Jazz/World

Huszonöt éve halott a basszusgitár Jimi Hendrixe

2012.09.21. 16:30
Ajánlom
A legendás amerikai jazzrock-basszusgitáros, Jaco Pastorius 1987. szeptember 21-én hunyt el.

Jaco Pactoriusnak nagy szerepe volt az elektromos basszus elterjedésében és általánossá válásában, akárcsak a basszusgitár szólóhangszerként történő definiálásában, 1988-ban beválasztották a Down Beat szaklap Jazz Dicsőségcsarnokába (Down Beat Jazz Hall of Fame) is.

A pennsylvaniai Norristownban született 1951. október 1-jén John Francis Anthony Pastorius néven. Floridában nőtt fel, dobos és énekes apja mellett tizenéves korában dobolni, gitározni, zongorázni, szaxofonozni tanult. Ő is dobos akart lenni, de egy tinédzserkori csuklósérülése miatt orvosi tanácsra más hangszert keresett, s mivel a helyi zenekarban éppen megüresedett a basszusgitáros helye, vásárolt egy olcsó gitárt és játszani kezdett. Beleszeretett a jazz, a rhythm and blues zenei világába, 1974-ben már a később híressé vált jazzgitáros, Pat Metheny oldalán lépett színpadra.

1975-ben megismerkedett a Blood, Sweat and Tears együttes dobosával, egyben producerével, Bobby Colombyval, aki új tehetségeket keresett a Columbia Records számára. Pastorius az ő segítségével piacra dobta 1976-ban első lemezét. Ezt szinte a megjelenés pillanatában "klasszikusnak" minősítették a kritikusok, és azóta is a valaha megjelent legjobb basszusgitár-albumként tartják számon. A közreműködők között olyan nevek szerepeltek, mint Herbie Hancock, Wayne Shorter, David Sanborn, Lenny White, Don Alias és Michael Brecker. 1976-ban Pastorius közreműködött Pat Metheny Bright Size Life című korongján is.

Amikor 1976-ban egy miami koncert után Pastorius találkozott Josef Zawinullal, a kor egyik legnagyobb fúziós zenekarának, a Weather Reportnak a billentyűsével, Pastorius az ifjú titánok magabiztosságával vetette oda neki: "Egész jó volt, de többet vártam a zenekartól." Zawinul nem sértődött meg, hanem bevette Pastoriust a zenekarba, aki Alphonso Johnsont váltotta az együttesben. A Weather Report legpopulárisabb időszaka következett, amelyet a Zawinul-Pastorius-Wayne Shorter-Peter Erskine négyes neve fémjelzett. Az 1977-es Heavy Weather című lemezüket Grammy-díjra jelölték.

A Weather Report mellett - amelynek 1981-ig maradt tagja - Pastorius más zenészekkel is együtt dolgozott, így 1976 és 1980 között Joni Mitchell kanadai énekesnő négy lemezén is hallható színes játéka. 1980-ban Word of Mouth néven saját zenekart alapított, amely hároméves fennállása alatt hasonló címmel albumot is kiadott. Ezen vendégmuzsikusként ismét feltűnt Herbie Hancock, a Weather Reportból Wayne Shorter és Peter Erskine, továbbá a szájharmonikás Toots Thielemans és Hubert Laws. A közönség ekkor fedezte fel igazán, hogy Pastorius komponistaként és hangszerelőként is kiváló. Egyre nyilvánvalóbbá vált ugyanakkor az is, hogy Pastorius mániás depressziótól szenved. Viselkedése egyre kiszámíthatatlanabbá vált, alkohol- és kábítószer-problémákkal küzdött, amelyek felerősítették betegségét. Zenei játékán is mind többször megmutatkoztak ennek jegyei.

