Jazz/World

Idén is Zsidó Művészeti Napok!

2017.04.28. 09:55
Ajánlom
Egyedi felállások, kivételes párosok, páratlan műfajok!

Mendelssohn utazásai 

Uránia Nemzeti Filmszínház, május 7. 19:00

A Zsidó Művészeti Napok, május 7-i a koncertje azért is különleges, mert a dinamikus Óbudai Danubia Zenekar és Anton Saburov, a fiatal orosz karmester közös munkájának lehetünk tanúi, amely számukra is inspiráló azon túl, hogy kedvelt szerzőjük darabjai közül választottak az estére.

Anton Saburov az I. Nemzetközi Felix Mendelssohn Karmesterverseny első díját nyerte el Görögországban, 2016-ban.

Hivatásos pályája 2009-ben kezdődött a moszkvai „Globalis” Nemzetközi Szimfonikus Zenekar vendég karmestereként és az Urali Állami Muszorgszkij Konzervatórium szimfonikus zenekarának vezető karmestereként, amelyet számos nemzetközi felkérés követett.

Vendég karmesterként fellépett többek között a MÁV Szimfonikus Zenekarral, a Berlini Ifjúsági Szimfonikus Zenekarral, a Magna Grecia Szimfonikus Zenekarral (Olaszország). 2017 fénypontjai között szerepel amerikai bemutatkozása a Dél-arizonai Szimfonikus Zenekarral, debütálása az opera terén a Magdeburgi színházban, valamint fellépése a Zsidó Művészeti Napokon az Óbudai Danubia Zenekarral Budapesten, az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

I. rész

F. Mendelssohn Ouverture Hebriden op.26

F. Mendelssohn: Hebridák-nyitány op.26.

E. Muratore: Mi Haish

K. Grigoriou: Farewell (a tradicionális "Adios querida" dal alapján)

M. Bruch: Kol Nidrei

II. rész

F. Mendelssohn . Symphony n.4 (Italiana)

F. Mendelssohn: 4. "Olasz" szimfónia

Jegyvásárlás

Mendelssohn utazásai

Mendelssohn utazásai

Kováts Kriszta - Nyáry Krisztián

JÁTÉKOK ÉS SZERELEMEK

Budapest Jazz Club, május 7. 19:30

Kriszta és Krisztián folytatják sikersorozatukat, ebben az évben a Zsidó Művészeti Napok számára is új, bensőséges helyszínen, az újlipótvárosi Budapest Jazz Clubban. Fábri Péter írt 13 dalt a játékokról Kováts Kriszta zenekarának tagjaival. Póker, rulett, dominó, scrabble, tenisz, Ki nevet a végén?, és sok más játék kerül szóba a dalszövegekben. És minden dalból az derül ki, hogy egy-egy játék tulajdonképpen egy-egy sűrített emberi dráma.

Nyáry Krisztián pedig minden játékhoz talált egy meglepő történetet. A játékok apropóján elkalandozunk a Monarchiába, szó lesz a kártyázó Liszt Ferencről és Johann Straussról, megtudjuk, kinek az álarca volt volt Lőwy Árpád, miért szeretett dominózni Gróf Hötzendorfi Conrad, az Osztrák-Magyar Monarchia utolsó vezérkari főnöke és hogyan lett Tapavicza Momcsilló 1896-ban az egyetlen magyar olimpiai éremszerző teniszező és egyben az első szerb olimpikon. Heltay Jenő, Molnár Ferenc, Bródy Sándor játszótere egy közös albérlet volt, a scrabble-ről pedig Nyáry Krisztiánnak Matzner Lola, Márai Sándor felesége jutott az eszébe, ahogyan a ping-pong-ról Komjádi Béla, a magyar vizipóló megteremtője.

A koncert egyben a Játékok és szerelmek című, a Corvina Kiadónál megjelenő könyv és CD bemutatója.

Jegyvásárlás

Kováts Kriszta - Nyáry Krisztián: Játékok és szerelmek

Kováts Kriszta - Nyáry Krisztián: Játékok és szerelmek

Tilos a swing! 

Elnémított hangok

Budapest Music Center, május 8. 19:00

A project hiánypótló, hiszen nem csak bepillantást enged a nácizmus által, 1933-1945-ig elnémított zeneszerzők munkásságába, hanem e sötét korszak következményeit vizsgálja, ritkán műsorra tűzött zeneműveken keresztül.

