Jazz/World

Ifjú jazzerek hétvégéje a Müpában

2015.01.06. 09:46
Ajánlom
Nyolcadik alkalommal rendezik meg január 9-11. között azt a nemzetközi Jazz-tehetségbörzét, amely nemcsak a hazai fiatal zenészeket, de külföldi sztárokat is egy színpadra állít a Művészetek Palotájában.

A tizedik évadát ünneplő Müpa fennállásával szinte egyidős a jazz hazai és kontinensbéli tehetségeit helyzetbe hozó Jazz Showcase. Az eddig megszokott módon még több figyelemre érdemes pályakezdő magyar jazzformáció, továbbá két újabb bebarangolásra váró európai ország néhány jazzúttörője kerül az érdeklődés középpontjába.

Míg 2008 óta január második hétvégéjén eddig rendre megismerkedhettünk nemcsak saját üdvöskéinkkel, de közvetlen szomszédaink közül Szlovákia, Románia, Szerbia, Horvátország és Szlovénia, illetve Csehország, Lengyelország, Németország, sőt Törökország legtehetségesebb improvizáló muzsikusaival, addig 2015-ben szemünket és fülünket Belgium és Hollandia felé fordítjuk. Mindkét ország fiataljai jelentős útravalóval vágnak neki jazzmuzsikusi karrierjüknek. Elég, ha a jazz-zel legtöbbet asszociált hangszerre, a szaxofonra gondolunk, amelyet a belga Adolphe Sax fejlesztett ki a 19. század közepén. Egy szűk évszázaddal később a belgiumi születésű szintó gitáros, Django Reinhardt manouche jazze vált az aktuálisan legnagyobb hatású jazzirányzattá. A közelmúltat és a jelenkort pedig a kilencvenkét éves szájharmonikás, Toots Thielemans, a sokoldalú gitárvirtuóz Philip Catherine, illetve az izgalmas együttműködéseiről ismert Brussels Jazz Orchestra neve fémjelzi.

Hollandiáról kinek ne jutna eszébe a North Sea Jazz Festival, de felidézhetjük Han Bennink dobos, Jasper van't Hof zongorista és Eric Vloeimans trombitás nagy sikerű Müpa-beli szerepléseit is. Az idei fellépők közt ott találjuk Igor Gehenot Triot (B), Chrystel Wautier Quintetet (B), a Philip Catherine Quartetet (B), a Aurelio Projectet (NL), a Michiel Borstlap Triot (NL), a Burján Orsolya és a Pálinkálom együttesét, a Chris Devil Triot, a Gányi Miklós Nu-Bop Triót, a Ninagramot, az Egri János Jr. Quartetet, a Unitedot, a Rast Triot és a Várallyay Petra Triot.

Az Előcsarnok színpadán és a Zászlótérben ez alkalommal is 16 órától, egymást váltva kezdődnek majd az ifjú magyar, belga és holland csapatok koncertjei a meghívott jazzszakértők és az újdonságot áhító jazzkedvelők örömére.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Generációk csellista példaképe: 75 éves lenne Jacqueline du Pré

Tragikusan fiatalon hunyt el, de egyetlen évtized alatt beírta nevét a legfontosabb modern előadóművészek közé. Jacqueline du Pré inspiráció sokak számára ma is, egykori hangszerén pedig magyar művész játszik.
Könyv

75 éve verték halálra az Utas és holdvilág szerzőjét

Hetvenöt éve, 1945. január 27-én halt meg Szerb Antal. 1968-ban Balfon emlékművet avattak, amelyen az író szavai olvashatók: „A szabadság nemcsak egy nemzet magánügye, hanem az egész emberiségé is.”
Könyv

A Tüskevár írója volt gazdatiszt, de uszálykísérő, patkányirtó és napszámos is

Bár elsősorban ifjúsági és "állatregényíróként" emlegetik, még utóbbi köteteiben is - csak úgy mellékes könnyedséggel - zseniális emberábrázoló. 1900. január 25-én született Fekete István író.
Klasszikus

Bionikus kesztyűben újra képes zongorázni a brazil zongoraművész

Több mint 20 év után ismét képes mindkét kezével zongorázni Joao Carlos Martins brazil zongoraművész, Johann Sebastian Bach zenéjének egyik legnevesebb előadója.
Jazz/World

Ilyen volt Chick Corea fellépése a Grammy-díjátadón (és itt a nyertesek listája)

Grammy-díjat nyert Caroline Shaw és Jennifer Higdon szerzői albuma, de Chick Corea és Esperanza Spalding is. A gála legnagyobb nyertese viszont a 18 éves Billie Eilish.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World grammy-díj

Ilyen volt Chick Corea fellépése a Grammy-díjátadón (és itt a nyertesek listája)

Grammy-díjat nyert Caroline Shaw és Jennifer Higdon szerzői albuma, de Chick Corea és Esperanza Spalding is. A gála legnagyobb nyertese viszont a 18 éves Billie Eilish.
Jazz/World ajánló

A Pisztrángötös jazzköntösben – Maria João a BMC színpadán

Úszónak készült, de ma már a hangok hullámain evez hatalmas magabiztossággal Maria João, aki január 28-án az Ensemble Darcos kamarazenekarral közös, legújabb lemeze, az Agora muda tudo (Most minden megváltozik) anyagával, és Schubert Pisztrángötösével ünnepli a portugál kultúrát a BMC Koncerttermében.
Jazz/World hegedű

Visszakapta az ellopott hegedűjét Lajkó Félix

Sajtónyilvánosság előtt kapta vissza ellopott hegedűjét Lajkó Félix január 23-án, csütörtökön, Újvidéken.
Jazz/World hír

Világszínpad? – Zenei felkészítő magyar zenekaroknak 

A magyar zenészek, énekesek és zenekarok többnyire a műsorra helyezik a hangsúlyt, ez viszont már közel sem elég az ismertség eléréséhez. Ebben segít a Hangvető, a Halmos Béla Programiroda és a Hagyományok Háza ingyenes zenei felkészítő workshopja, amit a budapesti Womexhez kapcsolódóan szerveznek.
Jazz/World bmc

Francia barátaival közös koncerten játszik Ávéd János

Az elismert magyar jazzszaxofonos zenekara, az Ávéd János Balance két francia formációval, a D.U.O.-val és a REVERSE-zel mozdul ki a műfaji keretek közül: január 25-én az Opus Jazz Clubban kép és hang szenvedélyes, szoros házasságát kötik meg performatív estjükön.