Jazz/World

Iggy Pop jazzlemezt ad ki

2009.03.03. 00:00
Ajánlom
A Stooges frontembere, a punk rock ikonja többek között Kozma József dalát, a Hulló leveleket fogja énekelni a május közepén megjelenő albumon.

A michigani születésű James Newell Österberg, ismertebb nevén Iggy Pop egyedülálló karriert futott be, a hatvanas években először dobosként, majd énekesként és zeneszerzőként vált a keményebb rockzene kulcsfigurájává. A stílus karizmatikus előadói közül sokaknak számára lett példakép, Jim Morrison hatására a zene mellett a színpadi viselkedés határait is feszegetni kezdte, a legtöbben őt tekintik a stage diving (a színpadról a közönségbe ugrás) feltalálójának. Stooges nevű együttesével, David Bowie társaságában és szólóban is elképesztő sikereket ért el, amelyek nem látszanak múlni, három éve, 59 évesen a Sziget Fesztivál közönségét mozgatta meg.

Nemrég azonban úgy nyilatkozott: ”elegem lett a sok idióta gitáros vandálból, akik szemét zenét játszanak, inkább Louis Armstrong és Jelly Roll Morton jazzét kezdtem hallgatni”. Tavaly felkérték, hogy írjon zenét egy dokumentumfilmhez, amely Michel Houellebecq francia író Egy sziget lehetősége című regényének megfilmesítését mutatja be, a könyv pedig olyan mélyen hatott rá, hogy egy nyugodtabb, jazzes hangvételű lemezt vett fel Preliminaires címmel. A lemezen saját szerzeményei mellett Kozma Autumn Leaves (Hulló levelek) című, sztenderddé vált dalát is hallhatjuk tőle.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Jazz/World quincy jones

Egy életmű megünneplésének kihívásai

Az idén 85 éves Quincy Jones prominens társasággal ünnepelte a születésnapját a Papp László Budapest Sportarénában, az ő esetében azonban egy életműkoncert kivitelezése eleve problémás, a megvalósítás viszont a kényszerből leszállított elvárásokat is képes volt helyenként alulról súrolni.
Jazz/World interjú

„Próbálok nem dobosként hozzáállni a zenéléshez”

Gyárfás Attila egy sokat gondolkodó ember benyomását kelti, de a zenében pont ennek ellenkezőjére, a lehető legnagyobb ösztönösségre és szabadságra törekszik. Zenekarával nemrég jelentette meg Cloud Factory című albumát, ennek apropóján kérdeztük zenei vízióiról.
Jazz/World blues

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.
Jazz/World lemez

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Jazz/World marokkó

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.