Jazz/World

Idén is Zsidó Művészeti Napok!

2017.04.28. 09:55
Ajánlom
Egyedi felállások, kivételes párosok, páratlan műfajok!

Mendelssohn utazásai 

Uránia Nemzeti Filmszínház, május 7. 19:00

A Zsidó Művészeti Napok, május 7-i a koncertje azért is különleges, mert a dinamikus Óbudai Danubia Zenekar és Anton Saburov, a fiatal orosz karmester közös munkájának lehetünk tanúi, amely számukra is inspiráló azon túl, hogy kedvelt szerzőjük darabjai közül választottak az estére.

Anton Saburov az I. Nemzetközi Felix Mendelssohn Karmesterverseny első díját nyerte el Görögországban, 2016-ban.

Hivatásos pályája 2009-ben kezdődött a moszkvai „Globalis” Nemzetközi Szimfonikus Zenekar vendég karmestereként és az Urali Állami Muszorgszkij Konzervatórium szimfonikus zenekarának vezető karmestereként, amelyet számos nemzetközi felkérés követett.

Vendég karmesterként fellépett többek között a MÁV Szimfonikus Zenekarral, a Berlini Ifjúsági Szimfonikus Zenekarral, a Magna Grecia Szimfonikus Zenekarral (Olaszország). 2017 fénypontjai között szerepel amerikai bemutatkozása a Dél-arizonai Szimfonikus Zenekarral, debütálása az opera terén a Magdeburgi színházban, valamint fellépése a Zsidó Művészeti Napokon az Óbudai Danubia Zenekarral Budapesten, az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

I. rész

F. Mendelssohn Ouverture Hebriden op.26

F. Mendelssohn: Hebridák-nyitány op.26.

E. Muratore: Mi Haish

K. Grigoriou: Farewell (a tradicionális "Adios querida" dal alapján)

M. Bruch: Kol Nidrei

II. rész

F. Mendelssohn . Symphony n.4 (Italiana)

F. Mendelssohn: 4. "Olasz" szimfónia

Jegyvásárlás

Mendelssohn utazásai

Mendelssohn utazásai

Kováts Kriszta - Nyáry Krisztián

JÁTÉKOK ÉS SZERELEMEK

Budapest Jazz Club, május 7. 19:30

Kriszta és Krisztián folytatják sikersorozatukat, ebben az évben a Zsidó Művészeti Napok számára is új, bensőséges helyszínen, az újlipótvárosi Budapest Jazz Clubban. Fábri Péter írt 13 dalt a játékokról Kováts Kriszta zenekarának tagjaival. Póker, rulett, dominó, scrabble, tenisz, Ki nevet a végén?, és sok más játék kerül szóba a dalszövegekben. És minden dalból az derül ki, hogy egy-egy játék tulajdonképpen egy-egy sűrített emberi dráma.

Nyáry Krisztián pedig minden játékhoz talált egy meglepő történetet. A játékok apropóján elkalandozunk a Monarchiába, szó lesz a kártyázó Liszt Ferencről és Johann Straussról, megtudjuk, kinek az álarca volt volt Lőwy Árpád, miért szeretett dominózni Gróf Hötzendorfi Conrad, az Osztrák-Magyar Monarchia utolsó vezérkari főnöke és hogyan lett Tapavicza Momcsilló 1896-ban az egyetlen magyar olimpiai éremszerző teniszező és egyben az első szerb olimpikon. Heltay Jenő, Molnár Ferenc, Bródy Sándor játszótere egy közös albérlet volt, a scrabble-ről pedig Nyáry Krisztiánnak Matzner Lola, Márai Sándor felesége jutott az eszébe, ahogyan a ping-pong-ról Komjádi Béla, a magyar vizipóló megteremtője.

A koncert egyben a Játékok és szerelmek című, a Corvina Kiadónál megjelenő könyv és CD bemutatója.

Jegyvásárlás

Kováts Kriszta - Nyáry Krisztián: Játékok és szerelmek

Kováts Kriszta - Nyáry Krisztián: Játékok és szerelmek

Tilos a swing! 

Elnémított hangok

Budapest Music Center, május 8. 19:00

A project hiánypótló, hiszen nem csak bepillantást enged a nácizmus által, 1933-1945-ig elnémított zeneszerzők munkásságába, hanem e sötét korszak következményeit vizsgálja, ritkán műsorra tűzött zeneműveken keresztül.

A fekete amerikai jazz a német területeken a szövetséges csapatokkal együtt jelent meg, az 1918-as vereséget követően. A Ruhr-vidék megszállását, a szenegáli gyalogosok jelenlétét, a növekvő amerikai befolyást, és az első világháború végétől a jazz zenekarok jelenlétét a német klubokban, a német kultúra elleni támadásként és a romlás tüneteként (Pfitzner) értelmezték azok, akik nem adták fel a német Harmadik Birodalom kifejlődésének eszméjét. A fiatal zeneszerzők számára azonban a jazz lehetőséget jelentett a zene nyelvének megújítására. Fedezzük fel ezen a koncerten a két világháború közötti időszakban behozott frissességet az európai zenébe, az Ensemble Voix Etouffées' - Elnémított Hangok Együttes segítségével!

