Jazz/World

Idén is Zsidó Művészeti Napok!

2017.04.28. 09:55
Ajánlom
Egyedi felállások, kivételes párosok, páratlan műfajok!

Mendelssohn utazásai 

Uránia Nemzeti Filmszínház, május 7. 19:00

A Zsidó Művészeti Napok, május 7-i a koncertje azért is különleges, mert a dinamikus Óbudai Danubia Zenekar és Anton Saburov, a fiatal orosz karmester közös munkájának lehetünk tanúi, amely számukra is inspiráló azon túl, hogy kedvelt szerzőjük darabjai közül választottak az estére.

Anton Saburov az I. Nemzetközi Felix Mendelssohn Karmesterverseny első díját nyerte el Görögországban, 2016-ban.

Hivatásos pályája 2009-ben kezdődött a moszkvai „Globalis” Nemzetközi Szimfonikus Zenekar vendég karmestereként és az Urali Állami Muszorgszkij Konzervatórium szimfonikus zenekarának vezető karmestereként, amelyet számos nemzetközi felkérés követett.

Vendég karmesterként fellépett többek között a MÁV Szimfonikus Zenekarral, a Berlini Ifjúsági Szimfonikus Zenekarral, a Magna Grecia Szimfonikus Zenekarral (Olaszország). 2017 fénypontjai között szerepel amerikai bemutatkozása a Dél-arizonai Szimfonikus Zenekarral, debütálása az opera terén a Magdeburgi színházban, valamint fellépése a Zsidó Művészeti Napokon az Óbudai Danubia Zenekarral Budapesten, az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

I. rész

F. Mendelssohn Ouverture Hebriden op.26

F. Mendelssohn: Hebridák-nyitány op.26.

E. Muratore: Mi Haish

K. Grigoriou: Farewell (a tradicionális "Adios querida" dal alapján)

M. Bruch: Kol Nidrei

II. rész

F. Mendelssohn . Symphony n.4 (Italiana)

F. Mendelssohn: 4. "Olasz" szimfónia

Jegyvásárlás

Mendelssohn utazásai

Mendelssohn utazásai

Kováts Kriszta - Nyáry Krisztián

JÁTÉKOK ÉS SZERELEMEK

Budapest Jazz Club, május 7. 19:30

Kriszta és Krisztián folytatják sikersorozatukat, ebben az évben a Zsidó Művészeti Napok számára is új, bensőséges helyszínen, az újlipótvárosi Budapest Jazz Clubban. Fábri Péter írt 13 dalt a játékokról Kováts Kriszta zenekarának tagjaival. Póker, rulett, dominó, scrabble, tenisz, Ki nevet a végén?, és sok más játék kerül szóba a dalszövegekben. És minden dalból az derül ki, hogy egy-egy játék tulajdonképpen egy-egy sűrített emberi dráma.

Nyáry Krisztián pedig minden játékhoz talált egy meglepő történetet. A játékok apropóján elkalandozunk a Monarchiába, szó lesz a kártyázó Liszt Ferencről és Johann Straussról, megtudjuk, kinek az álarca volt volt Lőwy Árpád, miért szeretett dominózni Gróf Hötzendorfi Conrad, az Osztrák-Magyar Monarchia utolsó vezérkari főnöke és hogyan lett Tapavicza Momcsilló 1896-ban az egyetlen magyar olimpiai éremszerző teniszező és egyben az első szerb olimpikon. Heltay Jenő, Molnár Ferenc, Bródy Sándor játszótere egy közös albérlet volt, a scrabble-ről pedig Nyáry Krisztiánnak Matzner Lola, Márai Sándor felesége jutott az eszébe, ahogyan a ping-pong-ról Komjádi Béla, a magyar vizipóló megteremtője.

A koncert egyben a Játékok és szerelmek című, a Corvina Kiadónál megjelenő könyv és CD bemutatója.

Jegyvásárlás

Kováts Kriszta - Nyáry Krisztián: Játékok és szerelmek

Kováts Kriszta - Nyáry Krisztián: Játékok és szerelmek

Tilos a swing! 

Elnémított hangok

Budapest Music Center, május 8. 19:00

A project hiánypótló, hiszen nem csak bepillantást enged a nácizmus által, 1933-1945-ig elnémított zeneszerzők munkásságába, hanem e sötét korszak következményeit vizsgálja, ritkán műsorra tűzött zeneműveken keresztül.

A fekete amerikai jazz a német területeken a szövetséges csapatokkal együtt jelent meg, az 1918-as vereséget követően. A Ruhr-vidék megszállását, a szenegáli gyalogosok jelenlétét, a növekvő amerikai befolyást, és az első világháború végétől a jazz zenekarok jelenlétét a német klubokban, a német kultúra elleni támadásként és a romlás tüneteként (Pfitzner) értelmezték azok, akik nem adták fel a német Harmadik Birodalom kifejlődésének eszméjét. A fiatal zeneszerzők számára azonban a jazz lehetőséget jelentett a zene nyelvének megújítására. Fedezzük fel ezen a koncerten a két világháború közötti időszakban behozott frissességet az európai zenébe, az Ensemble Voix Etouffées' - Elnémított Hangok Együttes segítségével!

Az esten elhangzó művek:

Matyas Seiber: Deux Jazzolettes,

Erwin Schulhoff: Suite dansante en jazz

Karl Amadeus Hartmann: Tanzsuite

Kurt Weill: Alabama Song

Stefan Wolpe: Blues, Marsch no1, Tango für Irma, Rag Caprice

Jegyvásárlás

Ensemble Voix Etouffées: Tilos a swing!

