Jazz/World

Huszadszor is Bohém fesztivál

2011.03.21. 13:48
Ajánlom
A számok nyelvén: öt ország sztárjai három nap alatt több mint huszonegy óra élőzenét adnak - jubilál a Bohém Ragtime Jazzfesztivál.

A kecskeméti székhelyű zenekar ősszel esett át a fennállásának huszonöt éves jubileumát ünneplő gálán, és újabb oka van ünnepelni: húsz éve alapították nemzetközi tradicionális jazzfesztiváljukat. A csodás humorú kanadai ragtime nagyasszony, Mimi Blais visszatérő vendég, rajta kívül itt lesz még több híres zongorista, például az európai tradicionális fesztiválok legendás alakja, Morten Gunnar Larsen Norvégiából, a műfaj őshazájából pedig Butch Thompson.

A program időrendi áttekintéséből kiderül, hogy Blais nagyasszony az első, a pénteki este fő attrakciója, nem mellesleg pedig játszik Paolo Alderighi milánói zeneakadémiai tanár, szabad idejében a házigazda Bohémek szárvendég zongoristája (már másodszor csatlakozik hozzájuk a fesztivál története során). A szombat délelőtti zongora bemutatón is részt vesz, ahol rajt kívül az ugyancsak sokoldalú zenész, zongorista, zeneszerző, Butch Thompson, és a még mindig összevissza csak 18 éves világsztár, Adam Swanson ad virtuozitásból és ragtime lüktetésből leckét.
Liszt Ferenc, mint akinek felfogása bizonyára hatott a ragtime-ra, nem csak a Bohémek zenekarvezetőjének, az amúgy azóta a Liszt Zeneakadémián doktorit szerzett Ittzés Tamás hegedűművésznek egyik díjnyertes tanulmányában kerül szóba, hanem a délutáni Kamarajazz koncerten is. Szombat este lép a New Orleans stílusú Night Owls zenekarral újra színpadra Thompson, és a sokak szerint legnagyobb bajnok, a csodálatos Morten Gunnar Larsen - akinek darabválasztása ugyancsak főhajtás a Liszt-bicentenárium előtt. Végül sok éves tapasztalat alapján bízvást ajánlható a jubiláló fesztivál esti koncertek utáni és vasáranp délelőtti jam session programja - ahol minden megtörténhet.

Bohém Ragtime és Jazz Fesztivál 

Kecskemét Kecskeméti Kulturális Központ
március 25-27.  

www.bohemragtime.com

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Klasszikus

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Jazz/World

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.
Jazz/World interjú

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World quincy jones

Andreas Varady nem akar iskolába menni

A magyar származású, csodagyerekként felfedezett gitáros a leghíresebb jazzmagazin, a Downbeat címlapján szereplő cikkben mondja el, miért nem akar a legjobb jazziskolákban továbbtanulni.
Jazz/World lukács miklós

Lukács Miklóssal lép fel Charles Lloyd Budapesten

A tervezettől eltérő helyszínen, a RAM Colosseumban lesz a világhírű amerikai jazzszaxofonos, Charles Lloyd és formációja, a Marvels budapesti koncertje július 1-jén.
Jazz/World ajánló

90 évesen is a legjobbak között a BJC-be látogató Lee Konitz

A Világsztárok a Budapest Jazz Clubban sorozat következő vendége az idén 90 éves Lee Konitz, aki a jazz történetének élő legendája és egyben krónikása.