Jazz/World

Ifjú mesterektől a nagy öregekig

2013.08.21. 14:29
Ajánlom
Étkészletek, amelyek a mai konyhában is megállják a helyüket, faragott tárolóedények, a gyékényfelhasználást új szemszögből megmutató székek, míves furulyák – mindez csak töredéke annak a számtalan tárgynak, amelyek jelenleg láthatók a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban.

A múzeum Fő utca 6. szám alatti főépület mellett, a Szilágyi Dezső téri időszaki kiállítóteremben várja mindazokat, akiket nemcsak az érdekel, mi és hogyan készült nagyszüleink korában, hanem az is, mindebből mi hasznosítható, használható napjainkban.

2014 januárjáig a XXX. Országos Faragó Pályázatra érkezett alkotások láthatóak a földszinten. A pályázatra ma már nemcsak hagyományos pásztorművészeti tárgyakkal neveznek, hiszen a zsűri is egyre jobban értékeli a hagyományra építő, de ötletes, újítási szándékkal készülő darabokat. 2013-ban a zsűri döntése alapján a kiállításon 51 művész mutatkozhat be legszebb alkotásaival.

Szeptember 21-ig látható az emeleten Az agyag vonzásában címmel Szűcs Imre fazekas kiállítása. Az 50 éve tevékenykedő fazekasmester a hagyományok megtartása mellett teljesen egyéni motívum- és színvilágot hozott létre, ám hatalmas szakmai tudása miatt mindegyik munkája egyedi, azonnal felismerhető. Folyamatosan újít, a 2011-es körmendi pályázaton például négyszögletes étkészletével nyert első díjat. Munkássága kitűnő példa arra, amit a Hagyományok Háza képvisel: a népművészet nem vitrinbe való, elavult kategória, hanem napjainkban is élő, használható érték.

Szeptember 20-ig látható a Népművészet Ifjú Mestere pályázatra idén benyújtott alkotásokból álló kiállítás, így a nagy öregek mellett az ifjú tehetségek is bemutatkoznak a múzeumban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Ügy lett a Soharóza kórus szerepléséből a Szigeten – Galéria!

A Soharóza Ügy című előadása megjárta a Szigetet, a backstage-ben és a próbán pedig fotósorozat készült. Ezt a galériát mutatjuk meg most Önöknek.
Színház

Tompos Kátya énekli a Színházak Éjszakája „himnuszát” - Klippremier

Tompos Kátya dalos játékra hívta kollégáit, többek közt Udvaros Dorottyát, Vecsei H. Miklóst és Mucsi Zoltánt. Hangulatos videoklip készült a Színházak Éjszakája idei „himnuszához”, melyet Hrutka Róbert és a népszerű színésznő közösen jegyeznek.
Vizuál

Kulisszatitkok: így készült a Brian élete

A hetvenes években egy filmes stáb Tunéziába utazott, hogy leforgassa Jézus életének történetét a születésétől a kereszthalálig (Názáreti Jézus - 1977). A nyomukban pedig – sokszor ugyanazokon a helyszíneken és statisztákkal - egy hatfős angol csapat elkészítette a saját verzióját. A negyven éve bemutatott film a Pythonok szerint is legjobb közös munkájuk, amelyben gyakorlatilag az élet minden helyzetére megtalálható a válasz.
Tánc

Sosztakovics titkos szerelme egy balerina volt

Kalapács alá került a zeneszerző tíz szerelmeslevele, amit a Bolsoj egykori balerinájának, Nina Pavlova Ivanovának írt 1935. és 1939. között. A titkos románcról és a szerelmeslevelekről eddig a zenetörténészek sem tudtak.
Klasszikus

Nagyon dübörög a zongorapiac Kínában

Mintegy 40-50 millió kínai gyerek tanul zongorázni, az országban gyártott hangszerek alig tíz százaléka kerül exportra. Kínában van kiknek zongorát gyártani.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Jazz/World john coltrane

Coltrane újabb meglepetése az utókornak a Blue World című album

Szeptember 27-én újabb, eddig kiadatlan Coltrane-album lát napvilágot. Hallgasd meg a cikkben a címadó dalt!
Jazz/World ajánló

Az egyszerre három trombitán játszó jazz-zenebohóc is fellép a Müpa nyárzáró fesztiválján

Augusztus 20-án ingyenes jazzkoncertekkel várja a közönséget a Jazz 0820. Augusztus 30. és szeptember 1. között pedig a pezsgő swingkorszakot idézi meg a New Orleans Swingfesztivál, amin a svéd jazz-zenebohóc, Gunhild Carling is fellép.
Jazz/World hungarikum

A fiatal cimbalmos generációt szólítja meg a BMC Nemzetközi Cimbalomversenye

Lukács Miklós, a világ egyik legtöbbet foglalkoztatott és legsokoldalúbb cimbalomművésze a megálmodója a BMC-ben augusztus 25. és 31. között zajló versenynek.
Jazz/World videó

Zseniális: dalban mondanak híreket

A Hírek dalban projekt az online térben kavargó híreket szórakoztatóan, akusztikus zenei kísérettel tálalja nekünk. Az első részben a Lóci játszik frontembere, Csorba Lóci öltötte magára az énekes-bemondó szerepét.
Jazz/World ajánló

Mintha Provence-ben járnánk - minifesztivál a Diszeli Kúriában

Új igazodási pont a Balaton-felvidék kulturális kínálatában a nemrég nyílt 18. századi műemlékegyüttes, a Diszeli Kúria. A Hosszúahétvége elnevezésű minifesztiválon fellép a Dés László Free Sounds Quartet, Bereményi Géza és Másik János pedig közös estjét adja elő.