Jazz/World

Idén először: Zsidó Művészeti Napok

2016.04.20. 15:16
Ajánlom
A Zsidó Művészeti Napokat idén tavasszal, május 28. és június 14. között először rendezik meg Budapesten. Az új rendezvénysorozat a zsidó kultúra sokszínűségét színvonalas művészeti produkciókkal, változatos helyszíneken kívánja bemutatni az érdeklődő közönségnek.

Az ismert kulturális terek, koncert termek, színházak, és mozik mellett -mint a Liszt Ferenc Zeneakadémia, Millenáris Teátrum, Uránia Nemzeti Filmszínház, Átrium Film-Színház, A 38 Hajó, BMC- a lazább atmoszférájú, Erzsébetvárosi kulturális, gasztronómiai és szórakoztató terekben is különleges programok várják a látogatókat, köztük a Mazel Tov-ban, a Liblingben, valamint a Fogas Kertben. A Zsidó Művészeti Napokhoz a fővároson kívül néhány vidéki nagyváros is bekapcsolódott, köztük Debrecen, Sopron és Veszprém is.

Zsidó Művészeti Napok logó

Zsidó Művészeti Napok logó

Időpont

Az első Zsidó Művészeti Napokat a május 28 – június 14. közötti időszakban rendezik meg. Májusra egyre hosszabbak és melegebbek a nappalok, nyitottabbá válunk az új impulzusokra, befogadóbbá mindarra, ami feltölt minket. A szervezők ennek szellemében rendezik meg ezt a kivételesen különleges tavaszi programsorozatot.

Művészeti ágak/minőség

A Zsidó Művészeti Napok egy multikulturális, befogadó rendezvény, ahol nemcsak keresztezik egymást, hanem eggyé is válnak a különböző művészeti ágak a zsidó kultúra fókuszba állításával. A programsorozat hangsúlyos műfajai a színház, a komoly-, és könnyűzene, az irodalom, a film és a tánc: ezek alkotói a sokféleséget, a nyitott, és kreatív szellemiséget képviselik produkcióikban. A minőséget felkért művészek névsora is garantálja. Fellép többek között az izraeli Beer Sheva Színház társulata, akik a Slichot című vendégjátékukkal érkeznek Budapestre. Ezen kívül jelen lesz számtalan népszerű művész, köztük Tony Lakatos, Lajkó Félix, az idén 20 éves Amstredam Klezmer Band, a Budapest Bár, Fekete László, a Dohány utcai zsinagóga főkántora, Esterházy Péter, Dés László, Horgas Eszter, a 30 éves 100 Tagú Cigányzenekar, és még sokan mások.

A létrehozó csapat

17 éves szervezői tapasztalatával egy olyan kulturális-turisztikai rendezvénysorozatot indít útjára a Kultúr Produkciós Iroda, amely ezzel a márkanévvel nincs korlátozva sem időben, sem térben. A Zsidó Művészeti Napok alapító igazgatója Dr. Vadas Vera, aki az egykori Zsidó Nyári Fesztivál megálmodója és létrehozója is egyben. 

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Tánc

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World

Még Mohay András játéka is hallható a MAO most megjelenő lemezén

Régi és új felvételekből, kortárs zeneszerzők műveiből áll a Modern Art Orchestra (MAO) új lemeze, amit vasárnap a Budapest Music Center nagytermében mutatnak be Szilágyi Kinga hárfaművész, Borbély Mihály szaxofonos és Gőz László harsonaművész közreműködésével.
Jazz/World irodalom

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.
Jazz/World hír

Ő itt Django Reinhardt unokája, és hamarosan magyar romazenészekkel játszik

A legendás cigány jazzgitáros, Django Reinhardt unokája, Dotschy Reinhardt énekes is fellép az Európai Roma Fesztiválzenekarral február 10-én a Müpában.
Jazz/World hír

Herbie Hancock nevét viseli ezentúl a Thelonius Monk Intézet

2019. január elseje óta a fúziós jazz élő legendájának nevét viseli az intézmény.
Jazz/World interjú

Andreas Shaerer: „Hagyom magam oda sodródni, ahol az igazi varázslat történik”

Sokak szerint az egyik leginnovatívabb és legbátrabb európai, férfi jazzénekes az ECHO-díjas svájci Andreas Schaerer. A hangvirtuóz január 12-én az Opus Jazz Clubban játszik Kalle Kalima finn gitárossal, aki szerinte hozzá hasonlóan egy igazi punk zenész.