1987. szeptember 11-én elment Carlos Santana koncertjére, ahol a sors fintoraként éppen Alphonso Johnson játszott basszusgitáron. Pastorius titokban felment a színpadra és Johnson mögött táncolni kezdett. Innen eltávolították, aztán egy klubban összetűzésbe került a biztonsági emberekkel. Súlyos arcsérülésekkel kórházba került, fél szemére megvakult és kómába esett. Agyvérzést kapott, majd néhány nap múlva, szeptember 21-én Fort Lauderdale-ben meghalt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Színes, szélesvásznú életműdíjak a magyar film ünnepén

Megszámlálhatatlan filmben és televíziós alkotásban játszottak az 5. Magyar Filmhét életműdíjasai: Andorai Péter, Bánsági Ildikó, Bodrogi Gyula, Koncz Gábor és Venczel Vera. A díjátadóval megkezdődött a filmhét, hét kategóriában összesen 203 filmet vetítenek a Corvin moziban.
Színház

Udvaros Dorottya: „Mintha az élet direkt adná nekem ezeket a szerepeket”

Világhírű román rendező, Silviu Purcărete állította színpadra a Nemzeti Színházban Csehov utolsó, összegző főművét, a Meggyeskertet. A román és az orosz színházi iskoláról, Csehovról és a tavaszról is beszélt a női főszerepet alakító Udvaros Dorottya.
Klasszikus

Megújul a Virtuózok, május elejétől már nézheti a tévében

Idén kamaraegyüttesek versenyeznek a Virtuózok 5. évadában, május 3-án lesz a széria első adása. Mutatjuk, kik versenyeznek!
Klasszikus

A Kodály-módszer hírnöke: Szőnyi Erzsébet 95 éves

A kilencvenöt éves Szőnyi Erzsébet rengeteget tett a Kodály-módszer megőrzéséért, de saját jogán is kiváló zeneszerző. Születésnapján köszöntjük.
Jazz/World

Mary Lou Williams, aki az ujjaival imádkozott zongorázás közben

A női zenészekről szóló sorozatunkból nem hiányozhat Mary Lou Williams, aki nemcsak azért izgalmas, mert elsőként szerzett érvényt magának női zeneszerzőként és zongoristaként, de azért is, mert beemelte zenéjébe azt a spirituális töltetet, ami a szakrális jazz anyjává avatta őt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Budapesten játszik a (női) jazzbőgősők egyik legjobbika

Linda May Han Oh már unja, ha arról kérdezik, milyen érzés nőként egy erősen férfias szerepben, jazzbőgősként és basszusgitárosként létezni. Csak teszi a dolgát szívből, az emberek pedig nem győznek ámuldozni.
Jazz/World interjú

Salamon Soma: „A népzene vibráló energiája átjön a színpadon is"

Salamon Soma nemrég az USA egyik legnagyobb presztízsű zeneoktatási intézményében, a Berklee College of Music-on szemléltette a magyar népzenekutatás módszereit Hodorog András moldvai furulyással. Erről az útról is kérdeztük a Népzene Tanszék oktatóját, aki zenészként is praktizál.
Jazz/World magazin

Mary Lou Williams, aki az ujjaival imádkozott zongorázás közben

A női zenészekről szóló sorozatunkból nem hiányozhat Mary Lou Williams, aki nemcsak azért izgalmas, mert elsőként szerzett érvényt magának női zeneszerzőként és zongoristaként, de azért is, mert beemelte zenéjébe azt a spirituális töltetet, ami a szakrális jazz anyjává avatta őt.
Jazz/World ZSIMÜ 2019

Szabad Hangok - Dés László Free Sounds Quartet

Dés László és zenekara csak hangszeres tudásukra, a fülükre és érzékenységükre hagyatkozva, minden előzetes próba, egyeztetés nélkül játszanak, a teljes szabadság örömével május 27-én az Óbudai Társaskörben.
Jazz/World ZSIMÜ 2019

Alinda Chagallról és tüdőkapacitásáról is kérdezte Horgas Esztert

Folytatódik a heti rendszerességgel jelentkező portréinterjú széria, melyben Veiszer Alinda kérdezi a Zsidó Művészeti Napok művészeit. Horgas Eszter fuvolaművésszel arra is kitértek, mennyire kemény fizikai munkát jelent a fuvola, és hogy jönnek ehhez a gumimatracok.