Gyűjtés indul nehéz helyzetben lévő népzenészek megsegítésére; az Összefogás hagyományőrző mesterekért elnevezésű kampány zárásaként december 19-én online jótékonysági gálaestet szervez a Hagyományok Háza.
Jazz/World gyász

Elhunyt Mihály Tamás, az Omega basszusgitárosa

73 éves korában elhunyt Mihály Tamás, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenész, az Omega basszusgitárosa – tudatta Facebook oldalán a zenekar.
Jazz/World interjú

Sárik Péter: Nekem kell a csend, a séta a Duna-parton

A hazai jazz élet egyik megkerülhetetlen alakja Sárik Péter. Triójával rendszeresen fellép hangversenytermekben, jazzklubokban, zenei fesztiválokon. Ceglédi. Vele is forgatott a Partitúra a ceglédi adásához, csakhogy online, ugyanis Sárik Péterék akkor éppen Frankfurtban koncerteztek. A beszélgetés szombaton látható a Duna tévén, 14.30-kor. A Fidelio.hu-nak pedig további érdekességekről is mesélt.
Jazz/World fonó

Toronymagasan a legjobb világ- és népzene Makovecz Imre tereiben

2012 óta minden év novemberében rendezik meg a Héttorony Fesztivált Makovecz Imre tereiben. A közel kéthetes vándorfesztivál célja, hogy a népzene és világzene legértékesebb produkciói minél több emberhez eljussanak határon innen és túl, valamint hogy a zene és építészet szerves kapcsolatára ráirányítsa a figyelmet.
Jazz/World gyász

Elhunyt Benkő László

77 éves korában, hosszan tartó betegség után elhunyt az Omega együttes alapítója, a magyar rockzene meghatározó alakja, Benkő László – közölte Facebook oldalán a zenekar.