Jazz/World

Ifjú jazzerek hétvégéje a Müpában

2015.01.06. 09:46
Ajánlom
Nyolcadik alkalommal rendezik meg január 9-11. között azt a nemzetközi Jazz-tehetségbörzét, amely nemcsak a hazai fiatal zenészeket, de külföldi sztárokat is egy színpadra állít a Művészetek Palotájában.

A tizedik évadát ünneplő Müpa fennállásával szinte egyidős a jazz hazai és kontinensbéli tehetségeit helyzetbe hozó Jazz Showcase. Az eddig megszokott módon még több figyelemre érdemes pályakezdő magyar jazzformáció, továbbá két újabb bebarangolásra váró európai ország néhány jazzúttörője kerül az érdeklődés középpontjába.

Míg 2008 óta január második hétvégéjén eddig rendre megismerkedhettünk nemcsak saját üdvöskéinkkel, de közvetlen szomszédaink közül Szlovákia, Románia, Szerbia, Horvátország és Szlovénia, illetve Csehország, Lengyelország, Németország, sőt Törökország legtehetségesebb improvizáló muzsikusaival, addig 2015-ben szemünket és fülünket Belgium és Hollandia felé fordítjuk. Mindkét ország fiataljai jelentős útravalóval vágnak neki jazzmuzsikusi karrierjüknek. Elég, ha a jazz-zel legtöbbet asszociált hangszerre, a szaxofonra gondolunk, amelyet a belga Adolphe Sax fejlesztett ki a 19. század közepén. Egy szűk évszázaddal később a belgiumi születésű szintó gitáros, Django Reinhardt manouche jazze vált az aktuálisan legnagyobb hatású jazzirányzattá. A közelmúltat és a jelenkort pedig a kilencvenkét éves szájharmonikás, Toots Thielemans, a sokoldalú gitárvirtuóz Philip Catherine, illetve az izgalmas együttműködéseiről ismert Brussels Jazz Orchestra neve fémjelzi.

Hollandiáról kinek ne jutna eszébe a North Sea Jazz Festival, de felidézhetjük Han Bennink dobos, Jasper van't Hof zongorista és Eric Vloeimans trombitás nagy sikerű Müpa-beli szerepléseit is. Az idei fellépők közt ott találjuk Igor Gehenot Triot (B), Chrystel Wautier Quintetet (B), a Philip Catherine Quartetet (B), a Aurelio Projectet (NL), a Michiel Borstlap Triot (NL), a Burján Orsolya és a Pálinkálom együttesét, a Chris Devil Triot, a Gányi Miklós Nu-Bop Triót, a Ninagramot, az Egri János Jr. Quartetet, a Unitedot, a Rast Triot és a Várallyay Petra Triot.

Az Előcsarnok színpadán és a Zászlótérben ez alkalommal is 16 órától, egymást váltva kezdődnek majd az ifjú magyar, belga és holland csapatok koncertjei a meghívott jazzszakértők és az újdonságot áhító jazzkedvelők örömére.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

Nem csak egy könyv a Budapest Nagyregény – Kiss Noémi a Lírástudók vendége

Huszonkét társával együtt ő is tagja a Budapest Nagyregény szerzőgárdájának, és elmesélte, miért érdekes számára Cinkota és a XVI. kerület, amelynek történetét ő írta meg. Kiss Noémi azt is elmondta, miért tartja nagy vívmánynak, hogy a vaskos kötet szerzőinek fele nő.
Színház

Elhunyt Bajomi Nagy György, az Örkény Színház művésze

A Gábor Miklós- és Jászai Mari-díjas színművész 56 éves volt.
Színház

Egy vezető távozása és figyelmeztetés lett a következménye a Katonában egy színházjegy-akciónak

Két munkatársat figyelmeztetésben részesítettek, egy vezető beosztású dolgozó pedig elhagyja a színházat, miután kiderült, hogy DK-tagok kaphattak kedvezményes jegyeket.
Vizuál

Ridley Scott filmjében Napóleon csak egy díszlet a saját életében

Hiába lett rendkívül látványos Ridley Scott Napóleonja, az európai történelem egyik legnagyobb hatású alakjáról végső soron csak egy sekélyes, koncepciótlan filmet sikerült rendeznie, amely ráadásul hemzseg a tárgyi tévedésektől.
Vizuál

A fekete arany és a fehér ördög – kritika a Megfojtott virágokról

Martin Scorsese egy három és fél órás krimi-drámával tért vissza, amelyben az amerikai történelem egy kevéssé ismert, sötét foltját mutatja be. Megfojtott virágok című filmjében a művészet klasszikus témáiról beszél, hogy megmutassa, mi is volna eredetileg a mozi célja.   

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Ecuadori, perui és bolíviai örökzöldekkel ünnepli fennállásának 30. évfordulóját a Los Gringos

A dél-amerikai zenét játszó hazai együttes új dalokkal is kedveskedik a december 2-i jubileumi koncerten, amelyet követően sztorizós közönségtalálkozót is tartanak a Fonóban.
Jazz/World magazin

Kenny Garrett, a jazz-szaxofonosok élő ikonja tudja, mit kell hallgatni

A Fidelio és a JazzFest Budapest közös sorozatában a hazai, valamint a nemzetközi jazz és világzenei színtér egy-egy kiemelkedő alakja osztja meg olvasóinkkal, milyen zenéket hallgat szívesen. A sorozat legújabb részében a világhírű altszaxofonos, Kenny Garrett kedvenceibe hallgathatunk bele.
Jazz/World ajánló

Határátlépés Ligetivel – Lukács Miklós és muzsikustársai a BMC-ben

Nem számít, hogy a klasszikus, a kortárs zene vagy a jazz területén működnek, hiszen mindannyian kiváló zenészek. Lukács Miklós Cimbiózis Triója a Ligeti Ensemble-lal lép fel.
Jazz/World ajánló

Muzsikás 50 – Jubileumi évadzáró koncert a Magyar Nemzeti Múzeumban

Az 50 éve alakult Muzsikás jubileumi koncertsorozatát a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében zárja a zenekar, egy mély és feledhetetlen koncerttel december 8-án.
Jazz/World interjú

Az alkotás öröme – interjú Czakó-Kuraly Sebestyénnel

Nagyinterjú a budapesti Platon Karataev zenekar egyik énekes-gitárosával, Czakó-Kuraly Sebestyénnel, akinek hamarosan új szólólemeze jelenik meg.