A fekete amerikai jazz a német területeken a szövetséges csapatokkal együtt jelent meg, az 1918-as vereséget követően. A Ruhr-vidék megszállását, a szenegáli gyalogosok jelenlétét, a növekvő amerikai befolyást, és az első világháború végétől a jazz zenekarok jelenlétét a német klubokban, a német kultúra elleni támadásként és a romlás tüneteként (Pfitzner) értelmezték azok, akik nem adták fel a német Harmadik Birodalom kifejlődésének eszméjét. A fiatal zeneszerzők számára azonban a jazz lehetőséget jelentett a zene nyelvének megújítására. Fedezzük fel ezen a koncerten a két világháború közötti időszakban behozott frissességet az európai zenébe, az Ensemble Voix Etouffées' - Elnémított Hangok Együttes segítségével!

Az esten elhangzó művek:

Matyas Seiber: Deux Jazzolettes,

Erwin Schulhoff: Suite dansante en jazz

Karl Amadeus Hartmann: Tanzsuite

Kurt Weill: Alabama Song

Stefan Wolpe: Blues, Marsch no1, Tango für Irma, Rag Caprice

Jegyvásárlás

Ensemble Voix Etouffées: Tilos a swing!

Shoo Shoo Baby

MOMKult Színházterem, május 10. 19:00

Közreműködik: Bóbis László és a Savoy Garden Táncstúdió

A swinggé a főszerep Szűcs Gabi és Hegedűs D. Géza különleges zenés utazásában is, csak egy kicsit könnyedebben, egy kicsit másképp.

Az esten a hitleri Németországban betiltott swing, az „amerikai zene”, a hazáját és politikáját megtagadó művész, Marlene Dietrich, a zsidó származásuk miatt betiltott, elüldözött írók, költők, művészek, előadók idéződnek meg. Naplórészletek, dalok, versek, cikkek: az ellenállás művészi eszközei a vészkorszakban. Zenés és prózai korrajz. Élni akarás egy embertelen világban.

Az esten megidézik az 1940-es évek, főként a II. világháború idején népszerű dalokat Hollywood-tól New York-ig, Londonon, Párizson át Budapestig. A swing-zene, a sanzon, a kuplé legfényesebb korszaka volt ez az időszak, mialatt a világ a legborzasztóbb hat évét élte.

A zene vigasz volt, egyetlen örömforrás, ami eljutott a katonákhoz a harctérre, a kantinokba, a filmvászonra, a rádiókba, „shoo shoo baby” dúdolták gyermekeiknek az otthon maradt anyák. A dalokon keresztül összekapcsolódtak a szétszakadt családok. Színészek, énekesek, filmsztárok bújtak egyenruhába, hogy énekeljenek a harcolóknak a fronton. Élni akarás és öröm, mellette bánat és halál, könnyes búcsúk, megható imák, és féktelen vad ritmusok, ez volt a '40-es évek zenéje.

Az est dalban, prózában, táncban és képekben is megidézi ezt az félelmetes korszakot, az Andrews Sisters-től Marlene Dietrich-en át a Casablanca című filmig, a magyar slágerekig. Hegedűs D. Géza és Szűcs Gabi mellett közreműködik Bóbis László és a Savoy Garden Táncstúdió.

Jegyvásárlás

Szűcs Gabi - Hegedűs D. Géza: Shoo Shoo Baby

Szűcs Gabi - Hegedűs D. Géza: Shoo Shoo Baby

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A mi Chicagónk

A Chicago a minőségi szórakoztatóipar egy legsikerültebb darabja. Nem azért persze, mert igen jól meg van csinálva. Inkább azért, mert jól ki van találva. Nemcsak a társadalmat leplezi le, de önmagát is. Alföldi Róbert rendezésében, a Kultúrbrigád és az Átrium előadásában pedig a mi, honi állapotainkat is.
Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Frida hétfőnként is fogad

A nagy érdeklődésre való tekintettel július harmadik hetétől hétfőnként is látogatható a Nemzeti Galériában a Frida Kahlo-kiállítás.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.
Jazz/World ajánló

Klezmer színesíti a Vajdahunyadvári Fesztivált

A 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál a hagyományos komolyzenei koncertek mellett idén is otthont ad a klezmer muzsikának. Július 16-án a Sabbathsong Klezmer Band koncertjét élvezhetjük, ezt követően pedig „Mozart est” várja a kikapcsolódni vágyókat.
Jazz/World taranta fest

Szicília Budapestre költözik

Olasz zenészek, szicíliai muzsika, tüzes mediterrán táncok, közös hangszerkészítés kicsiknek és nagyoknak, hangszeres workshopok a Taranta Festen július 12-13-án az Anker’t-ben.