Jazz/World

Idén először: Zsidó Művészeti Napok

2016.04.20. 15:16
Ajánlom
A Zsidó Művészeti Napokat idén tavasszal, május 28. és június 14. között először rendezik meg Budapesten. Az új rendezvénysorozat a zsidó kultúra sokszínűségét színvonalas művészeti produkciókkal, változatos helyszíneken kívánja bemutatni az érdeklődő közönségnek.

Az ismert kulturális terek, koncert termek, színházak, és mozik mellett -mint a Liszt Ferenc Zeneakadémia, Millenáris Teátrum, Uránia Nemzeti Filmszínház, Átrium Film-Színház, A 38 Hajó, BMC- a lazább atmoszférájú, Erzsébetvárosi kulturális, gasztronómiai és szórakoztató terekben is különleges programok várják a látogatókat, köztük a Mazel Tov-ban, a Liblingben, valamint a Fogas Kertben. A Zsidó Művészeti Napokhoz a fővároson kívül néhány vidéki nagyváros is bekapcsolódott, köztük Debrecen, Sopron és Veszprém is.

Zsidó Művészeti Napok logó

Zsidó Művészeti Napok logó

Időpont

Az első Zsidó Művészeti Napokat a május 28 – június 14. közötti időszakban rendezik meg. Májusra egyre hosszabbak és melegebbek a nappalok, nyitottabbá válunk az új impulzusokra, befogadóbbá mindarra, ami feltölt minket. A szervezők ennek szellemében rendezik meg ezt a kivételesen különleges tavaszi programsorozatot.

Művészeti ágak/minőség

A Zsidó Művészeti Napok egy multikulturális, befogadó rendezvény, ahol nemcsak keresztezik egymást, hanem eggyé is válnak a különböző művészeti ágak a zsidó kultúra fókuszba állításával. A programsorozat hangsúlyos műfajai a színház, a komoly-, és könnyűzene, az irodalom, a film és a tánc: ezek alkotói a sokféleséget, a nyitott, és kreatív szellemiséget képviselik produkcióikban. A minőséget felkért művészek névsora is garantálja. Fellép többek között az izraeli Beer Sheva Színház társulata, akik a Slichot című vendégjátékukkal érkeznek Budapestre. Ezen kívül jelen lesz számtalan népszerű művész, köztük Tony Lakatos, Lajkó Félix, az idén 20 éves Amstredam Klezmer Band, a Budapest Bár, Fekete László, a Dohány utcai zsinagóga főkántora, Esterházy Péter, Dés László, Horgas Eszter, a 30 éves 100 Tagú Cigányzenekar, és még sokan mások.

A létrehozó csapat

17 éves szervezői tapasztalatával egy olyan kulturális-turisztikai rendezvénysorozatot indít útjára a Kultúr Produkciós Iroda, amely ezzel a márkanévvel nincs korlátozva sem időben, sem térben. A Zsidó Művészeti Napok alapító igazgatója Dr. Vadas Vera, aki az egykori Zsidó Nyári Fesztivál megálmodója és létrehozója is egyben. 

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Kulka János tanítja újra beszélni a sztrókon átesett Lang Györgyit

Az énekesnő erről a Klubrádió Ötös című műsorában beszélt Falusi Mariannak, akivel korábban együtt vezették a műsort – számolt be róla a Színház Online.
Klasszikus

59 éves korában elhunyt Patkós Sándor fagottművész

Tragikus hirtelenséggel, életének 59. évében, január 26-án elhunyt Patkós Sándor fagottművész, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagja.
Zenés színház

Visszatérés a varázserdőbe – a Szentivánéji álom az Eiffel Műhelyházban

Január 28-tól újra látható az Opera műsorán Britten operája, a Szentivánéji álom. Az eredetileg operavizsgaként létrejött produkció csaknem hat év után kerül ismét színre.
Klasszikus

Mozart első műve

Mindenki tudja, hogy Wolfgang Amadeus Mozart csodagyerek volt, aki már egészen ifjú korában elbűvölte a zeneszerető közönséget. De melyik volt az ifjú komponista legelső darabja, és hány évesen alkotta meg?
Tánc

Élőben, a színpadon festenek majd a Feledi Project legújabb táncszínházi bemutatójában

Feledi János Csehov Sirályát állítja színpadra február 7-én a Nemzeti Táncszínházban. Az előadás érdekessége, hogy Bánki Ákos festőművész a teljes előadás alatt a színpadon fog festeni.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Ha nem tudod eldönteni, melyik koncertre menj szombat este, duplázz!

Két koncerttel is várja az érdeklődőket január 29-én, szombaton a Fonó. Borbély Mihály legújabb formációja mellett ugyanis színpadra lép majd a legújabb lemezén Kelet és Nyugat hangzásvilágát ötvöző Czirják Csaba Quintet is.
Jazz/World Film

Néhány napig újra mozivásznon a Queen legendás budapesti koncertje

A Queen 1986-os Népstadion-beli koncertjéről készült filmet vetítik minden este január 27. és február 1. között, a MOM Park megújult mozijában, a Cinema MOM-ban. A Hungarian Rhapsody címmel újra kiadott koncertfilm fantasztikusan adja vissza a koncert és a kor hangulatát.
Jazz/World ajánló

Gryllus Samu hangszerelte át Gryllus Dániel Weöres Sándor prózájára komponált dalsorozatát

Weöres Sándor költői prózájának, az 1945-ben publikált A teljesség felének sorai közmondásként ma is köztünk élnek. Ezeket a gondolatokat ültette át a zene nyelvére Gryllus Dániel csaknem 40 évvel ezelőtt, most pedig fia hangszerelésében lesznek hallhatóak február 5-én, a Magyar Zene Házában.
Jazz/World ajánló

„Ez az a muzsika, amire még a kőszívűek is szerelmesek tudnak lenni”

Bonchidai táncok, zenék minden szerdán a Fonóban, ahol ezen a héten kivételesen pénteken is bonchidai muzsikával telik meg a ház: Ocskay Rita és barátai lemezbemutató koncertjére január 28-án, pénteken kerül sor. 
Jazz/World ajánló

Alfredo Rodriguez és Pedrito Martinez a BJC-ben

A fiatal, harminchat éves zongorista, Alfredo Rodriguez 2019-es Duologue with Pedro Martinez címmel megjelent lemezének anyagát mutatja be január 22-én este a BJC-ben, a világ egyik legismertebb latin ritmushangszeresének részvételével.