Az esten elhangzó művek:

Matyas Seiber: Deux Jazzolettes,

Erwin Schulhoff: Suite dansante en jazz

Karl Amadeus Hartmann: Tanzsuite

Kurt Weill: Alabama Song

Stefan Wolpe: Blues, Marsch no1, Tango für Irma, Rag Caprice

Jegyvásárlás

Ensemble Voix Etouffées: Tilos a swing!

Shoo Shoo Baby

MOMKult Színházterem, május 10. 19:00

Közreműködik: Bóbis László és a Savoy Garden Táncstúdió

A swinggé a főszerep Szűcs Gabi és Hegedűs D. Géza különleges zenés utazásában is, csak egy kicsit könnyedebben, egy kicsit másképp.

Az esten a hitleri Németországban betiltott swing, az „amerikai zene”, a hazáját és politikáját megtagadó művész, Marlene Dietrich, a zsidó származásuk miatt betiltott, elüldözött írók, költők, művészek, előadók idéződnek meg. Naplórészletek, dalok, versek, cikkek: az ellenállás művészi eszközei a vészkorszakban. Zenés és prózai korrajz. Élni akarás egy embertelen világban.

Az esten megidézik az 1940-es évek, főként a II. világháború idején népszerű dalokat Hollywood-tól New York-ig, Londonon, Párizson át Budapestig. A swing-zene, a sanzon, a kuplé legfényesebb korszaka volt ez az időszak, mialatt a világ a legborzasztóbb hat évét élte.

A zene vigasz volt, egyetlen örömforrás, ami eljutott a katonákhoz a harctérre, a kantinokba, a filmvászonra, a rádiókba, „shoo shoo baby” dúdolták gyermekeiknek az otthon maradt anyák. A dalokon keresztül összekapcsolódtak a szétszakadt családok. Színészek, énekesek, filmsztárok bújtak egyenruhába, hogy énekeljenek a harcolóknak a fronton. Élni akarás és öröm, mellette bánat és halál, könnyes búcsúk, megható imák, és féktelen vad ritmusok, ez volt a '40-es évek zenéje.

Az est dalban, prózában, táncban és képekben is megidézi ezt az félelmetes korszakot, az Andrews Sisters-től Marlene Dietrich-en át a Casablanca című filmig, a magyar slágerekig. Hegedűs D. Géza és Szűcs Gabi mellett közreműködik Bóbis László és a Savoy Garden Táncstúdió.

Jegyvásárlás

Szűcs Gabi - Hegedűs D. Géza: Shoo Shoo Baby

Szűcs Gabi - Hegedűs D. Géza: Shoo Shoo Baby

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Balogh Tibor válasza Karsai Györgynek

A POSZT Szakmai Tanácsadó Testületének tagja nyílt levélben reagál Karsai György egyetemi tanár, színikritikus hétfőn közzétett írására, amelyben lemond a POSZT Tanácsadó Testületi tagságáról.
Klasszikus

Alig egy hónap, és kezdődik Érdi Tamás nyári fesztiválja

Ötödik alkalommal rendezik meg a Klassz a pARTon! fesztivált. Idén negyven koncertet, összesen 62 programot látogathatunk a hazai vízpartokon.
Klasszikus

Így gyakorolj! – Tabea Zimmermann brácsaművész tanácsai

A hazánkban is gyakran megforduló brácsaművész, Várjon Dénes zenészpartnere a Strad hasábjain hat pontban szedte össze tanácsait a fiatal (vonós)hangszereseknek.
Klasszikus

Balázs János ingyenes koncertet ad a Zeneakadémia előtt

Balázs János ad ingyenes zongorakoncertet szombaton a romantikus zeneirodalom legismertebb alkotóinak műveiből a Zeneakadémia előtti téren, ahol erre az estére komponált videóinstallációkat is láthatnak az érdeklődők.
Klasszikus

Magyar zeneművészeket díjazott a Kennedy Center

Marton Éva operaénekes, Kurtág György zeneszerző, valamint Fischer Iván és Fischer Ádám karmesterek kapták idén a Kennedy Center Művészeti Arany Medálját.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World hír

Libabőrösek lettünk Freddie Mercury elveszettnek hitt felvétele hallatán

A Time című dal egyetlen zongorával előadott, elveszettnek hitt változata Time Waits For No One címen jelent meg csütörtökön.
Jazz/World magazin

Megjelenik Miles Davis eddig kiadatlan lemeze

Az 1986-os Rubberband – ahogy már Miles Davistől megszokhattuk – körülbelül egy évtizeddel előzte meg a későbbi neo-soul hangzásvilágot. Most az album eredeti producerei kiegészítve adják közre a kincset érő felvételeket.
Jazz/World ajánló

A hazai jazzélet izgalmas arcaival vár a Gödi Jazz Napok

Június 21-én a Syrius Legacy és a Rákfogó együttes koncertjével folytatódik a 2019-es Gödi Jazz Napok.
Jazz/World ajánló

Válogatás az Óbudai Társaskör nyári programjaiból

Hangversenyre, operába, jazz koncertre vagy régi pesti kabaréba menne nyáron? A Társaskör kertjében jó helyen jár, itt mindezt megtalálja.
Jazz/World magazin

Portréalbum jelent meg a tízéves KOBUCI emblematikus zenészeiről

Tíz éve nyílt Óbuda egyik legkellemesebb szabadtéri koncerthelyszíne, a Kobuci Kert. Az évfordulót a Szent Margit Kórház javára rendezett jótékonysági koncerttel és a hely mikroközösségét bemutató portréalbummal ünneplik június 19-én.