Shoo Shoo Baby

MOMKult Színházterem, május 10. 19:00

Közreműködik: Bóbis László és a Savoy Garden Táncstúdió

A swinggé a főszerep Szűcs Gabi és Hegedűs D. Géza különleges zenés utazásában is, csak egy kicsit könnyedebben, egy kicsit másképp.

Az esten a hitleri Németországban betiltott swing, az „amerikai zene”, a hazáját és politikáját megtagadó művész, Marlene Dietrich, a zsidó származásuk miatt betiltott, elüldözött írók, költők, művészek, előadók idéződnek meg. Naplórészletek, dalok, versek, cikkek: az ellenállás művészi eszközei a vészkorszakban. Zenés és prózai korrajz. Élni akarás egy embertelen világban.

Az esten megidézik az 1940-es évek, főként a II. világháború idején népszerű dalokat Hollywood-tól New York-ig, Londonon, Párizson át Budapestig. A swing-zene, a sanzon, a kuplé legfényesebb korszaka volt ez az időszak, mialatt a világ a legborzasztóbb hat évét élte.

A zene vigasz volt, egyetlen örömforrás, ami eljutott a katonákhoz a harctérre, a kantinokba, a filmvászonra, a rádiókba, „shoo shoo baby” dúdolták gyermekeiknek az otthon maradt anyák. A dalokon keresztül összekapcsolódtak a szétszakadt családok. Színészek, énekesek, filmsztárok bújtak egyenruhába, hogy énekeljenek a harcolóknak a fronton. Élni akarás és öröm, mellette bánat és halál, könnyes búcsúk, megható imák, és féktelen vad ritmusok, ez volt a '40-es évek zenéje.

Az est dalban, prózában, táncban és képekben is megidézi ezt az félelmetes korszakot, az Andrews Sisters-től Marlene Dietrich-en át a Casablanca című filmig, a magyar slágerekig. Hegedűs D. Géza és Szűcs Gabi mellett közreműködik Bóbis László és a Savoy Garden Táncstúdió.

Jegyvásárlás

Szűcs Gabi - Hegedűs D. Géza: Shoo Shoo Baby

Szűcs Gabi - Hegedűs D. Géza: Shoo Shoo Baby

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Hogyan hangzik Jerikó lerombolása a zene nyelvén? Händel a Zeneakadémián

Händel a barokk kor monumentális komponistája, zenéjének fensége máig megőrizte fényét. A Joshua viszont még hozzá képest is grandiózus.
Zenés színház

Egy piszok erős nő az arab világban – A víg özvegy Dubajban

Állva tapsolta a közönség az Operettszínház A víg özvegy című előadását Dubajban, ahol három alkalommal látható Szabó Máté rendezése ezekben a napokban. Az alkotókat még az első előadás előtt sikerült utolérnünk.
Klasszikus

A Fesztiválzenekar két tagja eljárt egy tüzes tangót, aztán lecsapott Stravinsky

Két pár táncos láb a hegedűszólamból, közös éneklés, és egy olyan Tavaszi áldozat, hogy a fal adta a másikat. Ezzel töltötte meg háromszor a Müpát a Fesztiválzenekar.
Tánc

Így néznek ki a fizetések nemek szerint a balettban

A női vezetők hiánya a balettben régi vita tárgyát képezi. Azonban most elindult egy oldal, a Dance Data Project, ami új kérdéseket vet fel.
Könyv

"Várom a behívót, nem sürgetem, de nem is halogatom. Itt az ideje" – 30 éve halt meg Márai Sándor

Minden művét anyanyelvén írta. Szemlélete, világfelfogása, értékrendszere a polgári liberális hagyományban gyökerezett, amelynek értékeit egész életében megalkuvás nélkül védelmezte. Költőként indult, regényeivel, elbeszéléseivel, esszéivel mégis a magyar próza egyik mesterévé vált, színművei, hangjátékai is sikert arattak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World interjú

Borbély Mihály: "Pénzért vagy egoizmusból nincs értelme zenélni"

A több hangszeren és műfajban jártas Borbély Mihály minden zenei és emberi szituációban az átjárhatóságot kutatja. Legközelebb A népzene ünnepén hallhatjuk őt február 23-án a Müpában, tavasszal pedig új jazzlemezét is bemutatja saját formációjával.
Jazz/World ajánló

A 88 éves Omara Portuondo fogja beragyogni a tavaszt

A Buena Vista Social Club egykori énekese, a kubai Edith Piafnak is nevezett örökifjú díva május 18-án és 19-én két koncertet is ad a MOM Sportban, Last Kiss turnéja keretében.
Jazz/World gramofon

Szakcsi Lakatos Béla életműdíjat kap a Gramofontól

A Gramofon - Klasszikus és Jazz zenei folyóirat kritikai szekciójában legjobbnak értékelt lemezeket díjazzák a Várkert Bazárban, az öt kategóriadíjon kívül két különdíjat is kiosztanak.
Jazz/World ávéd jános

Ávéd János a lélek gyümölcséből szemezget új albumán

A szaxofonos, zeneszerző és zenetanár Ávéd János saját szerzeményeiből készült, The Fruit of Spirit című lemezét mutatja be a Modern Art Orchestrával és két vendégével február 17-én, a BMC Nagytermében.
Jazz/World hír

Újabb Miles Davis-portréfilm van kilátásban

Quincy Troupe Jr. 2002-ben megjelent Miles and Me című könyve alapján készül a film, ami a barát és munkatárs szemszögéből mutatja be a korszakalkotó trombitást.